niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Calibra, Golf 3, Astra, ktory wybrac ???

ktory z wyzej wymienionych samochodow waszym zdaniem jest najlepszy ?? ktory kupic ?? ktory jest najladniejszy ?? moze ktos z was ma ktorys z wyzej wymienionych i podzieli sie swoim doswiadczeniem jak sie autko sprawuje czy sie psuje czy czesci sa drogie ?? prosze sie wypowiadac za kazdą opinie dziekuje !!! pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Calibra, Golf 3, Astra, ktory wybrac ???

niemiecka technologia...

golfy zawsze byly uwazane za samochody niesmiertelne...
Volkswagen - wymyslony przez Hitlera... Samochód dla ludu w wolnym tłumaczeniu nazwy

hm.. opel
Nie znam i nie wypowiem sie w temacie Calibry

Natomiast co do Astry mam całkiem niezłe zdanie. Moja asterka woziła mnie dzielnie przez 5 lat i była bezawaryjna. Moze szczescie do dobrego modelu?

Raczej nie licz tu na cuda, bo ile ludzi tyle doswiadczen... Kazdy napisze co innego.
Rozumiem, ze to auta uzywane, wiec nie sugeruj sie stanem licznika. Zwróc uwage na stan ogólny i pojedz na przegląd do swojego zaprzyjaznionego mechanika, dasz pare groszy, a bedziesz wiedzial co w trawie piszczy...
Musisz tez brac pod uwage koszty eksploatacyjne. Pojemnosc silnika, bo od niego zalezy koszt jazdy, ale równiez wysokosc składki OC

News

dzieki News za szybką i dosc wyczerpującą wypowiadz

mysle ze niemiecka technologia jest solidna, nie ma problemu z czesciami i ceny nie sa wygurowane dlatego mysle o zakupie ktoregos w wyzej wymienionych aut

mam teraz kadeta i musialęm poczatkowo zainwestowac w niego sporo pieniadzy bo byl troszke zaniedbany ale teraz naprawde niezle sie sprawuje ma juz swoje lata i brakuje troszke mocy wiec chce kupic cos innego

jesli chodzi o golfy to tez słyszalem opinie ze są bardzo dobre czy inni mają podobne zdanie ???

calibra głownie podoba mi sie ze wzgledu na swoj styl i wyglad czy wasze zdanie jest podobne ??

a jesli chodzi o Astre to mysle o silniku 2 litry wersja GSI ma ktos takie autko ???

pozdrawiam
Zurek

kup se Honde!!!!

wow ... taka astra to pszczółeczka

miałam Corse GSI z silniczkiem 1,6... cacuszko

News

Mnie zawsze uczyli, że najlepsze i najładniejsze sa Golfy III :-)))))

Pysiaczek nie tylko Ciebie tego uczyli i teraz więcej jeździ Golfów niż maluchów.

Golf jest droższy przy zakupie, ale po latach eksploatacji to się zwraca po prostu tam nie ma co się psuć. Wszystko jest bardzo trwałe a przede wszystkim karoseria i wszystkie częsci są w zasięgu ręki i nie są drogie.

Polecam i pozdrawiam :D

Mozna porownywac do siebie golfa i astre - podobna wielkosc i mozliwosci. A Calibra to troche inna liga. Zostala zbudowana na podwoziu Vectry czyli numer wiekszego wozu. Swoja droga gdy sie pojawila to baardzo mi sie podobala, a dzisiaj ani troche. Takie auto na pokaz, lepiej wyglada niz jezdzi.

róbmy swoje

Myślę , że najlepszym wyborem byłby japończyk z tych trzech: toyota, mazda , nissan. Są nie do zajezdzenia. Te technologie niemieckie typu WV i t.p. opel to bajka . Najlepiej poczytaj sam: http://www.autocentrum.pl/ Są tam wszelkie opinie fachowców i rzetelne użytkowników. Wtedy podejmji decyzję.

Podaję dokładniejszy link na tej stronie : http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/index.html .

tylko ze nie problemem jest kupic samochod problemem jest go utrzymac !!! ciekawe jak by przyszło mi kupic jakas czesc do japonca ile musiał bym zapłacic ?? !!

przy niemieckich samochodach nie ma problemow z czesciami i są one niedrogie !! moze jakis przyklad podam dla swojego opla kadeta i jak ktos ma jakiegos japonca niech tez sie wypowie ( amortyzatyry tył 150 zł oba, przegub 140 zl nowy orginalny (nie jakis regenerowany) rozrusznik 350 zł )

zgadzam sie z opinią ze calibra jest troszke pokazowym autkiem i pewnie lepiej wyglada jak jezdzi (mi osobiscie z wygladu sie podoba ciekawe jak sie sprawuje)

wszyscy pozytywnie opisuja golfa czy zeczywiscie jest taki dobry ???

Astra w wersji 2 lirty GSI na 16 na wydaje sie ciekawa propozycja ciekawe jak z awaryjnoscią ???

dziekuje za wszystkie wypowiedzi

pozdrawiam
Zurek

Myślę , że 10-20% droższe. Najlepiej zajdz do sklepu motoryzacyjnego na Zambrowskim Rynku i tam Ci powiedzą . Są b. kontaktowi. Nie można tak porównywać cen części , bo japońce są mniej awaryjne. W popularnych markach są też b. dobrze dostępne. Spróbuj pojezdzić np. Wv czy Oplem i japończykiem. Przekonasz się który Ci lepiej pasuje.

Golf bez dwoch zdan. Calibra kanciasty szajs a astra .... zlom :] Poprostu... Obejrzyj sobie Top Gear tam zjada kazdy samochod :D Aa wlasnie ostatnio pochwalili golfa.. wiec to chyba cos znaczy :P

autochton
Japonczyki sa mniej awaryjne, ale jak juz cos poleci to ladnie mozna zabulic :]

Kupuj golfa... Jesli chodzi o niemieckie to tylko VW i Audi, zapomnij o BMW :] No i o oplu...

golf jest delikatnie drozszy no ale wszystcy go chwalą (czy ktos z osob ktore sie wypowiada ma golfa ?? psuje sie wogle w nim cos ?? )

a czemu mam zapomniec o BMW ?? tez troszke myslalem o tym no ale są troszke drozsze no i czesci napewno kosztuja !!

zgadzam sie z opinią ze czesci do japonczow są poprostu drogie !!!

pozdrawiam
Zurek

666 - pochwalili ale Golfa V Gti, a nie Golfa III

Pzdr

Dokładnie widac 666 ze program oglądałeś ale niezbyt dokładnie bo pochwalili wersję V GTi a reszte oprócz I GTi objechali równiutko, BMW auta pierwszorzędne ale nie polecam gdyż jak sama nazwa wskazuje Będziesz Miał Wydatki, Golf III fajny ale troche przejedzony, Opelki dopiuki się sypac nie zacznie OK a jak zacznie opchać jak najprędzej. Proponuje głębokie zastanowienie nad Audi np. 80 coupe, blaszek z ocynkiem jesli nie kupisz bitej mozesz nie dogladac rdza nie wyjdzie na pewno. Koniec transmisji

Tak jak mówisz

Jeszcze Honda jest good idea super silniki, niezły wygląd jednak drogie ale za to rzadkie naprawy ale tak ma każdy japończyk. Sry za podwójny post ale mi się zapomniało. Qrak out

Tak jak mówisz

no osobiscie proponowalbym golfa ople nie sa warte zachodu za dobrymi samochodami nie sa przynajmniej moje zdanie jest takie a golfik jesli dobrze kupisz to i ciebie przezyje

Zurek,

i na co sie w koncu zdecydowałes?

News

Wszystkie te wypowiedzi to brednie. Kup sobie jakieś autko terenowe. Najlepiej krajowej produkcji, bo wtedy zero problemów z częściami. Gania się takim po wszystkich bezdrożach. W mieście silnik groźnie pomrukuje, że aż wszystkie panienki się oglądają. No i załadować można sporo: np. namiot na Mazury, teściową na zakupy, albo teścia na odwyk. Proponuję rozejrzeć się za bryką w dobrym stanie marki: Nysa lub Żuk. Emocje - murowane !!

ADALL

jezeli chodzi o czesci do Japoncow to np. chlodnica do opel vectra 96 650pln, chlodnica do Honda civic VTI(najlepsza i najdrozzsa wersja) 250pln, ile ty wogole masz zamiaru przeznaczyc pieniedzy na samochód???Jak czytam te wypowiedzi niektore to malo z krzeselka nie spadne, Golf , top gear hehehhe, jezeli chodzi o calibre to zapomnij czesci w chwili obecnej w cenach kosmos przyklad lampa przod 1200-1300pln, do golfa czy asrt kupisz za 200-300pln, Golf auto sztywne aczkolwiek barzdo dobre blachy no chyba ze caly w szpachli to inna sprawa, astra auto przyjemne bardzo dobrze sie prowadzi ale niestety karoseria ****, ja na twoim mijscu kupil bym Honde i wogole bym sie nie zastanawial, nie pisze tak dlatego ze jestem posiadaczem Hondy nie ukrywam ze nie jestem, ale mialem kilka aut produkcji niemieckiej( czyt. 3 vectr zaczynając od A do B po lifcie), i tak w kazdym niemieckim aucie np. rozrzad musisz wymieniac co 60tyskm a w Hondzie np. co 110tyskm!!!, czesci w porownywalnych cenach a komfort i osiagi auta nie porownywalne z zadnym niemieckim autem czyli duzo lepsze.

ADALL wymień choć jedno terenowe auto krajowej produkci?

Popieram "ja".
Zastanów się nad autami japońskimi.
Przed długi czas handlowałem autami używanymi i wyrobiłem sobie opinię. Uważam podobnie jak "ja", że auto japońskie to najlepszy zakup, najpewniejszy.
W tej chwili jeżdzę Hondą Civic i jestem z niej bardzo zadowolony (mimo, że już ma kilka lat). Ceny są na podobnym poziomie jak do innych aut, a awaryjność o wiele niższa.
Jeśli jednak miałbym Ci polecić jedno z tych trzech aut - to astrę. Blachy ma "cienkie", ale mechanicznie stoi na wysokim poziomie. Polecam z silnikiem 1.6 8V, albo 2.0 8V- to są wg mnie najmniej zawodne silniki w oplach...

..............
Pozdrawiam.

jesli chodzi o taka np. honde Civic to moze i dobry samochod ale po pierwsze troszke kosztuje po drugie ja jako mlody kierowca chcial bym kupic cos "młodzierzowego"

autka jeszcze nie kupilem bede to robil za jakies 2,3 miesiace i chce kupic cos do 15 tys zlotych !! narazie jezdze czerwonym opelkiem (dosc rzucającym sie w oczy :)) ) moze ktos bedzie zainteresowany kupnem ???

podoba mi sie calibra ale "ja" mowi ze czesci są drogie i slyszałem ze to dosc awaryje autko ??!! wiec chyba bedzie to Astra lub Golf !!!!!

ja za chłodnice zapląciłem 70 zł :))) do swojego opelka naprawde w bardzo dobrym stanie jest to chlodnica od silnika 2l (ja mam 1,6) ale bardzo fajnie pasowałą i naprawde bardzo dobrze sie sprawuje !!!

pozdrawiam
Zurek

ja pisze o nowych czesciach JC, jezeli piszezsz ze calibra jest awaryjna astra nie to cos jest nie tak bo silniki 8 i 16 zaworowe w tych autach sa identyczne, uwazasz ze Honda Civic nie jest mlodziezowym autem??? za oceanem to najpopularniesze auto wsrod mlodziezy, jest to idealny model na jakiekolwiek mody i jest to jedyna marka na swiecie ktora wyciagnela z 1l pojenosci 120KM.Za 15 do 20 tysiecy mozesz juz kupic Civica 6 generacji z 90 konnym silnikiem 1,4 do 15 tys. maksymalnie- znajdziesz 5 generacje odpowiednio w zaleznosci od ciebie 1,3 o mocy 75 koni ewentualnie jak lubisz dynamiczna jazde V-teca o pojemnosci od 1,5 do 1,6 o mocy od 104 do 160 koni.

Tu masz linki do civica coupe, uwazasz ze nie jest to mlodziezowe auto????
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=40111219
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=40478089
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=396174

Abcd: no przecież wymieniłem aż dwa: Nysa, Żuk !! :)))

ADALL

Nyske chcesz dać młodemu kierowcy? Przecież do tego dragstera trzeba odwagi i doświadczenia. Zabije się na pierwszym drzewie.

ADALL,

to rady z serca plynace sa jak rozumiem poparte Twoim doswiadczeniem?

;)

News

Niekupuj sobie zadnej zabawki Najlepsze jest BMW E 36
a tak sie sklada ze ja ma do sprzedania 320i z 91roku na gazie (150 koni)
tradycyjny naped to dopieru zamiata. cena promocyjna tylko 14500zł

Jarod duzo cos chcesz !!!! a tak zapytam z ciekawosci czemu chcesz sprzedac ?? BMW raczej nie rozkminiam bo jest za droga w utrzymaniu (bo nie problemem jest kupic samochod trudniej jest go utrzymac !! )

"ja" no Honda jest moze i nie głupim samochodem ale wolał bym cos niemieckiego no i ceny sa delikatnie wieksze !!!

chyba najbardziej rozsadnym zakupem bedzie Golf no ale jeszcze sie zobaczy no i trzeba znalesc cos odpowiedniego (nie kupie przeciez pierwszego lepszego)

do zobaczenia w niedziele na Fadomie !!!

pozdrawiam
Zurek

E 36 320 zamiata???? Ja mam honde 1,6 jak chcesz porownac i zobaczyc co naprawde zamiata to ja stawiam 500pln ze dam rade!!!!:), bez urazy oczywiscie hehehhe

a ja mam opla kadeta 1,6 ten to dopiero zamiata :P

japończyki są the best!
golf mi sie nie podoba, to taki niemiecki polonez, dla mas. tluczony w niemczech 10 lat przez jakiegoś mlodego-gniewnego jakoś mi sie nie widzi.pamietaj jedno-im wiekszy silnik tym wiekszy przebieg roczny, taka jest zasada.
aha i nie wolno tak mysleć(moim zdaniem) ze skoro opel 2.0 na 16-tce to zamiata ze szok, bo byc moze wciąga tylko olej a nie inne fury.
powodzenia w wyborze i nie napalajmy sie zbytnio bo wtedy mozemy czegoś niezauwazyć i potem żałować

Żaden niemiecki silniczek nie ma szans w porównaniu z japońską techniką. Moc 150 KM jak w Twoim Jarod BMW Honda wyciąga bez problemu z silnika 1.6. A weźmy na przykład mazdowski silnik Wankla, który z pojemności silnika - 2×654 cm3 osiąga moc - 240 KM przy 8200 obr/min.
Osobiście uważam, że jeżeli już musisz kupować niemieckie auto - to tylko PORSHE....

ja bym brał Golfa ale z 2 strony jest ta Astra z duzym silnikiem tylko ze hmmm zazwyczaj takie samochody są niezle zajezdzone bo mlodziaki nim jezdza :/ no to raczej Golf :) a co do Calibry to odradzam z prostej przyczyny... z tego co wiem to duzo sie psuja

są ludzie i stołki a nie którzy rodzą się jako fotele bujane...

VW Golf III 1.8 GTI :-) bajki

-------

mixfix: Japonczycy siadaj przy polakach :D Pewnie nikt nie wie co nasi rodacy stworzyli... Silnik ktory:
1. Nie posiada zaworow
2. Ma dwa wały korbowe
3. Nie ma głowicy
4. Ma jeden cylinder
5. Ma dwa ustawione przeciwbieżnie tłoki
6. Oba tłoki pracują w tym samym cylindrze
7. Tłoki, z których jeden pracuje 2 razy szybciej od drugiego
8. Tłoki, z których jeden pracuje w trybie 4-suwowym, a drugi 2-suwowym
9. Silnik, który z 1 litra pojemności może uzyskać ponad 150 KM przy zużyciu niskooktanowej etyliny

i co powiecie :D ?? Japonczycy siadaja :D Ciekawe ile to pali i jak sie kreci...

http://www.izoling.pl/silnik/index.html

no no no.... Polacy potrafią.. ale co z tego jeśli państwo nie popiera i nie wspiera tak wspaniałych pomysłów. Pomyślcie ile ten silnik jest warty??? w każdym normalnym (czyt. wspomagającym naukę) państwie - ten pomysł byłby już zrealizowany.
Aż miło pomarzyć.... Polonez z silnikiem dwutłokowym o mocy 150 KM.... ah

Mercedes 608 znasz taki?

666 skyszalem o tym, tak samo jak o przerobce wankla na cztery tloki, komora spalania ma kształt walca w ktorej skokowo obracają sie sie dwie pary tlokow.w czasie jednego obrotu wału są cztery pełne cykle spalania. w porownaniu do wankla zniknął problem zuzywających się uszczelnień-zmora posiadaczy RX7
prototyp stworzono gdzies na politechnice w polsce ''A'' i w odroznieniu od silnika wankla niegdy nie zostanie wdrozony do produkcji bo po co?? przeciez nie ma FSO....

zainteresowanym wyslę giffa

DoPrze: dobrze gadasz, w polsce nie popiera sie nauki, a mamy tylu zdolnych naukowcow...... :(

http://www.ikm.friko.pl/mazda/mazdarx7.php

tutaj parę słow o Mazdzie RX-7
wynika z tego ze ruscy nawet wkladali Wankle do łady

calibra do dupy, szwaby przestały ją produkować - dużo ryczy, dużo pali, a osiągi jak omega.

Astra jest OK, miałem 1,6 , była luks, szybka i zwinna POLECAM

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org