poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Naciąganie na szkolenie

Zadzwoniła do mnie przedstawicielka firmy szkoleniowej, która proponowała udział w szkoleniu bhp i ppoż. za ponad 400 zł. Twierdziła, że to mój obowiązek, a koszt jest niewielki, bo zazwyczaj takie szkolenia, jak podają media, kosztują około 1,2 tys zł
Nie wspomniała, że tyle kosztuje szkolenie na inspektora ochrony przeciwpożarowej, które mogą prowadzić tylko jednostki dydaktyczne Państwowej Straży Pożarnej. Nie poinformowała też o zmianie przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej

Pracodawcy nie musząi zatrudniać inspektorów ochrony przeciwpożarowej, aby spełnić zawarte w kodeksie pracy wymogi dotyczące przeciwdziałania pożarom. Wystarczy, że do takich zadań wskażą pracownika, który ukończył zwykłe szkolenie bhp. Tak wynika z nowelizacji kodeksu pracy z 7 maja 2009 r. (Dz.U. nr 115, poz. 958), która wszedł w życie 5 sierpnia tego roku.
Tymczasem, aby spełnić wymagania zawarte w k.p., wystarczy wysłać pracownika na szkolenie z pierwszej pomocy, które kosztuje około 100 zł.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Naciąganie na szkolenie

do mnie tez dzwonila

Re: Naciąganie na szkolenie

Czy osoba nie zatrudniająca pracowników musi przejść jakieś szkolenie?

Do mnie też dzwoniła i upierała się, że musi, a według mnie nie trzeba.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org