Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Matura WOS rozszerzony 2009 |
Witam. Czy ktoś dziś z zaglądajacych tu pisal maturke z WOSu rozszerzonego???? Jesli tak to zrobmy wstępny klucz odpowiedzi i napiszscie jak wrazenia. U mnie calkiem...polski był banalny, za to WOS nadrobil poziomem trudności Iwsza , wg mnie Poziom trudnosci dosc wysoki. sporo sie uczylam WOSu, probna napisalam dosc dobrze bo ponad 60%, a nie mialam nawet polowy wiedzy tej ktora mam teraz. w tej chwili nie wroze sobie nic lepszego, pewnie podobny wynik bede miala teraz z calej matury... mniej wiecej napisze zadania (nie po kolei bo pamiec zawodzi:P) 1. w ktorej z grup wystepuje wieź emocjonalna ODPOWIEDZ: wspolnota 2.Ktora z organizacji jest nadrzedna wobec innych i należy do Unii Europejskiej ODPOWIEDZ: Rada Europejska 3.to dotyczyło drogi powoływania rządu: co wg konstytucji nastapi , gdy sejm nie zaakceptuje powolanego rządu przez prezesa RM? MOJA ODPOWIEDZ: prezes RM wskaze nowy rzad [ to napewno zla odpowiedz, nie wiem, szczerze wam powiem ze nie do konca zrozumialam to pytanie, bylo starszliwie pokrecone przynajmniej dla mnie. wiem ze to wszystko odbywa sie w 3 krokach, jesli konczy sie niepowodzeniem to nastepuje przesilenie gabinetowe i prezydent rozwiazuje sejm, ale tylko tyle. ktos pomoze?] 4. nie pamietam... 5. kiedy sa wspolne obrady sejmu i senatu czyli ZN? wymień 3. wymienie wszystkie jakie znam -odebranie przysiegi od nowo wybranego prezydenta RP -uznanie niezdolnosci Prezydenta RP do sprawowania urzedu ze wzgledu na stan zdrowia -postawienie Prezydenta RP w stan oskarzenia przed TS -wysłuchanie oredzia nowo wybranego Prezydenta RP -zmiana Konstytucji RP - (nie wiem czy to bylo by zaliczone) wyjatkowe sytuacje np. gdy Jan Paweł II był gościem , zwołane zostało ZN 6.co to konstruktywne wotum nieufnosci ODPOWIEDZ: imienne wskazanie kandydata na nowego premiera lub ministra (ja napisalam ze jest to : brak popracia dla pracy lub dzialanosci danego ministra ) jakie sa tego konsekwencje? ODPOWIEDZ: odwołanie danego ministra ( wg Konstytucji RP zgodnie z art 159 p.2 Prezydent RP odwoluje ministra ktoremu sejm wyrazil wotum nieufnosci) 7. mapa. 1. austria( członek UE i NATO) 2. norwegia(członek NATO) 3. portugalia (członek UE i NATO) tyle pamietam, dopisujcie zadania i odpowiedzi i poprawiajcie mnie jak cos nie tak.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Matura WOS rozszerzony 2009 |
dodam jeszcze ze prosze bez wklejania linkow do arkuszy etc, bo inetersuja mnie odpowiedzi a nie arkusze, arkusz sama sobie znajde, kolo 15 powinien byc na stronie CKE.
|
|
Austria nie nalezy do NATO!!!!
|
|
a poza tym matura byla trudna:P
|
|
a no fakt, masz racje. AUSTRI NIE MA W NATO tylko po co te wykrzykniki:P IIga czesc mnie rozwalila . tak jak zawsze uwielbialam teksty zrodlowe i nie mialam z nimi problemu tak je znienawidzilam. jak mozna dac 3cio klasistom teksty pisane slowami ktorymi na codzien sie nie posluguja? rozumiem, ze rozszerzenie, ale kurde spojrzcie na slowa ktorych uzyto w tych dwoch peirwszych tekstach i w ogole na zadanie do nich...zastanawiam sie czy ja wos pisalam, czy juz moze jestem na 2gim roku studiow socjologii albo politologii?;p bez sensu...nie wiem ktory ukladal te matury, ale pozdrawiam tego pana/ pania. radze zastanowic sie nad obejmowanym stanowiskiem. probna, mimo ze rozszerzona, jakos taka bardziej ludzka byla, zrozumiala.. nie twierdze ze nie zrozumialam tych tekstow. oczywiscie ze zrozumialam, z reszta jak wiekszosc tych ktorzy pisali rozsz., w koncu przez te pare lat po coś wałkuje sie teksty zrodlowe...ale ile to zajeło czasu, to jest kwintesencja calej matury. najtrudniejsze dac, zeby dlugo zeszlo, i do tego jeszcze pogmatwac pytania .. 130 tysiecy wos pisało ze 440 tysiecy zdających mature. zda z tego 60 tysiecy...
|
|
ten ostatni tekst byl beznadziejny :/. A co to jest polaryzacja?? ;) Ja strzeliłem ze sie zwiekszyła :P
|
|
Polaryzacja społeczna - proces społeczny w trakcie którego różnicują się postawy osób należących do danych zbiorowości wobec pewnego typu problemów he..pewnie chodziło o to "trudno powiedziec". ale tam tez sie zwiekszyla, wiec jesli ktos napisał ze sie zwiekszyla to dobrze. ja uzasadnilam tak :wieksze wymagania od uczniow np. TRUDNE matury hehe:P ciekawe czy puunkcik dostane...
|
|
hehe chyba nie:) a ja napisalem ze powstalo wiele uczelni wyzszych:) to pewnie tez zle
|
|
hehehe ajjj, to znowu, tak jak na probnej, spaprałam Iwsza czesc. dobrze ze chociaz intelektem Bog obdarzył to przynajmniej na logike myslenia moge liczyc, skoro wiedza zawodzi. a jak nie...to... HEEEEEEEEEJJ ZA ROKKK MATUUURA:p
|
|
poprawka w sierpniu ;)
|
|
zeszłoroczna matura z wosu zapoczątkowała ere trudnych egzaminów z tego przedmiotu. Już teraz nie będzie łatwo. Jeszcze 2 lata temu na wos szli ci, którzy nie wiedzieli co zdawać. I zdawali. ...
|
|
komu i co nakazuje Konstytucja RP gdy sejm nie udzieli wotum zaufania RM powolanej przez Prezesa RM ktorego desygnowal Prezydent RP? a. nakazuje prezydentowi rp skroc ic akdencje sejmu b. nakazuje prezydentowi rp powolac rzad mniejszosciowy c. nakazuje prezesowi RM powolac nowa rade ministrow d. nakazuje sejmowi wybrac Prezesa RM POMOCY :)
|
|
JUZ WIEM. D.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |