niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Co to jest Satanizm?

1. Ciekaw jestem czym według WAS jest satanizm?

2. Czy jesteście w stanie zmienić swoje zdanie po przejrzeniu stronki http://satan.pl ?

Wpadłem tam przez przypadek (przypadek, czyt: google) podczas szukania czegoś zupełnie innego i trafiłem na taki cytat:
"5. Dlaczego Szatan?
Szatan jest dla nas symbolem. Wbrew obiegowej opinii my, Sataniści, nie jesteśmy wyznawcami Szatana, upadłego anioła, metafizycznego bóstwa. Modlitwy wznoszone ku rogatej figurce pozostawiamy pseudosatanistom, tak jak modlitwy kierowane do Bogów jakiejkolwiek religii pozostawiamy wyznowcom tychże religii. Szatan może być naszą ukrytą stroną natury, formą, w którą wlewa się określoną treść, drogowskazem wskazującym nieuchwytny szczyt na ścieżce życia. Oto nasz Szatan. Jego imię pochodzi od nazwy piastowanego stanowiska - oskarżyciela i przeciwnika, anioła wykonującego na polecenie judeo-chrześcijańskiego Boga wszelkie działania negatywne z punktu widzenia ludzkości. Dopiero dzięki wielkim monoteistycznym religiom Szatan zyskał tytuł Króla Ziemi, Księcia Ciemności razem z prawie pełną autonomią swych działań (aczkolwiek idea ta zawdzięcza swe istnienie irańskiemu prorokowi i kapłanowi, Zoroastrowi). Duch niepokorny, nie mogący znieść czyjegoś panowania nad sobą, w swym umiłowaniu wolności nie wahający się porzucić miejsca, w którym jego niepodległość była kwestionowana - dzięki tym cechom stał się patronem ludzi wolnych, szukających wyżyn swego człowieczeństwa; ludzi nie chcących być kolejną owcą w stadzie, jednym z wielu trybików składających się na machinę cywilizacji; ludzi szukających duchowej niepodległości, piękna, przyjemności z życia, po którym nikt nie wie, co nas spotka.
"

---
PGG

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Co to jest Satanizm?

Szataniz to coś podobnego do pancurów !

,,,?

http://satan.pl/teksty/top/11/
"Każdy z obecnie znanych ustrojów polityczno-ekonomicznych jest świetnym przykładem tego, że człowiek na dzień dzisiejszy nie jest w stanie stworzyć systemu zaspokajającego potrzeby wszystkich zainteresowanych. Może i szkoda, ale ja się pytam: po co? Albo inaczej zapytam: kto ma taki system stworzyć i co mi ten system może zaoferować? Wolność? To ja się odwracam na pięcie i idę w drugą stronę. Dlaczego? Już spieszę z wyjaśnieniem.

Wolność dla satanisty stanowi fundament jego światopoglądu. Jest skarbem, który miał już w chwili swoich narodzin. Jest to wartość przyrodzona, nie nabyta. Nikomu nie wolno nią rozporządzać prócz niego samego. W tej kwestii nie różni się on od innych ludzi. Różni się natomiast tym, że ma pełną świadomość jej istnienia i nienaruszalności. Znakomicie zdaje sobie sprawę z tego, iż nikt mu jej nie może zaoferować po promocyjnej cenie.
"
Jakbym czytał Adamusa. :)

---
PGG

No, mi już nie od dziś wiadomo, czym jest prawdziwy satanizm (satanizm, Ptysiu, nie szatanizm) i wiem o nim całkiem dużo. Niestety, żyją na tym świecie także ludzie pragnący za wszelką cenę być oryginalni i tworzą sekty pseudosatanistów, mają nawet jakąś specjalistyczną nazwę, ale w tej chwili nie pamiętam. To ONI, nie kto inny, a ONI wypisują na murach pentagramy i to oni mają opinię morderców zwierząt. Prawdziwy satanista nie skrzywdziłby zwierzaka, gdyż jest on dla niego wzorem, jako że zwierzęta robią to, na co mają ochotę i nie widzą żadnych ograniczających je granic.

Nie jestem satanistką, ale nie ze względu na jakieśkolwiek uprzedzenia. Po prostu robić wszystko po swojemu, to nie jest takie nieskomplikowane, jak się by mogło wydawać..

NiemoralnieNormalna

Satanizm to też chyba jest jakas religia inna ?

A w jakiego Boga oni wierzą ?? w szatana czy shirme ?

Hej, Ptysiek, jak chcesz wiedzieć Ptysieńku kochany, to po prostu przeczytaj uważnie tutejsze posty, zrozumiesz W JAKIEGO BOGA WIERZĄ. To tyle. Eh, Ptysiek, Ptysiek... Myśl czasami :)

NiemoralnieNormalna

A swoją drogą to panków nie mieszaj bo subkultura to jedna rzecz, kolor czarny - inna, religia - jeszcze inna... Tak więc.. .

NiemoralnieNormalna

Satanizm to coś w stylu antywiary. W sumie jest to trochę śmieszne bo jako "religia" nie ma tradycji, spójnej filozofii i innych takich. Poza tym naiwnie posługuje się szatanem, który wbrew temu co mówi doktryna chrześcijańska jest dobry, opiekuńczy, chwali wolność. Czyli nie wiadomo co, bo dobro i miłość to przymioty boskie, więc wymyślanie sobie boga i nazywanie go szatanem może być tylko przejawem buntu.

Nie lubię satanizmu, bo to pic na wodę.
A najlepsze jest w tym wiązanie satanizmu z muzyką hardrockową, to mnie normalnie żenuje.

1. Ciekaw jestem czym według WAS jest satanizm?
A według Ciebie?
A co do strony podanej przez Ciebie, ona nie ma wpływu na zmianę mojego zdania trfiłem tam z własnej nie przymuszonej woli.

A najlepsze jest w tym wiązanie satanizmu z muzyką hardrockową
Ooooooooo naprawdę a mi się zdawało że jest inaczej, to ja jako przykładny satanista od kilkunastu lat słucham nie tej nuty co powinienem

Tester napisał: "jakbym czytał Adamusa :)"

:)
No pięknie. To juz wiem, czemu nikt nie czyta moich postów :)
Ble ble ble i tym podobne :)
zmienię się - spróbuję przynajmniej.
Pozdrawiam.

"666" gdzie jestes?????

To mi zakrawa na New Age!!
Brrrrr, boję się takich tematów, podobnie zresztą jak filmów z gat. "Omen", dlatego omijałam go łukiem,
ale nie wytrzymałam, niestety, i muszę dorzucić swoje trzy grosze, bo mnie palce świeżbią...
Nie zgadzam się ze Złotowłosym, że s. nie ma tradycji. Wiara chrześcijańska bowiem implikuje wiarę w szatana. Nie da się wierzyć w Boga i jednocześnie nie wierzyć, nie dostrzegać istnienia zła na świecie.
A tak nawiasem to zło jest przebiegłe, toteż często podszywa się pod dobro, motając ludziom w głowach. Weźmy choćby tę wolność, która z definicji kojarzy się dobrze. A tu, masz, naraz wielki piewca wolności się znalazł! Achtung! Od wolności do samowoli tylko tip-topek, a to już nie to samo!

Adamusku,
Na mój gust to Tester chciał Cię jeno przeTesterować :),
czy może wywołać diabełka, który w Tobie sobie siedzi...
No i udało mu się :D
Nie zmieniaj się - prowokatorzy są ok., skłaniają do przemyśleń i refleksji nad sobą i światem... :)

Pozdrawiam Ciebie

Ryskago. I tu masz rację. I jedni i drudzy mają boga i szatana, tylko różnica w tym, gdzie na początku stawiają wielką literę.
Ale mi się satanizm nie podoba, ot kwestia gustu być może.
Wierzyć w zło czy w dobro? Kwestia natury. Ja wolę to drugie.

Ja też.
I niech nie chrzanią niektórzy, że zło-jest-ciekawsze, bo to bzdura!

No i po cośmy zrywali te cholerne jabło z niedozwolonego drzewa???
Tak to byśmy sobie spokojnie spacerowali wśród tygrysów (jak na tym forum :D) i nie balibyśmy się ich bo spacerowałyby sobie koło nas statecznie nie stanowiąc nijakiego zagrożenia, a tak to...

Po pierwsze, to chyba nikt z obecnych tu nie zna istoty satanizmu.... Ale ja się nie będę powtarzać.
Powiem tylko tyle, że pseudosataniści robią to dla podpuchy na ogół, są zwyczajnymi buntownikami (puki niczego nie dewastują i nie mordują, to swoją drogą wcale nie mam im tego za złe). Tak czy siak prawdziwy satanizm to nie religia, a filozofia. To brak religii. To nie jest wiara ani w szatana, ani w przymus władz. To brak wiary... Nie chce mi się tłumaczyć, bo już o tym pisałam, więc... Dobrze, dobrze, siedzę już cicho...

NiemoralnieNormalna

Wszystko co złe to "te pancury"..... ile razy ja to słysze....heh ale cóż...

A co do satanizmu to uważam ze teraz to raczej banda dzieciaków sie w to bawi. A satanizmu nie postrzegam jako religii, bo tak to raczej postrzegają ci "pseudo". A ogólnie to niech każdy robi to co chce, to jego zycie i nieważne czy jest katolikiem, buddystą, satanistą czy tam jeszcze kimś innym ;), wązne jest to co robi.

każdy inny, wszyscy równi

(A)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org