poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
„Litania Miast”-kult "świętych" ludzi

Dziesięć przykazań Bożych zapisanych w Piśmie Świętym

I
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!

II
Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.
Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
....

Czy zatem ustanawianie "świętych" spośród ludzi i czczenie ich, poprzez modlitwę, obok boga nie jest sprzeniewierzeniem się "Słowu Bożemu"?

Nie zabijam, nie kradnę, nie cudzołożę.... i nie wierzę.

rudy błazen z druhem

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: „Litania Miast”-kult "świętych" ludzi

Nie pisz takich rzeczy bo po pierwsze nic nie zmienisz a po drugie babcie różańcami cię zatłuką:) Faktycznie śmieszne jest nazywanie ronda imieniem gościa, który na naszych ziemiach ok. tysiąc lat temu razem z kumplami zabijał w imię "nawracania". Śmieszne jest nazywanie któregoś tam roku jego imieniem. "Zginął z rąk niewiernych", "zabili go poganie" itp. A co by teraz zrobili katolicy jakby jakiś gościu pojawił się w okolicy i powiedział, że wasza wiara jest zła; że babcia, dziadek, matka wierzyli w coś złego, podpalił kościoły, zniszczył wszystkie krzyże na wsiach, i wymordował księży? Katolicy czczą św. Wojciecha, św. Brunona.... takich kolesi, którzy kiedyś mordowali w imię wiary, wycinali święte gaje, palili świątynie. Czy to nie jest ironia?

pocałuj mnie w nos paplikó

Nie obchodzi mnie ani twój [krzywy?] nos, ani twoja naiwna wiara. Jednak jeśli należysz do kościoła i wierzysz, że Biblia to Słowo Boże, to właśnie ciebie najwięcej powinno obchodzić czy przypadkiem księża nie zwodzą katolików na manowce nakazując obrzędy, które są jaskrawo sprzeczne z owym "Pismem Świętym". Ja m.in. z powodu takich sprzeczności porzuciłem naiwna wiarę, a katolicy powinni zastanowić się, czy przypadkiem łamiąc "boskie" przykazania poprzez udział w kościelnych ceremoniach nie "wypracują" sobie mąk wieczystych w piekielnym ogniu zamiast łaski zbawienia w niebie...

rudy błazen z druhem

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org