Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Transport Warszawa Stadion - Warszawa Centralna PKP |
Ponieważ autobusy z Łomży dojeżdżają tylko do dworca PKS Warszawa Stadion, a pociąg w dalszą podróż mam z Dworca Centralnego w Warszawie, mam pytanie jak najprościej z ciężką walizką przemieścić się między tymi miejscami. Pewnie są taxi, autobusy, tramwaje, pociągi. Co jest najtańsze, co najprostsze. Nad halą dworcową jest stacja PKP, więc może da się tą drogą dojechać do dworca centralnego. Jakie to koszty, czy często coś jeździ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Transport Warszawa Stadion - Warszawa Centralna PKP |
Większość pociągów najczęściej jeździ z dworca wschodniego przez centralny i zachodni lub z zachodniego przez centralny i wschodni. Najprościej wsiąść do pociągu na wschodnim. a między wschodnim a stadionem jest w linii prostej ok. 2 km. Więc jak wolisz, albo piechotką albo tramwajem lub autobusem, chyba ze taxi dla wygody:)
|
|
trans-avia.pl jexdzi przez łomże i zatrzymuje sie w kilku miejscach wawy, bilet 55 zeta...
|
|
Witam. Myślę, że pomogę.Rzeczywiście nad halą dworca pks jest stacja pkp W-wa stadion. Ale kursują jedynie pociagi podmiejskie i niestety nie ma ich zbyt wiele. Jadąc w kierunku zach czyli w-wa centralna należaloby wysiąść z pociągu na stacji w-wa śródmieście(Stadion-Powisle-Śródmiescie) i przetransportować sie jedynie na własnych nogach(Naprawdę blisko) do centralnej. ODPADA!!!!!!Duży bagaż. Natomiast najlatwiej będzie dojechać do ćentralnej z dworca pks tramwajem linia NR 7...9... 25 ...Przystanek tramwajowy jest b.blisko przy al.Zielenieckiej. Poza tym...też blisko...przy ul, Targowej (nalezy przejśc ul. Zamojskiego)jest przystanek MZK i autobus 517 dowiezie tak jak i tramwaj az do samego przejścia podziemnego na dworzec W-wa centralna. Koszt biletu normalnego jest niewielki ale napewno drożej niż w Lomzy. Pozdrawiam. Zyczę przyjemnej podroży.
|
|
ciekawa informacja o trans-avia. Cena to tylko 25zl, a nie 55 (http://www.trans-avia.pl/clom.php). Jednak PKS jest trochę tanszy wiec sie zastanowię. Więcej jest takich firm? A co do dworca PKP Warszawa Wschodnia, że ma połączenie z centralną wiem. Chcę jechać pociągiem interregio do Krakowa, on nie odjeżdża ze wschodniej. Poza tym Wa-wa Stadion - Wschodnia to 15min piechotą. Za duży dystans aby pokonać z walizką. Myślałem o przystanku pociągów nad stadionem. Ktoś wie jakie pociągi go warszawy centralnej przejezdzaja przez ten peron (i sie zatrzymują)?
|
|
@interim: Dzięki za pomoc, jeśli pociągi nie zatrzymują się tam często, to rzeczywiście tramwaj będzie lepszym wyborem. Korzystając z okazji zapytam, czy jest jakieś bezpośrednie połączenie autobus/tramwaj Warszawa Stadion - PKP Warszawa Wschodnia? Jak wspomniałem tylko 15 minut piechotą, ale niekiedy z ciężką walizo pojazd może być dużym udogodnieniem.
|
|
Witaj , ja kilkukrotnie jeżdziłem właśnie z wawa stadion na dworzec centralny pociągiem , wchodzisz na górę jakieś 50 m , jest rozkład i kilka pociągów na godzinę więc nie jest żle i bilet nie drogi więc nawet nie ma co szukać innego połączenia bo te jest dobre.
|
|
"Ale kursują jedynie pociagi podmiejskie i niestety nie ma ich zbyt wiele" Jakie niezbyt wiele? Pociągi kolei mazowieckich i skm jeżdzą co 5-10 minut, obowiązują w nich bilety ztm (ale nie wszystkie), bilety możesz kupić też u konduktora. Wszystkie pociągi z Dw. Stadion zatrzymują się na Dw. Warszawa Śródmieście, który jest bezpośrednio połączony z Dworcem Centralnym podziemiami. Pociąg jedzie ok. 5 minut - szybszego i wygodniejszego sposobu dotarcia na Dw. Centralny nie znam
|
|
trans avia ostatnio placiłem 55 zeta więc wiem co pisze, tylko ty pewnie ulgowy sprawdzałeś...
|
|
nie, to nie ulgowy. Jakbyś kliknął na link to tam jest 25pln. Poza tym też masz racje, jak podaje wyszukiwarka http://www.voyager.pl/portal/a_bus.html: Szukana data wyjazdu: 2009-12-31 Łomża - Warszawa Przewoźnik, data, godz cena TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 06:00 ŁOMŻA - WARSZAWA PL. KONST. 25.00 PLN TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 06:00 ŁOMŻA - WARSZAWA DW. ZACH. 25.00 PLN TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 06:00 ŁOMŻA - WARSZAWA MDL 55.00 PLN TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 10:00 ŁOMŻA - WARSZAWA PL. KONST. 25.00 PLN TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 10:00 ŁOMŻA - WARSZAWA DW. ZACH. 25.00 PLN TRANS-AVIA 2009-12-31 (Cz), 10:00 ŁOMŻA - WARSZAWA MDL 55.00 PLN bilety na MDL cokolwiek to jest sa duzo droższe. "Warszawa Śródmieście, który jest bezpośrednio połączony z Dworcem Centralnym podziemiami. " co mam przez to rozumieć? 100m podziemnego chodnika do hali dworcowej?
|
|
MDL to lotnisko i za to placilem, a jesli chodz gdzie sie zatrzymuje to blisko dworca centralnego.
|
|
"co mam przez to rozumieć? 100m podziemnego chodnika do hali dworcowej?" Nie do końca oba dworce prawie że stykają się ze sobą, do przejścia podziemiami jest tylko kilkadziesiąt metrów, wystarczy dojść do końca Dw. Śródmieście i iśc za strzałkami Dw. Centralny.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |