Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zaufanie. |
Jak mogę zaufać osobom duchownym, skąd mogę wiedzieć że dotrzymają tajemnicy spowiedzi jeżeli widziałem już jako małe dziecko jak pijany ksiądz spowodował wypadek, gdy oglądam rozmowy w toku widzę i słyszę jak gospodynie mają dzieci z duchownymi. Jak można potępiać takie czyny jako ksiądz a potem je czynić. Oczywiście jestem tego pewny, że nie wszyscy duchowni tacy są, ale skąd mam wiedzieć któremu mogę zaufać. W tych czasach jeżeli jest się osobą wierząca, można zaufać tylko Bogu. Jakie jest wasze zdanie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zaufanie. |
A co to ksiądz to nie człowiek? jakie ty masz tajemnice, człowieka zabiłes że boisz się że wygada komuś?, idz spowiadaj sie do takiego co cie nie zna...
|
|
Sama nie raz sie nad tym zastanawiałam, nie wiem na jakiego ksiedza trafie przy konfesjonale , pozostało nam ufać. A po śmierci już mnie hyba sam Pan Bóg rozgrzeszy.
|
|
Albo idz sie spowiadac do takiego którego bdb znasz ... Ja tam sie spowiadam w Kapucynach bo im zawsze mozna zaufac
|
|
chyba- sorrki
|
|
zyjemy w czasach ze ufac to tylko sobie mozna i to nie do konca,a ksiadz tez czlowiek,jeden jest z powolania,drugi jest bo lubi meskie towarzystwo a trzeciemu mamusia kazala.... kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
ksiadz ma za zadanie np.spowiadac.taka Jego praca . nawet jak mechanicznie kogos wyspowiada,to jesli zostaly spelnione warunki spowiedzi,to jest ona wazna. i nie ma tu nic do rzeczy grzesznosc ksiedza.on takze sie spowiada. i nie pisz,ze NIE WSZYSCY DUCHOWNI TACY SA,gdyz takie sformulowanie jest manipulacja(moze nieswiadoma) i dowodziloby,ze jednak wiekszosc TAKICH duchownych jest,a na pewno tak nie jest. w tej wypowiedzi zauwazam manipulacyjny wplyw mediow i osob na Twoja opinie na temat kaplanow.
|
|
chyba sie ksiadz tomek wypowiedzial kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
Bez sensu jest stwierdzenie ze ksiadz tez czlowiek... Oczywiscie ze jest czlowiekiem ale jest tez ksiedzem! Decydujac sie zostac kaplanem napewno wiedzial co mu bedzie wolno a czego nie. Wiedzial ze bedzie go obowiazywal celibat, ze nie moze pic, musi dochowac tajemnicy spowiedzi itp. To sa jego obowiazki! Kazdy wybierajac zawod wie jakie sie z nim wiaza obowiazki i wybiera taki zeby tym obowiazkom moc sprostac! Nie dziwmy sie ze ludzie przestaja ufac ksiezom. Skoro co raz czesciej sie slyszy ze ktorys ma dzieci, ze jechal pijany, ze molestuje dzieci. Takie sprawy ktore niegdys byly ukrywane teraz coraz czesciej sa naglasniane. I slusznie. Niestety malo ktory ksiadz w dzisiejszych czasach jest z powolania. Poprostu poczuli latwa kase i wygodne zycie. Jako ze kosciol w Polsce ma nadal bardzo duzo do powiedzenia to wielu ksiezy czuje sie ponad prawem i urzadza sobie samowolke. Dopoki nie zaczna ponosic kary za swoje grzeszki to nadal bedzie tak jak jest i strach bedzie ktoremu kolwiek zaufac.... _____________________________________________________
|
|
nie rozumiem tylko jednego, dlaczego odczuwacie taka potrzebe aby ufac ksiezom?po co? kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
powinni ich kastrować, skoro się na coś decydują i oddają swojej służbie to już koniec, a nie sex paniekni , pedały i gromada dzieci
|
|
tffffuuu panienki* się zdenerwowałem, a potem się dziwnią że wiernych z roku na rok mniej w kościele itd. Bo ludzie widzą co się wyprawia na tym świecie...
|
|
zlodziej nienawidzi policji,a diabel ksiezy..dlatego stara sie ich oczerniac przez ludzi sobie poddanych.. kazdy czlowiek jest grzesznikiem,ksieza takze,wiec beda upadac w grzechy.ale mnie to lotto,bo jak ide do spowiedzi,czy na msze sw,to dla siebie i dla Pana Boga,a nie dla ktoregos tam ksiedza. wracajac do sedna tematu-myslisz,ze zadziwisz ksiedza swoimi grzechami? ksieza maja za soba tysiace roznych spowiedzi..albo myslisz,ze zapisuja tresc spowiedzi w notatnikach??by wiedziec co,kto i gdzie? i by wykorzystac to w niecnych celach? hehe :D ps.nie jestem ks.
|
|
Ksiądz jest tylko człowiekiem i na pewno wśród nich są osoby, które wytrzymują w celibacie i tych całych wyrzeczeniach, ale teraz się widzi co innego rozjeżdzających się furami księży tak se myślałem, że w dobie kryzysu to dobry zawód i teraz jest tak postrzegany.Dzisiejszy ksiądz nie ma nic wspólnego z tym z przed lat, który był dla ludzi, dziś mam inne odczucie. A co do spowiedzi to chyba wymysł koscioła bo w starym testamencie nic o tym nie było, a jak wiadomo stary testament był nie wygodny dla koscioła nie pozwalał się rozwijać więc go zastopiono. Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie komu ufać, może ojcom kapucynom to chyba ostatni prawdziwy bastion religi w naszym miescie,czeka mnie ekskomunika ha ha. człowiek lasu
|
|
stary testament zastopiono nowym ?? haha ale Ty jestes poinformowanym w tymze temacie! i zabierasz glos?? :D
|
|
Tomek jestes nawiedzony czy co? Pranie mozgu ci zrobili? To jest dyskusja... Kazdy ma prawo sie wypowiedziec a ty zaraz robisz sie agresywny bo sa tu wypowiedzi inne niz twoje poglady? _____________________________________________________
|
|
alez niech kazdy zabiera glos,ale i ja mam prawo sie smiac! i nie jestem agresywny hehe mnie to do rany przyloz! :D
|
|
Jesli chodzi o tajemnice spowiedzi bo o to pyta autor -lajer to pozostało nam własnie zaufać że dany ksiądz nie zdradzi naszych grzeszków, Nie pisze za to ze trzeba UFAĆ ksiedzy bezgranicznie. Jesli przestaniemy ufać to możemy równie dobrze przestać chodzic do kościoła..... "skąd mam wiedzieć któremu mogę zaufać." - tego nie bedziesz wiedział poprostu idz do spowiedzi to ty poczujesz ulgę, nie ksiądz
|
|
ja tam nikomu nie ufam,wszedzie spisek!!!!!!!! kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
poniższy link wszystko wyjaśnia http://change.menelgame.pl/change_please/3931860/
|
|
ważne jest co nosisz w sercu i jakim bóstwom wierzysz. nie wierzymy w księży nie odnośmy się do nich jak do bóstwa. nie chodźmy do kościoła aby ksiądz proboszcz z małej wsi wiedział że chodzisz do kościoła chodź dla siebie. Takie jest moje zdanie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |