Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Eutanazja- Śmierć na życzenie |
Chcialbym poruszyc oto ten temat- Eutanazja jest to powodowane współczuciem zabicie człowieka, który cierpi i jest nieuleczalnie chory. Rozróżnia się: eutanazję czynną (śmierć jest spowodowana określonym działaniem) i bierną (śmierć następuje na skutek zaniechania terapii podtrzymującej życie) oraz eutanazję dobrowolną (kiedy występuje świadoma prośba o spowodowanie śmierci) i niedobrowolną (gdy chory nie jest w stanie wyrazić takiej prośby, np. jest nieprzytomny). To kolejny temat, który dzieli ludzi. To kolejny temat, który podnosi Polakom ciśnienie, podobnie jak temat aborcji, praw homoseksualistów itp., itp. ... Mało kto z nas umie ocenić swój stosunek do tego i stwierdzić obiektywnie albo raczej mniej subiektywnie czy eutanazja jest właściwa czy też nie. Nie wiem czy w ogóle da się taki sądy wysnuć, ale wydaje mi się, że powinniśmy o tym rozmawiać, dyskutować, nie koniecznie dochodzić do jakiś wniosków, ale po prostu myśleć, bo każdemu z nas może przyjść kiedyś tam podjąć trudna decyzję... Czy jesteście za tym projektem ustawy bo 50% spoleczeństwa jest na tak.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Eutanazja- Śmierć na życzenie |
Ja to bym sie bardzo Głęboko zastanowił.
|
|
skąd informacja , że 50 % jest na tak?
|
|
Ptusiu. Temat który poruszyłeś jest wart głębokiego zastanowienia się. Z jednej strony chcielibyśmy skrócić komuś cierpienie, ale nie możemy też ingerować w sprawy boskie, bo kto życie dał, to i on je zabierze." Lepsze jest najgorsze życie niż najlepsz śmierć". Najgorsze nie wtym rozumieniu- być łotrem, złodziejem czy zabijaką.
|
|
Mam te informacie z informacij !
|
|
Ptysiu skąd do zciagnąłeś, bo z poprzednich bardzo licznych twych wypowiedzi nie wynika abyś to ty był tego autorem - zbyt poważne jak na ciebie.
|
|
Osobiście bałabym się, że w pewnym momencie mego życia ktoś zdecydowałby za mnie, że za bardzo cierpię i postanowił skrócić me katusze. Jak każda z naszych ustaw ta o eutanacji miałaby luki, można by ją było jakoś obejść itp. Bałabym sie być na przykład schorowaną milionerką.......:) A swoją drogą to dlaczego człowiek znów porywa się na to by decydować o życiu bądż śmierci innego człowieka? Kimże on jest?
|
|
ptysiu pięknie opanował umiejętność kopiuj-wklej... szóstka z informatyki murowana (http://www.geocities.com/grzegorznowicki/artykuly/a9.html)
|
|
Eutanazja? Tak, ale tylko wtedy, gdy to ja sama decyduję, czy chcę dalej żyć, czy też nie. Sama z resztą chyba prędzej sama popełniłabym samobójstwo przy zdrowiu, niż zgodziłabym się zostać zamordowaną bez mojej wiedzy na szpitalnym łóżku. Ale tak. Mi to pasuje. Co do wypowiedzi Ptyśka, sama się nieco zdziwiłam, że taki styl, cóż... Teraz już wiem, czemu :) NiemoralnieNormalna
|
|
Bynajmiej umiem skopiować i wkleić nie to co niektozy nieracza myszka ruszyc a wszystko chcą wiedzieć !!
|
|
Popieram N.Normalną. Jestem osobą wierzącą i nie sądzę, żebym kiedyś zdecydował się na taki zabieg, ale nawet gdybym, to żaden człowiek nie ma prawa kazać mi żyć. Tym bardziej, że są tacy, którzy nie wierzą w istnienie Boga i wobec nich, taka argumentacja jest wręcz śmieszna. Wszelkie metody odbierania życia człowiekowi bez jego zgody i świadomości, to zwykłe morderstwo i powinno być karane dożywociem. P.S.: Był tu kiedyś już taki co się tytułował "normalny", ale widzę że Ty na szczęście nie z takich ;-) ______________ Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej (Nie mylić z Wielką Polską :-) WWW.WIELKA.NET ______________
|
|
Parę dni temu był nadawany w TVP holenderski program-film o eutanazji. Pomimo że eutanazja jest tam juz legalna to program był wyraźnie przeciw. Regularnie zdarza się tam uśmiercanie staruszków gdy tylko nadarzy sie okazja. Ludzie boją się iść do szpitala nawet na proste zabiegi. Dzieci pozbywają się schorowanych rodziców. Ciekawa była wypowiedz jakiegos lekarza. Jej sens sprowadza sie do tego, że dawniej lekarze starali się leczyć pacjentów do końca i dzięki temu zdobywali wciąż nową wiedzę o chorobach, pacjentach i o sobie. A teraz lekarz nie bedzie walczyl o zycie tylko odpowie choremu ze na taka dolegliwosc to on stosuje tylko jedno ,,lekarstwo". W parszywych czasach przyszlo nam zyc. róbmy swoje
|
|
Czy osoba, która prosi o to aby ją zabić powinna być zabita? Czy matka płacząca nad zabitym przez pijanego kierowcę dzieckiem i prosząca „niech ktoś mnie zabije” powinna być zabita? Czy katowany przez NKWD-owców, UB-eków czy SB-eków Polak, który mówił im „no to mnie zabijcie” powinien zostać zabity?... W takim wypadku NKWD -owcy (UB-ecy czy SB-ecy) spełnili tylko jego prośbę... byli dobrzy, jak... lekarze?... Niemieccy lekarze masowo zabijali starców i chorych w obozach koncentracyjnych... a może to była tylko eutanazja? A nastolatek (nastolatka) chcący popełnić samobójstwo może poprosić by zabił go lekarz... wszak będzie gwarancja, że się uda... cz
|
|
1. jeżeli każdy dzień jest dla niej coraz większym cierpieniem i naprawdę tego chce - tak 2. jeżeli chce, zawsze może się powiesić (wiem że to brzmi zupełnie bezdusznie, ale to tylko odpowiedź na pytanie) niektórzy nie mają siły wstać z łóżka, żeby to zrobić 3. a zastrzelenie człowieka skazanego na śmierć przez tortury tuż przed wyrokiem uważasz za dobry, czy zły uczynek? 4. to było zwykłe morderstwo, już o tym pisałem 5. jeżeli już jest na tyle głupi, to jest w stanie zrobić to sam ______________ Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej (Nie mylić z Wielką Polską :-) WWW.WIELKA.NET ______________
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |