poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Stowarzyszenie Przyjaciół Starego Miasta - co o nas sądzicie?

Ciekawi jesteśmy waszej oceny naszych listów otwartych w sprawie

Likwidacji Straży Miejskiej
http://www.4lomza.pl/wiadomosci/index.php?co=waw&lpwiad=467&pozwolpo=6&logo=starowka

Likwidacji parkomatów
http://www.4lomza.pl/wiadomosci/index.php?co=waw&lpwiad=466&pozwolpo=6&logo=starowka

Czekamy na uwagi, opinie i propozycje dalszych działań.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Stowarzyszenie Przyjaciół Starego Miasta - co o nas sądzicie?

duzo krzyczycie ostatnio , po tej imprezce z koledami na starym rynku tak jakos sie obudziliscie, no zobaczymy czy wasze krzyki cos dadza , rozglos macie , czyż nie o to chodzilo? , za miesiac zapomna wszyscy

Straż Miejska w Łomży jest powszechnie uważana za zbędną . Postrzegana jest , jako ” gwardia przyboczna ” prezydenta przy okazji imprez okolicznościowych , jako formacja , która nie interweniuje gdy zachodzi potrzeba , która każe za zaśmiecanie działki , lecz od kontroli opłat parkingowych została odsunięta .
Uważamy , że etaty Straży Miejskiej /nota bene , ciekawi jesteśmy ilu liczy strażników , jakie mają środki i płace ? / powinny być przekazane policji .
Na Starym Mieście powinien powstać całodobowy posterunek policji / np. w miejsce biura ograniczonego postoju / , a po Starym Mieście powinny przez całą dobę chodzić patrole policyjne .
Stary Rynek i całe Stare Miasto powinno być objęte monitoringiem kamerowym .

To jest właśnie to ....dużo hałasu o "nie wiem tak naprawdę co". Opirecie się na "powszechnej opinii", a nie na faktach - nie wiecie ile miasto wydaje na Straż Miejską, a chcecie przekazania tych funduszy policji i sugerujecie co policja powinna z tymi pieniędzmi zrobić, nie wiedząc ile to będzie kosztowało.
Trzeba by najpierw zrobić porządne podliczenie kosztów.... zysków i strat... i dopiero wtedy planować ruchy. Nie jestem przeciwny tej inicjatywie, ale niech ona ma stabilne podstawy.

Jeśli zaś chodzi o parkomaty (też przydałoby sie parę faktów) to uważam że był to trochę "poroniony" pomysł ze wzgledu na rozkład miasta - starówka na krawędzi i osiedla mieszkalne z drugiej strony - starówka nie jest geometrycznym centrum miasta i trzeba się troszczyć by była centrum funkcjonalnym. W innych miastach starówka znaczy centrum dosłownie i w przenośni.... u nas niestety tylko w przenośni. W innych miastach płatne parkowanie w centrum ma celu umozliwienie jak najwiekszej liczbie ludzi możliwość załatwienia swoich spraw..... jak naszybciej.... koszt parkowania zmusza ich do zwalniania miejsc żeby następni mogli tam się zatrzymać - u nas odstrasza ludzi od zatrzymywania się w centrum, przecież i tak większość spraw można załatwić na osiedlach.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Wiele hałasu o nic. Najprościej wylać dziecko z kąpielą. Można się zgodzić, że straż miejska nie jest najsprawniej zorganizowana. Trochę jest to sprawa przepisów, a trochę prowincjonalnej mentalności. Nadzieja na poprawę po przekazaniu etatów policji jest cokolwiek złudna, gdyż policja ma nieco inne zadania i kompetencje. Ważne jest także to, że samorzad miasta nie ma wobec policji nic do gadania i może sobie pisać "na Berdyczów" Ostatnio następują zmiany również w sposobie finansowania policji, co likwiduje resztki pozorów podległości policji wobec samorządów. Jeżeli współpraca układa się jako tako, to załuga wyłącznie konkretnych ludzi, a nie regulacji prawnych. Osobiscie uważam więc, że lepiej dostosować organizację straży do potrzeb miasta, niż przekazać pieniądze komendzie białostockiej.

ja bym z checia zalozyla towarzystwo przyjaciol starej lomzy, lub towarzystwo przyjaciol starego mostu , a moze towarzystwo przyjaciol bruku na farnej :) i tez bedziemy krzyczeli . Jakie sa skladki u was ? macie jakies fundusze ? czy jest to prawne towarzystwo?

kris

Musze pgratulowac pani Ruszczyk pomysłu na zaistnienie w świadomości
mieszkańców Łomży. Jak widać niedoszła radna miejska jest ambitna i chce zmienic branżę ( z handlu skórkami na polityczną ), tylko zastanawia mnie czy do 2006 r się nie " wypali " . początek naprawde niezły i wiem co mówię . pozdrawiam

miłośnik Łomży
BOSS

Cieszmy się , że mieszkańcom Łomży jeszcze sie COŚ chce. Chcą coś robić, maja wspólny cel.
Może sprawa Straży miejskiej jest dyskysyjna ale oto chyba w naszym małym środowiski chodzi. Dobrze , że takie temata podejmowane. Warto ją przedyskutować.

Qufer

Popieram zdanie bossa niektóre panie po stracie zainteresowania swoimi kiepskimi towarami sprzedawanymi z 300% marżą szukają winy w straży miejskiej,parkomatach.Mam samochod i mnie aż tak bardzo nie przeszkadza fakt parkomatow jesli coś kupuje.Temat jest taki ,że trzeba obniżyć ceny a nie szukać kozłów w straży itp.Osoby ,które nie kupują u Pani skór a twierdzi się,że przez parkomat tzn mają auta tak?Więc jadą na Stadion i tam nie ma parkomatu kupują tam taniej .Zrobi Pani przyzwoite ceny bo myślę,że to jest przyczyną a nie parkomaty straz itd itp etc.

Jeśli chodzi o Stowarzyszenie Przyjaciół Starego Miasta, to Pani Prezes jest bardzo ładna.

Pozwólcie, że wszytkim odpowiem:
Tarczyn: Dziękujemy za wypowiedź. Chodziło i o to, by przebudzić Łomżę z marazmu. Nie krzyczymy, lecz działamy. A co będzie za miesiąc - czas pokaże.

Piotr: Będziemy planować ruchy po zapoznaniu sie z waszymi opiniami. Właśnie po to ma służyć to forum. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opini na tematy które przedstawiliśmy. Jeśli chcemy by Starówka była miejscem bezpiecznym, to jest o co "robić hałas". Bardzo dziękujemy za żywą reakcję i za pełne imie i nazwisko. Jeśli masz propozycje prosimy o przedstawienie.

tz: Jeżeli masz propozycje dostosowania straży miejskiej do potrzeb miasta to prosimy o nie. Co zrobić by na starym rynku i w okolicach nie było pijanych osób, którzy wulgarnie zaczepiają ludzi idązych po zakupy lub na spacer. Ostatnio został tam zaatakowany człowiek. Kradzieże w biały dzień też nie należą do rzadkości. Jeśli by policja patrolowała starówkę 24h/dobę takie incydenty nie miałyby miejsca.

Kris: Bardzo proszę. Jeśli kochasz mosty, to możesz założyć takie stowarzyszenie. Nie chodzi o to by krzyczeć, lecz działać. Nasza składa wynosi 5 zł/miesiąc oraz 20 zł wpisowego. Stowarzyszenie jest w trakcie rejestracji a fundusze zdobędziemy. Więcej informacji na www.4lomza.pl/wiadomości ....

Boss: Pani Ruszczyk nie jest jedyną osobą w SPSM. List aczłonków na naszej stronie. Co będzie w 2006 roku, czas pokaże. Dziękujemy za pozdrowienia i również pozdrawiamy.

qufer: Bardzo dziękujemy za słowa zachęty. Masz rację, chcemy poznać wasze opinie na tematy które przedstawiliśmy. Czekamy na propozycje, co zrobić, aby ożywić nasze miasto, zapraszamy do dyskusji.

łomżyniak: Pani Ruszczyk nie jest jedyną osobą w naszym stowarzyszeniu. Prosimy o wypowiedzi na temat stowarzyszenia a nie pani, która nota bene nie handluje skórami.Każdy zarabia na życie jak chce i umie. Nam chodzi o bezpieczeństwo Starego Miasta i jego ożywienie kulturalne. Straż miejska ma tu dużo do zrobienia, a jeśli sobie nie radzi to potrzebna jest policja.

Dziękujemy. Ciągle czekamy na propozycje.

B.Młynarczuk

Panie pracują. Brawooooo.

Co do meritum. Czy straż miejska jest potrzebna? Nie wiem. Kosztów jej funkcjonowania nie znam., a czy przy policjantach będę bezpieczniejszy? Może. A co do parkomatów, myślę że to jest efekt mody czy szału sprzed kilku lat. Wtedy większość miast to zaczęła stosować. Może czas na bilans. Jaki jest tego efekt. Czy miasto, centrum na tym skorzystało czy nie. Myślę, że podsumowanie i spokojna rozmowa na ten temat może pomóc w tej ocenie.

Fajnie , ze niektórym chce się cokolwiek robić. Może warto Rajd Łomżyński zacząć na Starym Rynku. Połączą sie w ten sposób 2 inicjatywy. No i może na koniec lać tam szampana. Fajnnie będzie.

Bardzo sie ciesze ze takie stowarzyszenie powstało.N areszcie bedzie cos sie dzialo w Łomży .Z uwaga bede sledzila poczynania tego stowarzyszenia.

Byłoby miło gdyby Łomżyńska Starówka zaczęła tętnić życiem - jak na starówki przystało. Fajnie by było usiąść w letni wieczór i po prostu posiedzieć, bez strachu....A czy to będzie zasługa policji czy straży, wszystke jedno (chociaż bardziej ufam policji).

....tak sobie pomyślałem, że najskuteczniejsi to byliby chłopcy Porzeczkowcy albo Ambrelianie......

....ostatnio słyszałem o białostockim osiedlu którego zarząd opłacił firmę ochroniarską do pilnowania porządku i interwencji, mieszkańcy dzwonią ze wszystkim co im nie pasi, a chłopaki przyjeżdżają za każdym razem......

....z tego co pamiętam koszty były niewielki - dokładnych kwot nie pamietam, ale był to rząd wielkości:1500 - coś a'la abonament z patrolami + 5 za interwencję...... jakoś tak.....

mieszkańcy po dwóch miesiącach są bardzo zadowoleni - zarząd spółdzielni też....

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

...Stowarzyszenie Powrotu Fontanny (drzewek i kilku dodatkowych ławek) Na Łomżyńską Starówkę... Niech to w końcu bedzie miejsce, gdzie człowiek usiądzie, odpocznie, a nie patrzy się na pusty plac - notabene niczemu nie służący... i parkomaty - w większości nie działające nigdy z powodu pozatykanych "wrzutów monetowych"...

°°°°°°°°°°
... evaa ...

......a może jeszcze Stowarzyszenie Renowacji Tynków i Stowarzyszenie Wymiany Parapetów?

.......evaa....... nie przesadzaj....... nie wystarczy jedno stowarzyszenie...? .......wystarczy wstąpić i zacząć aktywnie działać....

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

To ja jestem ZA!! Gdzie i z kim się kontaktować, żeby wstąpić?? Tylko, że mam pewne obawy... Na forum można pisać różne rzeczy bez większego zobowiązania. Ciekawi mnie ile osób tak naprawdę aktywnie będzie działać......

Popieram pomysły:Na budynku Koterii,dawnego getta żydowskiego narysowano szubienicę i napis Jude Raus.Jak to możliwe że rysunek ten pozostał nie zmyty przez 3 dni.Co robi Straż Miejska że do tej pory tego nie zauważono i nie zmyto?

Krzysiek...... chyba nie o to chodzi, żeby się zastanawiać ile osób będzie aktywnie działać..... tylko po prostu działać...... na ile czas pozwala......

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

od spsm:Na ulicy Senatorskiej na kamiennicy (w budynku gdzie znajduje się Koteria)
jest pamiątkowa tablica poświęcona Żydom z łomżyńskiego geta. Została ona
sprofanowana wstrętnymi napisami . Wstyd .Mam nadzieję ,że jest to
beznadziejny wybryk, ludzka głupota , a nie przejaw antysemityzmu. Zadaję
pytanie gdzie jest Straż Miejska ? Tablica znajduje się w bliskiej
odległości od Starego Rynku w obszarze siedziby strażników. To
niedopuszczalne ,że przez dłuższy okres czasu nie reagowano na ten przejaw
wandalizmu. Nie było mnie w tym okresie w Łomży , ale udało mi się ustaliś
,że obraźliwy napis zauważono w połowie ubiegłego tygodnia 28-29 stycznia.
Dziś to jest 3 lutego ustaliłem telefonicznie zgłoszono fakt ten w
Gospodarce Komunalnej i wydano odpowiednie dyspozycje celem usunięcia
napisów. Tydzień mija a napis istnieje. Gdzie do tej pory byli strażnicy ze
swoją spostrzegawczością?
Mam nadzieję ,ze jutro we wtorek 4 lutego napis zniknie.

Zbigniew.S.Ciszek. Skarbnik Stowarzyszenia Przyjaciół Starego Miasta

beata mlynarczuk spsm

problem zlikwidowania strazy miejskiej jest wynikiem frustracji marnych , miernych i pazernych właścicieli skelpów i innych placówek handlowych i usługowych- już raz nam ostanio w wyborach zafundowali nowego prezydenta. Teraz ich radosna twórczość idzie w kierunku likwidacji straży miejskiej. Po pierwsze jest to totalna głupota. Po drugie to policja ma dbać o bezpieczenstwo na terenie miasta i dokładnie międzyinnymi Starego Rynku a nie Straż Mijeska. To,że zajmują sie parkowaniem pojazdów jest wynikiem tego ,że mieszkańcy miasta parkują swe samochody dosłownie jak chcą jak chłop woz na polu . Bez żadnej kultury , zreszta co tu o kulturze mówic , czy też o przepisach ruchu drogowego jak większość łomzyniaków ma to gdzieś bo u nich we wsi znaków nie było. Nawet działania policji jak widać ostatnio bardzo intensywne wiele nie pomagają - jedyna rada to blokady kół, usuwanie pojazdów na koszt właściciela. I dlatego działalnośc straży miejskiej chyba poszła w tym kierunku , ale chyba nie jest to cała prawda. Po prostu robią wiele dobrych rzeczy to akurat rzuca się najbardziej w oczy. Nie dajmy sie ogłupiać łomżyńskim krzykaczom pieniaczom.

calisto

Jeśli chcesz zapisać się do naszego Stowarzyszenia podajemy numery kontaktowe ;2165532 ,2164431 ,0600855848,0505003765
SPSM

Zapraszamy do współpracy zespoły muzyczne ,teatry amatorskie ,zespoły wokalne . Telefony kontaktowe jak wyżej.
SPSM

Likwidacja parkomatów odpowiedź Prezydenta
http://www.4lomza.pl/wiadomosci/index.php?co=waw&lpwiad=488&pozwolpo=3&logo=starowka

beata mlynarczuk spsm

Piotrze, nie przesadzam, pozwoliłam sobie tylko na małą dygresje...:)

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Pani Marto jestem pod wrażeniem Pani urody. Życzę jak najwięcej sukcesów i przyczynienia się do rozwoju naszej Starówki.

PolaQ

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org