czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
HANNA GAŁĄZKA

a może tak prezydent jebnąłby barana w ściane

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: HANNA GAŁĄZKA

gałązka to wredna baba...

Przepraszam co to za temat? bo nie rozumiem. O baranach? czy o
Hance G. ? Po co to roztrzasać. Juz bylo napisane w informacjach. Masz cos wiecej do dodania?

Czas najwżższy, że Panią Dyrektor odwołał Prezydent, Czas P. Gałązki sie skończył, dośc przekrentów, machloii i zastraszania nauczycieli. GRONO NAUCZYCIELSKIE - ODDYCHAJCIE Z ULGĄ

Lora

a jakie przekręty robiła ? bo nie znam dobrze tematu? Wodę z basenu wynosiła do domu?

Kiedyś w szkole mnie uczyła ale nauczyciel z niej był marny - ale to mija ocena po latach
pamiętam że była z niej polewka bo zdybali ja jak ten tego ten z... kto sie uczył ten wie z kim

Nie znam pani G. jako dyrektorki, ale jedno stało się jasne - pan Ch. wreszcie dopiął swego!

z kim???

Chciała uparcie dotrwać do 25 rocznicy istnienia szkoły i sie nie doczeka...a mogła odejść w chwale.

Na wszystko jest czas, który "niestety" dla Pani Dyrektor już się skończył. Trzeba było pójść na "zasłużoną" emeryturę, kiedy była na to pora i zakończyć prywatną wojnę z Ratuszem, która nie tyle miała dobro szkoły (uczniów, rodziców) na względzie ale podtrzymanie prywatnego folwarku "księżnej" Gałązka.
Można było odejść w chwale a skończyło się z dyscyplinarką.
Wstyd.

Na koniec staropolskie powiedzenie "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka"

pabloz4 napisał

"pamiętam że była z niej polewka bo zdybali ja jak ten tego ten z... kto sie uczył ten wie z kim"

zdybali- co to znaczy?

jak ten tego ten z....- a tu o co biega?

pisz normalnie bo tu trzeba sie domyslać o co ci chodzi.

kto sie uczył ten wie z kim" - ja sie uczylam ale nic nie wiem.

Ja tam do niej nic nie mam:) fajna kobieta! Kiedyś byłam u niej na dywaniku i do dziś to miło wspominam;)

"Czas najwżższy, że Panią Dyrektor odwołał Prezydent, Czas P. Gałązki sie skończył, dośc przekrentów, machloii i zastraszania nauczycieli. GRONO NAUCZYCIELSKIE - ODDYCHAJCIE Z ULGĄ
Lora"

O jakich przekrętch Lora piszesz? Jakieś przykłady? Może w przeszłości uczyła Cię polskiego? To zrozumiem Twój żal.

Kusy

CO JAK CO, ALE PANI GAŁĄZKA, JAKBY NIE BYŁO TO WSPANIAŁY I PRZEWIDUJĄCY DYREKTOR. KTÓRA SZKOŁA PODSTAWOWA W ŁOMŻY OSIĄGNĘŁA TYLE CO SP10 POD JEJ KIEROWNIOCTWEM. TE WSZYSTKIE WYPOWIEDZI TO LANIE WODY . WIELU NAUCZYCIELI ŁOMŻYŃSKICH ZAZDROŚCIŁO KADRZE 10, ŻE MOŻE WYKAZAĆ SIĘ W AWANSACH, B0 MAJĄ Z CZYM SIĘ CHWALIĆ. A PRYWATNE ANIMIOZJE PANA CH .PRZENIOSŁY SIĘ NA GRUNT ZAWODOWY I TO JUŻ JEST BEZPRAWIE. PAN CH KILKAKROTNIE PODCHODZIŁ DO ZWOLNIENIA PANI G. DLACZEGO CHCIANO UNIEWAŻNIĆ KONKURS NA DYREKTORA, KTÓRY WYGRAŁA WYŻEJ WYMIENIONA PANI? DLACZEGO CAŁY CZAS RZUCANE SĄ PRZYSŁOWIOWE KŁODY POD NOGI ZARZĄDZAJĄCYM SP10? PAN CHOIŃSKI NISZCZY WSZYSTKIE SZKOŁY I PRZESZKOLA W MIEŚCIE. NO, MOŻE NIE WSZYSTKIE, NIEKTÓRE ZOSTAŁY NAWET ODNOWIONE Z WIELKĄ POMPĄ. A W SP 10 ZNACZNA CZĘŚĆ FUNDUSZY NA REMONT SZKOŁY SZŁA OD RODZICÓW LUB PEFRONu. MIASTO JAKOŚ NIE MIAŁO FUNDUSZY , AŻ DO REMONTU BASENU... DLACZEGO....

Wojtek W. popieram.

Czy ktos wie, dlaczego pan K. Choinski nie pracuje juz w SP10? Czy zostal zwolniony i to dlatego ma taki zal do p. H. Galazki, ktora swoja droga byla swietnym dyrektorem tej placowki?

Zastanawiam się o jakich osiągnięciach SP 10 się tu pisze. Może też konkretne przykłady by się przydały. Jakimi funduszami nasze miasto dysponuje też chyba każdy mniej więcej wie, to przecież widać, co się w Łomży zmienia a co nie. A jeśli chodzi o kłody to raczej nie szanownej P. dyrektor tylko ratuszowi się teraz rzuca. Powstał MOSiR, który już kiedyś istniał, więc to raczej reaktywacja i dla kogo? czy nie dla Nas, nie dla mieszkańców miasta? To, że basen przy SP 10 będzie oddany miastu było wiadomo już w lipcu. Z tego też raczej powinniśmy się cieszyć bo o ile mi wiadomo dla ludzi z zewnątrz był niedostępny w godzinach 8-14. Kogo dziwi, że inne szkoły mają takie samo prawo do korzystania z pływalni jak uczniowie SP 10 chyba powinien się trochę zastanowić. I teraz pytanie..czy chwała Pani G. za prestiż szkoły czy miastu za TO , że robi coś dobrego dla wszystkich mieszkańców. Jakby nie było dla naszych dzieci. Moim zdaniem ktoś sprytnie chciał wykorzystać moment, że pływalnia jeszcze nie ruszyła. Zbulwersowani rodzice zostali wprowadzeni w błąd. Tylko dlatego, że KTOŚ ma parcie stołek dyrektorski już od ok 20 lat. Szkoła służyła jako hotel dla specjalnych gości WSPÓLNOTY, a pływalnia służyła prysznicami w późnych godzinach.

gutek, poczytaj sobie:

http://www.sp10lomza.pl/szkola/

Najpierw niech się pan panie Kusy poprawnie pisać nauczy.Pisze się nie "przekrent" tylko "przekręt"-to po pierwsze.Po drugie: nic mi nie wiadomo o tym, by nauczyciele w tej szkole byli zastraszani. Po trzecie: nie znajdzie się wśród nauczycieli taka osoba, która odetchnie z ulgą po odejściu p.Hanki Gałązka!I wiem co mówię! Odetchnęliby z ulgą nauczyciele PG 1, gdyby tamtejsza pani dyrektor pożegnała się z funkcją.Niejednego poniżyła i z błotem zmieszała!Ta (p.Gałązka) najpierw traktuje cię jak człowieka, dopiero potem jak podwładnego.Gdy ma zwrócić uwagę, zwróci, ale gdy ktoś na pochwałę zasługuje, na pewno z jej ust ją usłyszy, czego o p.K.powiedzieć nie można!Takiej atmosfery pracy, jaka panuje w SP 10 każdemu bym życzyła!

CZAS NA ZMIANĘ PREZYDENTA.

YES, WE CAN.

Jeśli chodzi o atmosferę w SP 10 to owszem była miła ;) byli też równi i równiejsi, bliscy i bliżsi w zależności od zasług, które nie szły na konto szkoły tylko na konto prywatnych potrzeb Pani dyrektor. Ale tak już jest "bliższa ciału koszula", znajomości, wspólne wyjazdy na lazurowe wybrzeże z funduszu socjalnego jednoczą ludzi tylko szkoda, że nie wszyscy wycieczkowicze byli akurat pracownikami tejże szkoły.

Napiszę tak: "prawdziwego mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna tylko jak kończy" a tu nowo powstałe powiedzenie

"DOBREGO DYREKTORA POZNAĆ NIE PO TYM JAK ZACZĄŁ, ALE JAK SKOŃCZYŁ"

Droga Leno 83! Wiele osób dzisiaj krew zalewa, wiele jest w szoku, więc nie mam pretensji za uszczypliwe słowa które nie do mnie powinny być adresowane. Nie zwróciłaś okazji, że ja tylko zacytowałem wcześniejsze słowa z innego postu. Gorzej, że wciąż pojawiają się forumowicze jak np gutek (podpisany z małej litery) krórzy powtarzają oczywiste kłamstwa wielokrotnie już demaskowane na tym forum.

Kusy

kusyk, gutek jeszcze tylko yanka brakuje.

Każdy dobry gospodarz- zarządca powinien dbać o powierzone mienie. Dlaczego macie pretensje do kogoś, kto chce dobrze wykonywać swoje obowiązki i działać dla dobra szkoły?
Tutaj sprawa powinna być prosta. Jeżeli przedtem basen był majątkiem szkoły i został przekazany budowlańcom (przez szkołę czyli P. Gałązkę) to budowlańcy po odbiorze nie mają innego wyjścia jak "oddanie" obiektu temu, od kogo go dostali na czas remontu. Żaden Dyrektor nie powinien pozbywać się dobrowolnie majątku, za który odpowiada. Później przez lata "ludzie by gadali", że przedtem rządziła taka, co porozdawała mienie szkoły.
Nie sądzicie, że wina leży po stronie zarządu i rady miasta? Tak duża inwestycja powinna być dopięta (papierkowo) jeszcze przed rozpoczęciem.

Szkoda słów, ale jeśli piszę - znaczy wiem. Jak na mój gust to inaczej skończyć się nie mogło.
"Dopóty dzban wodę nosi, dopóki ucho się nie urwie" tu jak widać ktoś przedobrzył i przeliczył swoje kompetencje. Trzeba mierzyć siły na zamiary.

Basen był przyszkolny a Szkoła miejska, publiczna, której właścicielem nie była P. Dyrektor. Była tylko jak tu ktoś dobrze zauważył zarządcą.
A może...właśnie komuś przyszło do głowy, że jest właścicielem? Oj cóż za piękny sen, szkoda tylko, że taki krótki 20 lat szybko minęło.

była bardziej czerwona niż Marchlewski i to powinno wystarczyć.Ich czas minął.

przekrety straszne sam widziałem a jak pracownikow traktuje a do koscioła chodzi pierwsza zaklamana

Krew mnie zalewa jak słyszę/czytam brednie, które wypisujesz".Dyrektorka tej szkoły, jako jedna z nielicznych podejrzewam w tym mieście, docenia człowieka nie, jak to mówisz"w zależności od zasług, które nie szły na konto szkoły tylko na konto prywatnych potrzeb Pani dyrektor", ale za rzetelne wykonywanie swoich obowiązków. I przede wszystkim nie broni ci tych pochwał, potrafiąc powiedzieć ci prosto w oczy, że coś dobrze zrobiłeś,w odróżnieniu od niektórych dyrektorek, które (za przeproszeniem) wyżej srają niż dupę mają i potrafią tylko siać terror wśród pracowników, pozbawiać ich poczucia własnej wartości i poniżać,.Począwszy od woźnych, a na nauczycielach skończywszy...Każdemu pracownikowi życzyłabym takiego pracodawcy jak H.Gałązka, a z kolei nawet wrogowi najgorszemu nie życzyłabym takiej dyrektorki jak p.Kurpiewska. Wystarczy spojrzeć na rotację kadry w PG 1 i na jej stałość w SP 10. Tyle mam do powiedzenia!!!!!

TO JEST PROSTE
SPRAWA JASNA
PAN PREZYDENT ZNÓW DOSTAŁ KOPERTĘ OD KOGO TRZEBA I STAĆ GO NA KOLEJNE AUTKO
I TRZEBA BASEN ODDAĆ DLA MOS I R-U

A DZIECIAKI NIECH SIĘ NACIESZĄ TERAZ WIDOKIEM BASENIKU-OD ZEWNĄTRZ

BO NASZE MIASTO NIGDY NIE DBAŁO O DZIECI
A PANI HANKA PO PROSTU STAŁA SIE ZA BARDZO WAŻNĄ OSOBĄ DLA RODZICÓW I SZKOŁY I TRZEBA JEJ ZARSAĆ PAPIERY -

TO JAK Z BUDOWĄ PEWNEGO HIPERMARKETU W ŁOMŻY

PANI HANKA STAŁA SIĘ OSOBĄ NIEWYGODNĄ BO PRÓBÓJE WALCZYĆ O MIENIE SZKOŁY - O COŚ CO OD POCZĄTKU SWOJEGO BYŁO DLA NASZYCH DZIECI I NIE TYLKO

POCZEKAJCIE JAK MOSIR NA TYM ŁAPKI POŁOŻY - KOGO BĘDZIE STAĆ NA PŁYWANIE W BASENIE
HA - RĘKA DO GÓRY BO PAN PREZYDENT DARMOWE KARNETY PODOSTAWAŁ

Tweety

Ona powinna dostać nagrodę a nie wypowiedzenie. To dyrektor społecznik nie tylko urzędnik. Oddany swojej pracy, wiem bo mam szczęście mieć tam swoje dzieci. To szczęście dla Łomży, bowiem robiła wiele rzeczy dla promocji Łomży za prezydentów i radę. Pewnie nadal będzie to robić.

Szkoła tylko na niej korzystała. Władze zewnętrzne: komisja egzaminacyjna, kuratorium, ministerstwo, w tym i władze miejskie przez lata nie miały zastrzeżeń. Stawiano ją za wzór. Wyniki ją do tego predysponowały i te z ostatniego roku również. Kuratorium na pewno nadal nie ma zastrzeżeń do pracy szkoły i jej poziomu. Wątpię by jej pracę źle oceniło. To tylko obecne władze miejskie tak mogły. Tak zaczęło się zmieniać po wygraniu przez nią kolejnego konkursu. Najlepszy dyrektor to pewnie taki bezwolny, bez własnego myślenia, pomysłów, ślepo wykonujący polecenia, którego można rugać pomiatać i robić z niego kozła ofiarnego, co?

Nagrody na jakie Pani Dyrektor zasłużyła, już dostała. Poza SP 10 są też inne szkoły. Co do osiągnięć SP 10 to mówimy chyba o dzieciach, które stawały do konkursów. A to świadczy o ich inteligencji, umiejętnościach i o nauczycielach. Zasługa dyrektora na pewno też jest ale nie przypisujmy na litość boską chwały jednej osobie. Nie umniejszajmy naszym dzieciom, bo to one nagrody i zasługi dla SP 10 wnosiły. Dlaczego niby dzieci mają oglądać pływalnię z zewnątrz? Cierpliwości. A czy będzie wszystkich stać? Myślę, że tak skoro i tak całe mnóstwo ludzi jeździ do Zambrowa, przypuszczam, że na naszej pływalni ceny będą bardzo zbliżone. Ale przecież każdy chciałby wejść za darmo ;) Mentalność "Łomżan" mnie powala. I nie bez kozery napisane w cudzym słowiu. Bo prawdziwych Łomżan można spotkać na Kopernika, bo większość to przyjezdni, którzy najchętniej całą Łomżę by zaorali i snopkami obstawili a i jeszcze hipermarketów jak najwięcej, bo przecież tanio !
MOSiR funkcjonuje w wielu miastach jak sama nazwa wskazuje jest to Miejski Ośrodek który zarządza obiektami sportowymi, pływalnia jest takim obiektem. Należy się cieszyć, że ktoś pomyślał o ogólnym rozwoju wszystkich mieszkańców a nie tylko dzieci SP 10. I nie ma co się rozwodzić, czas na zmiany bo tak zadecydował Prezydent Miasta, którego sami wybraliście.
Mnie cieszy fakt, że oprócz marketów KOŚCIOŁÓW i taryf, w Łomży będzie coś jeszcze, na razie obiekty sportowe z czasem mam nadzieję, że domy kultury bo kultura w naszym mieście daje wiele do życzenia.

MNIE PAN CHOIŃSKI W SP.10 UCZYŁ TECHNIKI!pamiętam - przez cały rok szkolny w tym samym garniaku, nieświeżym.a na technice to w 4 klasie to ten Pan uczył nas jak robi się KANAPKI? i tylko zastanawiam się jak on trafił do ratusza?

cyt Tweety "...BO PAN PREZYDENT DARMOWE KARNETY PODOSTAWAŁ"

myślisz, że nie było darmowych karnetów gdy pływalnia była przyszkolna? Były, niestety nie dla pracowników. Dla zaprzyjaźnionej pani dyrektor z rodziną owszem ;)

Gdy czytam wypowiedzi gutka, lena 83 (z daty ur chyba), Andre 695. mam do was pytanie czy któreś z was szanownego towarzystwa zna osobiście Dyrektorkę SP10? od kiedy się spotykacie i po co rozgłaszać informacje, które nie mają pokrycia w faktach? widać tu stereotypowy obraz Polaka który jest rozpowszechniany na świecie " nawet największe zwycięstwo potrafimy przegrać" miesza się Gałązkową z błotem, a gdy się wczytać głębiej to widać gołym okiem że jest kozłem w całej sprawie. Może Choiński sie szykuje na jej stołek bo wyborów ta trójka nie wygra na bank. Pisze któreś z was o tym że nie poznaje się dyrektora jak zaczyna, a jak kończy... żałosna wypowiedź miernej jakości. zapytajmy też zatem naszych preziów co zrobili przez 2 kadencje? i z jakim hukiem odchodzą gdy prok. z Białego i Kolna prowadzi postępowanie? Rozpisujecie się o tym że szkoła czyt. Rodzice nie chcą by ktokolwiek korzystał z basenu od 8-14, przecież to bzdura basen ma odpowiednią ilość torów by mogło korzystać z niego właściwa ilość uczniów w ramach wf i jest miejsce by mogły korzystać na wydzielonych torach osoby trzecie. Niestety co do tak wychwalanych opinii że dzieci od najmłodszych klas będą mogły pływać, basen nie jest przygotowany i w założeniu nie miał byc do korzystania uczniów klas 1-3(nie ma brodzika). pytam więc po co rozpowiadać takie brednie? Jest jeszcze sławetna wyp. dyr. MOSiR że jakoby osoby które nie umieją pływać na basen nie wejdą czyt. uczniowie. najłatwiej jest zmieszać z błotem kogoś kogo się nie zna. co do utalentowanej młodzieży z innych szkół, przez 15 lat funkcjonowania basenu żadna ze szkół nie utworzyła sekcji pływackiej na wzór tej, która powstała w SP7 czyli co obudzili się po latach i doszli do wniosku, że im się tez należy? Przecież należało się i należy każdej placówce oświatowej w naszym mieście tylko pytam jak niby mają to realizować skoro miasto na to nie jest przygotowane. Piszesz gutek o nieprzypisywaniu zasług jednej osobie - napisz proszę jedną choć jedna proszę zasługę naszego prezia co do sprowadzenia jakiejś firmy z zewnątrz wytwórczej do naszego miasta by stworzyć miejsca pracy. w naszym mieści powstają od lat HIPERMARKETY I KOŚCIOŁY oto stereotyp naszej Łomży.
tłumem łatwo się rządzi i ci w ratuszu wiedzą o tym doskonale ale gdy pojawia się osoba, która myśli i nie da się nią sterować to sie wyciąga błazenadę z kapelusza i odsyła na zieloną trawkę.
bardzo ciekawa dyskusja się rozwinęła zobaczymy jak się potoczy dalej ale już można przypuszczać że będzie jak zawsze...

Nie zwykłam rozgłaszać informacji nie mających pokrycia w faktach lancelocie!

Jak dla mnie ok. W Zambrowie też basen "przyszkolny" służy całemu miastu i dalej.......służy też i miastu Łomża. Nikt do nikogo nie ma pretensji pomimo, że tam też trwa wojna na szczeblach. A jak jest ciekawie i kto kogo świnią nazywa możecie poczytać np tu: http://www.zyciezambrowa.pl/ :))) miłej lektury

masz rację lena83 źle spisałem gdyż chodziło mi o jeniec... przepraszam

MNIE PAN CHOIŃSKI W SP.10 UCZYŁ TECHNIKI!pamiętam - przez cały rok szkolny w tym samym garniaku, nieświeżym.a na technice to w 4 klasie to ten Pan uczył nas jak robi się KANAPKI?

To akurat żaden wyjątek bo takie kanapki i/ lub sałatki robiło się na technice we wszystkich podstawówkach w Łomży. :D

Ostatni post napiszę w tym temacie. Powtórzę, skoro piszę - znaczy wiem lancelocie :) Nie bawi mnie pisanie dla pisania, jak niektórych. Basen przy SP 10 będzie teraz pływalnią miejską czy ktoś coś złego w tym widzi? Prawda taka, że pływalnia była dostępna dla młodzieży innych szkół ale odpłatnie. Dzieci szkoły SP10 korzystały w ramach lekcji w-f miały taką możliwość, niestety frekwencja była mierna bo panienki i chłopcy woleli przesiedzieć lekcję na korytarzu niż poruszać się nieco ;)
Dla ścisłości nikogo z błotem nie mieszam ale niestety czas kadencji niektórych dobiegł końca szkoda tylko, że w taki sposób.
Jak widać nie ma NIETYKALNYCH, i to mnie cieszy na każdego znajdzie się bacik nawet na tych, którzy myślą że mają na własność czy to SZKOŁĘ, ...czy PŁYWALNIĘ.

Pozdrawiam forumowiczów.

ps. piszcie więcej postów wnoszących coś wartościowego ;)

Jak widać (chociażby z ostatniego postu gutka) łomżyńska partia psów ogrodnika ma się dobrze. Piszę z małej litery bo to stowarzyszenie nieformalne acz prężne. Dzieli się najwyraźniej na dwie frakcje: na tych co nie mają basenu przy własnej szkole, biurze czy też garażu więc innym tego przywileju skąpią i na tych co koniecznie chcą się kąpać w godzinach porannych.

Kusy

Pani Hanka to bardzo sympatyczna osoba, zrobiła wiele dobrego dla szkoły, stworzyła klasy integracyjne, wiele programów autorskich, ma dobrze wykształconą kadrę nauczycieli, co owocuje udziałem dzieci w konkursach. Jest to piorytetem w tej szkole. Klasy integracyjne to ewenement w Łomży i w regionie, wszystkie szkoły odsyłają dzieci z problemami właśnie do SP 10, znam osoby które specjalnie meldowały dzieci u rodziny mieszkającej w rejonie SP 10, żeby uczyły się w tej szkole. Podobnie dzieje się tylko w przypadku Szkoły Podstawowej nr 7.

Pani Hanka ma wielu zwolenników i też wielu wrogów. Jeśli ktoś coś robi zawsze tak jest, najlepiej jest milczeć i nic nie robić, wtedy nie będą nikogo szkalować tak jak na tym forum.

Odwołanie Pani Dyrektor ma długie uzasadnienie i patrząc na to od strony prawnej Prezydent mógł ją odwołać i skorzystał ze swego prawa. Natomiast nie osądzajmy nikogo, jeśli nie znamy dobrze tematu.

Ciekawe co powiedziałby Ś.P Jan Paweł II (jakby nie było patron SP10) "Zostawmy pływalnie przy NASZEJ szkole dla NASZYCH dzieci.." czy "Oddajmy miastu, niech każdy z niej korzysta" ? Hmmm jak myślicie? Czy nie nauczał tolerancji i nie nawoływał do tego aby dzielić się z bliźnimi?
Na pewno nie byłby zadowolony z tego, że są tacy, którzy mają prawa i przywileje.

Gutek napisał: "Ciekawe co powiedziałby Ś.P Jan Paweł II (jakby nie było patron SP10) "Zostawmy pływalnie przy NASZEJ szkole dla NASZYCH dzieci.." czy "Oddajmy miastu, niech każdy z niej korzysta" ? Hmmm jak myślicie? Czy nie nauczał tolerancji i nie nawoływał do tego aby dzielić się z bliźnimi?
Na pewno nie byłby zadowolony z tego, że są tacy, którzy mają prawa i przywileje."

Wspomniana wcześniej partia ma także tendencję do wycierania się autorytetami. GDZIE ZNALAZŁEŚ gutek, ŻE KTOKOLWIEK CHCE ZOSTAWIĆ PŁYWALNIĘ PRZY 10-ce I TYLKO NA WYŁĄCZNOŚĆ TEJ SZKOŁY? Przeczytaj sobie artykuły nt konfliktu na 4Łomża (nieco już schowane). Rozjaśni Ci obraz sytuacji całkowicie.

Kusy

Jak ktoś pobieżnie czyta pojedyncze informacje miejskie na stronie urzędu to mógłby pomyśleć, że mamy takich wspaniałych prezydentów, że trzeba by ich dożywotnio zatrzymać na stanowiskach. Tylko im się trafiają tacy niedobrzy niewdzięczni dyrektorzy.

Zgadza się. Do informacji z ratusza bez sitka nie podchodź Przecedzisz kłamstwa i wodę - nic nie pozostanie. POLECAM: pod logo 4lomza klikamy:
"edukacja". Do przeczytania w temacie dwa rzeczowe artykuły "Oświadczenie Rady Rodziców Szkoły Podstawowej nr10 w Łomży"
i "Wojna o basen. Dyrektor „dziesiątki” pisze do radnych".

Kusy

Kusyk, Ty chyba darzysz mnie wyjątkową sympatią ;)
A była mowa o tym, że pływalnia powinna zostać przy SP 10 ale wiadomo też od lipca zeszłego roku, że to nierealne. Niektórzy tylko zachowywali się jakby nic o tym nie wiedzieli, mimo, że otrzymali odpowiednie pismo informujące.
A autorytetem nikt, nic nie wyciera. Autorytety są po to aby się na nich wzorować, podążać za ich nauką. Słowa ich wcielać w życie, nie tylko bezmyślnie cytować. Samo nadanie imienia, patronatu, jest bezsensowne, nic nie dające kiedy nie poparte czynem. Tyle o autorytecie Kusyk

Zacytuję adam123 "Odwołanie Pani Dyrektor ma długie uzasadnienie i patrząc na to od strony prawnej Prezydent mógł ją odwołać i skorzystał ze swego prawa." I na tym można by zakończyć ten wątek pt Hanna Gałązka.

Tak jak napisał gutek, już od zeszłego roku było wiadomo, że basen nie będzie na wyłączność SP10.
Niestety prawda jest taka, że p. Gałązka już w tamtym roku miała być zdjęta z roli dyrektora owej szkoły, a została w niej jedynie by doprowadzić remont basenu do końca. Wg mnie sytuacja jej się nie za bardzo spodobała, więc próbowała się ratować robiąc w okół całej sprawy wielkie zamieszanie, mając nadzieję, że może ja to jakoś uratuje.
Jest mi z tego powodu przykro, kiedyś p.Gałązka była dla mnie autorytetem lecz jej chciwość w stosunku do pieniędzy skreśliła ją w mych oczach. Wiele osób w Ministerstwie Oświaty wie jaka naprawdę potrafi być p. Gałązka, jak "wiele" zrobiła dla swej szkoły (nie będę twierdzić, że nic nie robiła, bo za jej kadencji szkoła wyszła na prostą, ale niestety sama wyciągała podczas swojej kadencji niemałe korzyści majątkowe dla siebie i swoich bliskich).
Mam nadzieję, że przyszły dyrektor z większym będzie bardziej oddawał się szkole, a nie stanowi swojego konta.
Tak, znam p. Gałązkę osobiście, więc wiem co piszę. Niestety przez te wiele lat zmieniła się bardzo.

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

Gutek, dlaczego nie? Mimo pozorów wcele nie jesteś niesympatyczny:) mimo, że wydajesz się czystej wody stronnikiem Ratusza.
Dla mnie w tej sprawie wynurza się coraz bardziej ponury obraz. Do tej pory myślałem, że Miasto zabrało 10-ce możliwość korzystania z basenu gdyż rozpaczliwie szuka sposobów finansowania MOSIRu. O naiwności! Z licznych postów wołających " na emeryturę, na emeryturę!" domyślam się, że gdyby dyrektorce udałoby się przetrwać "wojnę o basen", szkole wyłączono by chociażby ogrzewanie zwalając winę na - zgadnijcie kogo.
Że nie piszę tego gołosłownie przypominam, że w trakcie remontu odcięto ogrzewanie w korytarzu łączącym budynki. Teraz dzieci którym łaskawie raz w miesiącu pozwoli się pochlapać będą musiały zimą wracać lodowatym pomieszczeniem. No, ale zgodnie z opinią niektórych tu na forum - dlaczego one mają mieć lepiej?

Kusy

już niedługo :-)

Nowy regulamin MOSiR-u przewiduje

artykuł 231 na basenie przewiduje się wydzielone tory do pływania:

tor1 - prezydent B.

tor2 - wiceprezydent CH.

tor3 - wiceprezydent S.

tor 4 - dzieci ze szkół w ramach wf

tor5 - pieniacze z forum 4lomza.pl

podpunkt a głosi "że kto wpłynie [nawet nieumyślnie] na tory 1-3 
podlega akcji usunięcia za pomocą specjalnego kutra pościgowego
który zostanie zakupiony ze środków unijnych ale wejdzie do użytku
dopiero po wyposażeniu go [na skutek dwóch przetargów]
w szafki dla załogi

podpunkt b głosi, "że pod nieobecność użytkowników torów 1-3 mogą 
pływać tam tylko członkowie ich rodzin, radni oraz osoby wskazane
przez nich imiennie i za okazaniem zezwolenia formatu A4

podpunkt c głosi "do pilnowania porządku na basenie powołuje się
do życia specjalną komórkę straży miejskiej wyposażoną w akwalungi, 
nowego fiata doblo ze skórzaną tapiecerką i specjalny fotoradar
 podwodny do monitorowania torów 4-5, na torach 1-3 ograniczeń nie wprowadza się 

"Nowy regulamin MOSiR-u" od logina 1972 brzmi dowcipnie, ale nie wszyscy pewnie wiedzą, że na sesjach Rady Miasta ropatrywano już kwestie darmowych karnetów dla wysokich urzędników miejskich. Tak że, "login1972" - musisz to opatentować, wydrukowac i Bóg wie co jeszcze bo oni tam liczą na jazdę bez trzymanki.

Kusy

Brawo login1972, super pomysł.....

Najciekawsze jest to, ze ludzie mówią na tematy , o których nie mają pojęcia. Kto chce zabrać miastu basen SP10 ? Bujdy, my chcemy mieć dostęp dla naszych dzieci w czasie zajęć w-f. Z tego co wiem, bo moje starsze dzieci korzystały z zajęć na basenie inne szkoły też korzystały z basenu. Przyjeżdżały dzieci z okolic Łomży, studenci. Basen był mały więc nie ma co się dziwić, że inni mogli korzystać w godzinach porannych i popołudniowych.
Ale w całej sprawie o zwolnienie dyrektor szkoły basen jest tylko cegiełką lub kulą śniegową, która w swoim pędzie nabrała ogromnych rozmiarów .
Moja znajoma ma powiedzenie: „od fałszywych przyjaciół uchowaj mnie Panie, bo z wrogami poradzę sobie sam”. Jakież to prawdziwe i życiowe. Okazuje się teraz z tego co słyszę to wielu dawnych „przyjaciół” pani Gałązki stało się jej zawziętymi wrogami. Dlaczego ? Im więcej zawdzięczają jej dobrego tym bardziej kąsają. Wszyscy pracownicy łomżyńskich szkół wiedzą ile zrobiła dla rodziny pana Ch. I co za to ma… szkalowanie, kopanie dołów? A może to z zazdrości wszystko to robią nasi włodarze? Bo przecież zarządzać taką szkołą, zbudować ją od zera , uruchomić całą maszynerię, by wzorowo pracowała i zdobywała światowy wręcz rozgłos to jest sztuka. Nie każdy to potrafi. A Ona potrafiła.
ZBURZYĆ I ZNISZCZYĆ TO CO DOBRE TO KAŻDY GŁUPI POTRAFI, ALE ZBUDOWAĆ i to na taką skalę to jest Sztuka i artyzm.
Wiele osób zarzuca młodej kobiecie, bo wyciągają plotki sprzed ponad 20 lat, jakieś grzechy. Pytam Kto ich nie popełnił? Wszyscy są idealni ? (popatrzmy co ostatnio pisano i mówiono o naszych prezydentach)
Spartanie wyginęli, a wiecie dlaczego ? bo zabijali starszych i mądrych ludzi. Chińczycy rozwinęli swoją kulturę tak, że do dziś zadziwiają świat, bo słuchali rad ludzi starszych i doświadczonych. Nie wszystko co jest nowe i młode jest świetne (nasi prezydenci na pewno są młodsi, ale czy mądrzejsi ?) . SZANUJMY LUDZI ZA TO CZEGO DOKONALI , za zasługi DLA MIESZKAŃCÓW , MIASTA, NIE OGLĄDAJMY SIĘ WSTECZ , BO CZY WARTO? Czy warto niszczyć to wszystko, czego dokonała Pani Gałązka. Ona zawsze wyprzedza czas, myśli do przodu. Dowodem tego jest integracja, pierwsza w województwie. Z wyposażeniem i bazą dostosowaną do potrzeb dzieci.
Jestem pewien, że najwięcej jadu sączą ci , co nie pracowali z nią , ale nasłuchali się plotek na jej temat. Moja sąsiadka bardzo chwali ją jako dyrektora, organizatora i menagera. Obyśmy mieli takich dyrektorów we wszystkich łomżyńskich szkołach, dbających o szkolenia kadry, dążących za potrzebami dzieci ,to nasze pociechy nie miałyby problemów z dostaniem się na najlepsze uczelnie. Która szkoła ma takie wspaniałe osiągnięcia? O której piszą , że jest najlepsza w województwie. Samo z siebie to się nie wzięło. Jest to efekt wieloletniej współpracy dyrektora z nauczycielami, którzy mają jeden wspólny cel- dobro dzieci , bo szkoła jest dla dzieci. A w tej szkole dzieciom jest dobrze tego nie da się ukryć.
Zajrzyjcie na stronę internetową szkoły, jeśli nie wierzycie.

do wszystkich zainteresowanych
polecam prawo pracy wnikliwie zapoznać się z tą lektura oraz jej interpretacje w sprawie odwołania P Dyr. jeżeli ktoś zechce odnajdzie szereg nieprawidłowości które zapewniam znają swój finał w sądzie.
druga sprawa to już mocno rozdmuchana kwestia basenu i jego przynależności. z tego co w art napisano Sp10 nie chce oddać w całości basenu w zarząd obawiając się zupełnej możliwości korzystania z niego nie tylko przez dzieci z SP10 ale i przez wychowanków z innch szkół oraz domaga się jasnych i wyczerpujących info co do zasad przejęcia i zarządzania. przyp. że od chyba września ub. roku takich info ci rodzice nie dostali więc pytam - jeżeli nic włodarze nie mają sobie do zarzucenia to czemu do dziś nikt z nich nie miał odwagi z nimi porozmawiac zasłaniając się tym, iż to dyrektorka wprowadzała w błąd rodziców. cóż zatem to za władza która nie przygląda się temu i nie reaguje?
pytam zatem choć odpowiedź sama przychodzi... jeżeli nie wiadomo o co chodzi ( władzom) to wiadomo o co chodzi...
przykład - jeżeli odsunie się placówki oświatowe od korzystania z basenu zasłaniając się brakiem funduszy na jego utrzymanie to po jaką cholerę przekazuje się te fundusze MOSiR?? oraz zapewne wchodzi w grę również kwestia wypożyczenia pływalni za odpłatą prywatnej uczelni AWF
dlatego pewnie rodzice podnoszą larum domagając się swego, a reszta stoi i patrzy jak krowa na malowane ciele...

Chyba w tym samym czasie co spotkanie z rodzicami była jakaś impreza opłatek czy coś takiego.

lancelot popieram Cię, szczególnie za krowę, która czeka... ciekawe na co.

lena83 ty debilko nie masz pojecia co piszesz ona cala szkole traktuje jak prywatny biznes lewe bilety na basen i prywatne lekcje na pantwowej placowce wiem duzo wiecej ale nic nie poowiem

Schodzimy na temat nieco z obory wzięty. Pan Choj i ski już dorżnął jedną szkołę (Drzewna) , teraz jak wprawny czekista przygotowuje grunt na pewien desant na "cipłą posadkę". Jednym słowem jego powołaniem powinna być praca w rzeźni, a nie współpraca z kolegami, którzy już znają uroki aresztu. Swoją drogą pewien reprezentacyjny budynek Łomży - to niezły chlew, a może zwykły folwark rodem z orwellowskiej powieści. Pani Hanko! Niech się Pani trzyma - życzę zdrowia.

A czekając na otwarcie basenu mała sugestia dla dyrektora Mosiru:

- niech każe obsłudze otworzyć okna

- woda w basenie zamarznie

- żółta rura zjazdowa stanie się torem bobslejowym

jakież da to oszczędności?

- nie trzeba grzać wody co jest niezwykle kosztowne

- obsłua będzie miała zajęcie przy wydawaniu łyżew

Na otwarciu lodowisko-basenu jedynego takie obiektu w Polsce duet Ch. + B. wykona układ taneczny na lodzie z piruetami po czym wykonają rzadką spiralę śmierci.

p.s A może rozwiązanie pośrednie? Niech basenem zarządza Kuria!
Chociaż nie bo wtedy Paplikowi skoczy ciśnienie, że alumni mają karnety za darmo ;-)

Chojinski robi cyrk mój znajomy miał z nim do czynienia na zajęciach z fizyki, z tym że przez semestr nauki kilka lekcji odbyło się z nauczycielem a reszta to było samodzielne czytanie tematu z książki bo mierny nauczyciel skupiał się wtedy na tym by się wgryźć do ratusza. Nie muszę dodawać, że kolega nic się nie nauczył. Jaki nauczyciel taki i prezydent z tego wychodzi bo tak samo sumiennie wykonuje swoją pracę, załatwiając własne interesy. Niedawno odwołano prezydenta Łodzi, myślę że taka inicjatywa w Łomży też mogła by mieć miejsce. A tych partaczy nienawidzę jak większość mieszkańców. Co do forumowicza gutek widzę, że ze szczególnym zaangażowaniem broni tu jednej ze stron a jak ostatnio się dowiedziałem nie tylko policja ale politycy też to forum przeglądają i racji swoich jak widać bronią. Zresztą nie wiem po co bo już widać co z drzewną się stało. Zacznijmy działać i zróbmy coś by ktoś myślący racjonalnie objął stanowisko prezydenta w naszym mieście chociaż tego od nauki kultury (te 2 terminy jako ostatnie kojarzą mi się z panem Choińskim).

chcę wam zadać pytanie
kto jest też temu winien ?
ci co rządzą czy ci co na nich zagłosowali... pamiętajmy, że to my Łomżyniacy chodzimy na wybory i sami wybieramy sobie włodarza tego miasta. więc niech to będzie nauczką dla wszystkich by nie stać biernie w pociągu który zwie się Łomża ale też czasem wysiąść na przystanku, który nazwa się zainteresowanie i dowiedzieć się co się w naszym mieście dzieje. pamiętajmy że to od nas zależy to kogo sobie wybierzemy i nie ma w tym nic złego że tym którzy rządzą patrzy się na ręce mamy do tego prawo a nawet obowiązek ale niestety ktoś tu zapomniał że na urząd prezydenta podanie składa się nie do jednego pracodawcy lecz do wszystkich mieszkańców miasta Łomża.
Pan Ch oraz B i Pan S - święta trójca przez te lata zawiodła całe społeczeństwo a teraz maja żal że im się przypomniało
po co tam są.
mamy rok wyborczy, może kwestia tego basenu, scalania działek i inne dziwne nie nazwane sprawy otworzą oczy niektórym ludziom tego miasta by obudzić się z letargu i miec odwagę upomnieć się o swoje prawo głosu.

To już kuniec, ostatnie podrygi. Ta sprawa to "przysłowiowy gwóźdź do trumny". Amen. Pewnie i w referendum byłaby frekwencja. Przelała sie w społeczeństwie czara goryczy. Następcy uczcie na tych by tych błędów nie popełnić.

Lżej Wam. A nie lepiej się uśmiechnąć. Nie ukrywam nie lubię belfrów oni nie wiedzą co jest w życiu najważniejsze. Dla nich katastrofo jest ten przecinek którego nie postawiłem w tej wypowiedzi. Otóż kochani najważniejsze jest ZDROWIE i szacunek dla innego człowieka ,dziecko też człowiek i wszystko widzi. A ja 16 lat szkoły i do niczego mi się to nie przydało, robię coś innego i jest mi dobrze. Pozdrowienia dla MŁODZIEŻY a mamy ją wspaniałą ale na kim oni mają się wzorować , napewną nie na dorosłych przekrętach ?????????????.

zapewne będzie jakieś zebranie znając życie może tam coś więcej się będzie można dowiedzieć o całej sprawie, nie mniej jednak należy się temu przyglądać i wyciągać wnioski na przyszłość.
do niektórych - czytanie ze zrozumieniem nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku

Do Lancelot - nieprawidłowości w odwołaniu Pani Dyrektor. W tym przypadku odstąpiono od wymierzenia kary, więc nie powinno się na nie powoływać.

Cyt. z 4 lomza

''Wobec rażącego braku należytej staranności przy wykonaniu zaleceń pokontrolnych została Pani pouczona, iż ujawnione okoliczności, w szczególności brak skutecznych starań o zwrot brakujących kwot do budżetu, wskazują na naruszenie dyscypliny budżetowej. Ostatecznie wobec solidarnej spłaty przez pracowników szkoły nadpłaconych kwot i wyczerpujących informacji o wykonaniu pozostałych zaleceń pokontrolnych, organ prowadzący odstąpił od możliwości wymierzenia Pani kary, nie mniej ujawnione fakty całkowitego braku rozeznania Pani co do podziału kompetencji, o których mowa wyżej dyskwalifikują Panią jako dyrektora szkoły."

co do tych zarzutów to proponuję jednak poczytac o terminach wykonania przepisu wówczas można zrozumieć na czym polega pójście w zaparte przez władze. wygląda to tak jak by kogoś odwołać za jakieś , podkreślam jakieś przewinienia z przed kilku lat. ukarzmy dziecko bo dwa miesiące temu było niegrzeczne. czy się mylę?

Zgadzam się Lancelot, myślę że się nie mylisz, dlatego nasza władza nie powinna się powoływać na te zarzuty. Ale widocznie czym więcej w piśmie tym lepiej. Zwykli ludzie i tak się przecież nie znają na przepisach prawa.

nie ma to jak kulturalna riposta Andre 695...kazdy ma swoje poglądy, do których wygłaszania ma prawo, ale róbmy to w kulturalny sposób a nie przy pomocy wyzwisk. "Debilkę" sobie wypraszam!!!!!!!!!!!!!!Ja ciebie od debili nie wyzwalam!!!

Hanka Galazka na prezydenta!! :D

W sumie to powinna im to zrobić na złość i wystartować w wyborach :-)

wiem:) i mialaby spore poparcie

bo sie zdenerwowalem bo jak nie znasz jej z takiej strony to nie chwal nie masz pojecia ilu niewinnych ludzi skrzywdzila soorry

Chyba parcie na ...stolec a nie poparcie

jeśli czegoś nie wiem na 100%, to się nie wypowiadam...a żadne nerwy nie usprawiedliwiają takich wyzwisk!!

Niektórzy czepiają się, że tylko jedna elitarna szkoła może być na basenie rano. A dlaczego uczniowie SP 10 nie mogą korzystać z basenu, jeśli jest połączony z ich szkołą. To byłoby bezsensowne, gdyby uczniowie z tego basenu nie korzystali. Ale takie rzeczy to tylko w Łomży.
W Zambrowie jakoś nie ma z tym problemu.

GALAZKA NA PREZYDENTA, OSOBISCIE NA NIA ZAGLOSUJE!!! A CHOINSKIEGO DLA ODMIANY DO ARESZTU A POTEM NIECH SE DALEJ KANAPKI ROBI, BO WIDZE ZE W ZYCIU NIC MU WIECEJ DOBRZE NIE WYCHODZI!!!

W relacjach z samorządem najważniejszy jest spokój i zimne wypunktowanie paragrafów które samorząd naruszył ( ile naruszył).Nie ma w Waszym mieście ludzi którzy mogliby się tym zająć na zimno ??

poczytajcie BIP urzędu miasta uważnie od lipca ub roku a zobaczycie ile sprzecznych informacji oraz ile celowego wprowadzania w błąd opinię publiczną mają wypowiedzi urzędników. przykład. na jednej sesji rady Prezydent wyraża się Choiński - dzieci będą mogły korzystać bezpłatnie z basenu w ramach WF, na kolejnej wyraża się prezydent Sroczyński cyt. Nie wyobrażam sobie by dzieci korzystały z baseny za zadrmo, na to wtóruje dyr. MOSiR Sasinowski mam taki projekt by Państwo radni obowiązkowo korzystali bezpłatnie z basenu przynajmniej raz w tygodniu.
więc pytam to dla kogo on jest?
dla wszystkich czyli dla nikogo. kolejna sprawa to taka że dyrektorzy szkół mieli jasno określic swoje potrzeby co do korzystania z basenu do dziś takiego zapotrzebowania nie ma i nie wpłynęło po za nielicznymi SP7 - klasa pływacka. to może w Sp 10 utwórzmy klasę Bobslejową i co ??? trzeba będzie tor do bobslejowy zbudować? przecież tego typu porównania są niedorzeczne i nie mają się ni jak do całej sprawy.
celowo prezydent piszę z małej bo tacy w tym świetle oni są - maluczcy

lena nie wiesz napewno nawet teraz twoja wspaniala pani ludziom oczywiscie nie kazdemu ze swoich pracownikownie dala talonu na swieta mowiac taka glupote trzeba byc ulomkiem nie uczonym zeby kupic ze pieniadze poszly na wymiane okien jak ktos ma pojecie to jest na to oddzielny fondusz socjalny a okna to remontowy ksiegowsc by tego nie poscila w panstwowej instytucji, ale to tylko jeden szczegol wsrod wielu

Jeśli są osoby zainteresowane tematem basenu, to we wtorek o godz 18.00 jest spotkanie z prezydentem Choińskim w SP 10 (może tym razem przyjdzie, do trzech razy sztuka ! ).

,,Autor: gutek (---.elomza.pl)
Data: 18-01-10 17:51

Jeśli chodzi o atmosferę w SP 10 to owszem była miła ;) byli też równi i równiejsi, bliscy i bliżsi w zależności od zasług, które nie szły na konto szkoły tylko na konto prywatnych potrzeb Pani dyrektor. Ale tak już jest "bliższa ciału koszula", znajomości, wspólne wyjazdy na lazurowe wybrzeże z funduszu socjalnego jednoczą ludzi tylko szkoda, że nie wszyscy wycieczkowicze byli akurat pracownikami tejże szkoły. "

Gutek! Spokojnie! Należysz do tych, co mogli pojechać do Francji na wycieczkę, ale nie chcieli skorzystać z tej możliwości? A ludzie, którzy nie byli pracownikami tej szkoły jechali za pełną odpłatnością ; nie korzystali z funduszu socjalnego SP nr 10 i mogli pojechać tylko dlatego, że były wolne miejsca, gdyż nie wszyscy pracownicy chcieli jechać na taką wycieczkę. (tak jest i w innych placówkach.)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org