Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Skąd tyle zła w ludziach? |
Witam. Skąd zło w człowieku? Czy on sam jest złym bytem? Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Skąd tyle zła w ludziach? |
Pośpiech , pośpiech, pośpiech.. szybkie życie bez zważania na innych, liczy się dziś i teraz............. smutne ale prawdziwe
|
|
Na świecie istnieje zło i dobro. To nawet ateiści muszą przyznać. Człowiek ma wolną wolę. To też nie podlega dyskusji. Której stronie ulegnie zależy od wielu czynników. I do tego właśnie potrzebna jest religia.
|
|
Czy człowiek napewno ma wolną wolę?
|
|
zlo i dobro to pojencia stworzone przez czlowieka, i tak przez niego postszegane, jak obowiazuje kultura. to co bylo dobrem kiedys, dzis jest zlem i abarot jest tyllko prawo silniejszej jednostki i lepszej dupy jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
Masz pewność,że te pojęcia są stworzone przez człowieka? To dobro i zło też jest stworzone przez człowieka? Hm..
|
|
Wszyscy z natury jesteśmy "zdobywcami - myśliwymi " acz nie każdy jest tak samo rozwinięty ( fizycznie ,intelektualnie ) i stad myślę że dużo złych emocji w ludziach- każdy czegoś chce 6 w dzienniku czy lexusa, łatwiej wiec jest kopnąć w dupę prymusa niż ryć do egzaminu tydzień , albo porysować auto. Religia determinuje do dobrych uczynków ale ma niewiele do zachowań ludzkich ( znak krzyża złodzieja samochodów -aby nie wpadł ! ) w miasteczkach czy wsiach dużo ludzi chodzi bo wypada lub nie maja po prostu nic lepszego do roboty a po powrocie nadal bija żonę czy kradną co się da . Bycie dobrym nie popłaca po prostu i jest nie modne, po co marnować czas i ciężko zarobione pieniądze dla innych jak i tak tego nie docenią w większości przypadków.
|
|
No stres !!! hahaha :P
|
|
Ab,to wg Ciebie bycie niezdobywcą dobra jest powodem zła w człowieku?
|
|
A ty co Tomek jehowy ?Przyznaj się chyba ,że się tego wstydzisz heh:D
|
|
a skad wiadomo co jest dobro a co jest zło? skoro dla jednego czlowieka zło bedzie dobrem, a dla drugiego te dobro bedzie już złem... Fiku
|
|
Taaaaaaa... od razu religia potrzebna dla polepszenia swiata. Kazdy nieuk slyszal o swietej inkwizycji i jej mordach a to tylko jeden epizod w szerzeniu dobra i milosci w imie religii. A dzis? Nie ma tygodnia aby w newsach nie pisano o molestowaniu nieletnich przez ksiezy, biskupow i o tym jak kosciol lekcewazy te przypadki i ukrywa przestepcow ksiezy zamiast ich karac. Nie, nie mysle ze wiary potrzeba jako wsparcia dobra czlowieka. Ani rzymsko- katolickiej ani islamskiej (patrz los Afganistanu i Iraku- Alkaida) czy Judajskiej (patrz los Palestyny).
|
|
Człowiek jest z natury zły... Zdarzają się tylko wyjątki od reguły albo tacy którzy walczą ze swoimi niskimi instynktami.
|
|
ja jak muszę z rana wstawać to jestem zły, a jak się wyśpię to jestem dobry
|
|
Oczywiście nie zawsze osoba spełniona zawodowo czy finansowo jest wzorem do naśladowania ale większość faktów przemawia na korzyść tezy że ludzie niedowartościowani są sprawcami zła i nie mieszałbym do tego religii !! wysadzenie autobusu w kosmos z podróżującymi wg pewnych wierzeń ma dać dostęp do raju ;-)
|
|
a jeszcze nie tak dawno temu, w naszej wierze wymordowanie poganskiej wioski/miasta dawalo zbawienie i szereg odpustuw. bogowi sie znudzilo juz ze tak nie trzeba? jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
zło sie wzięło z telewizji, internetu, gier komputerowych. to wszystko teraz jest na modzie. a że człowiek nie potrafi odróżnić wirtualnego wymyślonego i kreowanego przed media świata od rzeczywistości to już jest coś na co nie mamy wpływu. też chyba są tacy co myśla ze łatwiej jest ukraść niż uczciwie zarobić przemoc jest 'dzieckiem' chęci przypodobania sie i takim wymogiem ktorym trzeba spełnic aby bym zaakceptowanym przez kretyńskie otoczenie tyle w tym temacie
|
|
zło sie wzięło z telewizji, internetu, gier komputerowych. to wszystko teraz jest na modzie. a że człowiek nie potrafi odróżnić wirtualnego wymyślonego i kreowanego przed media świata od rzeczywistości to już jest coś na co nie mamy wpływu. też chyba są tacy co myśla ze łatwiej jest ukraść niż uczciwie zarobić przemoc jest 'dzieckiem' chęci przypodobania sie i takim wymogiem ktorym trzeba spełnic aby być zaakceptowanym przez kretyńskie otoczenie tyle w tym temacie
|
|
a co bylo jak nie było Tv i internetu, czy w tedy nie bło zła i dobra? Fiku
|
|
Wtedy jezdzilo by sie na wyprawy krzyzowe albo bylo misjonarzem krzewiacym jedynie prawdziwa wiare wsrod dzikich. Dla swego i ich zbawienia, oczywiscie. Przypomina mi to rysunek z polskiej prasy: stoi dwoch opaslych i lysawych mnichow a w tle rozina murzynska- ona cyce do pasa, on fiuta na bacznosc w szpiczastej muszelce przywiazany sznurkiem do pasa, maly bekart u nog. Jeden mnich mowi do drugiego: nie wiem jak im wytlumaczyc ze "in vitro" jest niedopuszczalne... Tak wlasnie wyglada paranoja robienia z innych "dobrych" na sile...
|
|
Dlaczego mam się tu przyznawać do bycia kimkolwiek? Czy wśród wszystkich wierzeń i religii nie było,i nie ma dobrych,szlachetnych ludzi? Może jednak prawdziwe szczeście można osiągnąć w religii katolickiej?
|
|
Nie wiadomo jeszcze co jest dobre i co złe? Hm.. Więc? Co jest dobre dla człowieka?
|
|
Jak przeciwdziałać złu w sobie samym i w ogóle w świecie?
|
|
?
|
|
tak , tak oczywiście to jest wybrnięcie z sytuacji człowiek ma wolną wolę a jak coś złego się stanie to Cię wszyscy pocieszają tak musiało być bo to część boskiego planu? to jaka ta moja wola jest wolna?
|
|
ZŁO i ****:D
|
|
Taka mentalność. Filmy download eonline.pl
|