środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ODDAJ KREW ZE SŁUŻBĄ CELNĄ

"ODDAJ KREW ZE SŁUŻBĄ CELNĄ".

W środę 19 sierpnia 2009 w ramach projektu "Krew daje życie" w Urzędzie Celnym w Łomży odbędzie się zbiórka krwi pod hasłem "ODDAJ KREW ZE SŁUŻBĄ CELNĄ". Wszystkich zdrowych chętnych zapraszamy w godz. 9-16, Urząd Celny w Łomży ul.Poznańska 156
Przypominamy o potrzebie posiadania dowodu osobistego przy sobie.
Warunki oddania krwi znajdziecie Państwo na stronie www.krewniacy.pl
Dawcy otrzymają drobne gadżety KREWNIAKÓW.

ZAPRASZAMY

Organizator: Rafał Bąkowski.

KREWNIACY ŁOMŻA

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ODDAJ KREW ZE SŁUŻBĄ CELNĄ

ja pójdę.wy też idźcie

Byłem, widziałem, krew oddałem, czekoladę dostałem :)
Tak swoją drogą wydaję mi się że Łomżyński szpital również powinien reklamować swój punkt oddawania krwi. Dużo ludzi zapomina o tym jak potrzebna jest ludzka krew którą Fundusz pozyskuje w ten sposób. A z reklamą (jak mi się wydaję) przyszłoby 2x więcej ludzi.

zgadzam sie -krew jest potrzebna !!!! dla ludzi potrzebujacych !!! z jednym ale: jak PANSTWO POLSKIE PRZESTANIE HANDLOWAC KRWIA!

bagrmosen

Autor: halina (---.introlan.pl)
Data: 20-08-09 08:41

zgadzam sie -krew jest potrzebna !!!! dla ludzi potrzebujacych !!! z jednym ale: jak PANSTWO POLSKIE PRZESTANIE HANDLOWAC KRWIA!

bagrmosen

Ot powiedział co wiedział.

Autor: FEnIX_!! (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 19-08-09 20:20

Byłem, widziałem, krew oddałem, czekoladę dostałem :)
Tak swoją drogą wydaję mi się że Łomżyński szpital również powinien reklamować swój punkt oddawania krwi. Dużo ludzi zapomina o tym jak potrzebna jest ludzka krew którą Fundusz pozyskuje w ten sposób. A z reklamą (jak mi się wydaję) przyszłoby 2x więcej ludzi.

Ile tej czekolady było? Jedna? To Cię orżnęli!!! Ja jak idę oddać krew, to dostaję 7szt. Do tego 7 wafelków i soczek w kartoniku. Kawy nie liczę.
Jeśli chodzi o reklamę, to szpital nie będzie reklamował, bo to nie jego interes. Punkt krwiodawstwa podlega bezpośrednio pod RCKIK w śledziowie, a to znaczy, że Łomża nie dostanie złamanego grosza na cokolwiek choćby się "wykrwawiła" do ostatniej kropli.

A co do frekwencji to nie ma specjalnie na co liczyć. W łomżyńskim ciemnogrodzie wciąż panują średniowieczne przesądy o tym, że już jak się zacznie to trzeba oddawać regularnie bo ... serce pęknie, albo że krew z uszu leci, bo ciśnienie za duże. Tyle już głupot słyszałem, że szkoda pisać. Do tego jeszcze dochodzą problemy z ustawowym dniem wolnym od pracy. W państwowych firmach to i owszem, ale spróbuj przynieść zwolnienie u prywaciarza. W najlepszym wypadku nie zapłaci za ten dzień, a przy najbliższej okazji i pod byle pretekstem wywali z roboty. Znam z doświadczenia. No chyba, że on sam lub ktoś z jego rodziny będzie potrzebował krwi to wtedy będzie klął i narzekał, że krwi nie ma.

Parę lat temu były dla ZK darmowe leki, ale kolejne rządy obcinały listę darmowych, aż w końcu prawie nic na niej nie ma. Dobrze, że w Łomży chociaż MPK-i są za darmochę. (W Warszawie zresztą też.) W śledziowie są darmowe, ale tylko dla śledzi. I chociaż krew z Łomży litrami płynie do śledziowa, to do śledziowskich MPK-ów łomżyniacy muszą mieć bilety.

Jednym słowem ... kicha!

Autor: floyd68 (---.lomza.mm.pl)
Data: 20-08-09 21:32

"Ile tej czekolady było? Jedna? To Cię orżnęli!!! Ja jak idę oddać krew, to dostaję 7szt. Do tego 7 wafelków i soczek w kartoniku. Kawy nie liczę."

Jak byś był i oddał krew, lub chociażby zajrzał przez ogrodzenie z czym ludzie wychodzą to byś wiedział ile tej czekolady było. Nie to jest ważne ile się "czekolady dostało " lecz fakt że możemy komuś w ten sposób pomóc! Bo jak mi się wydaję spędzić 30 minut na krześle to nie jest nic męczącego, za to jest świadomość ile może zawdzięczać tobie druga osoba. Nie zawsze w życiu liczą się tylko korzyści jakie możesz pozyskać. Czasami zwykły, bezinteresowny gest, chęć pomocy może sprawić większą satysfakcję.

Ot powiedział co wiedział.-MARUDA!!!!!!!!!!!
powiedzial PRAWDE!!!!!!!!!! niedawno temu byla CALA AFERA ZE SPRZEDAZA KRWII!!!!!!!!!!!!!! tylko dziwnie ucichla !!!!!!!!!!!

bagrmosen

Data: 21-08-09 11:12

"Bo jak mi się wydaję spędzić 30 minut na krześle to nie jest nic męczącego,..."

Trzydzieści minut na krześle? Oddanie 450ml krwi trwa około 5 (PIĘCIU) minut. Przez pół godziny wypłynęło by z Ciebie 2,7 litra. Wyczytałem gdzieś kiedyś, że dorosły człowiek ma tyle krwi, ile wynosi 1/13 masy ciała. Przy wadze 80kg jest to 6,15 litra. W tym tempie przez pół godziny wpływa z człowieka prawie 44% krwi. Możliwe??? A co na to mówią lekarze? Może zemdlałeś z wrażenia i ocucili Cię po 30minutach?

"Jak byś był i oddał krew, lub chociażby zajrzał przez ogrodzenie z czym ludzie wychodzą to byś wiedział ile tej czekolady było. "

Nie byłem, bo krew niedawno oddawałem. Z tego co czytałem, to tych ludzi było nie za dużo.
Dziewięć osób przez 7 godzin, to nie jest wynik żeby się chwalić. Aczkolwiek dobre i to, bo każda kropla się liczy. Jestem ciekaw, ile z tych osób to dawcy, którzy już wcześniej oddawali krew? Ile było osób, które oddały po raz pierwszy i w przyszłości będą oddawać?

"Nie zawsze w życiu liczą się tylko korzyści jakie możesz pozyskać. Czasami zwykły, bezinteresowny gest, chęć pomocy może sprawić większą satysfakcję."

Zgoda. Oddałem już ponad dwa razy więcej krwi niż ta cała akcja ze służbą celną i nie robię z tego powodu afery. Oddali krew i dobrze. A to, że krwi wciąż mało (zwłaszcza w wakacje) to problem od wielu, wielu lat.

Autor: floyd68 (---.lomza.mm.pl)
Data: 22-08-09 15:09

" Trzydzieści minut na krześle? Oddanie 450ml krwi trwa około 5 (PIĘCIU) minut. Przez pół godziny wypłynęło by z Ciebie 2,7 litra. ......."

Chyba logiczne było że najpierw trzeba było wypełnić ankietę i poczekać na swoją kolej :)

"Z tego co czytałem, to tych ludzi było nie za dużo.
Dziewięć osób przez 7 godzin, to nie jest wynik żeby się chwalić......"

No i tu pewnie Cię pocieszę. Osób które oddały krew było troszkę więcej - 39 http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=19611

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org