Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
deklaracja podatkowa-HELP |
Z dniem 01.07.2009 otworzyłem działalność gospodarczą(usługi).Przysięgam Wam że nikt mnie nigdzie nie poinformował że po odebraniu zaświadczenia o wpisie do ewidencji,regonu itp muszę złożyć w ZUS i US jakieś deklaracje podatkowe.Zadowolony że mam firmę pojechałem za granicę na urlop,wróciłem i znajomy zapytał jak się rozliczam.Dotarło do mnie że mam problem.Co teraz mam zrobić?Gdzie iść?Proszę o profesjonalne porady
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: deklaracja podatkowa-HELP |
co miesiac jak dobrze pamietam. trzeba sie rozliczac do ktoregos dnia w miesiacu. google pomorze jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
http://www.firma.egospodarka.pl/niezbednik-firmowy/Podstawowe-deklaracje-podatkowe.html moze to Ci choć troche pomoze
|
|
Do 10 kazdego miesiaca oplacasz skladke zus, do 20 kazdego miesiaca odprowadzasz podatek, zas do 25 kazdego miesiaca jest zobowiazany odporowadzic podatek VAT oraz zanies deklaracje do Urzedu Skarbowego. Dzis masz ostatni dzie. Tzn urzad skarbowy juz zamkniety wiec czas minal
|
|
Deklaracji do Zus nie trzeba nosić co miesiąc pod warunkiem, że oplacasz całe składki, tzn nie jesteś na zwolnieniu lekarskim. Wystarczy tylko raz złożyć i na czas zapłacić. Tak jest przy jednoosobowej działalności. W skarbówce jeśli jesteś na zasadach ogólnych też deklaracji się nie składa tylko do 20 opłaca się zaliczki na podatek.
|
|
nie masz ksiegowej? nic nie musisz skladac w tym miesiacu jak zaczales dzialalnosc 1.07, skladasz dopiero w nastepnym............
|
|
a najlepiej udaj się do tych urzędów i zapytaj jaka jest sytuacja ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
no a jaka ma byc? co ma rozliczac miesiac ktory sie nie skonczyl? deklaracje skladasz w nastepnym miesiacu....
|
|
Ja bym na to nie wpadł żeby działalność gospodarczą zaczynać od wyjazdu na urlop. Toteż pewnie i nigdy biznesmenem nie będę.
|
|
chodzi mi o to,że nie zadeklarowałem urzędasom na jakich zasadach chcę się rozliczać (vat,ryczałt itp)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |