Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
aborcja, za czy przeciw? |
wiadomo że kościół na to nie pozwala, nasze prawo też, ja osobiście też nie jestem za ale ostatnio usłyszałem argument że gdyby to było legalne zmniejszyła by się liczba samobójstw nastolenich dziewczyn nie przygotowanych na dziecko liczba samotnie wychowujących matek itd... zastanawiające...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: aborcja, za czy przeciw? |
Przeciw !!! Jak nie przygotowana na dziecko to i na ruch*nko jeszcze nie czas.
|
|
zgadzam się jeśli jest nastolatką to niech nią pozostanie a nie udaje dorosłą i idzie z chłopakiem do łóżka.Skoro jest na tyle dorosła by uprawiać seks, to niech będzie na tyle dorosła by wychowywać potem dziecko-dla tego przeciw!!! natomiast są jeszcze ofiary gwałtu i co do tego mam mieszane uczucia :)
|
|
Przeciw , a co do ofiar gwałtu , to ciebie zgwałcili a ty zabiłaś niczemu winne dziecko i kto wtedy jest gorszy . Można oddać do adopcji , ale zawsze najłatwiej zabić i pozbyć się problemu .
|
|
weź człowieku pomyśl co piszesz i mnie nie obrażaj!!!!! Zapewniam cię że nikt mnie nie zgwałcił po prostu wyraziłam swoje zdanie tak jak ty swoje...ale widocznie twój zakupy łeb od razu pojmuje że jak ktos cos pisze to już to musiał przeżyć..... :)
|
|
on cie nie obraza to byl przyklad jak sie dmyslam :) jak sie mysli o zakupach to tak sie rozumie :P
|
|
być może i to miał na myśli......:) a chodziło mi oczywiście o zakuty :).... przepraszam za pomyłkę p.s. w końcu idą święta to zakupy w głowie :)) :)
|
|
za ;]
|
|
haha to był przykład , skąd by mi to miało przyjść do głowy ,że cie zgwałcili i poddałaś się aborcji ??? :D VizeV dobrze się domyśliłeś , szkoda tylko ,że na forum jest więcej tych niedomyślnych :/
|
|
może i są .....ale najpierw coś napiszą a później pomyślą...:D :)
|
|
mi tego mówić nie musisz
|
|
każdy ma swoje sumienie, i decyzje i odpowiedzialność bierze na siebie, a nie klechy i inna swołocz.
|
|
A ja jestem jak najbardziej za.(oczywiście do odpowiedniego okresu ciąży). Przynajmniej byłoby mniej tzw. podziemnych skrobanek i nie kupowały by dziewczyny z niewiadomych źródeł.A teksty typu " jeśli jest nastolatką to niech nią pozostanie a nie udaje dorosłą i idzie z chłopakiem do łóżka" no niestety takie życie że teraz coraz młodsi zaczynają współżyć i nic na to nie poradzimy.... xxxxx
|
|
Jesteś za aborcją głupia ignorantko , przejrzyj sobie jak wygląda taka skrobanka . http://www.dotknij-aborcji.yoyo.pl/galeria.htm http://www.mttu.com/abort-pics/ Zdjęcia bardzo drastyczne , ale pokazują prawdę o aborcji . Ciekawe ile rocznie było by mordowanych dzieci ,żeby to było w Polsce legalne .
|
|
wkoncu mandarynka to i rozum jak u mandaryny..zal cie kobieto.Po skrobankach czesto sa komplikacje ,kobiety czuja wstret do dzieci i mezczyzn,jak się bzyka to powinna wiedziec czym to sie moze skonczyc..chyba kazda nastolatka wie skad sie biora dzieci :)
|
|
skrobanek he ładnie to nazwałaś. Zrób sobie taką skrobankę to zmienisz zdanie.
|
|
Pytanie powinno brzmieć: czy jesteś za DOPUSZCZALNOŚCIĄ zabiegu aborcji, a nie "czy jesteś za aborcją". To dwie różne rzeczy. Ja jestem za dopuszczalnością takiego zabiegu. Chociaż nie jestem za aborcją. Argument jest jest prosty: zakaz dopuszczalności zabiegu nie wyeliminował aborcji, po co więc sprowadzać "to" do podziemia? Pozdrawiam.
|
|
Po to chociażby , żeby móc karać tych morderców , te pseudo matki , lekarzy ?
|
|
a ci co sa tak przeciw niech pomysla jakimi oni sa ignorantami!!! sa to dwie rozne sprawy ktorych nie wolno ze soba laczyc!!!! co innego mlodziez-dzieci "wchodzace" w dorosle dzieci-a co innego ofiary gwaltu!!! sprobowaliiscie choc troche postawic sie w sytuacji takiej kobiety,dziewczyny a nawet malej moze 10-12 letniej dziewczynki????? chyba nikt z nas nie moze sobie tego wyobrazic co one czuja-nie dosc ze brutalnie zgwalcone to jeszcze maja nosic to dziecko przez 9m w swoim ciele i po setki,tysiecy razy myslec o tym co sie stalo i kto jest temu winien??? ABSURD!!!!!!!!!!!!!!!!powinny moc same zdecydowac czy chca donosic czy tez nie!!!! nie kazda z tych zgwalconych dziewczyn jest na tyle silna zeby przez 9m borykac sie z ta sytuacja.niestety nie kazda ma wsparcie w rodzinie i otoczeniu-znajomi ktorzy nagle przestaja byc znajomymi,sasiedzi ktorzy wytykaja palcami,chlopak badz tez maz odchodzi bo tez nie potrafi sobie z tym poradzic!! sa zdane na same siebie bo wszedzie patrza na nie nieprzychylni im ludzie. a te ktore sa na tyle silne zeby donosic zrobia to same bez nakazow i zakazow. zanim wydacie osad -pomyslcie tez i o nich!!!
|
|
Oczywiście przeciw. Jakiś instynkt przetrwania budzi się w ludziach? Chiny i nie tylko są przeludnione. Filmy download eonline.pl
|
|
Oczywiście za aborcją. Jakiś instynkt przetrwania budzi się w ludziach? Chiny i nie tylko są przeludnione. Filmy download eonline.pl
|
|
Za - w zakresie prawa! Aborcja nie jest przecież przymusowa i nie widzę przeszkód, zeby "ubogacone moralnie" katoliczki sie nie skrobały. Pozostałe muszą mieć wybór i same decydować. Każde inne gadanie to głupie pseudo-moralne mędrkowanie. Każdy musi mieć wybór i ponosić tego konsekwencje bo aprawa nie zależy od zakazów, ale od wychowania (choćby katolickiego) i pomocy kobietom i nie będzie wtedy problemu. Zbych
|
|
ja uczucia mam mieszane. widziałem filmy z nielegalnych zabiuegów dzieci są mielone niczym w sokowirówce.... hmmmm trudno powiedzieć czy takie dzicko coś czuje.... to napewno wpłynie na psychikę w dalszym życiu tej matki, ale za kilkanaście lat gdy to dziecko zapyta: mamo a kim jest mój tata?- nie wiem synku nie znam go byłam zgwałcona? jak to dziecko będzie się rozwijać w szkole i na podwórku odrzucane przez innych?
|
|
SD: nie nazywaj nikogo - tak po "katolicku": głupią ignorantką" bo ujawniasz całą swoją kaszaniarsko-kościelną mentalność, którą może lepiej ukryj pod bardziej cywilizowanymi zwrotami? Jeśli uwierzyłeś w to, że "wiesz lepiej" - to jesteś w błędzie i do tego popełniasz grzech pychy. Poza tym: czy wiesz jak można zrobić i zmontować każdy film? Tak jak się tylko chce, a głupi oglądacze myślą, że to prawda! Zbych
|
|
http://video.informacje.int.pl/06/13/film-o-aborcji/
|
|
Zbych nie mów mi co mam robić pojebie , bo jesteś ostatnią osobą która może mieć na mnie jakiś wpływ . Gadaj sobie co chcesz i tak leje na ciebie i na twoje docinki katolicko ciemnogrodzkie . Tak sobie możesz gadać ze starą jak ci na to pozwala ale nie zemną .
|
|
ale o czym my rozmawiamy???? tu nie chodzi o to zeby ogladac takie czy tez inne filmy!!! tu chodzi o wolny i swiadomy wybor kobiet-bez nakazow czy tez zakazow!!! oczywiscie-patrzenie na film o aborcji nie jest czyms co moze kazdy spokojnie obejrzec ale czy jest to wystarczajacy powod zeby kazac- np.12 letniej dziewczynce molestowanej i zgwalconej przez swojego "kochanego tatusia" donosic i urodzic dziecko???????????????????????????? czy to jest takie etyczne i moralnie do narzucenia??????????????????? niektorzy z was widza tylko to dziecko-w pierwszych tygodniach embrion ale czy widzicie te dziewczyny i to co one czuja?????????????????????????????????? WATPIE !!!!
|
|
To nie ma nic wspólnego z moja wiara , to że jestem katolikiem nie ma tu żadnego znaczenia ,bo wiem jak rozwija się płód od samego początku . Życie zaczyna się od początku zapłodnienia i to są fakty naukowe a nie religijne .
|
|
zycie.......piekne slowo.....tylko jak ma ZYC taka zgwalcona dziewczyna??? co to za ZYCIE ja czeka????bedzie miala lepsze ZYCIE jak donosi i urodzi???? wybor powinnien nalezec do niej!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja jestem za-w zakresie prawa i za dopuszczalnascia zabiegu aborcji. ZYCIE niestety potrafi byc okrutne!!
|
|
mala korekta "co innego mlodziez-dzieci "wchodzace" w dorosle dzieci" ,-w dorosle zycie a nie dzieci.
|
|
Niech to bedzie wybor osobisty. LECZ JAK POKAZUJE ZYCIE WYSKROBANO NIE TYCH CO TRZEBA.
|
|
SD- jesteś zwykłym gówniarzem i tyle. To wszystko na Twój temat. Zbych
|
|
SD ....sam jesteś głupim ignorantem,i naucz się czytać co ktoś pisze " do odpowiedniego okresu"a ty tu wyskakujesz ze zdjęciami na których widać ze aborcja była wykonywana w jakimś 7 miesiącu.... a ja mowie o dopuszczalnym okresie do 9tygodnia!!! i zgadzam sie ze Zbychem nie wiesz jak to wygląda a zdjęcie to każdy może zmontowac.... xxxxx
|
|
Przeciw!!! Co do ofiar gwałtu, (a raczej dzieci z niego "pochodzących") to wiele małżeństw stara się o dziecko i po wielu latach dalej nie mają takiego maleństwa. W wielu przypadkach pozostaje im tylko adopcja, więc taki dzidziuś na pewno znajdzie kochającą Go rodzinę. Zostaje jeszcze pytanie co z kobietami, które decydują się urodzić maleństwo ryzykują własne życie i życie dziecka...???
|
|
Osoby, które decydują się na współżycie seksualne (moim zdaniem) decydują się również na możliwość posiadania dzieci. Jak wiemy żadna metoda antykoncepcyjna nie jest 100% ;o)
|
|
Kto i na jakiej podstawie stwierdza,że człowiekiem jest płód po np.9 lub 14 tygodniu,a dzień wcześniej już człowiekiem nie jest. Co zmienił ten 1 dzień? Płód z dnia na dzień stał się dojrzałym człowiekiem? Gdzie tu logika? Uważam,że za aborcją są niepoważni,nieodpowiedzialni ludzie,którzy by chcieli używać seksu jak do zabawy. Jeśli chodzi o ofiary gwałtu,to trzeba i można im pomóc w humanitarny,ludzki sposób,a nie widzieć jako lekarstwo dokonanie zabójstwa człowieka. Bo czymże innym jest aborcja jak nie zabiciem człowieka?
|
|
taak piekne slowa-pomoc w humanitarny sposob!!! tylko gdzie sa ci humanitarni ludzie-chyba tylko w rodzinie tych zgwlconych i to nie wszyscy. a otoczenie,szkola, znajomi???????latwo jest nam mowic gdyz my w takiej sytuacji sie nie znalezlismy. niestety nie wszystkie sa na tyle silne psychicznie zeby sobie z tym poradzic i dlatego w tych sytuacjach wybor powinnien nalezec do nich. nie nam to osadzac!!!!!!!!!!!!!!!! a co do bezdzietnych malzenstw-to owszem jest to super sprawa tyle tylko ze nie wszystkie te niechciane dzieci maja to szczescie trafic do kogos kto je pokocha. cale zycie blakaja sie nie zaznawszy uczucia prawdziwej milosci-dosyc czesto schodza na zla droge. ale tego ci humanitarni ludzie nie widza. czy pomagaja tym dzieciom,spedzajacym wieksza czesc swojego dziecinstwa w domach dzieck,pogotowiach opiekunczych?????????? a czy widza co nieraz sie tam dzieje-jak "silniejszy" maltretuje slabszego....(ostatnio pokazywali w telewizji takie zdarzenie nagrane tel.kom). gdzie sa ci dobrzy,wspaniali ,humanitarni ludzie??????? zajmuja sie ustalaniem nakazow i zakazow a nie prawdziwa pomoca!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Sądzę, że na temat aborcji powinny wypowiadać się kobiety. To jest ich ból fizyczny i moralny. Często są ofiarami męża pijaka i brutala i potem co rok rodzą dzieci spłodzone po pijanemu. Dziewczyny porzucone w ciąży przez panów uciekających od odpowiedzialności, i pozostawione bez środków do życia. Dziewczyny zgwałcone, nie mogące zapomnieć tego faktu patrząc na rosnący brzuch i póżniej na dziecko itd. I cóż wy panowie możecie o tym wiedzieć, tylko to co wyczytacie w gazetach albo obejrzycie na filmach, o prawdziwych odczuciach może powiedzieć tylko KOBIETA. CZŁOWIEK INTELIGENTNY I KULTURALNY NIE WYZYWA INNE OSOBY OD GŁUPICH TYLKO DLATEGO ZE MA INNE ZDANIE NIŻ ON.
|
|
Fajnie tak z daleka pogadac o moralności, altruiźmie, ochronie zycia poczętego, zakazie aborcji.... To tak podbudowuje człowieka, taki czuję sie lepszy.... Tak jest aż do momentu gdy mnie się to przytrafi, gdy zgwałcą moją córkę, siostrę, żonę... i potem zostajemy z tym absolutnie sami, a ci "moraliści" gdzieś znikają we mgle, a wymiar sprawiedliwości? Lepiej dać sobie spokój bo przybędzie nam tylko frustracji i zamiast wyroku na złoczyńcę na sali sądowej będą kobietę tylko jeszcze bardziej upokarzać! Taka jest brutalna, polska rzeczywistość. Skończmy więc z tą całą moralizatorską obłudą i egzekwujmy wreszcie rzetelne prawo (aborcyjne też). Zbych
|
|
PS: moralnego problemu tej sprawy nie widzę: KK powinien tak wychowywać swoje wyznawczynie, żeby się po prostu nie skrobały-bo przymusu nie ma- i po problemie! Chyba, ze okaże się, ze KK nie ma zadnego wpływu na wiernych i dlatego zachodzi konieczność organizowania prawnej nagonki i zastąpienie "ubogacania" kościelnego wymiarem sprawiedliwości... ale wtedy trzeba byłoby przyznać się do totalnej porażki... Zbych
|
|
"Autor: mandarynka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 06-04-09 11:40 SD ....sam jesteś głupim ignorantem,i naucz się czytać co ktoś pisze " do odpowiedniego okresu"a ty tu wyskakujesz ze zdjęciami na których widać ze aborcja była wykonywana w jakimś 7 miesiącu.... a ja mowie o dopuszczalnym okresie do 9tygodnia!!! i zgadzam sie ze Zbychem nie wiesz jak to wygląda a zdjęcie to każdy może zmontowac.... xxxxx" Nie w 7 miesiącu , tam są zdjęcia góra do 4 miesiąca , w 9 tygodniu też są zdjęcia , widziałaś rączki i nóżki na monecie ?? Są to zdjęcia autentyczne zrobione w klinikach aborcyjnych w stanach gdzie jest to legalne . W okresie 8-9 tygodnia zauważane są już ruchy płodu ( ruchy szyi i okolicy ust ). W 12 tygodniu pojawia się odruch ssania. Około 14 tygodnia płód wykazuje już ruchy mimiczne twarzy , natomiast w 16 tygodniu reaguje już na bodźce w sposób ruchowy. W 18 tygodniu widoczne są już rzęsy i brwi, ciało płodu pokryte jest warstwą lanugo. W 25 tygodniu życia płód wykazuje już ruchy klatki piersiowej , a od 26 tygodnia płód porusza się już intensywnie, co określane jest jako kopanie. Poruszanie się płodu wzmaga rozwój układu mięśniowego, kostnego i nerwowego. Zresztą o czym tu gadać od momentu zapłodnienia wiadomo ,że jeśli wszystko pójdzie ok , będzie za 9 miesięcy dziecko .W każdym tygodniu jest to zabójstwo dziecka i nic tego nie zmieni . A kobietom zgwałconym najbardziej pomoże fakt ,że zabiła niewinne dziecko ,też ofiarę tego gwałciciela .
|
|
tak wygląda dziecko w 8 tygodniu ciąży http://polki.pl/work/privateimages/formats/NEWS_LIST/31347.jpg czyli mandarynka jesteś za tym żeby takie dzieci masakrować ?? Może znowu zmniejszysz granice ??
|
|
Uważam, że taki zabieg powinien być możliwy dla ofiar gwałtu, lub w sytuacji kiedy ciąża bądź poród zagrażają życiu matki. "Autor: atbis (82.139.164.---) Data: 05-04-09 18:32 każdy ma swoje sumienie, i decyzje i odpowiedzialność bierze na siebie, a nie klechy i inna swołocz." W pełni popieram. _____________________________________________________________ Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.
|
|
Oceny tego "jak" wyglada czy przebiega zabieg usuniecia ciazy pozostawcie wyksztalconym do tego lekarzom. Dziwne ze nie spieszycie oceniac innych zabiegow nawet bardziej drastycznych dla ogladajacego laika. Prawo do aborcji nie jest jej przymusem. Jej zakaz jest przymusem. Nielegalnym konstytucyjnie z wielu powodow. Ciemnogrod zawsze bedzie wolal ze to zgroza i zabojstwo zycia. Trudno oczekiwac szerszych horyzontow myslowych od ludzi zastraszonym ogromem i trudami zycia codziennego ktorym przyswieca tylko jedna nadzieja kladzina w religii i jej obietnicach.
|
|
Tak mi przyszło do głowy , że zamiast ciągłego wałkowania prawa lub zakazu aborcji warto by się zastanowić nad zabiegiem uniemożliwiającym zajście w ciążę, np. u rodzin wielodzietnych , które juz nie chcą mieć więcej dzieci. (może u gwałcicieli... hmm tu już chyba przesadzam ). I ja osobiście uważam , że zabieg aborcji wogóle powinien nie istnieć. Są tabletki po , które nie dopuszczają do zapłodnienia i można je zażyć nawet do kilkudziesięciu godzin po stosunku i one już powinny wystarczyć. A jak się przegapi albo nie zadziałają... no to wola Boska. Skoro nie było tak pilno to znaczy że dzidziusiowi było dane przyjść na świat ;) :>
|
|
Czytając niektórych to nie wiadomo:śmiać się,czy płakać?
|
|
może lepiej usunąć niż potem urodzone w pełni wykształcone maleństwo wyrzucić na śmietnik jak psa...ale uważam że samo prawo do aborcji nie rozwiąże takich problemów powinno się zapobiegać takim i innym sytuacjom np poprzez wysterylizowanie takiej wyrodnej"matki" żeby nie mogła skrzywdzić innego dziecka.są pary które nie mogą mieć dzieci z różnych powodów i chętnie adoptują takie maleństwo i otoczą je opieką i miłością.Sama nie potrafiłabym uśmiercić własnego dziecka bez względu na okoliczności
|
|
Zdecydowanie za możliwością decydowania o tym kobiecie. Czarni pełni zberezności i dziwnie rozumianej miłości (co widzę na co dzień, miłości do pieniądza) niech się schowają ze swoim mędrkowaniem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |