czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Plastik i Szkło

Moze to nie dla wszystkich bedzie ciekawy temat, ale chciałbym poznać opinie innych mieszkańców Spółdzielni Perspektywa na temat pojemników na odpady ze szkła i plastiku. Mnie osobiście szlak trafia nie mogąc wyrzucic plastikowych butelek do pojemnika na to przeznaczonego. Czy nas stac na segregacje smieci, ale to przecież nie tylko o to chodzi prawda ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Plastik i Szkło

Nie stresuj sie tym niepotrzebnie.
Nawet tam gdzie sa takie kontenery (pod moim blokiem np.) i tak przyjezdzajaca "smieciarka" zabiera to wszystko razem do jednej "gruchy".
Na nic segregowanie przez mieszkancow.
Typowe.

Cholera.
Nie jesteśmy nauczeni segregowania. A jak są ludzie którzy chcą, to albo nie mogą, albo jak napisał Slavo są śmieci ponownie mieszane. Nie ma chyba potrzeby odzyskiwania materiałów. A swoją drogą czytałem, że chyba w na Tajwanie zakazano używania torebek foliowych. Ciekawe. Kierunek jest i sa odważni.

Zgadza się Marku. Będąc w wielu krajach zaobserwowałem powrót do toreb papierowych. Plastikowe są również ale za nie trzeba słono płacić. Nawet nie zdawałem sobie sprawy że może tak być jak opisał to Slavo. Teraz rozumiem te przetargi na wywóz śmieci. Liczy się taniej, a nie lepiel, na tym nie zawsze się wygrywa.

Piszecie o waznej kwestii. Nonsens - jak mozna wymagac od ludzi segregowania smieci, jezeli trafiaja one do wspolnego worka? Jest ustawa zobowiazujac samorzady do recyklingu, na razie nic z tego... Na pewno sami mozemy przyczynic sie do ochrony srodowiska nie czekajac na dzialania panstwa (ktore zazwyczaj jest wolniejsze od inicjatyw obywatelskich). Prosta sprawa - nie korzystac z foliowych toreb jednorazowych - wystarcza plocienne, ekologiczne torby na zakupy. Mozna tez wystawiac papier i szklo w smetniku gdzies z boku - ludzie ktorzy z trego zyja ( a niestety jest ich co raz wiecej) na pewno sie tym zaopiekuja...

Czy zdajesz sobie sprawe z tego co piszesz. Plastik i szkło obok pojemników ? Po pierwsze kto zabierze te plastikowe butelki , i czy zdajesz sobie sprawe ile ich walało by sie dookoła. Bezsens. Nikt, wiedząc że nie ma pojemnika przeznaczonego na odpady nie będzie segregował. Fajnym pomysłem było by rozwiązanie takie jak na zachodzie. Chodzi mi o automaty do którego wrzuca sie butelki a w zamiam otrzymuje sie talon na zakupy w wyznaczonym sklepie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org