Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ILE ? |
Ile w tym , nie najbogatszym przecież roku , daje się Księdzu chodzącemu " po kolendzie " , czyli odwiedzającemu wiernych ? Czy kwota żądana tu i ówdzie 300,00 zł ( zwana : co łaska ) nie jest zbyt wygórowana ? Proszę o uświadomienie mnie w tej materii ! !
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ILE ? |
Ja daje stówę i większość moich znajomych też.
|
|
ja zawsze dawalem 50-100
|
|
a ja dam 30 zł . nie za mało ?
|
|
a kartą też można ?? albo w bonach ??
|
|
ja zawsze daję pustą kopertę;)i wsio
|
|
a ja jestem z chicago (łomzyca) i tu proboszczowi sie daje w dolarach lub euro zapomnij o złotówkach...proboszcz tez człowiek i kolejną światynie musi za co postawić.....modlta sie zeby żyło sie lepiej...... MOJA JEDYNA MIŁOŚĆ AGA
|
|
heh 300zł gdzie tak sobie życzą? Ja też jestem z Łomżycy i proboszcz nakazał ,, nie mniej niż 100zł'' hehe niektórzy na chleb nie mają a on o swoim dupsku myśli ;/ ja dałam 70 :D nie no taaaaaaa
|
|
A ja pisalam powaznie, dam 30 dyszki bo splukalam sie przez swieta i debecik musialam zrobic na koncie takze styczen aby tylko przetrwac. a tu dopiero 9 a gdzie do konca miesiaca, daj bóg nie umre z glodu ;)
|
|
jak dasz i 20 zł to nic sie nie stanie dajesz tyle na ile Cie stac, u nas ksiadz najpierw sie pyta czy jest stac nas mowie tu o parafianach zeby dac jakie kolwiek pieniazki na kolęde
|
|
djjona nie mogę się z Tobą zgodzić :P również jestem z łomżycy a proboszcz powiedział wyraźnie: na kościół 100zł, rodziny zamożne wielokrotność tej kwoty, a kto ma ciężką sytuację materialną, - co łaska. Hehe :P
|
|
I widać kto chodzi do kościoła:))..zgodzę się kozakiem,dokładnie tak powiedział proboszcz.Ale w jakiej parafii ksiądz sobie zażyczył 300 zł..to lekka przesada!!!
|
|
TYLE NA LE CĘ STAĆ. JEŚLI CIĘ NIE STAĆ TO TEŻ BĘDZIE OK. TYLKO O TYM POWIEDZ.
|
|
Niestety , w tej - i nie tylko - w tej parafii są takie standardy . I tu dylemat : bezrobotny np. bez prawa do zasiłku zakupi trochę opału i da , powiedzmy , 50,00 . Trafi potem do czyśćca - i tu ,i w chacie chłodno: zima . Albo nic nie da i zakupi więcej dwa worki opału - w chacie gorąco, lecz trafi do piekła . I tu , i tam gorąco . I tak żle , i tak niedobrze . P.s. Ks. Proboszcz od Św. Brunona z Kwerfurtu już przecie nie musi budować tego kościółka przy Poznańskiej - tam utworzono parafię
|
|
W Białymstoku ksiądz nie bieże ani grosza, jeżeli ktoś ma chęć wpłacić to zaprasza do kancelarii parafialnej, w niektórych przypadkach potrafią się obrazić jak daje się koperte.
|
|
To ile kto daje ,to indywidualna sprawa każdego. Nie oszukujmy się,ale jednego stać ,żeby dać i 500zł ,a da 50 :) A drugi żyje z renty,a księdzu nie pożałuje....
|
|
czarna mafia rządzi!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
w glowie sie nie miesci!!! ja ksieza tak moga!!! oni parafianom kwoty narzucaja a daja jakies rozliczenia z tego co z tymi pieniedzmi zrobili?????????? czy kosciol to jakas fundacja? czy dajac ksiedzu wspiera sie kogos biednego, chorego itp???? niech ksieza szpitalowi pomoga, szkolom, ludziom biednym ktorzy na prawde na chleb nie maja, co oni zrobia z tymi pieniedzmi?? marmur kupia do Kosciola???? ja rozumiem zee kazdy z nas wiele zadziecza Bogu, ze jest za co dziekowac ale na pewno wolaby zebysmy padli na kolana powiedzieli szczere dziekuje pomodlili sie i nie wazne czy podloga bylaby marmurowa czy drewniana!!!!!!! Ja takiemu co by sobie kwote sam ustalil nic bym nie dala, przegiecie normalnie!!!!!!
|
|
ja nie dam mu ani grosza... ;)
|
|
kartą zapłacę
|
|
Opamiętajcie się, nie dajcie się podpuszczać prowokatorom, bądźcie mężni.
|
|
Tak- wydajcie na wódę, fajki i inne używki a 20 zł. księdzu pożałujcie.Dzieci nasłuchacie się opinii rodziców i się rozpisujecie.Ja np. nie słyszałem żeby ksiądz zajrzał do koperty ile tam jest. I o co kaman!!!
|
|
do : wk . A nie lepiej na WOŚP ? Niekoniecznie każdy , kto trąca Twoją , jak się wydaje , dewocję , od razu musi chlać . Właśnie zarządano 300,00 pln od bliskiej mi osoby. Ta ofiarowała tyle , ile mogła . Komentarza onego księdza nie przytoczę ze względu na dobre obyczaje językowe , ale obawiam się , że ta osoba utraci wiarę całkiem . W klechów , przyjacielu, dawno już nie wierzy ! P.s. Rzecz miała miejsce w jednej z wymienionych w postach jednostki administracyjnej kk . Jutro , jak fama głosi, będą przeciekawe kazania - i w zw. z ubogą kolendą i z WOŚP . Pozdrowienia !
|
|
Ja tam woodstoku finansowac nie bede!
|
|
drogi wk:) juz od wielu lat przyjmuje ksiedza we wlasnym mieszkaniu, rok temu byl u mnie proboszcz z parafii Św. Krzyza, dalam w koperte co laska i on ja otworzyl bo twierdzil ze musi w swoim zeszyciku wszystko zaksiegowac i powiedzial, ze polowa z tych pieniazkow idzie na Kosciol a reszta dla niego. Wcale pieniedzy nie wydam na wode czy inne uzywki, kiedys mialam taka sytuacje ze zapukala do mnie obca kobieta, powiedziala ze mieszka w Ostrolece, byla u lekarza w lomzy i nie ma a za co wrocic do domu, ze ma 8msc synka nie wnikalam czy to prawda czy nie wyjelam potrwel i dalam jej troche pieniedzy, zawsze pomagam jesli ktos przychodzi do mojego domu i prosi o pomoc, maz mowi ze naiwna jestem ale nie jestem w stanie stwierdzic czy ktos mnie oszukuje czy nie i pomagam by miec czyste sumienie, taki czlowiek nie mowi daj pani 100zl chyba ze bogatsza jestes to wielokrotnosc bo takiemu bym nic nie dala tak samo jak ksiedzu ktoremu trzeba placic za to co nalezy do jego obowiazkow!!! bo konkuruja miedzy soba ktory Kosciol wiekszy i ladniejszy postawi, czemu w Krzyzu najpierw wybudowali i wykonczyli plebanie a nie Świątnie?? Zreszto kazdy ma sowje zdanie na temat tego co wyprawiaja niektorzy ksieza, ja ludziom sie nie dziwie ze daja ale dziwie sie ksiezom ze biora!!!!!
|
|
Ksiądz nie musi zaglądać do koperty bo w aktach które przynosi odnotowana jest każda owieczka i wystarczy włożyć kopertę przy odpowiednim nazwisku. Kolęda to nic innego tylko wywiad środowiskowy prowadzony przez KK.
|
|
Przecież nie musicie ani księdza przyjmować ani mu cokolwiek dawać. Więc o co te krzyki????????
|
|
Do : e-mila z dn. 09.01.10 . Twój post to wyraz ogromnej empatii .Wyjaśniłaś wiele spraw . Dziękuję . Pozostaje jednak dylemat moralny :nauczycielka , lekarz , urzędniczka , ksoądz , notariusz itd. otrzymują pobory . Jeżeli za wykonywanie przez np. lekarza czy nauczyciela lub urzędniczkę wręczę bombonierkę lub jakiś koniaczek , pan prokurator spyta na dzień dobry , czy ofiarodawca ma przy sobie szczoteczkę do zębów i ręcznik . Za to , że łamię prawo . A jeżeli daję księdzu " co łaska " ? Budiowę kościołów trzeba i należy wspierać , toż to wyraz kontynuowania tradycji i forma pozostawienia jakiegoś śladu w kulturze . Ale , dając "co łaska" nie łamię przypadkiem prawa ? Nie grzeszę ? Już nie wiem , jak to wszystko mam rozummieć ... Może ktoś mi wyjaśni ? Oczywiście , mam świadomość , że księża mają w rękach potężną broń : konfesjonał, ambonę i te zeszyciki ...Pozdrowienia !
|
|
Anonim G. Przeczytaj to zdanie z Konstutucji: "Art. 114. Wyznanie rzymsko-katolickie, będące religią przeważającej większości narodu, zajmuje w Państwie naczelne stanowisko wśród równouprawnionych wyznań. Kościół Rzymsko- Katolicki rządzi się własnymi prawami. Stosunek Państwa do Kościoła będzie określony na podstawie układu ze Stolicą Apostolską, który podlega ratyfikacji przez Sejm." Wiec odpowiedz na Twoje pytania brzmi: nie, nie łamiesz prawa, nie, nie grzeszysz. :] _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
Anonim G piszesz "Czy kwota żądana tu i ówdzie 300,00 zł nie jest zbyt wygórowana ?" Skoro tak piszesz, to pisz w jakich parafiach, bo wg mnie to jest plotka. Fazzi i ktoś-coś zgadzam się z Wami w 100%.
|
|
dasz lub nie....od Ciebie zależy....moim zdaniem a zwykle tak jest że najczęściej ludzie co najmniej dają lub w ogóle nic najwięcej muczą..
|
|
może mała zmiana temat? Na co Kościół wydaje pieniądze i dlaczego nie na parafian?
|
|
|
trzeba dawac tyle ile sie moze i chce, a to ze narzuca to juz ksiedza sprawa, jesli powie ze za malo to przeniez nie musi wcale brac.
|
|
ale wątek
|
|
tak jest oni nikogo nie wspomagają ja zawsze daje 50 zł a wolałbym to dać na wośp :)
|
|
ja mu mogę dać parówę w papę darmozjadowi, gdyby nie reszta domowników
|
|
50 zł Żyje By Pakować Pakuje By Żyć
|
|
Chciałem dać ile mogłem . 42,zł . Guru odmówił pacieża . Jestem zły na katabasów .
|
|
odmowil pacieza czy nie odmowil pacieza? chciales dac czy tyle dales?
|
|
Zajrzał do koperty . Nie przyjął stwierdzając że niepotrzebnie zachodził do mojego skromnego domu . Powiedział że dom poświęci ewentualnie w przyszłym roku. Nie wiem , czy dożyję . Pa.
|
|
najlepiej wogóle tego typu panów czy pań nie wpuszczać do domu. Napisałem panów czy pań bo nie wiem czy faceci powinni chodzić w sukienkach. Napiszcie na drzwiach że jesteście w salonie Renault i po sprawie
|
|
anonim teraz wiesz skad moja empatia, ja na Twoim miejscu poszlabym z tym do kurii
|
|
Co do pana księdza z Łomżycy , to czego nie dasz na kolędę odbije sobie przy okazji ślubu, chrzcin czy pogrzebu - twojego,lub bliskiej ci osoby. Czemu nie można wybrać sobie Parafii??
|
|
... anio1
|
|
. ____________________________________________________________ Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej - Charles Dickens
|
|
50-100 anio1
|
|
granat trzonkowy
|