Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nowa podłoga w Katedrze Łomżyńskiej |
Ciekawa jestem co inni sądzą na temat remontów w Katedrze Łomżyńskiej. Najpierw był kontrowersyjny ołtarz, pasujący do wnętrza XX-wiecznego a nie XV-wiecznego, teraz podłoga... Przpypomina hol bankowy....Zwiedziłam wiele gotyckich kościołów i nigdzie nie zauważyłam takiego braku szacunku dla przeszłości jak w naszej katedrze. W kościołach owych w większości posadzki były albo oryginalne, na ogół z płyt kamiennych, albo stylizowane na stare, to znaczy rónież z nieobrobionego kamienia o chropowatej, troszkę nierównej powierzchni. U nas natomiast mamy lustrzaną idealnie gładką powierzchnię, jakiej nigdy w starych polskich kościołach nie było. Co więcej - na takiej powierzchni starsze osoby zimową porą będą się notorycznie slizgać i łamać nogi. Anna Maria
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nowa podłoga w Katedrze Łomżyńskiej |
Nad remontem chyba czuwa jakiś konserwator zabytków. Ja osobiście jeszcze nie widziałem Katedry po remoncie, jesli to prawda co piszesz to żal ... DiDi
|
|
podobnie zrobiono w kosciele w Malym Plocku. tam zabytkowa posadzke przed kilkoma laty przykryto terakota.
|
|
Mi się podoba, wnętrze dużo ładniejsze. Wcześniej to dopiero było paskudnie. Teraz od razu widać, że kasiorka idzie we właściwe miejsce a nie na nie zbożne cele.
|
|
Wnętrze wyglada teraz bardzo estetycznie i nowocześnie, co nie koliduje z charaketerem obiektu. Wiele obiektów sakralnych w Polsce i Europie cieszy się podobnym wystojem. Dobrze pomyślane.
|
|
W Jedwabnem ksiądz też załatwił marmury na podłodze i wcale nie z dofinansowań Unii, tylko z pieniążków "głęboko więżących parafian" ;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |