niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ciepła ,ciepła .... zimna woda w naszych mieszkaniach po 23 jakie wrażenia?

Czy spódzielnia mieszkaniowa dostarczajac ciepłą wodę powinna pobierac opłatę za wode po 23 godzinie , jesli nie dostarcza jej o odpowiednich parametrach ? wydaje mi się że to jest następny sposób na kasę która niewiadomo jak jest spożytkowana .Tłumaczenie ze oszczędnosci wynikłe z tych praktyk sa naszymi oszczędnosciami jest absurdem .
Jak to rozumieć jesli ja płacąc za wodę z licznika ciepłej wody która jest zimna płacę za jej podgrzanie.
Postępowanie w ten sposób w/g mnie jest wyłudzaniem kasy a to chyba jest przestepstwo .

Pytanie do aministratorów budynków mieszkalnych.

CZy dostarczanie ciepłej wody użytkowej uwarunkowane jest przepisami prawa polskiego i i UE ?
Czy obniżanie temperatury ciepłej wody jest zgodne z prawem ?

Pytanie do wszstkich mieszkańców

Jaka jest temperatura ciepłej wody w waszych mieszkaniach po 23 ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ciepła ,ciepła .... zimna woda w naszych mieszkaniach po 23 jakie wrażeni

Taka jak zimnej. ;)

Re: Ciepła ,ciepła .... zimna woda w naszych mieszkaniach po 23 jakie wrażenia?

Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem, że w Niemczech liczniki są tak skonstuowane, że zaczynają liczyć pobór wody ciepłej jeśli osiąga odpowiednie paramatry, np. temp. 40st. Ciekawe, prawda? ]
U nas płaci się za wodę brudną, (awaria kilkanaście dni temu w okolicy ul. Ks. Janusza i Rycerskiej), za wodę niedogrzaną, itp.

Oni "tylko" wyłączają cyrkulację - czyli jak se spuścisz trochę wody ciepło-zimnej to zacznie lecieć ciepła - zależy jak daleko jesteś od węzła, proble w tym że ja jestem chyba ostatni do tego węzłą - mogę spuszczać, spuszczać i nic... .
Nie wiem jaki "mądry" to wymyslił ale ja bym go zastrzelił!, jeśli już płacę taką kasę za ciepło z kranu to nie zbawi mnie parę zł miesięcznie za całodobowe ciepło, jeśli wyłączają wodę ciepłą to niech ją poprostu zakręcą, a nie puszczają zimną biorąc kasę za ciepłą.
Próbowałem ustalic koszt takich liczników uruchamiających się przy danej temp. niestety niewiele się w łomńskich sklepach dowiedziałem może ktoś z Was coś wie ? - chętnie zadarł bym ze swoją spółdzielnią - może zarząd PERSPEKTYWY powinien zacząć myśleć o nas lokatorach a nie o "NASZej SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ" - jako swojej włąsności ...

no prawda
mnie też denerwuje to, że ciepła woda po 23 zamiast być ciepłą -jest letnia i prawie że zimna.
JAK WRACAM DO DOMU PÓŹNO, PO IMPREZIE TO CHCĘ CIEPŁEJ WODY!!!!!!
co oni sobie myślą, płacimy za ciełą wodę, a nie ZA "CIEPŁĄ WODĘ OD 6.00 DO 20.00"!!!

ktoregos razu mialam po imprezie stos naczyn do umycia w tej "cieplej" wodzie. srednia przyjemnosc patrzec jak ci paznokcie sinieja:)

Faktycznie- woda w naszej spóldzielni "Pspektywa ' jest zimna.Aby się wykąpać

Co fakt to fakt, mróz jak diabli. Co do spuszczania wody, to co piątek wracam do domu ok 3:00 nad ranem. I kiedyś zbrukany po 20 godzinach postanowiłem się wykąpać, mimo że byłem skonany jak pies. Z zegarkiem w ręku, w nadziei, że ta lodówka w końcu zleci przeczekałem ok 50 minut i w końcu wykąpałem się w zimnej bo ciepła jak nie leciała tak nie leciała.
Po zimnym tuszu odechciało się spać... niestety.
Ale za 50 minut lania non stop zimnej wody zapłaciłem jak za ciepłą.

