wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zabierzcie Łomżyniaków z UK, Irlandii, Niemiec i Hiszpanii

W odpowiedzi na głupoty, o których poseł Kołakowski prawi.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zabierzcie Łomżyniaków z UK, Irlandii, Niemiec i Hiszpanii

to nie głupoty tylko szczera prawda większość mieszkańców zapewne poprze jego wypowiedz

vespos polacy jezdza do pracy a nie na sępa ze obcy da.

Sun dobrze pisze,w 100% się z tym zgadzam

popatrz co się dzieje w ich "kraju" i przemyśl sprawę. czego Wy się tak boicie? co to nie ludzie są? tacy sami jak my no może odrobinę milsi i bardziej otwarci.

vespos - tylko w wymienionych przez ciebie krajach my Polacy mamy prawo przebywać , bo tak jakby jesteśmy w unii europejskiej

co innego być w obcym kraju jako uchodzća , a jeśli juz jesteś uchodzcą to sie zachowuj jak uchodzca , czy twoim zdaniem porwania dla okupu , rozboje , kradzieże i obrażliwe samozachowanie sie wobec mieszkańców kraju , który cie przygarnoł to leży w statusie uchodzcy ??

popieram w 100 % , jak ktoś sie nie umie zachować niech spada tam z kąd przybył !!!

dokładnie popieram w 100%

to jedż do czeczeni

To co o nich mówią to prawda .Jak ci sie tak podobają to jedź sobie do czeczeni a nie wysylasz gdzieś Łomżan.Trzeba z nim zrobić jakiś porządek zgadzam sie chociaż raz z jakimś posłem .Niedługo może to ich ma być wiecej jak nas?Napewno nie Łomża to Łomża.

pozdro dla sun

vespos chyba nie spotkał żadnego czeczena dlatego ich broni

kolego ale Polacy to gdzie by nie byli to zapieprzają aż się kurzy pokaz mi jaki kraj daje tyle co Oni dostają??czy widziales chociaz jednego ktory pracuje ???
przejedz się na wesoła zobacz co tam się dzieje po 10 bachorów bo na każde jest zasiłek,i mysle ze kwestia rasizmu w ogóle tu nie wchodzi w grę!! poza tym mysle ze np komendant policji ma swoje powody dla których pisze list z obawami o bezpieczeństwo,i czy nas stać na taki gest żeby Ich otrzymywać??

Bronisz Czeczenów ok-ale zastanów się jeden z drugim ile ubogich ludzi jest chociażby w naszym miesćie,samotnych matek z dziećmi,niepełnosprawnych którym j...y zus nie przyznał rent,dużo tych ludzi żyje tylko z "pomocy"Mopsu(jeden posiłek dziennie i ok.200zł na miesiąc)Bądzcie racjonalni chyba nas nie stać na uchodżców-a jeżeli kogoś stać to niech ic weżmie pod swój dach.Dziękuję.

Gorzka prawda,jeden z moich sąsiadów oczekiwał ponad 2 mieśiące na pieniążki z zuS,w tym czasie był bez jakichkolwiek środków do życia ,uprzedzam że jest osobą chorą po wypadku>
Zgadnijcie jaką pomoc otrzymal z Mops?
-2razy po 25 zł(tj.25 zł na miesiąć)
-ze w/g na długotrwałą chorobę.

W ten sposób szybciej procentowo zmieni się liczba mieszkańców Łomży na korzyść Czeczenów.Gdyby oni dostawali po 25 zł to sami by się wynieśli.Dla mnie to chore żeby zasiłek rodzinny na dziecko wynosił coś ok 60 zł a tamci dostają po parę setek. I wcale im nie zazdroszczę tylko jestem za tym żeby polskie dzieci nie były dyskryminowane.
Nie wydaję Mi się żeby na zachodzie tamtejsi mieszkańcy pobierali mniejsze zasiłki od Polaków,ale w tej kwestii najlepiej niech by wypowiedzieli się Ci którzy taki zasiłek pobierają.

Jak Lomzyniak jedzie do UK, Irlandii, Hiszpanii czy Niemiec, to jedzie tam po to, by uczciwie pracowac, placac tym samym podatek panstwu, w ktorym pracuje. Czesto pracuje bardzo bardzo ciezko za male pieniadze, ale pracuje wytrwale. Jak sie nie powiedzie, to wraca do kraju. Czeczen, gdy przyjezdza do Lomzy, dostaje wszystko za darmo, nie musi nawet palcem kiwnac. Ba! Dostaje wiecej niz Lomzynskie rodziny, ktore o wiele bardziej zasluzyly sobie na panstwowa pomoc socjalna!! Poza tym, zaden Lomzyniak nie dostanie grosza za nic na samo przywitanie za granica. Jesli chce dostac jakas pomoc socjalna od kraju, np. w Wielkiej Brytanii, musi uczciwie przepracowac przynajmniej jeden pelen rok,placac przy tym podatki i wykupujac status pracownika imigranta. Ale nawet po roku, przysluguje mu tylko ograniczona pomoc socjalna. Nie zrozumcie mnie zle, jestem bardzo tolerancyjna osoba i nie mam nic do Czeczenow jako do ludzi (bo w koncu wszyscy jestesmy tylko ludzmi i w kazdym narodzie znajdzie sie wesz), ale nie rozumiem czym kierowali sie politycy podejmujacy decyzje o tym jaka pomoc finansowa powinni od kraju dostac Czeczeni, a jaka Polacy. Chyba musieli to byc prawdziwi altruisci, ktorzy swoim dzieciom odbiora z talerza, by nakamic cudze... Uwazam, ze jesli Czeczeni chca zostac u nas, to powinni zachowywac sie jak przystalo na gosci i zarabiac na siebie. Rozumiem, ze u nich jest wojna i wielu Polakow w takiej sytuacji rowniez szukaloby schronienia w innym kraju, i jest to zupelnie zrozumiale, ale z jakiej racji Czeczeni dostaja wiecej pieniedzy niz potrzebujace polskie rodziny? Dlaczego w ogole kraj ich utrzymuje? Czy nie maja raczek i nozek do pracy? I dlaczego wydaje im sie, ze wolno im u nas wszystko? Dobrym rozwiazaniem bylaby tymczasowa pomoc, np. przez 3-5 miesiecy, przez ktore mieliby wystarczajaco duzo czasu, by znalezc sobie prace i stanac na nogi w nowym kraju, ale po okresie ochronnym, "licz Czeczenie sam na siebie".

Bejbe popieram!

totalny debilizm!i temu wszystkiemu winni sa czeczeni?to nasze państwo rzad miedzy innymi ten pan co wypowiedział te głupoty,jest temu winny,że twoja sasiadka nie ma co do gara włożyc,do nich mniej pretensje.Wszyscy polacy jada tyrać za granice uczciwie?śmiechu warte,niestety wśród uczciwych sa debile,którzy pokazuja że polacy to złodzieje,huligani i nic wiecej.zobacz jak polacy traktuja sie za granica?zawiśc,zazdrość,przekłamanie,smieja sie z nas dupami że dla funta bysmy sprzedali nawet swoja matke.Poczytaj o czeczenach poznaj ich kulture ,historie religie,poznaj ich samych.Miejcie pretensje do rzadu a nie do czeczenów!

Pytanko a kto spowodowal osiedlenie sie takiej liczby Czeczenow w naszym miescie ????????

Fedor, ja nie napisalam, ze to Czeczeni sa temu winni. Naucz sie czytac ze zrozumieniem. Jesli chodzi o Polakow w UK, Irlandii, Hiszpanii i Niemczech, to mylisz sie, wiekszosc wlasnie pracuje tam legalnie i placi podatki. Oczywiscie, sa tacy, ktorzy pracuja na czarno i zajmuja sie nie tym, czym powinni, ale na pewno nie jest to wiekszosc! Wiem jak jest, bo mieszkam za granica od kilku lat. I tak jak napisalam wczesniej, nie jestem uprzedzona do Czeczenow i doskonale rozumiem ich pobudki do masowego przesiedlania sie do krajow, gdzie bedzie im lepiej, a juz szczegolnie jesli moga sobie tam zyc za darmo. Kazdy, ktoremu nie brakuje rozumu by skorzystal (niezaleznie od narodowosci, rasy, religii i innych). Jest to zupelnie logiczne. Aczkolwiek, nie zmienia to faktu, ze nasz kraj raczej nie moze sobie pozwolic na taki gest, bo wsrod Polakow jest wiele wiele rodzin, w ktorych z dnia na dzien brakuje chleba. A chyba Polacy w Polsce powinni byc tymi, ktorzy pomoc finansowa od Panstwa dostana w pierwszej kolejnosci i powinna byc ona wieksza, lub, w najgorszym przypadku, taka sama dla obywateli jak dla uchodzcow-imigrantow, ale jakim prawem ma byc odwrotnie? Czy uwazasz to za sprawiedliwe? Wyobraz sobie, ze masz rodzine, dzieci. Gdzies na koncu miasta mieszka jakis Twoj znajomy z rodzina. Zarabiasz malo i ledwo wiazesz koniec z koncem. Dostajesz wyplate i kupujesz jedzenie. Kogo karmisz? Swoje dzieci, czy dzieci znajomego?
Proste.

to zrozum w końcu że to jest wymóg na który polska sie zgodziła i basta.Zabierajac czeczenom,nie stanie sie tak pieknie że te pieniadze dostana biedne rodziny.To nie jest sprawiedliwe ,ale co jest w tym kraju sprawiedliwe?sprawiedliwe jest napychanie 460 posłom 20 tys miesiecznie kielni>nie.płacenie prezesom spólek państwowych milionow złotych?nie. tu jest problem.Problem jest dlaczego tylu polaków uciekło za granice?wojna była?nie.oni pragneli lepszego godziwego zycia i to trzeba zrozumiec.Tu jest problem ze polski rzad nie tworzy perspektyw dla młodych.a czeczeni?to zaden problem,chyba dla jakis zakompleksionych,mściwych ludzi.

Alez, ja doskonale rozumiem, ze Polska sie na to zgodzila i, jak wczesniej juz pisalam, nie mam za to zlosci do Czeczenow, tylko wlasnie do naszych wladz krajowych! Z jedna rzecza sie z Toba nie zgodze. Napisales, ze Czeczeni to zaden problem. Moim zdaniem, problemem nie sa oni sami w sobie, lecz fakt, ze dostaja wiecej pieniedzy niz potrzebujace polskie rodziny. Wbrew temu, co myslisz, to jest to problemem (i to dosc wysokiej miary) w biedniejszych polskich domach. I nie chodzi tu o zazdrosc, czy kompleksy. Tu chodzi o to, ze sa polskie dzieci, ktore na obiad moga liczyc tylko w szkole. Sa matki, ktore chodza glodne, bo wola nakarmic dzieci, sa rodziny, ktore po 15 lat czekaja w kolejce na nowe mieszkanie socjalne, bo stare nie ma lazienki i trzeba sie myc w misce. Niestety, tak wyglada rzeczywistosc dla niektorych. Dlaczego te pieniadze nie sa przeznaczane na pomoc tym wlasnie ludziom, tak jak to powinno byc? To jest problem, i to bardzo duzy, nie sadzisz?

Bejbe -Brawo ....

w dalszym ciagu niewidze powiazania z czeczenami.Nie dałby rady pomóc zarówno jednym jak i drugim?a czemu zabierac jednym a dac drugim?bo polacy?to nie jest powod.Problem tkwi w polityce,dopoki bedziemy przyklaskiwac politykom i wybierac tych samych nic sie nie zmieni.

nie umieją polskiego? no to do zamiatania ulic.
nauczą się polskiego - na budowe.
nauczą się polskiego i angielskiego - na kurs pedagogiczny.
jak skoncza juz ten kurs - moga uczyc moje dzieci.
nie pasuje? to wypad do czeczenii wlasnego kraju bronic.

Bejbe zgadzam sie z Toba w 100%. Tez mieszkam za granica od kilku lat i wiekszosc Polakow tu pracuje legalnie, i naprawde czasem za male pieniadze. Oczywiscie znam kilka osob ktore zyja tylko z zasilkow. ale chyba wszedzie sie takie przypadki zdarzaja

Carpe Diem

Fedor, to nie chodzi o to, ze Czeczeni nie powinni dostac zadnej pomocy od naszego kraju, tylko o to, ze w Polsce Polacy powinni stanowic priorytet. To polskie rodziny powinny w pierwszej kolejnosci dostawac pieniadze socjalne i dopiero wtedy, jesli jeszcze cos zostanie, mozna pomyslec o uchodzcach i postarac sie im pomoc. W tej chwili sytuacja wyglada odwrotnie. I to sie wlasnie Polakom nie podoba. Nie bede juz z Toba dyskutowac, bo widze, ze niebardzo rozumiesz o co chodzi.

M88 tak jak napisałeś "znam kilka osób",ale Czeczenów którzy żyją z zasiłków jest praktycznie 100%.Dobrze ujął to trackone,a Ty Bejbe choć masz całkowitą rację nie przetłumaczysz fedorowi który jak widać jest osamotniony w swej tezie,no ale ma do tego prawo.A tak nawiasem mówiąc myślę fedor ,że nawet jak wybralibyśmy polityków nowych i szerzej nie znanych to nie za bardzo wierzę by coś diametralnie się zmieniło.Jakoś to wszystko za bardzo się zakorzeniło i nie sądzę żeby ktoś zrezygnował z 20 tyś. do kielni.

Powiem tak na ich miejscu tez byscie do lomzy przyjezdzali jak podobno wywalaja ich z innym miast w polsce i przyjezdzaja wlasnie do nas i uwazam ze wina jest po stronie wladz miasta po tym co slyszalem jak wyglada zycie u nich od nich samych to naprawde tutaj maja wspaniale a ze nasze panstwo jest poje*ane to oni to wykorzystuja jak kazdy z nas by wykorzystal na ich miejscu jak byscie wyjachali do innego kraju i za free dostawali hajs kazdy by tam jechal wiec lepeij cisnijcie wladze nie ich mi nigdy czeczen nic nie zrobil oni sami sie nie zaczna

ja nie wroce z UK bo mam lepiej niz z PL

otóż to ,Polacy jadą by pracować,a Czeczeńcy dostają na łebka 1000 zeta a ja na dziecko 40 parę zł więc niech wracają albo do roboty się wezmą a nie dzieci klepią

maja

I co z tego, ze Polacy jada pracowac? W kolko to powtarzacie, to moze zwroccie uwage, na reakcje miejscowych... Tez maja pretensje do swojego rzadu, tez chcieliby wyrzucic Polakow... Polacy pracuja, ale tez biora zasilki na dzieci, ktore nawet nie sa tam, tylko w Polsce, powoduja przeciazenie sluzby zdrowia, ostatnio czytalem, ze straznicy wiezienni ucza sie polskiego, zeby sobie radzic w pracy, itp itd. Tez nas tam nie chca, tez sie buntuja, ale jakos Wam to nie przeszkadza...

Nie raz juz pisalem, miejscie pretensje do rzadu jesli juz, nie do ludzi, ktorzy korzystaja z okazji, dokladnie tak samo, jak my korzystamy z mozliwosci wyjazdu na zachod.

Trza obalić rząd......

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org