Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
piekielny chaos i huk jak 100 gromów |
w artykule p.Derewońki, jak w wojskowej administracji i awansie człowieka bez szkoły na porucznika tylko za długowieczność. W Piątnicy włościańskiej, czyli zamieszkałych przez drobnych rolników nie było raczej majątków 120 hektarowych. Nie wiem czy wszystkie piątnickie grunty, nie licząc folwarku kościelnego, liczyły 120 ha. To można sprawdzić w archiwum państwowym. Pan Bazydło nie pochodzi z rodziny ziemiańskiej. Do ziemiaństwa zaliczano posiadaczy gospodarstw minimum 50 hektarowych. I dalej, nawet po wojnie bez szkoły podstawowej i matury nie można było studiować prawa ani medycyny. Po co urządzać sobie zabawę kosztem starego i może zasłużonego człolwieka ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: piekielny chaos i huk jak 100 gromów |
"...gdzie tata Walenty z mamą Marianną gospodarzyli na 30 hektarach ziemi ornej i 30 hektarach łąk." o jakich 120 h piszesz "Uczył się w 7-klasowej szkole powszechnej w Piątnicy i 4-letniej handlowej w Łomży, w skład której wchodziło liceum ekonomiczne. Nie ma już tej kamienicy na rogu ul. Polowej i Sienkiewicza, gdzie zdawał w 1936 r. maturę....W Zambrowie skończyłem Szkołę Podchorążych Rezerwy Piechoty, która podlegała 18. Dywizji Piechoty, i to jako plutonowy podchorąży" Moim zdaniem to ty jestes bez szkoły widac ze nie potrafisz nawet czytac ze zrozumieniem.
|
|
Albo na jakimś haju jedziesz, że czytasz to, co nie jest napisane
|
|
On chyba jeszcze jest wczorajszy.
|
|
John,próbowałem czytać to co napisałeś od tyłu,ale też mi głupoty wychodzą.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |