poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tankowanie gazu w byłej bazie WZGS (za torami w prawo)

Chciał bym zapytać ludzi którzy tam tankują czy ostatnio wystąpiła u was różnica w ilości tankowanego gazu , bo ostatnio jak tam tankowałem to mi weszło w zbiornik 53 L. pojemności 51 L. gazu . Dziś zatankowałem w Statoil i weszło normalnie tak jak powinno 43 L. , więc wychodzi mi ze mnie obuli na
8 litrów . Ciekawe czy to tylko u mnie tak jest

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tankowanie gazu w byłej bazie WZGS (za torami w prawo)

A może masz 55L bo nie słyszałem o 51.

Ludzie,juz tyle razy na TVN TURBO tego typu kwestie byly poruszane...Jezeli chodzi o gaz,to zalezy od dostawy,czasami wchodzi wiecej poniewaz gaz nie ma zawsze takiej samej objetosci wiec moze wejsc wiecej i moze wejsc mniej.

Po pierwsze: objętość to objętość. Jeżeli jednostką miary sprzedawanego gazu jest litr, to dlaczego litr litrowi nierówny. Dlaczego nie ma takiego problemu np. z mlekiem, wodą czy innym płynem? Jeśli flaszka ma pojemność 0,5 litra to jakim cudem raz zmieści się w niej 0,3l a raz 0,7l?
Po drugie: dlaczego ZAWSZE więcej?

Gaz jest sprzedawany w litrach??A to mi nowosc,wydawalo mi sie ze w dm3...Dla przypomnienia-gaz nie jest w stanie stalym:)GAZ NIE JEST PŁYNEM,człowieku!!

Ciekłym,sorka za bład...

"gaz nie ma zawsze takiej samej objetosci wiec moze wejsc wiecej i moze wejsc mniej" - lol

"GAZ NIE JEST PŁYNEM" - jeszcze wieksze lol

debil na maxa. litr gazu (kostka 1dmx1dmx1dm) ma zawsze te sama objetosc, moze miec rozna mase; potocznie nazywany gazem, paliwo to ma postac plynna. lepiej rolniku idz do obory

jedyny prawdziwy jasio :}

I jest liczony w litrach??Wez sie cweluchu nie osmieszaj.

znasz ty hociaz pojecie litr? zajrzyj no pusty hlopie do encyklopedii, bo od tyh kruw to jusz ci sie muzg zlasowal, litr to jeden decymetr szescienny

ale tak... rolnik to idzie z workiem i na kilogramy kupuje

hahahahahaha

tak na tej stacji to nie tylko z gazem takie hece ale również z innymi paliwami, dlatego omijam ją :)

I weź tu zadaj pytnko na forum ja pytam bo wcześniej tankowałem i wchodziło mi na tej samej stacji 42-43 ,, litry" a teraz nagle 51 ,,litrów", a dziś znowu zatankowałem na innej stacji i ponownie weszło 43 litry i chodzi mi o to i tylko o to czy ktoś ostatnio miał podobnie . A wy wyjeżdżacie z tematem o zawartości cukru w cukrze .

tankowałem tam tylko raz, posiadam butle 32l. zawsze wchodzi +-28 litrów gazu i nagle jak tam zatankowałem to weszło 37,6 l.

Co jakiś czas na tej stacji dzieją się takie rzeczy. Jak sprawa staje się głośna, to na jakiś czas wszystko wraca do normy. Jak przycichnie, to znów nasze baki powoli "zwiększają" swoją objętość. Czy to zależy od faz księżyca, czy od plam na słońcu, tego nie wiem. Pewnie wie właściciel tego interesu. Zapytaj go następnym razem.

A to tak dla przypomnienia:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=152918&t=152918

Autor: rolnik69 (82.139.162.---)
Data: 25-03-09 19:28

Gaz jest sprzedawany w litrach??A to mi nowosc,wydawalo mi sie ze w dm3...Dla przypomnienia-gaz nie jest w stanie stalym:)GAZ NIE JEST PŁYNEM,człowieku!!

Glupoty piszesz w dm3 to on jest sprzedawany w rozlewniach na cysterny tam jest liczony w dm3.
Auto gaz jest sprzedawany w stanie cieklym(skroplonym) czyli jest plynem. To ze wchodzi go wiecej lub mniej nie znaczy odrazu ze musza was oszukiwac lecz nie jest to wyklucone. Wplywa na to kilka czynnikow najwazniejszy to butla oraz zawor w niej sie znajdujacy. Czasami ten zawor odetnie przy 43l a czasami przy 51l zalezy to od cisnienia podawanego przez pompe im cisnienie wieksze tym zawor odbija pozniej. Ilosc zatankowanego gazu najlepiej sprawdzic po kilometrach na nim przejechanych. Co do jakosci (kalorycznosci) gazu to wogole inna bajka.

Wszystko sie zgadza DxxxD, jest w 100% tak jak piszesz. VIP_1 napisał że ma butle 32 litrową a zatankowali mu 37,6 litra a w tym przypadku to już chyba jakaś przewałka.

WZGS to mały pikuś. W akcie desperacji wybierając się w podróż niedawno tankowałem obok Prymy. Jako że na poprzednim tankowaniu zrobiłem zaledwie 120 km, spodziewałem się, że wejdzie mi jakieś 10-13 l i będzie pod korek. A guzik. 23 l. Wychodzi, że spalałem ponad 17 l/ 100 km. A czołgiem wszak nie jeżdżę...

Wniosek: omijać z daleka...

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

rolnik ale z Ciebie mongolskie dziecko 1l=1dm3 tumanie

Jeżeli w wzgs-ie zatankowali Ci 53 a w statoilu 43 to wychodzi że w statoilu cię oszukali i nalali 10l mniej. O to łobuzy jedne!!!

a slyszeliscie o stosunku propan/butan? i o zachowywaniu sie tych gazow gdy jest zimno, a gdy cieplo?

Co do stosunku propan/butan w gazie dobrej jakości powinien wynosić 50/50 ale sęk w tym, że jeden z nich jest znacznie tańszy i dystrybutorzy kręcą na tym wałki. Możliwe, że objętość gazu zmienia się wraz z temperaturą.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org