Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Łomża miasto Emerytów i Rencistów... |
Witam! Czy wiecie, że Łomża jest określana przez młodych ludzi miastem emerytów? Mieszkając tu już jakiś czas dochodzę do przekonania że jest to prawdą. Imprez jak na lekarstwo, basenu krytego pożądnego nie ma, kino się sypie, uczelnie wyższe żadne, pracy nie ma, mieszkań mało, itd. itp. Zastanawiam się co będzie za kilka lat? Młodzi "uciekają" z Łomży, ludzie w średnim wieku zarabiają na saksach na Zachodzie albo lecą do Stanów za lepszym życiem. Czy ktoś ma pomysł co zrobić, żebyśmy nie stali się Skansenem Polski?! A nasze władze nie widzą tego problemu i biorą wszystko na przetrwanie. Jak tak dalej będzie to i ja się z Rodzinką wyniosę, gdy będzie ku temu okazja, bo co ja powiem za parę lat mojej małej córeczce? Sorry baby? Keep smiling! :-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Łomża miasto Emerytów i Rencistów... |
Powiedz jej za parę lat. "Widzisz dziecko...., tu kiedyś było miasto, które się nazywało Łomża !" Apropos. Ta Twoja córka nie rozmawia po polsku? ADALL
|
|
ADALL, gratuluje ironii Raf-traf, pisałam tu niejednokrotnie, ze Łomża czasem jawi sie jako miasto malkontentów... Odczuwam to zwlaszcza kiedy czytam tego rodzaju posty. O kazdym miescie mozna powiedziec, ze jest miastem emerytów. Z pewnoscią kazdy zawsze tak moze powiedziec, ale co Wam przyjdzie z gadania... Narzekania na wladzę... tak, to juz tez było Zacznij zmiany od siebie Nawiasem mowiac nie jestem rodowitą łomżynianką, wiec nie bronie Łomży z zasady. Mieszkam tu zaledwie kilka miesiecy i odczuwam plusy i minusy tego miasta, ale nie jęczę na forum News
|
|
Fakt, że w Łomży nie wszystko jest różowe, ale mi osobiście Łomża się podoba i widzę w tym mieście duży potencjał. A pewnie większości narzekających na forum to dwudziestoparoletni staruszkowie, którzy już po szkole średniej powinni iść na rentę. ...
|
|
Pelna zgoda z News, Jezeli narzekania nie przekuja sie w realne dzialania, to jest bardzo jalowe i nieuzyteczne. Wspieramy sie w bolu i to wszystko. Zmienianie swiata z acznijcie od wyczyszczenia wlasnych butow jak mawial nieodzalowany Kisiel. Takich postow czytam wiele od poczatku tego forum. Ja jestem z Lomzy, wyjechalem kilka lat temu i zyje w duzym miescie. Sa plusy i minusy kazdego wyboru, kazde miejsce moze byc takze przyjazne, w duzej mierze zalezy to od nas. optymista
|
|
News: a co Cię tu przygnało? - praca? druga połowa? inny zbieg okoliczności? Oczywiście, jeżeli to nie słodka tajemnica, to napisz kilka słów. ADALL
|
|
do ADALL, moja córeczka jeszcze nie mówi, bo jest malutka ale mam nadzieję że już jak zacznie mówić to nie obce jej będą języki obce... ucz się też bo warto! do News, ja nie narzekam, ale patrząc na inne miasta zbliżone potencjałem do Łomży (np. Ostrołęka, Ełk) wydaje mi się, że dzieje się tam o wiele więcej dobrego niż w Łomży i w biznesie, i w kulturze, i w innych dziedzinach życia (nie wspominając o np. Zambrowie). Nie sądzę żeby był to wynik działania zwykłych mieszkańców, a raczej lokalnych władz i przedsiębiorców. Cóż my żuczki możemy poradzić. Jedyne co, to mogę chwalić sobie spokojne życie w Łomży i ubolewać że nasze piękne miasto podupada i otrzymuje przydomek miasta emerytów. Życzę owocnej dyskusji na temat Łomży, a może ktoś oprócz prawienia morałów (tak jak News) poda przykład jak zwykły mieszkaniec może zmienić tę sytuację, bo co to znaczy: "Zacznij zmiany od siebie"? Ja lubię siebie takiego jakim jestem i nie zamierzam się zmieniać... Poza tym co to zmieni jeśli chodzi o Łomżę (przecież nie wybuduję Wam Centrum Rekreacyjnego) P.S. Kocham Łomżę od pierwszego wejrzenia.... (tak na marginesie). LOMZA is the best!
|
|
Zmiany to raczej norma, zmienia się pogoda, zmieniają sie miasta, ludzie także (powinni) w jakiś sposób zmieniac się. Mało imprez? Zależy od kalibru. I półka raczej tu nie zagląda. Tak jak Pink Floyd zamiast grać w Polsce grał w Czechach (ponoć lepiej im tam było, a na koncercie połowa to Polacy). Koncert Orkiestry Kameralnej, a nie ma pełnej sali? Formacja Nieżywych Schabuf - mało biletów się sprzedło, itd. Skoro "młodym staruszkom" nie chce się iść na taki koncert to kto ma organizować, skoro nie ma zapotrzebowania? Ich troje w Ostrołęce - tysiące ludzi , W Łomży - kilkadziesiąt. Często okazuje się, że więcej tu działają ludzie z importu (krzoki, jak to niektórzy mówią), a miejscowi (pnioki) tylko patrzą. Mówi się że Polska - Europa się starzeje, czyli tytuł wątku odnosi się do kontynentu. I zgodze się ze wszystkimi, są plusy i minusy. Kwestia tylko jak każdy sobie owe plusy znajduje. Pzodrawiam
|
|
Raf-traf spójrz na Ostrołeke - tam jest Elektrownia ,Celuloza ,duże Zaklady Mięsne,Idykpol itd.W Łomży wszystko zdechło to i miasto dogorywa.Podziekujcie wszyscy Solidarności za genialnie przeprowadzone przekształcenia ustrojowe.W tym roku zapowiadają huczne obchody rocznicowe.Jest tez inny problem -Łomża to Nowa Wieś 50% to element napływowy z okolicznych wsi.Im na niczym nie zalezy bo i tak na jesieni przywiozą ziemniaków i kapusty od brata czy ojca i raz na kwartał ktoś z rodziny wieprza utłucze.W skali kraju bezrobotni o wiejskim rodowodzie (chłopo-robotnicy) stanowią 40% ogółu.Dlatego miedzy innymi nikt w Polsce z głodu nie umarł.Dla nich ,jak była robota w mieście i dawali mieszkania za darmo to sie wszystko podobało ,teraz nawet palcem nie kiwną za praca.Zasada jest taka-miastowym się jest dopiero w trzecim pokoleniu tak samo zreszta jak wyglada sie dobrze we fraku,Pozdrawiam i życże wiecej optymizmu.
|
|
Ja myśle że młodzież rządzi w tych czasach.
|
|
No ale wszystko w tych czasch jest możliwe,przecież żyjemy w 21 wieku.
|
|
Jeśli młodzież żądzi w tych czasach to wiadomo, że w Łomży pracują sami emeryci np: taxi i inne urzędy samorządowe, a młodzież musi wyjeżdzać za granice nawet w kościołach widać która grupa społeczna dominuje!!! Pozdro 600
|
|
A ja powiem tak: Niedługo przyjdzie tu Niemiec zasadzi kilka drzew i zrobi z Nas skansem
|
|
A Polacy wykupują domy i działki w byłym DDR bo są dużo tańsze, a do nas przybędą ze Wschodu do pracy i się też osiedlą więc szykuje się Wielki Exodus.. no i dobrze bo Słowiańszczyzna przesunie się bardziej na Zachód Europy! Zbych
|
|
Gdy się szykuje Wielki Exodus to w której częsci europy zachodniej mamy się osiedlać no dla tego, zebyśmy mogli chociaż ze sobą na Formu rozmawiać bo jak znam swoikch ziomków to oczywiście na zachodzie bedą udawać inną nację.
|
|
Jeśli uważacie Łomze za miasto emerytów zapraszam w piątek lub sobote wieczorem za "GOŚKE" niedawno przejeżdzałem tamtędy koło 22 i ludzi było więcej niż w piątek na rynku ;), młodych ludzi. "nawet w kościołach widać która grupa społeczna dominuje!!!" a kiedy w kościołach nie dominowała ta grupa? "taxi i inne urzędy samorządowe" Gadzet_25 to która korporacja jest tym urzedem a mozę wszystkie z osobna ;)?
|
|
Przepraszam ale chodziło mi korporacje taxi oddzielnie a samorządowo.
|
|
Przepraszam ale chodziło mi korporacje taxi oddzielnie a samorządowe też oddzielnie.
|
|
hej to nie miasto rencistów i emerytów tylko mocherowych beretów . nazis
|
|
Jak tak czytam "skansen", to aż ciśnie mi się na palce, że nadzieja Łomży tkwi w turystyce. Popatrzcie, macie tereny jakich próżno by szukać po Europie, a i sama Łomża, jak zdołałam zuważyć, ma bogatą historię - trza by to wykorzystać. I choć to nie leży w moim interesie, bo osobiście wolałabym, aby te Wasze tereny pozostały dziewiczymi, co przy rozwoju turystyki staje się niemożliwym, (wszak nie o osobiste pobudki tu biega...), to uważam, że powinniście wziąć przykład z górali i zdecydowanie postawić na turystykę. Odpowiednia promocja miasta (tu: chłopaki z 4lomza mogą pomóc nieco :)) plus uśmiechnięte gębusie Łomżyniaków przyciągną każdego :) Przyjedzie jeden biebrznięty, spodoba mu się - fama pójdzie dalej, jak łańcuszek szczęścia... Odwagi!
|
|
No czekamy na bulwary najpierw nad Narwia...
|
|
Mam taką wizję dla Łomży: Wzdłuż bulwarów piękny tor regatowy, dalej wielki zalew i łódki z białymi żaglami, piaszczysta plaża z tysiącami opalających się dewizowców (i krajowców), pasące się konie po drugiej stronie Narwi, piękne hotele, całoroczny stok narcirsko-saneczkarski na Górze Bony i już nie wiem co jeszcze... Aha i jakiś bogaty inwestor!!! Tego nam chyba trzeba, żeby rozruszać turystycznie Łomżę, bo sama się nie rozrusza. Tylko co nam z tego, trochę ironicznego gadania przyjdzie. Samo się nie zrobi, miasto nie da bo nie ma, iwestor nie przyjedzie bo nie wie gdzie jest Łomża, ludzie nadal będę wyjeżdżać za chlebem i znowu narzekam..., narzekam..., narzekam... Taką już mam(y) naturę. :-) Pozdrawiam Wszystkich! P.S. Jak znacie jakiegoś bogatego gościa (może być z USA), to dajcie mu namiary na Łomżę. Jest dobrze, jak jest dobrze.
|
|
No właśnie! Nakierować szanownego inwestora, nakierować! :)
|
|
ryskago, milo Cie iwdziec, i sympatycznie czytac ciekawe jest to, ze tylko ludzie spoza Łomzy nie jęczą... Raf-traf nazwal mnie moralizatorem - hihih A życie nadal sie toczy... pozdrawiam wszystkich do ADALLA: co mnie przywiało? Otóz wyobraz sobie, ze chec zrobienia czegos w tym miescie... dania pracy i szansy na pracę dla sporej rzeszy bezrobotnych. I nie uwierze, ze wszyscy potrafią tu tylko "jęczeć". Grupa pracowników przekonała mnie, ze zawsze moge na nich liczyc. Tak samo jak oni zawsze moga liczyc na terminowe wyplaty wynagrodzen i godziwe warunki pracy... Chociaz zdarzały sie "satelity", czyli ludzie pracujący dzien, dwa.... i rezygnujący z pracy - to jednak mimo wszystko byly wyjątki. Są to ludzie, którzy wzbudzili moj ogromny szacunek, bo zaczęli od siebie.... - tu ukłon w strone Raf-trafa News
|
|
News, I mnie jest szalenie miło gdy się posta Twego zoczyło :) Ludzie spoza Łomży... Niestety mam na uwadze to, że o niebo łatwiej jest doradzać i to na odległość niźli samemu cosik zdziałać. Ale narzekać ? Boże uchowaj! No bo jak się już w to wdepnie to potem idzie taśmowo i robi się tak czarno, że nic nie widać... A czyż nie szkoda na to życia??? Pozdrawiam
|
|
a zebys wiedziała, ze szkoda... zycia oczywiscie szkoda... mlodziez sie postarzała i nabiera nawykow swoich rodziców, ze im system wygodne zycie odebrał... News
|
|
News, Za to rodzice jakby młodsi :D Nie mów tak o młodzieży, bo bedzie, że narzekasz :) Uwierzmy w młodzież - wiara cuda czyni!
|
|
to ja radze sie przejechac,w normalny dzien nauki szkolnej kiedy cala latorosl lomzynska pilnie uczy sie w skzolach, autobusem MPK.raz takim jechalem i obrazek jak z wywuzki na sybir.pozdrawiam z tego miejsca dziadka i babcie :D
|
|
cycq: A mógłbyś zdradzić: co kojarzy Ci się z "wywuzką na Sybir" ?? Bardzo jestem ciekawy, co też zaobserwowałeś w tych autobusach, że doszedłeś do tak odkrywczych wniosków ? Rozumiem, że jechały nim całe rodziny (od niemowlaków, młodzież, do dziadków). Zapewne także znaczna część inteligencji (tylko nie wiem, po czym to poznałeś). No i przede wszystkim nadziani klienci. Tylko dlaczego nie jechali swoimi BMW, Audi i Mercami, a wybrali się akurat autobusem ? Z mojej wiedzy wynika, że na Sybir wywieziono znaczną część polskiej inteligencji, ludzi wrogich władzy bolszewickiej (współpracujących i sprzyjających np. AK), duchowieństwo, oraz tzw. kułaków, czyli odstających majątkiem od pospolitej hołoty (w rozumieniu sowieckim). Wywożono całe rodziny, nie patrząc na wiek. Czyżby uczono Cię w szkole (a może wogóle do niej nie chodzisz), że wywózka na Sybir miała za cel eksterminację starców ?? Chyba, że jestem debil i źle zrozumiałem Twoją wypowiedź. Jeżeli tak, to przepraszam i pozdrawiam. ADALL
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |