poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jak to jest z tą komuną czyli "młodzi a SLD"

Jak to jest że młodych działaczy-członków SLD nazywa się komunistami, przecież oni komuny nie znają i na oczy nie widzieli bo urodzili się kiedy rządy sprawowała już Solidarność i później AWS.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jak to jest z tą komuną czyli "młodzi a SLD"

tradycja, tradycja ....................

Ty .. a co oni działają?? Chodzi Ci o propagandę "europejską"? Masz rację.... oni mają z komunizmem tyle wspólnego co my z jakimiś plemionami afrykańskimi. Fakt, faktem, że owa partia dąży niezłomnie do rządów totalitarnych. Nieistotne jest czy to będzie ZSRR czy UE czy jeszcze inny sztuczny twór.

Słyszałem wypowiedź jednego z najmłodszych działaczy SLD w Łomży
który został radnym,i cóż stwierdził? Otóż jego filozofia życia to
" .....hedonizm i konsumpcjonizm" jak sam powiedział . Poleciłbym mu
" CHRISTOFIDELES LAICI", ale nie będzie wiedział co to , i gdzie to znaleźć.

Ci ludzie w swej wiekszości powielają wzorce swoich protoplastów politycznych, których w pewnej części można określić komunistami. Adekwatniejsze byloby określenie bolszewia, ale w takim wydaniu postmodernistycznym...

dobro wspolne- a co to k.. jest? Mozemy rzadzic tym krajem jak nauczymy sie socjotechniki, a wtedy droga otwarta - salony, ministersywa, lapowki, urzedy. Tylko trzeba sie przy kims zaczepic, bo samemu nie da rady, ponosimy teczki, zrobimy kampanie... Nauczymy sie jak to sie robi. A ludzie?
Ch... im w d... - sami sobie winni, nie uczyli sie, nie maja inicjatywy, trzeba poczekac az wymra. Wazna jest kasa, stary. Honor? - nie wiem co to znaczy.

To sposob myslenia wiekszosci mlodych politykow niezaleznie od opcji politycznej. Wiem co mowie bo mialem okazje poznac to srodowisko.

boss..... nawracać bolszewików...? .....szczytny cel.... szczytny..... :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

a pokaż mi partię która nie dąży do rządów totalitarnych i jest pro społeczna

Studiując w Warszawie i działając w LPR i jej młodzieżówce Młodzieży Wszechpolskiej mam częsty kontakt z młodzieżówkami z innych partii.Często spotykamy się na różnego rodzaju debatach politycznych,czy to na uczelniach warszawskich jak również w innych miejscach.
Można powiedzieć,że znam wielu działaczy z władz centralnych tych młodzieżówek.Znam ludzi z młodzieżówki Samoobrony,z Forum Młodych PiS,z Nowej Lewicy (młodzieżówka Ikonowicza,dawniej PPS),młodzieżówki PSL,z Młodych Demokratów,z Młodego Centrum,z młodzieżówki ZCHN,z młodzieżówki RKN,z Kolibra,z NOP-u,z NZS-u i z kilku młodzieżówek SLD (bo SLD posiada kilka swoich młodzieżówek).
Wnioski: Najbardziej hedonistyczne podejście do życia mają ludzie z Nowej Lewicy.Wielu z nich to miłośnicy marihuany i innych pociech życiowych.Jeśli chodzi o młodzieżówki SLD to są tam ludzie,którzy preferują luzacki tryb życia i hedonizm,ale wielu z nich zależy tylko na robieniu kariery w polityce,trafienie na szczyty władzy i zarabianie na tym dużych pieniędzy.Młodzi z SLD to dążą do kariery za wszelką cenę i to po trupach.

andrzej jarota

dążą do kariery za wszelką cenę? Jak wszyscy młodzi. Ja też, jeśli się nie ma innych perspektyw, można sobie pomarzyć

........jak wszyscy młodzi........?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

eee, chyba nie wszyscy...

Cześć Boss !
Mówiąc: "słyszałem wypowiedź jednego z najmłodszych działaczy SLD w Łomży, który został radnym" musisz mówić o mnie lub o moim koledze Tomaszu Gałązce. Myślę jednak, że miałeś na myśli moją skromną osobę...
Owszem, wymówiłem te słowa i wcale sie tego nie wstydzę. Pojęcia takie jak: hedonizm i konsumpcjonizm nie stanowia jednak sensu mojego życia lecz są jego urozmaiceniem. Po nauce i pracy, a wierz mi, że mam tego w życiu niemało watro oddać się hedonizmowi bądź słodkiej konsumpcji - choćby po to aby odreagować, odpocząć. Każdy ma do tego prawo. Co w tym złego ?
Co do Christofideles Laici to jest to stowarzyszenie katolików świeckich i, wybacz jeśli Cię obrażę, kojarzy mi się z Opus Dei. Cieszę się, że poleciłeś mi owo stowarzyszenie lecz pamiętaj, że nie każdy człowiek musi żyć kierując sie wartościami chrześcijańskimi, patrzeć na hierarchów katolickich jak na słońce, klepać zdrowaśki i wyć w chórkach przykościelnych.
Jeśli Cię uraziłem to przepraszam, bo nie było to moim zamiarem.
Wiedz jednak jedno: te dwa słowa, o które ta cała sprawa wypowiedziałem przy koleżance. Albo więc ona rozpowszechnia to, co mówię albo Ty jesteś płci żeńskiej i podpisujesz się tylko nickiem: boss. Mógłbyś zresztą podpisać się imieniem i nazwiskiem.

www.pawelaugustyniak.pl

Na początku chciałbym przedstawić znaczenie słowa hedonizm-jest to regółka słownikowa.
Hedonizm (z greckiego "roskosz") doktryna etyczna, wg której rozkosz jest najwyższym dobrem,celem życia i naczelnym motorem ludzkiego postępowania.Również postawa będąca konsekwencją tej doktryny,preferująca styl życia polegający na dążeniu przede wszystkim do przyjemności.
Drogi panie Pawle Augustyniak
Jeśli prawdą jest,że powiedziałeś,że hedonizm to cel twojego życia,to nie zmieniaj teraz swego zdania.
Poza tym w twojej wypowiedzi widzę sprzeczność gdyż hedonizm to dążenie do roskoszy w życiu,ciągłe dążenie,nie ma czegoś takiego jak hedonizm chwilowy,(hedonizm urozmaicający życie po pracy,który nie jest celem życia).Jak wynika z regółki hedonizmu jest to cel życia osoby,czyli jest to cel ciągły.Nie może on nie być celem,zaś tylko urozmaiceniem czasu wolnego,tak jak to stwierdziłeś.Hedonizm albo jest celem życia i mówimy,że kultywujemy hedonizm,albo nie jest on celem naszego życia i wtedy to nie jest hedonizm.
Proszę określ się co jest celem twego życia.Jeśli stwierdzisz,że hedonizm nie jest celem twego życia to proszę cię byś wyrażał się wyrażnie i logicznie,rozumiejąc znaczenie konkretnych słów.Gdyż jeśli stwierdzisz,że hedonizm nie jest twoim celem to nie stwierdzaj tego,że jest,lub tego,że pierw masz jakiś cel w życiu,a hedonizm to tylko urozmaicenie wolnego czasu.
Hedonizm ,albo jest celem w życiu,ąlbo nie jest celem w życiu i wtedy go nie ma.Jeśli nie jest celem twego życia to staraj się używać odpowiednich słów by coś nazwać,bo używając tak złych słów wyrażasz coś innego niż chciałeś wyrazić.A może ty takiego ,a nie innego słowa użyłeś,bo nie rozumiesz znaczenia konkretnych słów? Tak też się zdaża.
Dam ci radę.Postaraj się wyrażać konkretniej i nie używaj słów,których nie rozumiesz.To szkodzi w życiu.
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Szanowny Panie Andrzeju Jarota !
Dziękuję za przepiękny wykład z filozofii. Było mi miło to przeczytać. To nie to, żebym nie rozumiał znaczenia słowa hedonizm - po prostu jest Pan bardziej biegły w tej materii ode mnie. Jezeli zaś według Pana nie rozumiem znaczenia słowa hedonizm to być może wynika to stąd, że zamiast filozofii najpierw postanowiłem zgłębić tajniki pisowni ojczystego języka. Dzięki temu wiem, że nie pisze się "roskosz" lecz "rozkosz". Tak więc proszę mi wybaczyć to nieprecyzyjne określenie ja natomiast przymknę oko na Pańskie błędy w pisowni ojczystego języka.
Zostawmy hedonizm. Zostaje jeszcze konsumpcja. Czy to też opacznie rozumiem ? Czy człowiek, który dużo pracuje nie może co jakiś czas zażyć trochę swobody, relaksu i to tak, jak mu się tylko podoba ? Czy nie może brać z życia pełnymi garściami, pochłaniać przyjemności ile tylko sie da ? Czy zawsze musi dawać coś światu w zamian?
Poprosił Pan abym określił co jest celem mojego życia. Otóż Pan, ja, oraz wszyscy, którzy czytaja nasze polemiki mają tylko jeden cel. Jest nim szczęście.

www.pawelaugustyniak.pl

Bardzo przepraszam za błędy użyte w słowie rozkosz,to niedouważenie i przy szybkim pisaniu zdarzają się takie błędy.

andrzej jarota

Jeśli chodzi o słowa użyte w wypowiedzi to warto wiedzieć co się mówi,a nie używać słów,których znaczenia do końca się nie rozumie.Można też przed użyciem słowa sprawdzić jego znaczenie.Czasem używając pewnych sformułowań może się zdażyć,że zachcemy coś powiedzieć innego niż to zostało zrozumiane przez innych ludzi.Dzieje się tak,że użyjemy nie odpowiedniego zwrotu,bo dokońca nie wiemy co on znaczy,albo nie zdajemy sobie sprawy ze znaczenia tego słowa.Może się też zdażyć,że używając pewnych słów i sformułowań nieodpowiednich,zarazem sprawiamy,że nasza wypowiedz jest nielogiczna,nie zrozumiała i staje się pośmiewiskiem ze strony innych,którzy jej słuchają.

Drogi panie Pawle Augustyniak zdaje mi się,że w tym wypatku pana wypowiedz była tą ,która stała się podstawą do pośmiewiska ze strony innych forumowiczów.Wypowiedz ta była nielogiczna,a użyte w niej słowa spowodowały,że była ona sprzeczna.
Z wyrazami szacunku.

andrzej jarota

Jeśli chodzi o główny temat czyli jak się ma komuna do młodych działaczy SLD.A no ma się to bardzo dobrze.Zmieniły się tylko sformułowania powszechnie używane.Dziś na ludzi wierzących w socjalizm mówimy socjaldemokraci,a nie używamy,albo żadziej używamy słowa komuna.
Jednak przy tym temacie należało by się zastanowić nad tym czy młodych socjaldemokratów coś różni od starych komunistów ?
Moim zdaniem raczej nic.Komuniści dążyli za wszelką cenę do obięcia władzy,po to tylko by było dobrze im i ich rodzinom,nie dbając o całe społeczeństwo.Ludzie ci dbali o swój prywatny interes czyli o kasę.Za tę kasę "zdradzali" Polskę (sprzedawali ją i sami siebie dla swoich indywidualnych interesów) na rzecz sąsiada za wschodu czyli na rzecz ZSRR.Poza tym ludzie ci byli internacjonalistami (kosmopolitami).Podejmowali działania by stworzyć jeden kraj.Byli za zniesieniem państw narodowych,na rzecz jednego państwa.Tak właśnie zachowywali się komuniści,a dziś na nich mówimy socjaldemokraci.Ludzie ci by realizować swój pryawtny interes zawsze służyli obcym.Kiedyś ZSRR,a dziś ci socjaldemokraci z SLD jeżdzą do Brukseli i tam poddanie służą Unii Europejskiej,a wszystko to odbywa się kosztem Polaków żyjących już na skraju nędzy.
To co kiedyś robili komuniści pracując na rzecz innych to robią dziś socjaldemokraci pracując na rzecz Unii Europejskiej chcąc nas do niej wepchnąć.
Pamiętać trzeba,że UE powoli zmierza w kierunku "Związku Socjakistycznych Republik Europejskich" realizując pierwotne koncepcje pierwszych socjalistów,którzy chcieli stworzyć jedno państwo.Przypuszczam i coraz częściej o tym się mówi,że UE ma być w przyszłości takim super państwem.Ma być jedem prezydent Europy.konstytucja europejska itd.Chciałem przypomnieć,że już jest Parlament Europejski,Rada Europy,Europejski Trybunał Sprawiedliwości,a dziś mówi się o konstytucji europejskiej i o prezydencie Europy (chce się go powołać).

andrzej jarota

nie myślałem, że nastąpi taki dzień..... ale nastąpił.... wystarczyło, że pan AJ przestał traktować o polityce :)

panie PA..... co do hedonizmu, to pan AJ ma rację i proszę nie unosić się godnością i przenosić problem dyskusji w kierunku wyżej wspomnianego wypominając mu problemy z ortografią (jeśli przeczyta pan swoje wypowiedzi, zauważy pan z pewnością błędy interpunkcyjne - nie uważa pan, że interpunkcja jest tak samo ważna jak ortografia? - i prosze się nie przyczepiać do mojej interpunkcji - świadomie ją modyfikuję, dostosowuję do swoich potrzeb :) )

Zostawmy hedonizm. Zostaje jeszcze konsumpcja. Czy to też opacznie rozumiem ? Czy człowiek, który dużo pracuje nie może co jakiś czas zażyć trochę swobody, relaksu i to tak, jak mu się tylko podoba ? Czy nie może brać z życia pełnymi garściami, pochłaniać przyjemności ile tylko sie da ? Czy zawsze musi dawać coś światu w zamian?

co do konsumpcjonizmu (bo o konsumpcjonizmie pisał pan w pierwszym poście, nie o konsumpcji).......konsumpcjonizm jest określany jako niepohamowane i nieograniczone dążenie do konsumpcji i do zapewnienia sobie dostępu do dóbr i usług..... .......pozostawię bez komentarza.......

.....a czy człowiek, który dużo pracuje nie może co jakiś czas zażyć trochę swobody, relaksu i to tak jak mu się podoba?...... uważam, że nie..... bo powinien się jeszcze w międzyczasie zastanowić, czy zaspokajając własne potrzeby w taki sposób jak mu się podoba nie szkodzi (pośrednio, czy bezpośrednio) innym ludziom....

...czy nie może brać z życia pełnymi garściami, pochłaniać przyjemności ile tylko sie da?...... a może trochę pokory i spojrzenia dookoła by się przydało..... czy godzi się człowiekowi zatapiać się w "konsumowaniu" wszystkiego w zasięgu "garści" (a także często poza ich zasięgiem - że niby globalna wioska :) ), kiedy wokół wielu ludzi cierpi...... ......może najpierw warto byłoby skoncentrować się na tym jak im pomóc..... szczególnie wtedy kiedy zajmuje się takie stanowiska w państwie, że ma się na to jakikolwiek wpływ....?

...czy zawsze musi dawać coś światu w zamian? ....przyzwoitość sugeruje, że jak coś się bierze to trzeba za to zapłacić...... bo jak nie, to jest to kradzież..... chyba że ktoś coś ci daje...... ale wtedy, najczęściej oczekuje odwzajemnienia po jakimś czasie.......(szczególnie jeśli ten ktoś także oddaje się hedonizmowi i konsumpcjonizmowi).

i na koniec:
Tak więc proszę mi wybaczyć to nieprecyzyjne określenie ja natomiast przymknę oko na Pańskie błędy w pisowni ojczystego języka.
...no ładnie...... zaczyna się od przymykania oczu na drobiazgi..... a potem ludzie się dziwią, że ktoś sie czepia Rywina...... przecież on robił to co wszyscy...... przymykał oczy.... a kiedy trzeba było inni przymykali.......

Pozdrawiam! .....i odrobiny pokory życzę.....!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Dziękuję, pokorę w życiu wykazuję. Może mi Pan wierzyć Panie Piotrze, że tak jest. Jestem wdzięczny za wykład, bo uważam, ze nauki nigdy dość. Tylko na początku, zanim przejdę do filozofii, to wyjaśnijmy jedno. Ja uważam siebie za socjaldemokratę a nie za bolszewika. Jakkolwiek zarówno Pan jak i Pan Jarota uważają mnie za młodego komucha, gościa który z zaślepieniem patrzy na czołowych polityków swojej formacji to tak nie jest. Wiem, ze chętnie obarczylibyście mnie winą za wojnę polsko - bolszewicką, za Katyń, za zbrodnie PRL-u. Tak jednak nie jest i proszę mi wierzyć, że jakbym wtedy żył to wolałbym dołączyć do ofiar w wykopanym dole. Nie chciałbym być razem z oprawcami. Co do Rywina i ogólnej nieudolności rządu Leszka Millera to oczywiście jest mi wstyd. Owszem, jest wiele prawdy w tym co pisze się o młodych w polityce. Ale nie wszyscy są tacy - proszę mi wierzyć. Nie mam do Was jednak żalu, bo przyzwyczaiłem się, ze właśnie tak się o nas mówi.
Co do filozofii to uważam, że człowiek ma prawo co jakiś czas rzucić sie w wir konsumpcji - i zgodzę się, nie powinien przy tym krzywdzić innych.
Co do pomagania innym to proszę mi wierzyć, że to robię. Nie chwale sie tym jednak publicznie. Pomimo mojego młodego wieku zrobiłem już trochę dobrego. Nie będę sie jednak tym publicznie chwalił. Oby wyszło to w wyborach, bo przynajmniej wtedy wejdę do RM normalnie a nie dzięki metodzie d'Hondta.
Co do dawania czegoś światu to pisałem o sytuacji, w której osoba oddająca sie konsumpcji dała już mu coś wcześniej tzn. poprzez swoją pracę. Ogólnie mówiąc, do polemiki z Panami, zachęciła mnie atmosfera niektórych wypowiedzi. Odebrałem ją jako pełną smutku, niełychanie pesymistyczną.
Jest jeszcze jedna rzecz. Ja potrafię sie przyznać do błędu, pomyłki np. konsumpcja a konsumpcjonizm. Być może Panów złe zdanie o mnie wynikało nie z mojej złej woli lecz z tego, że nieprecyzyjnie się wyrażałem. Ja więc potrafię sie przyznać do pomyłki. Ciekawe czy z czasem Wy też odważycie sie stwierdzić, że ten młody chłopak to nie zuchwały gówniarz, który zamienił duszę za stołki. Oczywiście nie wierzę, że stanie sie to szybko - o ile w ogóle sie stanie.
Dlatego też szczerze Panów pozdrawiam i życzę mniej uprzedzeń. Pamiętajcie, że niekoniecznie ten, kto ma inne poglądy jest zły.

www.pawelaugustyniak.pl

Dziękuję, pokorę w życiu wykazuję. Może mi Pan wierzyć Panie Piotrze, że tak jest. Jestem wdzięczny za wykład, bo uważam, ze nauki nigdy dość. Tylko na początku, zanim przejdę do filozofii, to wyjaśnijmy jedno. Ja uważam siebie za socjaldemokratę a nie za bolszewika. Jakkolwiek zarówno Pan jak i Pan Jarota uważają mnie za młodego komucha, gościa który z zaślepieniem patrzy na czołowych polityków swojej formacji to tak nie jest. Wiem, ze chętnie obarczylibyście mnie winą za wojnę polsko - bolszewicką, za Katyń, za zbrodnie PRL-u. Tak jednak nie jest i proszę mi wierzyć, że jakbym wtedy żył to wolałbym dołączyć do ofiar w wykopanym dole. Nie chciałbym być razem z oprawcami. Co do Rywina i ogólnej nieudolności rządu Leszka Millera to oczywiście jest mi wstyd. Owszem, jest wiele prawdy w tym co pisze się o młodych w polityce. Ale nie wszyscy są tacy - proszę mi wierzyć. Nie mam do Was jednak żalu, bo przyzwyczaiłem się, ze właśnie tak się o nas mówi.
Co do filozofii to uważam, że człowiek ma prawo co jakiś czas rzucić sie w wir konsumpcji - i zgodzę się, nie powinien przy tym krzywdzić innych.
Co do pomagania innym to proszę mi wierzyć, że to robię. Nie chwale sie tym jednak publicznie. Pomimo mojego młodego wieku zrobiłem już trochę dobrego. Nie będę sie jednak tym publicznie chwalił. Oby wyszło to w wyborach, bo przynajmniej wtedy wejdę do RM normalnie a nie dzięki metodzie d'Hondta.
Co do dawania czegoś światu to pisałem o sytuacji, w której osoba oddająca sie konsumpcji dała już mu coś wcześniej tzn. poprzez swoją pracę. Ogólnie mówiąc, do polemiki z Panami, zachęciła mnie atmosfera niektórych wypowiedzi. Odebrałem ją jako pełną smutku, niesłychanie pesymistyczną.
Jest jeszcze jedna rzecz. Ja potrafię sie przyznać do błędu, pomyłki np. konsumpcja a konsumpcjonizm. Być może Panów złe zdanie o mnie wynikało nie z mojej złej woli lecz z tego, że nieprecyzyjnie się wyrażałem. Ja więc potrafię sie przyznać do pomyłki. Ciekawe czy z czasem Wy też odważycie sie stwierdzić, że ten młody chłopak to nie zuchwały gówniarz, który zamienił duszę za stołki. Oczywiście nie wierzę, że stanie sie to szybko - o ile w ogóle sie stanie.
Dlatego też szczerze Panów pozdrawiam i życzę mniej uprzedzeń. Pamiętajcie, że niekoniecznie ten, kto ma inne poglądy jest zły.

www.pawelaugustyniak.pl

"Ja uważam siebie za socjaldemokratę a nie za bolszewika. Jakkolwiek zarówno Pan jak i Pan Jarota uważają mnie za młodego komucha, gościa który z zaślepieniem patrzy na czołowych polityków swojej formacji to tak nie jest."

....nie wiem za kogo uważa pana pan Jarota. Ja pana nie znam więc nie mam o panu żadnej innej opinii ponad to co wywnioskowałem z pana wypowiedzi na forum.

jeśli nawiązuje pan do mojej wypowiedzi: "boss..... nawracać bolszewików...? .....szczytny cel.... szczytny..... :)"; to słowo "bolszewików" nie miało w zamiarze odnosić się do pana osoby (nie było mowy jeszcze o kimkolwiek konkretnym), wynikło samoistnie z dwóch poprzednich postów i w zamyśle miało być lekko (!!!) cynicznym podsumowaniem propozycji Bossa odnośnie "CHRISTOFIDELES LAICI" (i jego sugestii, że ktoś o kim była mowa nie będzie wiedział gdzie tego szukać).

...naprawdę proszę uważać na to co pan wie..... bo nie może pan wiedzieć tego że ja obarczyłbym pana za wszelkie "grzechy", komunizmu, socjalizmu, bolszewizmu i wszelkich innych -izmów..... ja nikogo nie obarczam winą za nic (chyba że widziałem na własne oczy jak rzucał kamieniami w bezdomnego psa, albo podstawiał nogi staruszkom na ulicy).....

...jeszcze raz chcę powiedzieć, że nie oceniam nikogo dopóki go nie poznam.... a moja poprzednia wypowiedź była kontynuacją fragmentu wątku traktującego o "hedoniźmie i konsumpcjoniźmie" ....niczym więcej.....

.....a że człowiek stara się cieszyć życiem kiedy ma ku temu mozliwość ....że pozwala sobie na przyjemności.... że kupuje sobie różne rzeczy za pieniądze które uczciwie zarobił........ to rozumiem....... na tym między innymi polega życie.....
.....tylko po co nazywac to słowami które nie do końca do tego pasują....?

....acha i jeszcze jedno..... mój trochę agresywny ton poprzedniej wypowiedzi spowodowany był spowodowany innym fragmentem Pana tekstu: Cieszę się, że poleciłeś mi owo stowarzyszenie lecz pamiętaj, że nie każdy człowiek musi żyć kierując sie wartościami chrześcijańskimi, patrzeć na hierarchów katolickich jak na słońce, klepać zdrowaśki i wyć w chórkach przykościelnych.
Jeśli Cię uraziłem to przepraszam, bo nie było to moim zamiarem.

Jeśli nie chciałeś urazić bossa takim tonem to co chciałeś pokazać w ten sposób konstruując wypowiedź? - pogardę dla wierzących, mimo błędów "pasterzy"? ......pogardę dla odmawiających różaniec, bo sam nie uwarzasz tego za stosowne, ew. wolałbys w tym czasie się zabawić (co rozumiem)? ....pogardę dla próbujących wychwalać Boga śpiewem?

możesz mi powiedzieć co chciałeś uzyskać przez "delikatnie" obraźliwe potraktowanie wierzących-praktykujących.......?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

.....a co do błędów ortograficznych i innych....... :) ....załóżmy, że jestem dyslektykiem..... ale walczę z tym..... :)

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Jasne, mogę Ci powiedzieć co przez to rozumiem. Otóż nie zgadzam się z tym, aby każdy wyznawał jedynie słuszną religię. Nie, nie mam nic do religii - moje rodzina oraz większość przyjaciół to osoby głęboko wierzące. Jednak nie uważam za stosowne aby przy każdej okazji "nawracać" lub polecać katolickie stowarzyszenia każdemu, kogo się tylko spotyka i kto tylko myśli inaczej. Dla mnie każdy człowiek moze wierzyć w co tylko chce lub nie wierzyć w nic - byleby tylko był przyzwoity. To właśnie chciałem pokazać - nie każdego trzeba na siłę sprowadzać do pionu.
Co do likwidacji przedszkoli to mówiłeś, że wraz z żoną stracicie pracę(chyba dobrze pamiętam).Jednak jakbyś chciał sie dowiedzieć o planowane posunięcia ratusza czy też wpłynąć na decyzję RM to zawsze Ty jak i inni forumowicze mozecie zgłosić się do mnie. Ja nigdy nie patrzę na to kto jest z jakiej partii, bo czy lewica, centrum czy prawica to każdy z nas chce w gruncie rzeczy tego samego - godnie żyć. Jestem zawsze gotów pomagać - na tym między innymi polega lewicowa ideologia. Choć mało kto z forumowiczów mi uwierzy to zawsze możecie do mnie napisać e-mail. Jeżeli pomagając nie złamę prawa - pomagam zawsze.

www.pawelaugustyniak.pl

Panie Augustyniak proszę się dwa razy nie powtarzać.Ja panu napisałem co pana łączy z komunistami.Oni sprzedawali się ZSRR,a ludzie z pana partii po przemianowaniu się z PZPR w SDRP,a póżniej w SLD pracują na rzecz UE,a nie w polskim interesie.Oni mają zakorzenione by służyć obcym,kiedyś Moskwie,dziś Brukseli.Kopenhaga pokazała w czyim ineresie ci pana liderzy pańskiej partii działają.Jeśli jest panu wstyd za Millera to co pan robi w tej partii? Po co pan w niej jeszcze jest?
Może odpowiedz tkwi w pana konsumpcyjnym trybie życia.Pan tam jest,bo SLD to partia władzy i będąc w niej można robić karierę i żyć z polityki na niezłym poziomie,a przytym realizować swoje potrzeby życiowe-żyć zgodnie z zasadami konsumpcjonizmu.Przecież życie z takimi zasadami to trochę kosztuje.
Jak na początku pisałem jako członek Młodzieży Wszechpolskiej (mlodzieżówka LPR) czasem uczestniczę w debatach politycznych w kótych biorą udział młodzieżówki różnych partii,dlatego znam kilku ludzi z młodzieżówek SLD (dokładnie z SML - Sojusz Młodej Lewicy,SMLD - Stowarzyszenie Młodej Lewicy Demokratycznej,czy też ZSP - Zrzeszenie Studentów Polskich).Wielu z nich nie ma żadnych odniesień ideowych,jest w tych młodzieżówkach,bo będąc w nich łatwiej robić karierę i zarabiać pieniądze.
Obserwując zachowania wielu polityków z SLD i nie tylko z tej formacji ,lecz z innych partii także, mam takie wrażenie,że wielu tym ludziom nie zależy na Polsce i ludziach w niej żyjących (społeczeństwie).Wielu z nich zależy na swoim własnym interesie prywatnym.
Obserwując rzeczywistość dochodzę do wniosku ( nie ja jedyny również wielu innych ludzi tak twierdzi),że bardziej ideowa w swoich poglądach socjalistycznych jest młodzieżówka Ikonowicza teraz nazywa się Nowa Lewica,niż młodzieżówki SLD.
SLD stało się partią władzy,Nie jest to już partia typowo socjalistyczna.Działacze tej partii to nie są typowi robotnicy.Robotników fabrycznych tam jest niewielu.To partia zazwyczaj biznesu,kapitalistów.Kiedyś wielu z nich było komunistami,dziś to kapitaliści,którzy mają zazwyczaj poglądy liberalne,poza tym uważają się dziś za demokratów, a wielu z nich jeszcze niedawno utrwalało jedyny i słuszny system polityczny.Chyba wszyscy na tym forum wiemy jaki to był system przez nich utrwalany.
Według mnie prawdziwi socjaliści są dzisiaj tylko w środowisku związanym z Ikonowiczem w Nowej Lewicy.Ludzie ci gardzą wszystkim co w rękach prywatnych,wszystko by upaństwawiali,są przeciw globalizmowi i wyzyskowi biednych przez bogatych,są przeciw wojnie w Iraku (jako tej która ma uśmiercać ludzi za ropę i zabrać biednym Irakijczykom ich złoża na rzecz bogatych USA,by bardziej się bogacili),a ostatnio Ikonowicz w swoim liście uznał,że Polska do takiej UE w której będzie się wykorzystywało polskiego robotnika nie powinna wejść,wypowiedz ta jest umieszczona na stronach ogólnych lewicy:www.lewica.pl.List Ikonowicza jest pod artykułem "Wy co nie umiecie wyżyć za 360 zł. !!!"
Kończąc nie popieram ani Nowej Lewicy,ani SLD,ale uważam,że SLD nie jest już dziś partią typowo socjalistyczną,jest to partia liberałów i zazwyczaj kapitalistów,którzy kiedyś utrwalali tamten system.Natomiast według mnie na partie typowo socjalistyczną wyrasta Nowa Lewica Ikonowicza.
Mam jednak nadzieję,że w najbliższych wyborach parlamentarnych nie wygra ani SLD,ani Nowa Lewica,ani PO,ani PiS.Mam nadzieję,że wygra je LPR i to ona będzie samodzielnie rządziła.

andrzej jarota

LPR będzie rządziła Polską tak jak rządzi Łomżą?

LPR kiedyś będzie rządzić w Polsce.Taką mam nadzieję.W Łomży LPR nie rządzi ,a aspekt ten był wielokrotnie na tym forum wyjaśniany.Zdzicho poczytaj sobie wcześniejsze posty na temat tego co się w ratuszu dzieje.Na tym i na forum Polityka na ten temat już prawie wszystko wyjaśniono.
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Jest wiele prawdy w tym, co Pan napisał. Nie jest Pan jednak w tej partii i nie wie, co też myślą szeregowi działacze. Partia jest większa od Millera. On przegra, partia pozostanie. Są w niej zdrowe siły, które wierzą w ideały. Ja w nie wierzę ! Takich osób jak ja jest mnóstwo. Fakt, że rządzą kapitaliści i innej maści zgnilizna nie powinien przesłaniać obserwatorom politycznym właściwego widzenia tej partii. Jestem w niej nadal, bo wierzę, że zdrowy rozsądek zwycięży.
Wojna w Iraku ? Ja też jestem jak najbardziej przeciwny, tak jak większość naszego społeczeństwa(którego nikt nie słucha). Też uważam, że chodzi o ropę.
To, co Pan był już drugi raz był uprzejmy opisać tzn. zakorzenioną, podświadomą chęć służby obcym - z tym też się nie mogę zgodzić. W momencie gdy państwa Europy tracą swój narodowy charakter, gdy robi się mieszanka kulturalna, obyczajowa i religijna to nie można dbać inaczej o swoje państwo jak chroniąc jego interesy ekonomiczne. Żeby była jasność - ja też chcę aby moja Ojczyzna była niepodległa. Nie można jednak zapominać, że do uprawy ziemi potrzebna jest nie tylko sama ziemia lecz także nowoczesny sprzęt rolniczy(czyt. pieniądze).
Niestety, przy całej sympatii do Pana nie mogę życzyć Panu zwycięstwa w wyborach. Myślę, że LPR nie doczeka się końca kadencji tylko rozsypie się na mniejsze ugrupowania - to na prawej stronie polskiej sceny politycznej należy do dobrego tonu. Jeżeli jednak się mylę i pana partia wygra to dla Polski nie wróżyloby to nic dobrego. Wszak w radiu była omawiana szeroko sprawa rozłożenia pewnego banku w Wielkopolsce przez czołowych działaczy LPR. Czy teraz wyobraża sobie Pan jak działacz LPR przejmuje tekę ministra finansów ?
Co do Młodzieży Wszechpolskiej to słyszałem, że mają w zwyczaju na wiecach wyborczych bić tych, którzy myślą inaczej. Oczywiście Pana o to nie podejrzewam, ale swego czasu w telewizji i prasie było o tym głośno.

www.pawelaugustyniak.pl

Co do likwidacji przedszkoli to mówiłeś, że wraz z żoną stracicie pracę(chyba dobrze pamiętam). eeeE .....niestety jeszcze się żony nie dorobiłem...... choć 'za parę dni, za dni parę' ....kto wie?

....to nie był mój post

a jeśli będę miał potrzebę w radzie miasta...... to na pewno sie zgłoszę..! :)

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Boże spraw, w imię utrwalania zasad demokracji i poszanowania swobód obywatelskich, by Rzeczpospolitą nigdy nie rządziła Liga Polskich Rodzin i ludzie pokroju Rydzyka.
Amen

Co sądzicie o tym, aby Polskę podzielić na okręgi wyborcze niedużej wielkości i żeby były to okręgi jedomandatowe ? Myślę, że skończyłoby to z zasadą lokomotywy tzn. jeden działacz dużej partii jako lider listy wciąga kilku pozostałych. Poza tym posłowie byliby naprawdę dobrze znani swojej społeczności - co nie jest bez znaczenia zważywszy na to jak często goszczą w Łomży nasi parlamentarzyści. To byłby naprawdę demokratyczny wybór i układy w partii przy ustalaniu miejsc na listach wyborczych nic by nie dały.
Możnaby było zastanowić się także nad zmniejszeniem ilości posłów a do pracy w komisjach zatrudniać prawników, bo na tych, co zasiadają w Sejmie RP nie ma chyba co liczyć. Poza tym na 460 posłów tylko kilkudziesięciu ma wykształcenie prawnicze.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekend'u !
P.S. Na ewentualne polemiki będę w stanie odpowiedzieć dopiero
w poniedziałek.

www.pawelaugustyniak.pl

Ale się nam Panowie rozdyskutowali, no, no aż miło poczytać...

To może sie Pani dołączy ?

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi panie Pawle
Młodzież Wszechpolska nie ma zwyczaju bić kogokolwiek na wiecach.To jest tylko element propagandy mediów lewicowych,które chcą pokazać naszą organizację w złym świetle.Moja organizacja ma się dobrze jest jedną z największych młodzieżówek na Polskiej sceni.Jest nas w Polsce kilka tysięcy.Z organizacji związanych z partiami politycznymi większe struktury ma tylko SLD.
Jeśli chdzi o sprawę wygrania wyborów przez LPR to jestem pewiem,że jej rządy będą bardziej skuteczne i lepsze dla ludności mieszkającej w Polsce i dla Polski niepodległej.Polska wchodząc do UE traci suwerenność.Czy drogi kolego jesteś za utratą suwerenności przez Polskę?Czy wogóle wiesz co to jest suwerenność?
Z tego co piszesz to myślę,że nie masz pojęcia o znaczeniu słowa niepodległość państwa i jego suwerenność.Przecież jak wy ludzie lewicy możecie wiedzieć co to jest suwerenność,jak wy zawsze byliście za internacjonalizmem,za stworzeniem jednego pństwa i przeciw państwom Narodowym.To jest wasza filozofia.Służyliście ZSRR,a teraz służycie UE.W tyglu kulturowym jakim jest UE i do którego przenikają elementy innych kultur np.muzłumańska może powstać pewne zjawisko i ono powstanie prędzej czy póżniej,że kultura europejska straci swoje miejsce,a póżniej może zniknie na rzecz innej kultury azjatyckiej.Takie ruchy to normalna rzecz,dlatego nie powinniśmy wchodzić do UE,by nie stracić naszej tożsamości kulturowej i narodowej,która to torzsamość tworzyła się przez ponad 1000 lat,a kultura chrześcijńska przez ponad 2000 lat.
Inne zagrożenie to zagrożenie ekonomiczne wejścia do UE,Polska na tym traci,gdyż jeśli wejdzie do UE to wzrośnie bezrobocie,wielu gropom będzie żyło się coraz to gorzej itd.
Sprawa WBR nie została rozwiązana,nikt nie został skazany więc nie możemy nikogo osądzać.Jeśli nie ma wyroku sądowego w tej sprawie to nie możemy mówić,że ktoś jest winny.To jest podstawowa zasada prawna.Jeśli osoba nie została skazana prawomocnym wyrokiem to taka osoba jest niewinna.Nikt z działaczy LPR nie został za to skazany,dlatego należy przyjać domniemanie niewinności.Można tylko kogoś o coś podejrzewać,natomiast nie można ferować wyroków jeśli nie ma w danej sprawie orzeczenia sądu.
Partia LPR nie jest podzielona.Partia ta stanowi monolit.Jeśli chodzi o klub Parlamentarny LPR to są tam różni ludzie,z których część jest w partii LPR,a część w innych partiach.Lecz ci z innych partii powoli odchodzą i Klub Parlamentarny LPR powoli się oczyszcza z niepotrzebnego elementu.W Klubie Parlamentarnym jednak już nie wiele osób odejdzie,bo z innych partii jest w nim tylko kilka osób,natomiast większość posłów z Klubu LPR jest już członkami partii LPR.Zresztą jak już pewnie zauważyłeś to poparcie dla LPR w porównaniu wyborów samorządowych 2002 (15% do sejmików wojewódzkich) do wyborów parlamentarnych 2001 (7,8%) w skali kraju wzrosło dwu krotnie.
Jeśli chodzi o SLD to przyznam,że SLD to nie tylko Miller,ale też i inni.W rządzie nie jest tylko Miller,ale wiele innych osób z SLD.W parlamencie nie jest tylko Miller,ale wielu innych ludzi SLD.W władzach partii nie jest tylko Miller,ale inni działacze SLD.Będąc członkiem SLD nie możesz odcinać się od Millera, bo poniekąd to ty lub też twoi przedstawiciele (prawdopodobnie delegowani na zjazd krajowy w wyborach przez działaczy łomżyńskich SLD) go wybraliście na szefa swej partii i to wasi posłowie go wybrali na szefa rządu.I to nie kto inny jak SLD ma swoich przedstawicieli w sejmie jak również w rządzie.SLD na swoich przedstawicieli w radzie Miasta Łomży i ma swoje władze miejskie SLD w Łomży,Zarząd łomżyński SLD,może też wladze powiatowe SLD itd.,które prawdopodobnie ty też wybierałeś,władze wojewódzkie,które również możliwe,że ty wybierałeś bezpośrednio lub pośrednio przez wybór reprezentantów ,którzy ciebie na zjeżdzie wojewódzkim reprezentowali itd.
Więc jeszcze raz cię pytam Co robisz w partii,z której szefem,z której premierem Polski,z której ministrami ,parlamentarzystami i władzami jak również z programem ty się nie zgadzasz?
Czy ty nie zaprzeczasz sam sobie?Może powinieneś zmieniś partię?
Pomyśl nad tym co powiedziałem i zajmij jakieś konkretna stanowisko w tej sprawie.W innym wypadku dojdę do wniosku,że nie działasz ze swoimi przekonaniami,bo twierdzisz,że masz inne niż władze SLD,a działasz w tej partii tylko dla kariery i swoich doczesnych interesów,nie zaś dla idei ,o której mówisz,że takową wyznajesz.A może prawdą jest,że SLD to partia władzy,bezideowa,której celem i celem jej członków jest zapewnić sobie najlepszy byt,nie dbając o cały Naród Polski? Mi się zdaje,że tak jest i jestem tego pewiem.
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Pkt. 1. Jaka tam pani, Drogi Pawle, czy jakaś " Pani" mogłaby nazywać się Patrysia? Zofia, Janina, Krystyna to rozumiem, ale Patrysia?
Pkt. 2. Ależ z tego Pana Jaroty śmiertelnie poważny człowiek...
Pkt. 3. Co do " sedna" sprawy. Myślę, że każdy z nas żyje jak chce, jak mu sumienie podpowiada i nikt nie ma prawa osądzać kogoś innego, pisać: " pan nie ma pojęcie o tym, a pan o tamtym itp. itd. " nie można wejść do wnętrza drugiego człowieka , żeby zobaczyć co w nim siedzi. A szkoda...

cytuję"LPR nie jest podzielona. Partia ta stanowi monilit". Można kandydować z jej ramienia, a potem ją olać, jak to co niektórzy zrobili. W tym tkwi jej siła? Uchowaj mnie księże proboszczu od takiej partii.

Co sądzicie o tym, aby Polskę podzielić na okręgi wyborcze niedużej wielkości i żeby były to okręgi jedomandatowe ? Myślę, że skończyłoby to z zasadą lokomotywy tzn. jeden działacz dużej partii jako lider listy wciąga kilku pozostałych. Poza tym posłowie byliby naprawdę dobrze znani swojej społeczności - co nie jest bez znaczenia zważywszy na to jak często goszczą w Łomży nasi parlamentarzyści. To byłby naprawdę demokratyczny wybór i układy w partii przy ustalaniu miejsc na listach wyborczych nic by nie dały.

....ja jestem za..... a może by tak na początek w Łomży....? ......ja czekam na taki głos w radzie...... taki projekt....... który tworzyłby w łomży jak najwiekszą ilość obwodów wyborczych w Łomży...... (ale na pewno nie wiekszą niż aktualna liczba radnych! :) )

Pozdrawiam Pana panie Pawle.... i nasłuchuję głosów z rady miasta.

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Tak, ośmielam się wiedzieć co to jest suwerenność. To nie tylko domena nacjonalistów, także socjaldemokraci mają prawo o nią dbać. Prawo to dało społeczeństwo w wyborach parlamentarnych. Zdaje się, że tego prawa naród odmawia Wam od.....od.....od.....ojej, od zawsze !!! Bez obrazy, ale czyżby uaktywnił się instynkt samozachowawczy narodu ? Proszę mi wierzyć, ale biało - czerwony sztandar łopocze także nad naszymi głowami.
Ja napisałem, że w mediach szeroko omawiana była sprawa afery wokół banku natomiast nie napisałem, że zapadły jakiekolwiek wyroki. Znam podobnie jak i Pan zasadę domniemania niewinności obowiązującą w państwie prawa. Ale wiem, że w pańskiej mentalności ona nie obowiązuje, bo już chyba wydał Pan wyrok na mnie i na wszystkich co myślą inaczej. Polemiki w Pana wykonaniu są jedynie jego uzasadnieniem na forum publicznym. Życzę oby zgłębiając tajniki prawa nie brał Pan wzoru z wodza Waszej partii.
Ja napisałem, że nie zgadzam się z rządzeniem takim, jakie funduje nam Miller i spółka natomiast pod programem podpisuje się obiema rękami. Właśnie w tym problem - oni nie realizują programu, który realizować powinni. Dlatego jestem w mojej partii, bo wierzę, że są jeszcze ludzie zdolni ten program zrealizować. Miller ma swoich ludzi w gremiach partyjnych, dlatego można mówić, że dzierży potężną władzę. Co do mojego uczestnictwa w życiu partii to dopiero na wiosnę będzie miał miejsce zjazd wojewódzki, w którym mam nadzieję uczestniczyć.
Tak, Pana partia składa się z licznych ugrupowań, które same wahałyby się na granicy progu wyborczego. W tym m.in. tkwi niemożność skutecznego rządzenia Polską przez LPR. Po prostu Waszym celem było wejście do Sejmu i Senatu a nie rządzenie. Nie macie kadr, nie macie struktur, jesteście zlepkiem różnych ludzi (także paru towarzyszy z PZPR jest wśród Was, wiem o tym. Ich się nie boicie?). U Was nie można zrobić zjazdu, bo tak jak pisałem o strukturach wojewódzkich z prawdziwego zdarzenia możecie pomarzyć lub spoglądać z zawiścią na "postkomunę". Poza tym Wasze uprzedzenia co do myślących odmiennie będą się mściły na Was samych. Nie możecie rządzić skutecznie, bo nienawidzicie Żydów, masonów, Niemców, niekatolików itp. Jak to o Was mówią: "Nienawidzicie wszystkich Żydów za to, że ukrzyżowali Chrystusa a Arabów za to, że porwali Stasia i Nel".
Nie mów tylko, że LPR to monolit, bo tak nie jest. Konflikt Giertycha z Macierewiczem ? Takie rzeczy właśnie mają miejsce w "monolicie"! LPR wyrasta na gruncie frustracji społecznej i lęku przed Unią Europejską. Po pozytywnym zakończeniu procesu integracji najzwyczajniej w świecie nastąpi rozpad wewnętrzny Waszej partii i za jakiś czas będziesz równie gorliwie wychwalał jakąś kolejną , wielce patriotyczną partię - zobaczysz.
Dlatego to Ty powinieneś zmienić partię a nie ja - zresztą zrobisz to i tak.
Wdzięczny za pamiętny wykład z filozofii o zgubnych konsekwencjach hedonizmu pragnę zwrócić uwagę na to, że dziś nie można być w pełni suwerennym państwem. Międzynarodowy rynek walut i papierów wartościowych, pożyczki między państwami, ratyfikowane umowy międzynarodowe, na mocy których zrzekamy się części władzy na rzecz jakiejś ogranizacji międzynarodowej - to tylko blady tego przykład. Międzynarodowe powiązania finansowe i polityczne tego dowodzą. Co z tego, że np. nie przyjmujemy jakiejś rezolucji europejskiej jak nas mają w kieszeni Amerykanie bądź Francuzi(zakup F-16). Dzisiaj takie potęgi jak USA czy Niemcy nie są państwami w pełni suwerennymi. Suwerenność to utopia, do której należy dążyć - ale tylko dziecko wierzy, że ją osiągnie w formie, w jakiej istniała przed wiekami.
Wchodząc do Unii Europejskiej napewno zmienimy mentalność Polaków. Będą bardziej przedsiębiorczy, nowocześni, zobaczą świat, zmniejszy się ciemnota, zacofanie i strach przed obcymi - okaże się np. że Niemcy nie gryzą, Franzuzi jedzą nie tylko żaby itp. I wtedy właśnie LPR straci wyborców. Tego się boicie. I to jest dopiero patriotyczne zachowanie - nie chcemy nowoczesności, transferu technologii, dobrobytu itp. bo stracimy wyborców a co za tym idzie stołki.

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi kolego z SLD
Nie martw ty się o elektorat LPR,lepiej zacznij się martwić o swój.Sądaże pokazują,że wam go ubywa i to w miarę szybko.O wyborców LPR ty się nie martw,my ich napewno nie stracimy,a wy już ich tracicie.
Nie wiem kolego z SLD skąd bierze się u ciebie taki przekonanie,że LPR i jej działacze to antysemici.Takie sformułowanie to nie jest prawdą.Nie masz argumentów na odpowiedz na moje zarzuty to wymyślasz jacy to my antysemici i przez to stwierdzasz nieprawdę.
Jeśli chodzi o posła Giertycha to jest on bardzo dobrym adwokatem i nawet wasz adwokat Kalisz bardzo go za to szanuje.
Partia polityczna LPR jest monolitem,natomiast Klub parlamentarny LPR już nie dokońca,gdyż w nim są posłowie z partii LPR jak i z innych partii (tych jest niewielu).Właśnie konflikt między Giertychem i Maciarewiczem wybuchł na tym polu,że Giertych jest szefem partii LPR zaś Maciarewicz partii RKN,a obaj są w Klubie LPR.To samo tyczy Łopuszańskiego.Partia LPR jest monolitem.
Drogi kolego o nasze struktury,o struktury partii LPR ty się nie martw my je mamy nawet spore,choć przyznam nie tak duże jak wy z SLD,ale wiesz 50 lat je przecież budowaliście,a my 2 lata.Zadałem ci pytania,a ty na nie nie odpowiedziałeś.Dlatego jeśli na nie nie odpowiesz to uznam cię za karierowicza,który do polityki poszedł tylko dla swoich doczesnych interesów,a nie by coś zmieniać i wprowadzać swoją ideę w którą rzekomo wierzysz.Po prostu uznam,że ty nie wyznajesz rzadnej idei socjalistycznej,tylko twoje sprawy prywatne są dla ciebie ważne.

andrzej jarota

Co do antysemityzmu w łonie LPR to wiele razy można go było dostrzec słuchając wypowiedzi polityków, może jeszcze nie LPR, która wtedy nie istniała, ale tych, co dzisiaj są w LPR.
Poza tym mialem wątpliwą przyjemność czytać ulotki wyborcze Waszej formacji. Kiedyś nawet na ten temat zabrał głos Macierewicz. Było to bodajże w "Linii specjanej". Ale szczyt nagonki na Żydów miał miejsce kiedy IPN opublikował dane dotyczące zbrodni w Jedwabnem.
Nie neguję, że Giertych jest bardzo dobrym adwokatem. Zresztą to dobrze, bo jego umiejętności z zakresu erystyki i retoryki przydadzą mu się bardzo przy układaniu mowy obronnej w sprawie banku. Pewnie mi nie uwierzysz, ale niechciałbym aby poszedł on do więzienia, bo to byłaby kompromitacja nie tyle LPR co Polski. Wszak jakie społeczeństwo tacy jego przedstawiciele.
Tak, LPR jest monolitem. ZSRR nim też był. Czas i ludzie zrobili swoje i tak samo będzie w Waszym przypadku.
Słuchaj nie mów mi czy ja jestem karierowiczem czy też nie. To tak naprawdę wiem tylko ja. Nie możesz tego ustalić wtedy kiedy odpowiem (lub nie) na jakieś pytania. Niech o tym świadczy moja działalność, ilość ludzi którym pomagam i którzy na mnie zagłosują. Jeżeli jestem karierowiczem to to długo nie potrwa. To tak jakbyś chciał stwierdzić czy ktoś jest moralny - o tym decydują okoliczności, jego podatność na pieniądze itp. Podobnie nie sprawdzisz czy ktoś jest wierzący - teraz w świecie polityki kościół jest modny. Ale nie wejdziesz w duszę człowieka za pomocą szeregu pytań.

www.pawelaugustyniak.pl

Co do antysemityzmu w łonie LPR to wiele razy można go było dostrzec słuchając wypowiedzi polityków, może jeszcze nie LPR, która wtedy nie istniała, ale tych, co dzisiaj są w LPR.
Poza tym mialem wątpliwą przyjemność czytać ulotki wyborcze Waszej formacji. Kiedyś nawet na ten temat zabrał głos Macierewicz. Było to bodajże w "Linii specjanej". Ale szczyt nagonki na Żydów miał miejsce kiedy IPN opublikował dane dotyczące zbrodni w Jedwabnem.
Nie neguję, że Giertych jest bardzo dobrym adwokatem. Zresztą to dobrze, bo jego umiejętności z zakresu erystyki i retoryki przydadzą mu się bardzo przy układaniu mowy obronnej w sprawie banku. Pewnie mi nie uwierzysz, ale niechciałbym aby poszedł on do więzienia, bo to byłaby kompromitacja nie tyle LPR co Polski. Wszak jakie społeczeństwo tacy jego przedstawiciele.
Tak, LPR jest monolitem. ZSRR nim też był. Czas i ludzie zrobili swoje i tak samo będzie w Waszym przypadku.
Słuchaj nie mów mi czy ja jestem karierowiczem czy też nie. To tak naprawdę wiem tylko ja. Nie możesz tego ustalić wtedy kiedy odpowiem (lub nie) na jakieś pytania. Niech o tym świadczy moja działalność, ilość ludzi którym pomagam i którzy na mnie zagłosują. Jeżeli jestem karierowiczem to to długo nie potrwa. To tak jakbyś chciał stwierdzić czy ktoś jest moralny - o tym decydują okoliczności, jego podatność na pieniądze itp. Podobnie nie sprawdzisz czy ktoś jest wierzący - teraz w świecie polityki kościół jest modny. Ale nie wejdziesz w duszę człowieka za pomocą szeregu pytań.

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi kolego z SLD nie jest prawdą,że LPR rozpowszechniała ulotki antysemickie.To jest chyba wymysł twojej wyobrażni.
W sejmie na debacie w sprawie IPN LPR stwierdzało,że IPN nie bada do końca sprawy Jedwabnego,nie bada wszystkich dowodów w tej sprawie.
Z zeznań światków wynika,że Polacy w mordzie żydów nie uczestniczyli.Częściowa ekshumacja stwierdziła na miejscu zagłady łuski ,co jest dowodem,że zbrodni dokonali Niemcy (Hitlerowcy).
LPR w czasie tej debaty zarzucało IPN,że nie bada wielu spraw mordów Polaków przez NKWD,jak również spraw związanych z wywózkami polaków na Sybir.W wielu tych zbrodniach NKWD pomagali żydzi.To żydzi przy wywózkach wskazywali NKWD,kogo mają wywieść na Sybir i na kim wykonać wyrok.LPR zarzucało,że IPN nie bada zbrodni dokonanych na Narodzie Polskim przez UB,SB i ukraińskie UPA.
Drogi kolego z SLD taka jest prawda historyczna i jej nie możesz zaprzeczać.Jeśli podważasz to co rządało LPR od IPN to,albo słabo znasz naszą historię najnowszą,albo ją znasz,ale stwierdzasz takie rzeczy jak byś jej nie znał.To zachowanie w oczach forumowiczów cię kompromitują.
Proszę nie opowiadaj takich głupstw,bo staje się już to coraz bardziej rzenujące.
A może ty tak krytykujesz te zachowanie LPR wobec IPN,bo ty popierasz dawnych zbrodniarzy z NKWD,UB i UPA?
Proszę odpowiedz na pytanie czy UB-ecy,SB-ecy i NKWD-ziści są dla ciebie wzorem?
Jeśli tak to tylko współczuć ci mogę,że takie sobie wzory stawiasz w życiu.
Odnosząc się do twojej wypowiedzi o antysemityżmie LPR i o ulatkach o treści antysemickiej to takich ulotek nie było.Nie wiem skąd ty je miałeś.Jak zwykle pewnie ci się to przyśniło.
Ale to chyba dobrze,że już LPR w snach ci się pojawia i przez nią nie możesz pewnie po nocach spać.
Jeśli chodzi o Maciarewicza to nie był on nigdy w partii LPR,był on w Klubie parlamentarnym LPR,ale nie w parii LPR.Maciarewicz był i jest w partii RKN i od niedawna założył Koło parlamentarne RKN.My za jego wypowiedzi nie ponosimy odpowiedzialności.
Jednak sądę,że albo uszu nie umyłeś albo na tej "Linii Specjalnej" nie uważałeś,gdyż nie sądzę,by Maciarewicz coś antysemickiego powiedział.Myślę,że znów mamy doczynienia z wyobrażnią.Czy ciągle musisz sobie coś wyobrażać co nie miało miejsca.
A może ty żyjesz na jawie?
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Panie AJ.......
...czy panu chodziło o Jawę - jedną z wysp archipelagu Wielkich Wysp Sundajskich (że niby pan PA nie zna realiów życia w polsce...... ....?)
....a może o Jawę - czeski motocykl (że niby, przechodzi okres buntu i za wszelką cenę chce być inny, porzucił mieszkanie, samochód, wszelki dach nad głową i zamieszkał na "dwukółku".... inaczej postrzega świat......?)
....a może o jawę - ‘stan przytomności, czuwania; niespanie’ (słownik języka polskiego) - ale to to chyba raczej nie.... bo nijak nie pasowałoby do kontekstu.......

......przepraszam, że nie włączaczam się de sedna dyskusji (moja kobieta cały czas mi wypomina, że jestem taki kulturalny i ciągle Was przepraszam), ale już dawno doszedłem do wniosku, (podejrzewam, że podobnie jak wiekszość forumowiczów), że na tematy polityczne z panem AJ nie ma co dyskutować.....

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Panie Jarota, proszę mi wyjaśnić:
1. Skąd tyle w Panu nienawiści do innych, braku tolerancji i chamstwa?
2. Czy Pan w ogóle wie, co Pan pisze i jakim językiem zwraca się do innych?
3. Czy nie wstyd Panu za samego siebie?

paradoksalnie na tematy polityczne w ogóle trudno rozmawiac z mlodymi politykierami. Maja strasznie wyprane, myslace tendencyjnie mozgi, poslugujace sie utartymi schematami, odporne na nowe argumenty. Tu nie chodzi o dyskusje, czyli o prawde, ale o zablysnieice i przechylenie szali na swoja korzysc (erystyka, czesto nieudolna).
Symptomatyczne jest to, ze monolog obu Panow nie za bardzo skupia sie na mozliwosciach np. "zmiany sytuacji mlodych ludzi w lomzy", lub "rozwiazywania lokalnych problemow spolecznych". Toczy sie na pewnym poziomie abstrakcji, bez wplywu na los obywatela naszego miasta. Jest po prostu niekonstruktywna! Jezeli ma nastapic taka zmiana pokoleniowa w polskiej polityce, to "ja wysiadam" jak spiewala A. M. Jopek...

Pragnę zapewnić p.Pawła Augustyniaka że jestem w 100% mężczyzną, a co do CHRISTOFIDELES LAICI ,to jest to adhortacja( dokument papieski kierowany do określonej grupy wiernych w tym przypadku do laikatu)
mówiący i wskazujący sposób postępowania świeckich katolików w życiu społecznym. Ostatnio ukazała się nota doktrynalna, która dokładniej określa w jakich organizacjach i stowarzyszeniach katolikom można się udzielać. Mam poważne wątpliwości czy należy do nich SLD! W szczególności po wypowiedziach sekretarza tej partii p.MARKA DYDUCHA!!!

PANIE PAWLE!!
Jest pan młody i wybaczę panu sformułowania, których zapewne pan nie rozumie." partia jest większa od MILLERA"- to się jeszcze okaże . Na pana miejscu nie wiązałbym wielkich nadziei ze zjazdem wojewódzkim, i karierą
w SLD. Z pana poglądami może się pan udzielać w PPS, IKONOWICZ ideowo bliższy będzie panu. Jeszcze raz pragnę stanowczo podkreślić, że
Sojusz Lewicy Demokratycznej popiera wolny rynek i rozwój gospodarczy
w oparciu o system wolnorynkowy. Uwzględniając w szczególności potrzeby tych, których sytuacja społeczna i materialna jest najtrudniejsza.
Mój rząd zrobi wszystko, aby poprawić sytuację najbiedniejszych, bezrobotnych i bezdomnych. Odpowiednie projekty ustaw już są przedmiotem debaty w komisjach. Serdecznie pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich

Nie przypuszczałem że swoim postem wywołam taką dysputę.
Chyba będzie rekord ilości i objętości postów.

Bardzo mnie to cieszy. Grzesiek

Automobilklubu nic nie pobije:)) Panie Leszku.... czym sobie zasłużyliśmy na pańską wizytę na Forum?? Cieszmy się i radujmy bo sam Leszek M. nas nawiedził:)) O... i jeszcze ma SDI w Łomży:))

Panie Andrzeju.
Nie popiera Pan żadnej partii i pewnie nie popiera Pan też LPR - JA TEŻ NIE POPIERAM LPR i co z tego? A to, że nie mam zamiaru z wami walczyć natomiast wytykać głupotę tak. Jak do tej pory nie wyjaśnił Pan jak to się mogło stać z tymi waszymi a teraz już nie waszymi trzema "radnymi".
Panie Andrzeju w Piśmie Świętym stoi jak wół - prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż LPR dojdzie do władzy- czyżby i to pismo kłamało?
Ponad to żadna z partii nie ma szans na dłuższe rządzenie doputy dopuki będą durne podziały na czarnych, czerwonych, zielonych, paskudnych komunistów i tych jedynych mających rację nie liczących się ze społeczeństwem, tych którzy jeszcze niedawno krzyczeli POMOŻEMY a dziś krzyczą precz z komuną. Skrajność, fanatyzm, zaślipienie czy głupota NIE MOŻE rządzić. Marzy mi się, usłyszeć -jestem radnym wybranym przez społeczeństwo m.Łomży, reprezentuję mieszkańców i dbam o ich wszystkich interesy i żeby to była prawda. Uwierzę w to wtedy kiedy przynajmniej tu na FORUM nie będzie podziałów a polemika będzie konstruktywna, kiedy decyzje zapadać będą w Ratuszu a nie w Kurii, kiedy wreszcie "rządzący" nie będą słuchać KW w postaci Kurii!!!
Panie Andrzeju historia uczy, że jeszcze niczego i nikogo nic nie nauczyła,to może przestańmy wciąrz oglądać się wstecz spójżmy przed siebie i wspólnie MY MIESZKAŃCY MIASTA ŁOMŻY weźmy się do roboty.
Jeszcze jedno, przeżyłem już trchę ale widać jestem nie oświecony i dlatgo proszę Pana o naukę /chętnie się uczę nawet od młodszych byle mądrzejszych/ co to jest k o m u n a, kto to jest k o m u n i s t a, czy może Pan podać przykład łomżyńskiego komunisty. Jak do tej pory to ja słyszałem o socjaliźmie i wiem kto to taki s o c j a l i s t a.
Pozdrawiam i nie odchodzę od monitora.
e-mail: talizman@wp.pl

aleks

Po korekcie

Panie Andrzeju.
Nie popiera Pan żadnej partii i pewnie nie popiera Pan też LPR - JA TEŻ NIE POPIERAM LPR i co z tego? A to, że nie mam zamiaru z wami walczyć natomiast wytykać głupotę tak. Jak do tej pory nie wyjaśnił Pan jak to się mogło stać z tymi waszymi a teraz już nie waszymi trzema "radnymi".
Panie Andrzeju w Piśmie Świętym stoi jak wół - prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż LPR dojdzie do władzy- czyżby i to pismo kłamało?
Ponad to żadna z partii nie ma szans na dłuższe rządzenie dopóty dokupi będą durne podziały na czarnych, czerwonych, zielonych, paskudnych komunistów i tych jedynych mających rację nie liczących się ze społeczeństwem, tych którzy jeszcze niedawno krzyczeli POMOŻEMY a dziś krzyczą precz z komuną. Skrajność, fanatyzm, zaślepienie czy głupota NIE MOŻE rządzić. Marzy mi się, usłyszeć -jestem radnym wybranym przez społeczeństwo m.Łomży, reprezentuję mieszkańców i dbam o ich wszystkich interesy i żeby to była prawda. Uwierzę w to wtedy kiedy przynajmniej tu na FORUM nie będzie podziałów a polemika będzie konstruktywna, kiedy decyzje zapadać będą w Ratuszu a nie w Kurii, kiedy wreszcie "rządzący" nie będą słuchać KW w postaci Kurii!!!
Panie Andrzeju historia uczy, że jeszcze niczego i nikogo nic nie nauczyła,to może przestańmy wciąż oglądać się wstecz spójrzmy przed siebie i wspólnie MY MIESZKAŃCY MIASTA ŁOMŻY weźmy się do roboty.
Jeszcze jedno, przeżyłem już trochę ale widać jestem nie oświecony i dlatego proszę Pana o naukę /chętnie się uczę nawet od młodszych byle mądrzejszych/ co to jest k o m u n a, kto to jest k o m u n i s t a, czy może Pan podać przykład łomżyńskiego komunisty. Jak do tej pory to ja słyszałem o socjalizmie i wiem, kto to taki s o c j a l i s t a.
Pozdrawiam i nie odchodzę od monitora.
e-mail: talizman@wp.pl

aleks

aleks

Przepraszam za dwukrotny post, ale tyle było o literówkach, stylistyce, ortografii i dyslekicji,że się już gubię, co jest ważniejsze forma czy treść.

aleks

Panie Pawle
Spuść Pan trochę z tego hedonizmu i konsumpcji ,bo nie wszyscy kumają, o co chodzi a konsumują więcej niż mogą.Cholera zostawcie coś dla mnie.
Po za tym popieram Pana, życzę szczęścia bo tego Panu potrzeba. Trzymam za słowo, wkrótce się zgłoszę.

aleks

Panie Aleksandrze: nie bluźnij Pan. Pisz sobie, że w żydowskich księgach jest napisane to i tamto. Od Pisma Świętego wara.

Panie Augustyniak na pana miejscu zastanowiłbym się,gdzie jest miejsce pana w polityce.Z tego co pan tu pisze,to myślę,że nie w SLD.Z tego co pan napisał o swoich poglądach to może partia Ikonowicza jest dla pana najlepsza.SLD to partia wolnorynkowców,liberałów i kapitalistów.Zresztą na tym forum,ktoś kto podpisał się L.MILLER nie widzi pana w swojej partii.Nie wiem czy to jest naprawdę premier Leszek Miller,ale jak to on to pana kariera w SLD właśnie się kończy.
A tak na marginesie to co władze łomżyńskiego SLD twierdzą na temat pańskich wypowiedzi i krytyki premiera i innych ludzi z SLD ?
Panowie z łomżyńskich lub wyższych władz SLD wypowiedzcie się na ten temat.

mieciu kozłowski

Panowie z wyższych władz SLD się nie wypowiedzą bo z tego co się orientuję mają inne zajęcia. Bardziej porywające, niż wypowiadanie się nt. wypowiedzi p. Augystyniaka. Oni nie są ideowcami:))

Krzysiuu
Oświeć mnie odrobinę. Za cho.... nie rozumie co ma znaczyć „od Pisma Świętego wara”.
Po pierwsze piszesz o księgach żydowskich, to ich nie czytaj. Po drugie to Pismo Święte należy do jednej trzeciej całej populacji świata.Tylko niewielka część ludzkości je czyta, jeszcze mniej je rozumie, jeszcze mniej chce się z niego cokolwiek nauczyć. Zgadnij ilu nim żyje Spróbuj odpowiedzieć, nie błaznuj. Jeżeli /nie wiem, jakim prawem/ odbierasz mi prawo
posługiwać się czymś z czego płynie sama mądrość i co znam dokładnie to może jednak poczytaj je trochę. WARTO.
A tak na marginesie może zmień pseudo na PALEC BOŻY

aleks

Witam wszystkich.

Ze wszystkim mógłbym się zgodzić ale nie z tym że mam SDI.
Niestety zawiodę wszystkich i powiem że mam polpakowskie 1MBit.
HeHeHe.

pozdrówka

Grzesiek

"Panie Andrzeju w Piśmie Świętym stoi jak wół - prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż LPR dojdzie do władzy- czyżby i to pismo kłamało?"

czy mówimy o tym samym Piśmie Świętym? .....czy mówimy o Biblii? ......Starym i Nowym Testamencie......

....bo jeśli tak, to ja tam takiego tekstu nie widziałem..... a moze to jakieś najnowsze tłumaczenie Świadków Jehowy? - ale to odrzucam już na starcie, oni nie pozwoliliby sobie na taką (!!!) manipulację..... nie wiem kto by im wtedy uwierzył......

....ja rozumiem radosną twórczość, kojarzenie znaczeń, zabawę analogiami..... uważam jednak, że nie zawsze taka zabawa jest na miejscu......

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Olusiuuuuu:
Wiesz .... trudno mi będzie wytłumaczyć Tobię kwestię z Pismem Świętym..... Ale lepiej będzie jak Ty zmienisz nicka na Palec Boży.... w końcu to Ty próbujesz zmienić treść Pisma Świętego...... powodzenia!!!! I jak narazie to Ty, szanowny Aleksandrze błaznujesz:))) Wydaje Ci się, że jesteś dowcipny.... no ale te Twoje dowcipy są ....... przemilczę.

pozdrawiam
krzysiek

No tak,a władze SLD i pan Augustyniak milczy.A może to co mówi Augustyniak to wyraz tego,że w SLD jest podział,na ludzi Millera i Kwaśniewskiego.Ostatnio w prasie pisze się,jak również mówi się na polskich ulicach ,że prezydent Kwaśniewski chce utworzyć swoją partię.Mowi się ,że do tej partii mają wstąpić działacze Unii Wolności,część działaczy SLD,część działaczy Platformy Obywatelskiej.Może pan Augustyniak chce w przyszłości kandydować i być w partii Kwaśniewskiego i tam chce robić karierę.Czy nie jest tak panie Augustyniak?
Musi pan panie Augustyniak pamiętać,że partia Kwaśniewskiego może nie powstać,albo też może powstać,ale do niej wejdzie całe SLD i wtedy może nie być miejsca w tej partii dla pana.Myślę,że po pańskich wypowiedziach na tym forum pana kariera w SLD właśnie się kończy.Kończy się ona szybciej niż się zaczęła.

mieciu kozłowski

krzysiek
Masz rację w całej rozciągłości: Mea culpa Mea culpa. Widzisz cztanie PŚ
przydaje się. Ja z nigo korzystam, kajam się iwybaczam innym. A ta na marginesie, prosiłem Pana Jarotę o naukę i nic może Ty sprobujesz ??
Bardzo serdecznie pozdrawiam, jesteś KUL

aleks

Aleksander:
KUL to ja nie jestem, co najwyżej UKSW:)) A czegóż to ja, skromny i maluczki, miałbym Ciebie nauczyć?? Sorry, nie chciało mi się czytać długich postów P. Jaroty więc nie wiem w czym rzecz. Napisz w skrócie. Może będę w stanie Ci pomóc.

......tja KUL, też jest COOL! :D

.....ot....... nie ma to jak wątek o SLD..... :D

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Krzysiu
W skrócie chodziło mi o podziały na lepszych i gorszych na czerwonych, czarnych tych pierwszej kategorii i tych drugiej. Chodziło mi żeby ktokolwiek wytłumaczył mi kiedy w Polsce był komunizm, kto to taki komunista, może ktoś zna w Łomży jakiegoś komunistę, bo ja nie i kto tak naprawdę ma racje – lewica, która jest prawicą czy prawica która chce być bardziej socjalistyczna niż był ten przeklinany „komunizm”. Czy jest w Polsce prawdziwa prawica. Kiedy LPR skończy wszystkich pouczać co jedyne jest słuszne. Ilu z nich pragnie objąć stołki w Brukseli. Na koniec jaki jest przypuszczalny termin objęcia władzy przez LPR, bo ich nie kocham. itp. itd.
Pozdrawiam
P.S.
Może masz jakiś wpływ na Pana Andrzeja i może to on mi odpowie, bo pytań było więcej.

aleks

Drogi Aleksandrze
Widzę,że sam doszłeś do tego,że podział na lewicę i prawicę w Polsce już dawno uległ zniekształceniu.Dziś ten podział jest nie istotny.Dziś jest nowy podział na partie i ludzi z nimi związanymi,którzy chcą integracji europejskiej i tych którzy jej nie chcą.
W Polsce są partie typowo prawicowe np.UPR,niektórzy zaliczą tam LPR (ale to różnie bywa),i partie tzw.prawicy np.PiS,ZCHN.RS AWS.Ja uważam,że w Polsce nie wytworzyła się jeszcze partia prawicowa z prawdziwego zdarzenia.Spytacie czemu tak jest.A no jak miała sie wytworzyć jak Polacy przez 50 lat żyli w systemie totalitarnym,świadomość ludzka przez ten czas nasiąkła tymi treściami.Partie prawicowe dziś powoli się tworzą,ale jest to długi proces.
LPR zakwalfikował bym do partii prawicowych,ale uważam to swormułowanie za nie zasadne,gdyż w dzisiejszych warunkach trudno mówić o partii prawicowej z prawdziwego zdażenia.Bardziej odpowiedni jest podział na Eurosceptyków i Euroentuzjastów i na partie Eurosceptyków i Euroentuzjastów.
LPR to partia patryjotyczna i narodowa.Można ją nazwać partią narodową wszystkich Polaków.Partia prawicy narodowej.

andrzej jarota

Szanowny Panie Andrzeju.
Wielkie brawa dla Pana, chyba jednak mamy coś wspólnego trochę mi się to nawet podoba. Pięknie, nie ma już podziałów? Życzyłbym sobie i Panu i wszystkim. Panie Andrzeju z tą partią wszystkich Polaków, to nie strasz Pan już to przerabialiśmy i strach czyżby znów totalitaryzm. A partia narodowa też mi się źle kojarzy. A tak naprawdę uciekł Pan od odpowiedzi. Miga się Pan – czy to ściema?
Pozdrawiam . Wyrazy szacunku

aleks

Aleksander:
Ja proponuję wyluzować już z tym tematem i proponuję wszystkim co brali udział w dyskusji spotkać się na piwku:)

ps.
noże zostawiamy w domu,

......to co? .......piwko forumowiczów o 19.00 w Koterii!! ?

:)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

To jak zwykle wypijemy we dwóch:)

Na początku przepraszam Pana za to milczenie, ale miałem trochę rzeczy do zrobienia a wiadomo, że wchodząc na forum nalezy się liczyć z utratą sporej ilości wolnego czasu.
Pozwoli Pan, że ustosunkuje się po kolei do pańskich "zarzutów" i jeśli pominę jakiś wątek to przez nieuwagę i proszę mi przypomnieć. Jednocześnie zapraszam do zadawania dalszych pytań, na którę starał się będę odpowiadać w miarę moich możliwości i wiedzy, jaką dysponuję.
Wyjaśnijmy na początek jedno. SLD nie jest zakonem, w którym panuje żelazna dyscyplina a każdy przejaw krytyki wobec kierownictwa implikuje sankcję. Tak nie jest. Tam są różni ludzie mający różne poglady - oczywiście mieszczące się w kanonach lewicy. Kierownictwo wie o moich poglądach, gdyż nie pojawiły się one w momencie, w którym wszedłem na to forum lecz wypowiadałem się w partii już wcześniej. Może być Pan spokojny o moją karierę.
Tak, ma Pan rację co do kapitalistów w mojej partii. Jednak uważam, że ktoś inny na stanowisku przewodniczącego SLD może zmienić sytuację. Oby stało się to jak najprędzej.
A swoją drogą to czy naprawdę sądzi Pan, że premier nie ma nic lepszego do roboty tylko użera się z szeregowymi działaczami partii ?
Pozdrawiam.

www.pawelaugustyniak.pl

Ja też doszedłem do tego wniosku.

www.pawelaugustyniak.pl

Szanowny Przybyszu !
Po części popieram pańskie zdanie o młodych ludziach w polityce. Jednak bardzo łatwo jest wpaść w ten wir politykierstwa, bo młodzi uczą się od starych a ci - wiadomo. Nie ma jeszcze kogoś, kto wprowadziłby nową jakość w politykę.
Co do Pańskiego zarzutu to muszę powiedzieć, że pracuję obecnie nad tym aby stworzyć parę przynajmniej miejsc pracy dla młodych ludzi, ale nic na forum nie będę zdradzał, bo wie Pan jak to w życiu bywa. Ale rozumiem Pańska krytykę. Dziękuję Panu za nią, bo jest ona konstruktywna. Poproszę o wiecej - ze wszelkiego rodzaju sugestie czy krytykę konstruktywną będę Panu wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

www.pawelaugustyniak.pl

Cieszę się, że odzywa się w Panu dusza społecznika. Panie Pawle proszę dać znać jeśli będzie potrzebował pomocy ( w szczególności w sprawach
prawnych ). Chętnie wesprę Pana działania na rzecz likwidacji bezrobocia w naszej kochanej ŁOMŻY.
Pozdrawiam i życzę owodzenia w realizacji planów
BOSS

Dziękuję za propozycję. Chętnie z niej skorzystam, bo mam parę pomysłów, które spróbuję wcielić w życie. Tylko jest jeden problem - próbowałem do Pana napisać, ale coś z Pana skrzynką jest nie tak. Czy mógłby Pan to naprawić ?
Pozrdawiam - Paweł A.

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi Boss,nie wierz człowiekowi z lewicy.Oni przez 50 lat oszukiwali społeczeństwo i dalej to czynią.

Dziś pan Augustyniak mówi,że załatwi jakieś miejsca pracy.

Pytam go w jaki sposób to zrobi.Czy przewiduje takie działania jak rząd SLD?

Jeśli tak to chyba to są mrzonki.Żadnych nowych miejsc pracy nie będzie.Jeśli zaś będą to przewiduję,że będzie ich niewiele i będą tylko dla kolegów pana Augustyniaka z SLD lub dla elektoratu SLD i pana Augustyniaka.

Swego czasu bodajże (nie wiem mogę się mylić,jeśli się mylę to przepraszam) jeden z ministrów w rządzie Millera bodajże Janik w jednej z debat sejmowych stwierdził,że rząd SLD działa w interesie jego elektoratu.Po tej wypowiedzi,na mównicę wszedł Maciarewicz i pytał,czy rząd SLD jest rządem Narodu Polskiego,czy tylko elektoratu SLD?Biedny Janik musiał prostować swą wypowiedz.Mówił,że się przejęzyczył.

To samo jest z panem Augustyniakiem.Dużo mówi,a mało zrobi.

mieciu kozłowski

Mieciu
Nie bądź taki srogi. P.Augustyniak ma tylko 20 lat i nie wiń go za wszelkie zło. To mnie najbardziej irytuje w wypowiedziach tzw. prawicy, że zasłyszane w innym warunkach stwierdzenia czy zarzuty historyczne przenosi bezkrytycznie na - Bogu ducha winnych - zupełnie młodych ludzi. Odnoszę nawet wrażenie, że to chyba jedyna wspólna cecha tej formacji i jej jedyny wyróżniik.

Drogi tz czyżbyś bronił pana Augustyniaka?

Może jednak masz coś wspólnego z tym młodym kolegą?

Może wasze poglądy są podobne?

Czyżbyś był członkiem SLD?

Z tego co pisałeś w kampani,to to że jesteś bezpartyjnym fachowcem.
Czyżbyś nie pamiętał,że należałeś do PZPR?

Nie pisz,że jesteś bezpartyjny,bo jakieś poglądy masz.Teraz jest pytanie:Z programem jakiej partii podobne są twoje poglądy?

Nie mów,że nie należałeś do rzadnej partii.To nie jest prawdą,bo przecież byłeś w PZPR.

Czemu mając poglądy lewicowe,na forum byłeś przedstawiany jako prawica?

Czy to nie jest oszustwo elektoratów i społeczeństwa,które myśli,że głosuje na prawicę,a naprawdę oddaje głos na kandydata lewicy?

SLD i lewica wie,że w Łomży pod szyldem SLD i lewicowym nie wygra,więc wtedy część tego lewicowego środowiska mówi,że jest prawicą,lub lokalnymi samorządowcami związanymi z Łomżą,albo łomżyniakami,którzy załorzyli komitet wyborcz dla Łomży.Startują z różnych lokalnych komitetów lub z SLD.

Czyż takiego charakteru nie miał pana komitet Razem dla Łomży (RdŁ)?

Drogi TZ swego czasu krytykowałeś na forum Wspólny dom Łomża (WdŁ).
Teraz pytanie:Czym twój RdŁ różnił się programowo i wedłóg założeń od WdŁ?

Czy różnica polegała na innej nazwie, innych ludziach którzy startowali z RdŁ i z WdŁ?

Czy nie lepiej było się dogadać z WdŁ i wystawić wspólną listę do Rady Miejskiej? (razem idąc WdŁ i RdŁ zyskały by więcej mandatów)

Czy nie rozbija pan pewnego elektoratu przez swoje zachowanie?

Na koniec.Cieszę się,że WdŁ i RdŁ szły oddzielnie,bo lewica zdobyła o kilka miejsc w radzie mniej.
Jednak małe to pocieszenie,bo SLD-PO-PiS rządzą naszą Łomżą.Żle to rokuje naszemu miastu i naszej przyszłości w nim.
Odnoszę wrażenie,że TZ - Tadeusz Zaremba i Paweł Augustyniak to ludzie związani z tym samym środowiskiem politycznym.Nie wiem,może się mylę.Jeśli tak to proszę o oświecenie.

Pozdrawiam.

mieciu kozłowski

panie mieciu....... znaczy co....? ....nic ma chłopak nie robic? - bo się panu nie podoba sld.....

należy do SLD i co? ....czy to z miejsca oznacza że jest złym człowiekiem.....?

pan widzi to co było kiedyś.....

wg pana wartościowi ludzie zbierają się wokół partii prawicowych (może nawet wyłącznie wokół LPR) ......cóż za fałszywe założenie......

on doszedł do wniosku, że w tym kraju można coś zrobić należąć do jakiejś partii..... zrobił stopklatkę..... porównał programy, realizację programów, szansę na powodzenie swoich pomysłów (przy przynależności do danych struktur)...... i wyszło mu, że ludzie i program SLD pasują mu najbardziej...... czy to robi z niego złego człowieka....????

A jeśli chodzi o RdŁ...... (i w jakimś sotpniu WDŁ.....) ....pan TZ nie był tam jedynym, RdŁ tworzyło ileś tam osób które miały swój głos..... niezaprzeczalnym faktem jest to że pan Tadeusz miał z nas wszystkich największe doświadczenie polityczne, samorządowe, itp...... był kandydatem na prezydenta z ramienia RdŁ.... ale nie był tam dyktatorem........
układy z jakimikolwiek innymi ugrupowaniami nie wchodziły w grę...... padały nawet różne propozycje połączenia...... ale nie po to zebrała się grupa ludzi chcących coś zrobić, żeby się sprzedawać, ew. pozbywać się wartościowych ludzi.....

przynajmniej pan AJarota nie ma teraz podstaw by w swoich dywagacjach o rozgrywkach używać skrótu RdŁ..... :)

wg niektórych cel uświęca środki, ale gdzieś musi być miejsce dla człowieka...

.....jakby to powiedział człowiek którego szanuję: najważniejsze jest by robić coś dobrego razem - dla Łomży i jej mieszkańców.....

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

A co SLD do tej pory zrobił dobrego dla Polski?? Podniósł podatki?? Obniżył budżet oświacie?? Kupił zabytkowe już f-16?? Nie ma pieniędzy dla głodujących i bezdomnych ale na propagandę prounijną pięniądze są....... Ja proponuję najpierw zrobić porządek w naszej Ojczyźnie a potem się zastanawiać nad wchodzeniem gdziekolwiek..... Miały być teraz "rządy fachowców" a co mamy........?? A pan Augustyniak co na to?? Jedyny "fach" jaki mógł posiąść do tej pory to "naczelny demagog łomżyńskiej młodzieżówki SLD". Podobnie jak i jego zwierzchnicy.

Panie Augustyniak:
Napisz mi pan co wy w tej młodzieżówce wogóle robicie?? Czym wy się zajmujecie?? Ile was jest?? Macie jakieś spotkania?? Kto wam przewodzi?? Co wy wogóle sobą prezentujecie?? Czym się możecie pochwalić??

Panie Piotrze:
Bez różnicy mi jest czy ktoś jest z SLD czy LPR. Jeżeli tylko ów człowiek chce dobrze dla Polski to może być nawet i z PPS.... SLD jest przecież dużą partią i nie wierzę, żeby nie było tam kogoś normalnego......

pozdrawiam

.....acha......
....i taka moja propozycja......

niech ten wątek przeniesie się na forum polityczne......
...tam rzadziej zaglądam, to trochę mniej się będę denerwował....

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Mieciu
Nie spodziewałem się takiej ostrej reakcji. Odpowiedź będę chyba dzielił na kilka postów.
1. Pana Augustyniaka wybrali wyborcy w legalnyc wyborach. Jako jedyny z radnych ma odwagę tu dyskutować otwarcie. Już za to zasługuje na szacunek.
2. Powyższe w niczym nie zmienia mojej opinii, że do Rady powinna prowadzić droga przez działanie, a nie odwrotnie. Skoro jednak tak sobie życzą wyborcy - patrz p. 1. Panu Augustyniakowi i innym chcącym coś zrobić dla Łomzy życzę przede wszystkim wspólnej częstotliwości - niezaleznej od szyldów partyjnych.
3. Nigdy nie ukrywałem, ze byłem członkiem PZPR i zapewniam Cie, że nie traktuję tego jako blędu. Jak dotąd, nikt spośród znających mnie z konkretnego działania nie czynił mi z tego zarzutu. Ogólnikowe, nie zmącone znajomościa konkretów opinie w tej sprawie traktuję z należną im pobłażliwościa.
4. Wspólnego Domu nie atakowałem jako organizacji. Co najwyżej współczułem ludziom dającym się omotać przez jednego z jego prominentów - li tylko ze względu na 100% autodestrukcji w jego kodzie genetycznym. To była bariera przeciw mozliwości wspólnego frontu.
5. W SLD, jak w kazdej innej partii (np LPR, PiS itd) jest taka sama relacja między ludźmi wartościowymi i zwykłymi szujami. Wszędzie znajduja się ludzie z charakterem i wazeliniarze. Nie ma więc żadnego logicznego powodu, by kogokolwiek preferować lub dyskwalifikować za przynależność. Parcie do stosowania zbiorowej odpowiedzialności cechuje jedynie impotentów i miernoty, gdyz wówczas emocjami mozna zastąpić konkrety.
6. Na dokładkę powiem Ci, ze jestem uczestnikiem Forum Dyskusyjnego SLD - Koło "RAMPA" w Warszawie. Jest to elitarne koło akademickie i zapewniam Cię, ze sam byś się wiele nauczył biorąc udział w prowadzonych tam debatach "PONAD PODZIAŁAMI".

Pozdrawiam i zyczę odrobinę tolerancji dla innych.

Drogi Tz bardzo się cieszę,że się określiłeś.Widzę,że jednak masz bardzo dużo wspólnego z Augustniakiem.Widzę,że to twój kolega z SLD.
Proszę cię,nie oszukuj ludzi,że ty to prawica.
Dobrze,że się określiłeś na tym forum.Niech ludzie wiedzą,że Tadeusz Zaremba to nie jest prawica.Tadeusz Zaremba to człowiek lewicy.
Ludzie widzicie,nie dajcie się oszukać,bo cwaniacy polityczni chcą jak zwykle was nabrać.Tak, tak drogi tz. My forumowicze wiemy,kto ty jesteś i nie pozwolimy,byś w ten naiwny sposób nabierał ludzi.

mieciu kozłowski

Przepraszam za błąd oczywiście chodziło o Pawła Augustyniaka,a nie Augustniaka.

mieciu kozłowski

Przynajmniej mam w planach coś zrobić. Poza tym nie musze na razie o tym publicznie mówić - nie chcę aby ludzie pańskiego pokróju zakrzyczeli mnie zanim zacznę działać. Chcę to zrobić, aby pomóc. Pan natomiast jest pełen uprzedzeń: "Nie wierz człowiekowi z lewicy". Ale nie żywię do Pana niechęci, bo są różne poglądy.
Poza tym człowiek podpisujący się ksywką Boss sam zadecyduje czy mi pomoże czy nie jak zgłoszę się do niego z konkretną prośbą - jeśli uzna, że załatwiam w ten sposób stołki dla kolegów to po prostu pokaże mi drzwi.
Pozdrawiam Pana.

www.pawelaugustyniak.pl

Tak, trudno winić młodych z SLD za zbrodnie komunizmu. Tak samo niedorzecznym jest zrzucać odpowiedzialność na młodych z prawicy za np. zabójstwo Narutowicza. Zgodzi się Pan, że coraz częściej podział na lewicę prawicę jest oparty tylko na stosunku do PRL-u a nie na solidnych założeniach ideowych ?

www.pawelaugustyniak.pl

Szanowny panie Krzysztofie !
Na początku pragnę powiedzieć, że nie uważam siebie za demagoga, bo m.in. mówię prawdę choćby na temat własnej partii, szczerze, bez upiększania. Poza tym nie szafuję rzutkimi hasłami, nie mówię tego co ludzie chcą usłyszeć lecz mówię prawdę - a przynajmniej to, co za prawdę uważam. Jeśli któryś z Panów uważa, że prawdą to nie jest - trudno, może faktycznie mam spaczony umysł, patrzący zbyt mocno na lewą stronę. Ale o demagogię Pan mnie nie posądza, dobrze ?
Co do zarzutów na temat SLD to trudno się nie zgodzić, z tym, że robi to góra partyjna i jesli myśli Pan, że oni się przejmują tym, co mówi dół to się Pan grubo myli. Pan myśli, że ja się cieszę z wysokich podatków ? Tak, skaczę do góry ze szczęścia ilekroć je płacę - to może chce Pan usłyszeć ?
Czy Pan myśli, że niechciałbym płacić podatku liniowego ?
Aha, a może jestem wniebowzięty ze szczęścia, że będą mnie broniły przestarzałe F-16 ? Wow, super, prawda ? Ale tak naprawdę to chodzi mi o pognębienie biedoty - tak też Pan sądzi ?
Prawda jest zgoła inna. Też mieszkam w bloku, jak zapewne wiekszość. Nie, to nie hotel poselski. Nie jeżdzę też Lancią tylko PKS. Też wstaje rano tak jak Pan, pomagam rodzicom, robię zakupy. Dopiero później jest partia. To nie jest tak, że po przebudzeniu myślę: Co by tu na diabła zrobić.Dieta radcowska? Wydaje ją na dojazdy do szkoły i podręczniki, które zmieniają się co semestr a nie na safari i Wyspy Kanaryjskie. Podręczniki natomiast muszę kupić żeby mi Pan nie zarzucił nieuctwa. Jestem zwykłym, szarym człowiekiem, który chce coś zrobić. Jako chyba jedyny radny dyskutuje z Państwem otwarcie i krytykę przyjmuje chętnie.
Co do Pańskich pytań:
1. Co Wy w tej młodzieżówce w ogóle robicie ? Czym Wy się zajmujecie ?
No cóż, wieloma rzeczami. Przede wszystkim muszę powiedzieć, że formalnie do młodzieżówki nie należę (ale wkrótce będę). Należę do normalnego SLD. Nasza działajność jest wszechstronna - głównego powodu należy chyba szukać w tym, że młodym jest łatwiej zorganizować się, są sprawniejsi. Piszę młodym, bo wielu młodych działa razem mimo, że jest albo z młodzieżówki SLD albo z SLD. Co do działalności to wszystkiego wymieniał nie będę, bo jak się zacznę chwalić to to już będzie demagogia - wtedy już mi go Pan będzie mial prawo narzucić. Powiem więc o kursach językowych dla ubogich np. jadących za granicę, ale niekoniecznie. Niemiecki kosztował około 5 zł a jeśli nawet tyle ktoś nie miał to płacono za niego. Potrzebna była tylko chęć.
Organizowane były także kursy prowadzone przez ekspertow z Ministerstwa Finansów, których ukończenie uprawnialo do zasiadania w radach nadzorczych. Należy dodać, że było to taniej niż w Wa-wie a eksperci przyjeżdżali do Łomży. Więcej mówił nie będę, nich świadczą czyny i zmiany jakie one spowodują a nie moje słowa, które i tak kilka osób natychmiast poddaje w wątpliwość. Dodam jedynie, że nie było to tylko dla moich kolegów z SLD. Żeby nie być gołosłownym przy najbliższej okazji dam znać forumowiczom i każdy z nich będzie sie mógł zapisać.
2. Ilu nas jest ?
Uff...niedawno mieliśmy małe "przemeblowanie" w partii i co do jednego członka to nie powiem. Ale jest nas około 20-30 z tym, że jedni udzielają się mniej inni bardziej.
3. Kto nam przewodzi ?
Formalnym liderem młodzieżówki jest Pan Tomasz Gałązka, ale działanie zaczyna się w ten sposób: ktoś ma pomysł to robi zebranie kółek(różni młodzi ludzie są w różnych kółkach) i mówi: robimy to i to, OK ? Później jest dyskusja, burza mózgów. Propozycję głosujemy i wykonujemy ją lub nie. Nie ma kultu wodza, zaręczam.
4. Macie jakieś spotkania?
Tak, mamy, pisałem już o tym. Zresztą każdy z Was moze przyjść na nie w charakterze gościa i zobaczyć, że przy stole nie siedzą diabły, tylko młodzi ludzie z różnych środowisk.
5. Co sobą reprezentujemy ?
To zależy od tego jak nas postrzegają.
6. Czym możemy sie pochwalić?
Pisałem, że nie będę sie chwalił. Niech mówią o tym ludzie, którym pomogliśmy, niech świadczy o tym wynik wyborczy za cztery lata. Jakkolwiek ja miałem śmieszny wynik wyborczy i wszedłem do RM fuksem to wierzę, że za cztery lata się to zmieni. Natomiast Pan Tomasz Gałązka miał niezły wynik (chyba około 160 głosów, dokładnie nie pamietam).

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi panie Pawle Agustyniak
Narutowicza nie zabiła prawica.Narutowicza zabił Eligiusz Niewiadomski.W czasie,kiedy doszło do zbrodni nie był on członkiem żadnej partii politycznej,Na ileś lat przed zbrodnią był on członkiem Narodowej Demokracji,ale z niej został usunięty.
Faktem jest,że Niewiadomski mówił,że ma poglądy prawicowe,narodowe,a można powiedzieć,że nacjonalistyczne.Jednak jako indywidualna osoba ma on prawo do swoich poglądów.
Jednak nie można go łączyć z prawicą,gdyż w chwili zbrodmnianie był członkiem żadnej partii.Wcześniej był w Narodowej Demokracji,ale na kilka lat przed zbrodnią zostal z niej usunięty.
Specjaliści lekarze psychiatrzy i psycholodzy twierdzą,że Niewiadomski był chory umysłowo i psychicznie.
Mimo,że Niewiadomski był chory psychicznie to był bardzo zdolnym malarzem.Jego obrazy wystawiano w wielu galeriach w Polsce jak i na całym świecie,szczególnie w Paryżu.

andrzej jarota

Mieciu
Kto w młodości nie był socjalistą, ten na starość często bywa łajdakiem.
Nigdy nie ukrywałem, że mój rodowód wywodzi się ze studenckiego ruchu samorządowego, a ten w moich czasach był tylko lewicowy. Z tego pnia wywodzi się gros polskiej sceny politycznej i to bez względu na obecną przynależność. Studencka kultura, turystyka w różnych odmianach, współpraca zagraniczna i sprawy socjalno-bytowe prowadzili nigdyś dzisiejszi liderzy wszystkich bez małą partii. Zaskoczyłeś mnie natomiast bardzo twierdzeniem, że kiedykolwiek podawałem się za człowieka prawicy. Owszem, uważam się za człowieka zasadniczego ( żeby nie rzec prawego). Z przedstawicielami różnych ugrupowań tzw. prawicy mam wiele przyjaznych kontaktów. Z tymi, którzy coś naprawdę robią szanujemy się i współpracujemy. Nikogo nie dyskwalifikuję za jego przynależność, ale nie ukrywam swoich przekonań raczej lewicowych. Osobnym problemem jest łomżyńska frakcja SLD. Tu zdecydowanie jestem bardziej krytyczny. Potępiam otwarcie lizusostwo, klientelizm, pewne formy nepotyzmu, pozoranctwo, a zwłaszcza ze wszech miar szkodliwe dla interesu Łomży manipulacje w Białymstoku i z tych przyczyn nie chcę się z częścią tego towerzystwa utożsamiać. Myślę, że z wzajemnością. Nie widzę jednak powodu, by dyskwalifikować a'priori młodych ludzi tak z lewa, jak i z prawa. Jedyne, co mnie irytuje to bezkrytyczne powtarzanie zasłyszanych komunałów, bardziej kojarzące mi się z bolszewizmem niż czymś racjonalnym i świadomym. Trzymam kciuki za Pana Pawłą Augustyniaka w takim stopniu jak i za Pana Andrzeja Jarotę, życząc im, by zachowali niezależność myślenia i dystans do politykierstwa. Tobie Mieciu też tego życzę, a szczególnie unikania szufladkowania ludzi. Mam zresztą pewność, że się do Twoich szufladek nie mieszczę.

Panie Pawle
Proszę nie mieć kompleksów z powodu liczby głosów. Pan Gałązka dużo zyskał głównie z racji miejsca na liście. W tym systemie to loteria, gdyż normalny człowiek z trudem może się połapać w przypadku wyboru jednego ze stu kandydatów. To także problem kasy. Teraz jest Pan radnym i to się liczy. Tymczasem gratuluję odważnego stawiania spraw na tym forum i życzę wytrwałości. To dobrze, że jest polemika. Wbrew pozorom to lepsze niż kiszenie się w oparach partyjnego sosu.

Drogi Panie Andrzeju ! Cieszę się, że się zgadzamy. Ja przecież napisałem, że głupota byłoby oskarżać młodych prawicowców więc ani przez myśl mi to przeszło. Pozdrawiam !

www.pawelaugustyniak.pl

Szanowny Panie TZ !
Dziękuję za słowa otuchy. Kompleks już dawno poszedł w las, czas się skupić na czymś konkretnym, jakimś namacalnym - co niniejszym czynię, ale w domowym zaciszu, nie publicznie. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam, bo słowa doświadczonego działacza wiele dla mnie znaczą.

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi Tadeuszu poraz perwszy od pewnego czasu wypada mi się z panem zgodzić,że wielu polityków nawet z prawicy wywodzi się z studenckiego ruchu samorządowego.Ja znam wielu takich ludzi nawet w LPR.
Chciałbym pana mile zaskoczyć,że ja również się z takiego ruchu wywodzę.W roku 2000-2001 zostałem wybrany do Parlamentu Studentów UKSW.Parlament taki ma w miarę spore uprawnienia.Kadencja jego trwa rok.Opiniuje decyzje Senatu Uczelni,wybiera przedstawicieli studentów do Senatu Uczelni,mianuje członków komisji parlamentu (komisji socjalnej,odwoławczej od socjalnej,dyscyplinarnej,rewizyjnej,kultury,kontaktów z zagranicą),ustala swój budżet,organizuje imprezy ( Juwenalia,Otżęsiny itd.),organizuje wyjazdy integracyjne,mianuje przedstawicieli studentów do Rad Wydziałów.Ja będąc członkiem Parlamentu Studentów UKSW,byłem członkiem komisji socjalnej i rewizyjnej.Członkiem komisji socjalnej byłem w latach 2000-2002.Komisja socjalna przyznaje studentom miejsca w Domach Studenckich,stypendia socjalne,naukowe,zapomogi i dofinansowania do akademików.
Do Parlamentu Studentów UKSW zostałem wybrany w wyborach.
Parlament studentów liczy 14 miejsc,a jest 7 wydziałów.7 osób ,które wygra na wydziale wchodzi,a pozostałe 7 osób wchodzi z Uczelnianych List Wyborczych,które się zarejestrowały,w zależności od ich wyników.
Ja dostałem się do Parlamentu Studentów z Uczelnianej Listy Wyborczej.Nasza Lista nosiła nazwę "Studenci Razem".Nasza Lista uzyskała w sumie 12 miejsc na 14. 5 osób z naszej listy wygrało na Wydziałach,a 7 weszło z Uczelnianej Listy Wyborczej.Lista nasza była porozumieniem organizacji młodzieżowych prawicowych,patryjotycznych i narodowych.Z listy naszej startowały osoby z Młodzieży Wszechpolskiej,młodzieżówki AWS (wtedy jeszcze istniała),młodzieżówki ZCHN,z Kolibra (młodzieżówka UPR),działacze NZS i działacze AZS UKSW.
W roku 2001-2002 byłem członkiem Rady Mieszkańców Osiedla "Przyjażń" na Jelonkach w Warszawie (samorząd w akademikach).Rada ta to organ opiniujący dyrekcji osiedla.Wybierana jest przez studentów mieszkających w Akademikach.W Radzie tej działałem w komisji socjalnej.Komisja ta przyznawała pokoje jednoosobowe studentom mieszkającym w Akademikach,a którzy ich potrzebowali,udzielała ona również pomocy najbiedniejszym studentom.

Drogi panie Tadeuszu
Nie zgodzę się,że kto za młodu nie był socjalistą ten na starość będzie łajdakiem.Ja jestem bardziej prawicą niż socjalistą.LPR mimo,że jest prawicą,to jest otwarte na pomoc socjalną najbiedniejszym.Bo LPR jest partią prawicową i narodową.LPR jednak działa zgodnie z Katolicką Nauką Społeczną.To różni LPR od np.UPR,który to jest liberalny i konserwatywny,a w swej prawicowości dochodzi do absurdów.Np. UPR jest przeciw pomocy społecznej,pomocy bezdomnym,bezrobotnym itd.UPR na czele z Korwinem Mikke (a teraz ze Staszkiem Wojterą zastąpił on Korwina w funkcji szefa UPR) uważa,że nie można tym ludziom pomagać,bo sami do tego stanu się doprowadzili,nie pracowali;że nie mają pracy to ich wina itd.To co ci radykalni prawicowcy twierdzą to utopia.W państwie musi być pomoc socjalna dla najbiedniejszych.Również w swym liberaliżmie dochodzi do absurdów.Korwin chce by można było sprzedawać i kupować narkotyki legalnie.
LPR od UPR różni to,że my przestrzegamy Katolickiej Nauki Kościoła,a oni nie do końca.
Na koniec dziękuję panu za serdeczne życzenia powodzenia w pracy na rzecz społeczeństwa Łomży,Polski,Narodu.Postaram się nie zawieść.

Drogi panie Pawle
Ja nie obciążam pana za czasy PRL.Ja stwierdzam tylko,że SLD jako partia jest spadkobierczynią PZPR i tego co może się kojarzyć z PRL.
Przypomnę tylko,że PZPR w 1989 przekształciła się w SdRP,a SdRP póżniej w partię SLD.Takie są fakty.
Ja pana nie obciążam za PRL.Ja obciążam pańską formację,partię za PRL.Pan jest młodym człowiekiem i nie mogę pana obciążać za PRL,ale pańską partię i wielu jej członków,którzy byli sekretarzami w PZPR mogę o to oskarżać.Bo SLD i te osoby nie rozliczyły się jeszcze do dziś za PRL i PZPR.Pana to nie dotyczy.Tyczy to pańskiej partii i wielu jej członków {działaczy PZPR).Pańskiej partii,czyli SLD,bo jest ona spadkobierczynią PZPR.
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Panowie
W dniach 25-29 marca odbywa się w Nowogrodzie (nieodpłatnie) szkolenie liderów różnych organizacji zainteresowanych uczestnictwem w projekcie "Lokalne partnerstwo na rzecz zatrudnienia" (nazwę odtwarzam z pamieci). Jest to realizowane w ramach programu sektorowego - Rozwój zasobów ludzkich.
Warto, by z Łomzy i okolicy pojawili się tam reprezentanci różnych środowisk. Z tego co wiem, dotychczas zaproszenia otrzymali : Centrum Kształcenia Przktycznego, WSZiP im Jańskiego, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Próbuję zainteresować Magistrat (papiery przysłano wczoraj, więc może też otrzymali). Zainteresowane organizacje i osoby proszę o pilny kontakt. Zgłoszenia uczestnictwa można wysyłać do 20 marca. Jeżeli dobrze pamietam dla powiatów łomżyńskich, zambrowskiego i kolneńskiego jest sporo miejsc.
Pozdrawiam i zapraszam

Panie Pawle!
To po co przyznaje się pan do SLD skoro sam go nie popiera?? Tzn. nie popiera "góry". Po co ta maskarada?? Potrzebna była panu przykrywka do wejścia do RM? (rady miejskiej nie rady ministrów:)) Nie napisałem, że jest pan diabłem wcielonym itd. Co do tej demagogii to może zostawmy temat na Forum. Porozmawiajmy prywatnie jeżeli pan chce, ok?:) Pisze pan o kursach dla ubogich za 5pln.... według mnie to SLD w ten sposób chce pozyskać młodych. Coś jak przekupstwo. Czy zajmujecie się czymś poza polityką?? Np. "Strzelec" organizował jakieś rajdy, ćwiczenia, strzelanie. Dba(ł)? nie tylko o ducha ale i o ciało.... A młodzieżówka SLD?

Dlatego jestem w SLD (chociaż nie popieram góry), że reszta partii jest wierna ideałom i chce realizować program lewicowy. Raczej spytać należy górę: po co jesteście w tej partii skoro nie realizujecie programu a aktywy wojewódzkie w większości Was nie popierają ? Tylko, że żaden z nich Panu nie odpowie, tylko wyślą Tobera, który uda, że problem nie istnieje.Ja rozumiem, że jest Panu trudno wierzyć w szczerość moich intencji lub intencji moich kolegów. SLD to obecnie największa i najsilniejsza partia polityczna. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że łapie się do niej wielu ludzi bez kręgosłupa, oportunistów i karierowiczów - za którego i Pan mnie uważa. Nie była mi ona potrzebna do wejścia do RM, bo mogłem startować z innej listy. Poza tym obecnie wystarczy 150 podpisów aby założyć własny komitet wyborczy. Teraz wiem, że wszedłem, bo miałem farta, ale wcześniej takie pewne to to wszystko nie było.
Co do kursów to nie były one organizowane w partii i zapewniam, że żadna z osób nie została "zwerbowana". Poza tym nikt nie dałby się przekupić za 5 zł. Ale Pan podejrzliwy...
Coś dla ciała ? - pyta Pan. Obecnie pracuje nad czymś, ale na razie to moja słodka tajemnica. Tylko nie będzie to strzelanie, bo dopiero podniosłyby się krzyki. Każdy prawie, a na czele Pan i Pan Andrzej Jarota krzyczałby, że SLD reaktywuje Komsomoł a co najmniej, że organizuje bojówki.
Co do spotkania prywatnego to bardzo chętnie - zreszta wysłałem Panu
e-mail, mam nadzieję, że doszedł.
Pozdrawiam - Paweł A.

www.pawelaugustyniak.pl

Panie Pawle nie wiem czy mnie pan pamięta z III LO ja pana w miarę kojarzę.Nie wiem czy pan mnie kojarzy.Jeśli nie to przypominam się,że to ja kiedyś na spotkaniu z kolesiem z Białegostoku z tamtego Uniwersyteru zadawałem publicznie w obecności całej szkoły trudne pytania o UE i o wejściu Polski do UE.
W czasach LO wydawało mi się,że jednym z bardziej liczących się działaczy młodzieżówki SLD był pan Krzysztof Wawrzynkowski.Mam takie pytanie Czy jest on jeszcze w młodzieżówce SLD?Czy działa w niej aktywmnie?Czy działa w niej aktywnie w Łomży czy w innym z miast tam gdzie np studiuje? Słyszałem,że Wawrzynkowski studiuje,ale nie wiem czy dziennie,czy zaocznie?Czy wogóle działa teras społecznie i politycznie?
Pozdrawiam.

andrzej jarota

Jasne, pamiętam Pana. Uczył się Pan z Tik-Takiem, no nie ?
Co do Krzyśka to nie stykaliśmy się w partii, bo w momencie kiedy ja zacząłem działać jego już nie było w Łomży. Studiuje chyba informatykę, co jest dobrym rozwiazaniem przy jego intelektualnych walorach i zdolnościach w dziedzinach ścisłych. Widzialem się z nim ostatnio w wakacje po skończeniu ogólniaka, więc podobnie jak Pan mam szczątkowe informacje. Tym bardziej więc nie wiem czy się udziela dla partii.
Pozdrawiam.
P.S. Swoją drogą jak ładnie zgadzamy się w sprawie Iraku, aż miło, prawda?

www.pawelaugustyniak.pl

Drogi panie Pawle
Tak zgadza się.Uczyłem się z Tik Takiem przez trzy lata.
Jeśli chodzi o Irak,dobrze,że się zgadzmy.Natomiast nie jest dobre to,że rząd polski związany z SLD i prezydent Kwaśniewski związany z SLD chcą wysłać do Iraku Polskie Oddziały.Oni już wysłanie zapowiedzieli,a inne państwa Europejskie i nie tylko np.Kanada,albo milczą w tej sprwie,albo mówią,że swych wojsk do Iraku nie wyślą.Parlament Turcji zabronił nawet wpuszczenia wojsk USA na swój teren,by USA ze strony Turcji mogło stworzyć drugi front.

andrzej jarota

No, do końca tak nie jest - w Turcji już jest sporo amerykańskich żołnierzy (umorzenie kredytów tureckich). Co do naszych rządzących to jak chcą tak bardzo wojny to niech Leszek Miller wyśle swojego syna na front a Kwaśniewski córkę, aby służyła w lazarecie na pierwszej linii frontu.

www.pawelaugustyniak.pl

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org