Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PROBLEM Z KOMPEM |
Witam.Mam taki problem otóż gdy włączam komputer monitor mi się nie uruchamia i nie ma nawet tego ''piknięcia", podłączałem drugi (starszy) monitor , też nie działa :( . Co mam zrobić ? Nie znam się na komputerach wiec proszę o łatwe wytłumaczenie. PS:Wyczytałem że wyjęcie stacji dyskietek naprawi problem. Że niby po wyjęciu mu zadziałał komputer. PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ . PISZE Z KOMPUTERA KOLEGI ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PROBLEM Z KOMPEM |
grafa albo płyta...
|
|
wylacz komputer. zdejmij bok obudowy. wyjmij baterie "pastylke" z plyty glownej na minute. po tym czasie wloz baterie i sprobuj uruchomić złoma.
|
|
karta graficzna na smietnik i po problemie
|
|
pytanie: komputer się uruchamia ? słyszysz jak pracuje ? jeżeli uruchamia się to płyta/grafika jeżeli się nie uruchamia to dochodzi do tego zasilacz i ram :) odłącz wszystko oprócz ramu i grafiki i spróbuj pozamieniać każdorazowo ram, grafikę, zasilacz z innym kompem :) zacznij od zasilacza, potem grafe :) istnieje co prawda ryzyko, że tak wsadzone elementy również szlag trafi ale cóż :P no risk - no fun :P co do baterii - wątpie - w takim przypadku przy odpalaniu kompa DOS powinien wywalić komunikat
|
|
DOS? DOS ostatnio widzialem przy win98.... :P
|
|
Trakone U Ciebie startuje z windowsa? Dobre!!!
|
|
U mnie startuje najpierw BIOS. DOS to system rezydujący nad BIOSem, zawierający m.in. rozszerzenia programowe procedur sprzętowych BIOSu i interpreter komend. DOS nie występuje w starcie przed systemem Windows XP, fachowcu.
|
|
Obecnie nad BIOS'em rezyduje Windows.
|
|
Panowie jak nic nie piszczy to tzn że grafika, ram jest ok No Beeps Short, No power, Bad CPU/MB, Loose Peripherals One Beep Everything is normal and Computer POSTed fine Two Beeps POST/CMOS Error One Long Beep, One Short Beep Motherboard Problem One Long Beep, Two Short Beeps Video Problem One Long Beep, Three Short Beeps Video Problem Three Long Beeps Keyboard Error Repeated Long Beeps Memory Error Continuous Hi-Lo Beeps CPU Overheating nie piszczy: zwarcie, nie ma napięcia, padł procesor lub płyta główna, coś się odłączyło. Ja stawiam na zasilacz
|
|
ja mówię na ekranie tylko idzie no video input i nic ;) a komputer sie uruchamia tylko że tego poczatkowego pikniecia nie ma . probowałem ze przez 10 minut komp działa i potem wpisałem hasło o nie było słychać zeby konto na kompie sie nie uruchamiało .
|
|
PANOWIE POMÓŻCIE NAPISZCIE CO ZROBIĆ ?! ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS
|
|
Niestety nikt wróżką nie jest. Jak nie ma piknięcia na początku, to znaczy że nie przechodzi POSTu, czyli problem ze sprzętem. Trzeba posprawdzać po kolei wszystkie podzespoły, więc dobrze byłoby gdybyś załatwił drugiego kompa. A jeśli nie znasz się na tym, to sobie odpuść kombinowanie i zawieź do serwisu.
|
|
piknięcia zachowują się inaczej przy każdym innym producencie płyt głownych. A antyjaga rusz zadek do serwisu i się dowiesz. zapłacisz 10-20zł za diagnostykę i będziesz wiedział na czym stoisz.
|
|
a jakies wentylatory uruchamiaja sie przy wlaczeniu kompa? jest duza szansa ze juz sie poprostu "skonczyl": czy to procesor , czy plyta glowna trudno jest stwierdzis przez internet. moze byc cos glupiego jak luzna wtyczka od zasilacza (ale na pewno nie bateria - wtedy zglosilby sie bios zeby od nowa zmienic ustawienia) do uszkodzonego procesora lub zniszczonego kondensatora na stabilizatorze napiecia na plycie glownej (w miare popularny problem przy tanszych plytach). jezeli masz dostep do ekstra zasilacz to poprostu wepnij go w twoja plyte glowna i jezeli wystartuje to bedziesz wiedzial co kupic, jezeli nie to rozsadny bylby zakup nowej plyty glownej z nowym procesorem gdyz przy dzisiejszych cenach sprzetu naprawa jest prawie nieoplacalna - chyba ze masz jakis nowszy sprzet z duo lub quad core lub i5 lub i7 procesorem. nie wiem jak ceny w Polsce ale tutaj znajdziesz niedroga plyte z wbudowana grafika i pentium z core duo za ponizej 100$
|
|
za 20 dychy mogę zobaczyć, jak nie naprawie to nie wezmę kasy
|
|
chciałem wpisać 20 zł a nie 20 dychy :)
|
|
"D" bateria czasem tez moze byc przyczyna, a raczej sygnal moze byc zawieszony na ktoryms kondensatorze. po wyjeciu baterii kond. sie rozladuje i komp ruszy. nie zglasza sie przy takiej awarii BIOS ani speaker. pomyslalem, ze tyle gosc moze sprobowac. wiecej przez net nie mozna pomoc.
|
|
z baterią probowałem a wiatraki uruchamiają się ;) ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS ŁKS
|
|
Trakone no tak, gość pomylił ( i ja też przy okazji) Biosa z Dosem, haa haa dobre.
|
|
Oj fachowcy... Przecie gościu napisał że nie ma "beeep" i 'no video input'. A Wy że baterie, wtyczki i wentylatory. Myślę że chyba najbliżej był thompson "Monitor się nie uruchamia" - może dla nieznającego się jest to Windows. Czy monitor pokazuje cokolwiek ? Niekoniecznie literki czy cokolwiek czytelnego, może coś jaśniej-ciemniej czy po prostu nawet dioda 'stand by' nie mrugnie ? ________ Malachit
|
|
jezeli wiatraki sie uruchamiaja to jest niestety duza szansa ze zasilac jest ok (duza, ale nie 100%)(niestety dlatego ze jest to tanszy i latwiejszy do wymiany komponent pc) jedyne co pozostaje sprobowac to : wypnij zasilac z plyty glownej i wloz ponownie (zeby sie styki wyczyscily) wyciagnij wszystkie moduly pamieci i sproboj ponownie wystartowac kompa(bez pamieci) - jezeli pociagnie - wylacz, wloz jeden modul i wystartuj ponownie, postepuj w ten sposob dopoki nie zainastalujsz wszystkich modulow (najczesciej 1 lub 2 gdyz wynika z postu ze komputerow sam nie skladasz) lub nie znajdziesz wadliwej pamieci. Jezeli nie wystartuje to delikatnie wyciagnij procesor z podstawki i wloz go ponownie w identyczniej pozycji (starsze procesory maja bardzo delikatne nozki!) Jezeli to nie pomoze to niestety bedziesz potrzebowal kogos kto zajzy wewnatrz gdyz przez siec niewiele mozna zdialac.
|
|
malachit w d* byles i h* wiesz. nie udzielaj sie i wyp.... z tym bannerem.
|
|
Jak na monitorze pokazuje, że nie ma sygnału do wyświetlenia i działa, to nic innego jak grafika. Skoro wszystko działa, kręci to od tego trzeba zacząć. Już wszyscy by resetowali baterie, naprawiali płyty itd, jak wy tak kompy naprawiacie od d*** strony, to się dziwię, że jeszcze działają. :)
|
|
O to to :) ________ Malachit
|
|
P.A. moze byc to karta, duze prawdopodobienstwo. ale.... A skad wiesz, ze pracuje dysk twardy? Skad wiesz, ze to nie problem z zasilaczem i zbyt mala iloscia podawanego pradu na slot karty graficznej? skad wiesz, ze to nie plyta glowna, ktora gdzies zatrzymuje sygnal? dla ciebie biale jest biale - nie ma obrazu - karta grafiki jest "zła". niestety w komputerach nie wszystko jest takie proste. podchodzenie od "d*** strony" to jest naprawianie komputera przez forum, a, swoja droga, twoje madrosci nie maja nic wspolnego z jakimkolwiek doswiadczeniem.
|
|
KUP NOWY KOMPUTER I PO PROBLEMIE A STARY NA SMIETNIK podlasiak1978
|
|
Trackone raczej masz znikome pojęcie o tym jakie posiadam doświadczenie, więc nie popisałeś się... Widać jakie Ty masz pojęcie, bo każdy głupi kiedy widzi, że jest problem z wyświetlaniem zacznie od karty graficznej, a nie każdy mówi mu, że masz już sprawdzać płytę, zasilacz itd... On nie naprawia kompa przez forum, prosi o rade w zlokalizowaniu usterki, żeby mógł mniej więcej orientować się w problemie, bo nawet kiedy zaniesie kompa do serwisu to może trafić na kogoś kto będzie chciał go oskubać... Pracowałem w wielu serwisach, nie tylko w Łomży, więc wiem jak jest. Jeśli się nie znasz lepiej popytać niż zaraz lecieć do "fachowca", w końcu trzeba się samemu nauczyć.
|
|
^ chyba w serwisie wulkanizacyjnym
|
|
po co ta debata wogóle jeśli gościu po tylu wskazówkach nie znalazł przyczyny niech idzie do serwisu i niech oni ci powiedzą co jest nie tak. Jeśli zlokalizują usterkę i będziesz zdecydowany na wymiany to zapłacisz za sam sprzęt a jeśli nie to zapłacisz 10-20zł za diagnostykę, chyba że trudno ruszyć tyłek z domu.
|
|
Diagnostyka jest za free. No chyba że jakiś badziewny serwis.... ________ Malachit
|
|
diagnostyka jest za free w serialu dr House
|
|
Szacun dla trackłana WyZnawcy seriali. ________ Malachit
|
|
NA 100% PŁYTA GŁÓWNA też tak miałem
|
|
diagnostyka za free w jakim ty świecie żyjesz?? chyba w biedronce ci diagnozują za free. Jeśli poświęcisz jakiś czas to nawet z zasady dajesz człowiekowi za robotę na symboliczne piwo. Chyba że jesteś na tyle żydem, że nie dajesz.
|
|
Kompletnie nic nie trybicie. Właśnie w coraz większej ilości różnej maści zakładów usługowych stwierdzenie rodzaju usterki jest za free. No właśnie chyba że ma to 'żyd' i za wszystko chce kasę. ________ Malachit
|
|
P.A. napisal ze to napewno grafika, ale kazdy normalny bios sygnalizuje "piknieciami", ze karta graficzna jest niesprawna, a w pierwszym poscie jest napisane, ze brak jakichkolwiek "pikniec" wiec karta graficzna praktycznie odpada - chyba ze razem z grafika glosniczek wysiadl - a to juz malo prawdopodobne.
|
|
Ostatnio znajomy robił komputer z padniętą grafiką i głośniczek tego nie sygnalizował w ogóle, więc nie będzie to raczej regułą... Jestem ciekaw w końcu czy antyjaga dowiedział się co poszło, czy zrobił to sam czy zrobił diagnostykę w serwisie.
|
|
Sprawa jest prosta. Najlepiej sprawdzić grafikę u jakiegoś koleszki w kompie, jeśli okaże się dobra, będzie to płyta główna, a dokładniej na 99% wysadzone kondensatory elektrolityczne w okolicach slotu AGP, koszt części około 2-3zł, pół godziny zabawy z lutownicą i będzie działać.
|
|
Tylko trzeba trochę uważać przy lutowaniu na przelotki w płycie. ________ Malachit
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |