niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Równouprawnienie!

Witam!

W Krakowie w jednej z firm genetyk z wyższym wykształceniem nie dostał pracy, ponieważ jest mężczyzną, przez co ma mniejsze zdolności manualne i mniejszą cierpliwość jak kobiety, tak umotywowała to Pani przyjmująca go do pracy. Czy to nie jest dykryminacja mężczyzn? Co Wy na to?

Pozdrawiam.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Równouprawnienie!

Brak równouprawnienia... Tak... Przykre :( bo zdolności manualne tego człowieka można zbadać, nie oceniać wg. płci.. Średnia to jedna sprawa, prywatne wykształcenie i zdolności itp to inna sprawa..

NiemoralnieNormalna

;)

W Łomży firma nie zatrudniła kobiety bo "będzie tam praca w terenie".

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Pierwsze słyszę :/
Zwykle to kobiet nie chcą zatrudnić. Dziwne co najmniej.
Pozdro

Teraz są takie czasy że hoho

Tylko patrzeć jak powstanie cosik na kształt feministek...
W męskim wydaniu. Jak to się będzie zwało???

a bo też jakieś dziwne uzasadnienia wymyślają. Nie można prościej uzasadnić odmowę przyjęcia ?? Ja byłem świadkiem takiej oto rozmowy. Pewna, upoważniona osoba dokonuje naboru do pracy. Nie potrzeba tam zbyt wielkich umiejętnośći, predyspozycji czy też wykształcenia. Są dwie kandydatki, młoda i ładna oraz druga pani z mniejszymi walorami. Jako, że wykształcenie niezbyt potrzebne, to i kwalifikator typowy "buc". Wybrał tą ładniejszą i mówi brzydszej: Pani nie możemy przyjąć do pracy. Ona na to: dlaczego ? On: no bo NIE ! Ona na to: mógłby Pan jakoś tą decyzję uzasadnić ? ON: tak ! Ona: więc ? On: no bo nie i tyle !!! hehehehehe. Czy to nie jest b. proste uzasadnienie ???????

ADALL

Witam!
Ryskago, i to do tego w Krakowie!

Pozdrowienia!

What??????
Maciek, a gdzież Ty tera jesteś?
EEEEEEE lepiej nie mów, bo i ja wtedy będę musiała, a co to to nie... :))))

ADALLku,
A zastanawiałeś się co by było gdyby przyjmowała do pracy kobieta???
Którą by przyjęła?

Witam ADALL!

Jeżeli chcesz poczytać o tym dziwnym uzasadnieniu, to wejdź na stronę internetową Krakowa gazeta.pl i znajdź wywiad Radia Złote Przeboje z rzecznikiem prasowym wojewody małopolskiego.

Pozdrawiam!

Ryskago: to proste - ja będąc kobietą przyjąłbym do pracy pokrakę. A po co mi jeszcze rywalka !?!? Pozdrowienia.

ADALL

No i tak niestety zwykle bywa... Przykre acz prawdziwe.
No cóz, nie żyjemy w doskonałym świecie...

Moim zdaniem, rzeczywiście osoba odpowiedzialna za zatrudnianie nowych pracowników wykazała się wyjątkową "inteligencją". Zawsze można wymyślić jakiś powód, co do którego nie będzie żadnych posądzeń o dyskryminację. A tak, powie człowiek głupotę i na drugim końcu Polski o tym mówią.

Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej
(Nie mylić z Wielką Polską :-)
WWW.WIELKA.NET

Ja też uważam ze jakakolwiek dyskryminacja jest po prostu głupia. Liczy sie człowiek a nie jego płeć, czy status społeczny....

wolność i równość dla wszystkich!!!!!

każdy inny, wszyscy równi

(A)

zbój napisał(a):

> każdy inny, wszyscy równi.

Nie uważasz, że w tym stwierdzeniu jest sprzeczność. Albo inni, albo równi.

róbmy swoje

I to nadodatek Genetyk.

Witam!

W tym jest problem, że dotychczas to kobiety walczyły swoje prawa, ale okazuje się że teraz w naszej demokracji doszło do tego że mężczyzna poczuł na własnej skórze jak czują się kobiety, gdy starały się o męskie stanowiska pracy, a im uparcie odmawiano.

No przeca kobiety nie są takie same jak mężczyźni.

gondoljerzy napisał:

zbój napisał(a):

> każdy inny, wszyscy równi.

Nie uważasz, że w tym stwierdzeniu jest sprzeczność. Albo inni, albo równi.

-----------
Oczywiście, że nie jest to sprzeczność!! Inność to różnorodność... rozmaitość... różnice są dobrodziejstwem, dzięki temu budzi się w nas chęć do poznawania, doświadczania i poszukiwania tego, co nam brakuje w innych ludziach.
A równość zakłada, że te różnice [płeć, wiek, kolor skóry, wyznanie itp.] nie są jakąkolwiek podstawą do dokonywania jakichkolwiek ocen.

Pozdrawiam,
Shai

Lepiej żebyś się spalał niż powoli trupio ostudzał...

Shai napisał(a):
> Oczywiście, że nie jest to sprzeczność!! Inność to
> różnorodność... rozmaitość... różnice są dobrodziejstwem,
> dzięki temu budzi się w nas chęć do poznawania, doświadczania i
> poszukiwania tego, co nam brakuje w innych ludziach.
> A równość zakłada, że te różnice [płeć, wiek, kolor skóry,
> wyznanie itp.] nie są jakąkolwiek podstawą do dokonywania
> jakichkolwiek ocen.
>
> Pozdrawiam,
> Shai
>

Czyli kaleka bez nóg powinien mieć równe szanse w otrzymaniu posady listonosza lub gońca, stukilowa baletnica szanse na zatańczenie w ,,Jeziorze Labedzim" , a analfabeta na prace korektora w gazecie.
Powinni mieć szanse, jesli tego chca, zgadzam się.
Ale nie wymagajmy aby pracodawca nie mial wolnego wyboru w doborze pracownikow, bo dojdziemy do absurdów w równouprawnianiu.

róbmy swoje

Pracodawca, który jest na tyle inteligentny, żeby nie powiedzieć wprost "nie chcemy cię, bo jesteś kobietą/mężczyzną", ma wolny wybór w doborze pracowników...

Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej
(Nie mylić z Wielką Polską :-)
WWW.WIELKA.NET

Witam!

Pracodawca musi mieć wolny wybór pracownika nie będzie zatrudniał kogoś nieprzydatnego. Ale człowiek ma zawsze przekorny charakter, że jak go odrzucają i uważają za nie przydatnego, to stara się udowodnić wszelkimi sposobami, że jest to już dyskryminacja.

Gondoljerzy napisał:
"Czyli kaleka bez nóg powinien mieć równe szanse w otrzymaniu posady listonosza lub gońca, stukilowa baletnica szanse na zatańczenie w ,,Jeziorze Labedzim" , a analfabeta na prace korektora w gazecie.
Powinni mieć szanse, jesli tego chca, zgadzam się.
Ale nie wymagajmy aby pracodawca nie mial wolnego wyboru w doborze pracownikow, bo dojdziemy do absurdów w równouprawnianiu."

Zgadzam się, że pracę powinno sie otrzymywać zgodną z własnymi predyspozycjami i kwalifikacjami, więc analfabeta raczej nie dostanie pracy korektora. Miałam na myśli raczej to, że nie można uzależniać swych opinii o tych kwalifikacjach na podstawie np. koloru skóry, wyznania czy płci. Po prostu gondoljerzy nie zrozumiałeś mnie lub udajesz, że nie zrozumiałeś.
Pozdrawiam,
Shai

Shai: no co Ty pleciesz ??? No jak mam nie brać pod uwagę, przy wyborze pracownika - koloru skóry albo wyznania ??? Nie dość, ze będę musiał mu niestety płacić, to jeszcze patrzeć na "odmieńca" ???

ADALL

Hola , hola panowie w tej dyskusji zaczyna pokazywać się temat rasizmu ,a nie równouprawnienia. Wystarczy że media wydostały to sprawę na światło dzienne, i już cała Polska zaczyna o tym rozprawiać, tylko dyskusja zaczyna niebezpiecznie zbaczać na temat rasizmu.

Pozdrowienia

ADALL:
Naprawdę nie wiem, czy piszesz poważnie... Mam nadzieję, że ironizujesz. Bo jeżeli mówisz serio... to szkoda słów. Ale może to ja jestem nienormalna i nie pasuję tutaj.
Jeżeli mam zatrudnić osobę na konkretne stanowisko, to stawiam na jego umiejętności, a więc to, co potrafi zrobić dla firmy.
Nie obchodzą mnie stereotypy i obiegowe opinie.
Stawiam Człowieka ponad miejscem jego urodzenia, wyznaniem, w którym przyszło mu się wychować.
Może więc to ja jestem takim odmieńcem? Nie wiem... Wierzę jednak, że nie wszyscy traktują inność w kategorii 'odmieńca'
Pozdrawiam,
Shai

Maćku:
Kwestia równouprawnienia obejmuje także równość w traktowaniu ludzi bez względu na kolor skóry.

Napisałeś: 'Dyskusja zaczyna niebezpiecznie zbaczać na temat rasizmu' Niebezpiecznie? No tak... Oczywiście ten temat może być niewygodny i wzbudzać dyskusje.. przecież nie każdy uznaje równość wszyskich ras. Tam gdzie są odmienne zdania budzą się dyskusje.

Pozdrawiam,
Shai

PS. Nie to, żeby się czepiała, ale chyba 'panowie' to nie do mnie było? ;-)

ADALL,

Ty Chłopie uważaj tera na siebie i bez ochrony nie wychodź na ulicę...

Shai,

Jak równouprawnienie to równouprawnienie, więc to "Panowie" to pewnie i nas "niewiast" się tyczy :))

Pozdrawiam

ryskago: :))) Taki już ze mnie przekora !

ADALL

Pod prąd, wszystkiemu wbrew, czyli innymi słowy: swój chłop z Ciebie!!!
:)

zdecydowanie genetyk z takim uzasadnieniem na pismie moze sie udac do sądu pracy...

Fakt zdolnosci manualnych nie zalezy od plci.

News

O, News, dawno Cię nie było!
:)

News............ do sądu pracy ??? I jak myślisz ??? Sąd pracy wyda wyrok, na podstawie którego pracodawca będzie zobligowany go przyjąć ??????

ADALL

Racja, czasu szkoda... Tyle że sądy na tym bazują właśnie, że niektórym czasu szkoda... Szkoda...

ryskago: dlaczego Twoja koleżanka - News, tak pojawia się i znika? Jak na News, to powinna być przynajmniej raz dziennie. A bywa, że i tydzień jej nie ma ?!

ADALL

Nie wiem tego, choć też mi jej brakuje...
Przypuszczam, że jest baaaardzo zajęta, a nie to co my NIEROBY!!!

News,
Miłej pracy i bywaj u nas z doskoku!
HEJ

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org