Może faktycznie ktoś "kształcony w prawie" ocenił czy nie jest to w jakimś stopniu nieuczciwe?

Pozdrawiam

Faktycznie- woda w naszej spóldzielni "Pspektywa ' jest zimna.Aby się wykąpać trzeba dolewać gorącą wodę np. z czajnika elektrycznego. Płacimy w tym momencie i za ciepłą wodę i za prąd. Wielokrotnie zgłaszałam ten problem , nawet u samego Pana Prezesa Konopki ( zapraszałam go na kąpiel , jeśli nie wierzy jaka jest jej temperatura ). Niestety, efekt tego był taki, że woda ciepła była tylo kilka dni i wszystko wracało do rzeczywistości.
A najciekawsze z tego wszystkiego jest to ,że przychodzi do domu hudraulik w celu sprwadzenia temperatury wody .Ma za zadanie zmierzyć temperaturę wody i chce tylko spuścić szlkankę wody a wypuszcza parę wiader, bo nie może dobrać się do ciepłej ( bo jej nie ma przecież ).
Mamy w mieszkaniach nowoczesne baterie z moieszaczami, tylko mieszać nie ma czego.Zimną wodę z zimnąwodą - bezsens.
Aby tak dalej.Płacimy za " ciepłą wodę", eksploatację, teraz jeszcze za konserwację domofonów. W mojej klatce jest domofon, tylko już dawno zamontowano białą klamkę, więc za co ta opłata - do tej pory nie musieliśmy płacić za wejście do klatki. Życzę jeszcze wielu ciekawych pomysłów.

Chcecie mieć ciepłą wodę po 23 ?
Podpowiem Wam jak to zrobić ...
Wystarczy pofatygować się i zebrać opinię od Waszych sąsiadów (lub zlecić zebranie opinii administracji) tj. tych mieszkańców, których mieszkania są zaopatrywane w ciepłą wodę z tego samego (co Wasze) węzła cieplnego. Na ogół są to dwa, trzy budynki choć bywają również budynki zasilane z tzw. węzłów grupowych i wtedy tych budynków potrafi być nawet 15-20. Jeżeli większość zadecyduje o zniesieniu nocnego wyłączania cyrkulacji, będąc w pełni świadomym, że podnosi to koszty - administracja nie ma nic do gadania tylko musi spełnić wolę mieszkańców. Takie są realia życia w budynkach wielorodzinnych - większość decyduje.
Jak znam życie znajdzie się cała masa starowinek i dziadków, którzy stwierdzą, że w nocy to się śpi i nie będą chcieli podpisać wniosku bo wolą mieć mniejsze koszty.

Pozdrawiam

T i g e r

Zimna woda to nie tylko problem "Perspektywy". W "ŁSM" jest to samo!
Mało tego! Rano chcąć iść czystym i świerzym do pracy to..... to trzeba błagać kran żeby dał troszeczkę "ciepełka ukrytego w wodzie" bo rzadko mu sie zdarza!

Ja mieszkam w zasobach Ł.S.M. i woda zawsze jest gorąca. (poza b. rzadkimi awariami).

Tak.. Żeby opłukać ręce przykładowo z czekolady (30 sekund), trzeba albo zdecydować się na lodówkęx, albo czekać aż spłynie ciepła (2minuty). Można też od razu wziąść kąpiel - ręce opłuczą się przy okazji. Chyba ostatnie rozwiązanie najbardziej się opłaca :P a tego, co dzieje się po 23 nie komentuję.

NiemoralnieNormalna

ja jestem z ŁSM i mam zimną wodę po 23. zamiast ciepłej, i nie piszcie mi tu, że w łsm jest zawsze ciepła woda (dot. "autochton")

W moim bloku jest kocioł na gaz ziemny i nie ma takiego problemu. Faktem jest , że zimną wodę z rur w mieszkaniu muszę spuścić , by korzystać z tej która poddawana jest cyrkulacji.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org