wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
zelixe

Witam. Moja kolezanka karmi piersią i zaczęła brac ten lek. Jakie są skutki uboczne w takiej sytuacji. Z góry dziekuje za info i konkretne odp.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: zelixe

moze niech kolezanka(tiaa,kolezanka heheh) przeczyta najpierw ulotke zanim zacznie brac tablety a tam jak wół jest napisane:

Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na składniki preparatu. Otyłość wtórna (m.in. spowodowana niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością kory nadnerczy). Ciężkie zaburzenia łaknienia (anoreksja, bulimia). Zaburzenia psychiczne (u pacjentów z chorobą dwubiegunową istnieje ryzyko wystąpienia epizodu manii). Zespół Gilles de la Tourette'a. Jednoczesne (oraz w ciągu 2 tyg. po ich odstawieniu) stosowanie inhibitorów MAO oraz innych leków działających na o.u.n., takich jak leki przeciwdepresyjne oraz leki stosowane w psychozach, zaburzeniach snu lub w celu zmniejszenia masy ciała. Choroba niedokrwienna serca, zastoinowa niewydolność serca, tachykardia, choroby tętnic ze zwężeniem ich światła, zaburzenia rytmu serca lub choroby naczyniowe mózgu (udar lub przemijający atak niedokrwienny) w wywiadzie. Nie poddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze ( 145/90 mm Hg). Nadczynność tarczycy. Ciężka niewydolność wątroby lub nerek. Łagodny rozrost gruczołu krokowego z zatrzymaniem moczu. Guz chromochłonny nadnerczy. Jaskra z wąskim kątem przesączania. Nie stosować u dzieci i młodzieży do 18 r.ż., u dorosłych powyżej 65 r.ż. (brak badań klinicznych), a także u pacjentów nadużywających narkotyków, alkoholu lub leków. Ciąża i okres karmienia piersią.

Działania niepożądane:
Większość działań niepożądanych wystąpiła na początku terapii, ich nasilenie oraz częstotliwość zmniejszały się z upływem czasu. Bardzo często: utrata apetytu, zaparcie, suchość w jamie ustnej, bezsenność. Często: tachykardia, kołatanie serca, nadciśnienie tętnicze, rozszerzenie naczyń krwionośnych (uderzenia gorąca), nudności, nasilenie dolegliwości związanych z guzkami krwawniczymi, ból i zawroty głowy, parestezje, niepokój, zwiększona potliwość, zaburzenia smaku. Mogą również wystąpić: reakcje nadwrażliwości (m.in. wyprysk, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wstrząs anafilaktyczny), trombocytopenia, plamica Schönleina i Henocha, migotanie przedsionków, napadowy częstoskurcz nadkomorowy, pobudzenie, depresja, napady padaczkowe, przemijające zaburzenia pamięci krótkotrwałej, niewyraźne widzenie, biegunka, wymioty, ostre śródmiąższowe zapalenie nerek, zapalenie kłębuszków nerkowych obejmujące tkankę łączną i naczynia włosowate, zatrzymanie moczu, zaburzenia wytrysku, zaburzenia orgazmu, impotencja, zaburzenia cyklu miesiączkowego, krwotok maciczny, zwiększenie częstości akcji serca, przemijające zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych we krwi.

a swoja droga google krzywdy ci nie zrobi :P

Nie mogę zrozumieć matek, które z premedytacją trują własne dzieci. Jak łyka prochy to niech daruje to dziecku i odstawi je od cyca. Preparat mlekozastępczy wyrządzi mniejszą krzywdę niż zelixa. ... Normalnie szlag człowieka trafia jak słyszy coś takiego...

ok dzieki

Po co karmić piersią? Współczesne matki korzystają z gotowych mieszanek.

------------------------------------
Samotność www.iduo.pl

Filmy download eonline.pl

Tak ale nie ma jak to mleko mamy a nie sztuczne...

Ale w tym przypadku to lepsze byłoby sztuczne niż "naturalne mleko mamy" ..A swoją drogą to lekarz przepisał tej twojej koleżance zelixe podczas karmienia piersią czy ona sama tak się zarządziła...??

Juz ja od tego odwiodłem ale ona sama tak sobie zarządziła. Myslała ze moze tak powanie nie zaszkodzi dzicku...

a lekarz ktory wystawial jej recepte nie wiedzial ze jest matka karmiaca? czy kupila sobie lek na lewo?

i jest fajnie

Samo karmienie piersią nie źle odchudza,ja karmiłam półtora roku i w tym czasie zgubiłam całą nadwagę-a jak przestałam to "bezmyślnie" nadrobiłam... Ta koleżanka nie powinna w tym okr faszerować siebie i dziecka trucizną,tylko karmić piersią a dopiero później w razie jakby przybrała na wadze to sięgnąć po leki..
Ja właśnie też tak zrobiłam. Ale z drugiej strony jeśli ona bierze ten lek i karmi piersią to skąd ma mieć pokarm??- skoro nie wiele je bo ten lek hamuje łaknienie....

Dziekuje za rady bardzo mądre-maniaxxx,do madziusmadzius-lek kupila na lewo to fakt.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org