czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czas dla Iraku prawie się skończył, jeśli kraj ten chce uniknąć wojny"

Słowa Colina Powella , jak myslicie będzie wojna?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czas dla Iraku prawie się skończył, jeśli kraj ten chce uniknąć wojny"

Bush nie ma wyjścia. Tyle kasy już zmarnował, więc musi brnąć dalej. W ostatecznym rozrachunku moze nawet zarobi.

Trudno powiedzieć, mam nadzieję, że nie. I źle się dzieje, że w XXI wieku sprawy rozstrzyga się za pomocą wojny. Chyba wiek poprzeni i dwa systemy zbrodnicze roszczace sobie pretensje do rządzenia światem nic Busha nie nauczyły. Pamiętacie, on wyszło kiedyś, że on nie odróżnia Słowenii od Słowacji. Zresztą co ten zacofany kowboj z Teksasu może wiedzieć o historii Europy ? Chyba tyle ile mu powie Condoleeza Rize. Wiadomo, tu chodzi o ropę a nie o prawa człowieka i wprowadzanie w Iraku demokracji, której tak prędko w tym państwie wprowadzić nie można. Właśnie to jest hipokryzja - USA sprzedały Irakowi broń chemiczną i biologiczną oraz półprodukty do produkcji bomby atomowej a teraz chcą go karać za posiadanie tego wszystkiego. To smutne a jedyne co mnie w tej sprawie cieszy to manifestacje pokojowe, także w krajach, których rządy popierają atak na Irak. A co do wojny to sądzę, że konkretne decyzje już zapadły w zaciszu gabinetów a poszczególne kraje negocjują ze sobą np.wielkości ropy, która będzie im sprzedawana taniej z racji poparcia dla USA. Ale obym się mylił.

www.pawelaugustyniak.pl

Atak napewno nastąpi.Bush poniósł nakłady i teraz się nie wycofa.
Na prawdę nie chodzi w tej całej chucpie o Saddama.Tu chodzi o ropę,którą Irak posiada,a USA chce ją przejąć.Teraz społeczaństwo USA ruchów Busha nie popiera,ale kiedy załatwi im ropę to wszystko złe i wojnę wbrew ich woli mu zapomną.Wybiorą go na drugą kadencję.Bush nie ma nic do zaproponowania amerykanom więc wybiera wojnę i grabież ropy Irackiej.Jest on odzwierciedleniem swego ojca,który też nie miał programu dla USA,prócz wojny.On nie został wybrany na drugą kadencje,bo nie załatwił USA ropy.Bush junior załatwi i go wybiorą.
To co USA zrobi to rozbój w biały dzień.USA zaatakuje bez zgody Rady Bezpieczeństwa ONZ,a to znaczy,że atakując złamie prawo międzynarodowe.Ale Busha to nie obchodzi.On się nikogo nie boi,bo wie,że mimio,że rada go nie poprze to jednak ONZ i inne państwa nie zorganizują samoopomocy militarnej Irakowi.Formalnie taka samopomoc jest możliwa i jeśli państwa by chciały to mogły by wystąpić zbrojnie przeciw USA.Takie uprawinienia dają konwencje ONZ,wobec państw,które łamą prawo międzynarodowe.Inne państwa (takie jak Rosja,Chiny) nie wesprza Iraku i jak USA zaatakuje Irak ,one nie zaatakują USA,bo Bush już pewnie coś im w zamian da lub dał.Może przyzwolił Rosji na mordy Czeczenów,Chinom przyzwolił na coś innego,nie wiem.Może coś innego im dał ja tego nie wiem i wy też tego nie wiecie.Może dopiero coś da.Zobaczymy.Myślę,że musi coś dać w zamian Rosji,Chinom,by te przymknęły oczy na zachowania Busha.To straszny handel,ale co zrobić,taka jest polityka zagraniczna.Tylko w niej wielkie mocarstwa się liczą.
Jakby Rosja i Chiny chciały to mogły,by utrzeć nosa USA i zaatakować USA.USA myślę,że z tej konfrontacji mogło,by nie wyjść dobrze.Ale żadnemu państwu na świecie ,nikomu się nie zechce się atakowć USA,a jak się zechce to jest zasłabe,a wielkie mocarstwa zostaną przez USA kupione,coś im dadzą,na coś przyzwolą.
Tak było w Afganistanie,tak będzie i w sprawie Iraku.To jest straszne,a Bush to drugi Hitler.Dla niego ważniejsza jest ropa i kasa nie zaś drugi człowiek.

andrzej jarota

Panie Jarota.
Stawianie Busha razem z Hitlerem to tak samo jak stawianie LPR razem z Łukaszenką.

tolek

Do czego ten swiat idzie ... ehh wybija sie wszyscy nawzajem

-----------------wybrane z poczty-----------------

"Nie tak dawno temu prezydent Francji, powiedział życzliwie, że "kraje takie jak Polska straciły wielką okazję do siedzenia cicho". My przypominamy kilka anegdotek, których nie przytoczył nasz minister spraw zagranicznych.

Dlaczego Francuzi nie pomogą Amerykanom wyrzucić Hussajna z Iraku ?
- Głupie pytanie, przecież nie pomogli nawet w wyrzucaniu Hitlera z Francji...

* * *

- Dlaczego udział Francji w wojnie w Iraku jest kluczowy?
- Ktoś musi nauczyć Irakijczyków, jak się poddawać...

* * *

- Co to takiego: 100 000 Francuzów z rękami w górze?
- Francuskie siły zbrojne

* * *

- Ilu potrzeba Francuzów, aby obronić Paryż?
- Nie wiadomo, do tej pory nigdy tego nie próbowano.

* * *

- Dlaczego ulice w Paryżu otoczone są szpalerami drzew?
- Żeby Niemcy mogli defilować w cieniu.

* * *

- Ile biegów mają francuskie czołgi ???
- 5 wstecznych i jeden do przodu .... na wypadek gdyby francuzów zaatakowano od tyłu...

* * *

Jedyny sposób aby zaciągnąc Francuzów do Iraku to powiedzieć im, że znaleziono tam trufle

* * *

Ogłoszenie we francuskiej prasie: sprzedam karabin.
Nigdy nie używany, raz porzucony...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Piotrze
dowcipy śmieszne, ale taktyka lepsza niż tanie bohaterstwo. Dlatego Szwejk jest wzorcem rozsądku.

tak - wiem...... nie to żebym był za wojną.... ale w tym przypadku, to co ja biedny robaczek mogę.....

...to chociaż się posmieję, żeby nie płakać...

....a że jaki francuz jest (był) każdy widzi - to i trochę łatwiej.....

Polityka zagraniczna Stanów Zjednoczonych między innymi ma cel zabezpieczenia swojej gospodarki przed wszelkimi zagrożeniami, a w miarę możliwości wspierania jej poprzez tworzenie nowych rynków zbytu i poszerzania swoich wpływów, przejmowanie kontroli nad niekontrolowanymi do tej pory zasobami, itp.

Imperium się rozszerza bo tak chce Wielki Brat, a mali kuzyni mogą się uśmiechać, albo rzucać patykami. Straszne!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org