Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ekogroszek |
Muszę dokupić opału na zimę. Chciałbym poznać wasze opinie na temat ekogroszku i "pelet"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ekogroszek |
Wiele osób nie wie jaką "długą drogę przebywa" ekogroszek lub inny wegiel z kopalni do jego domu. Po drodze; ktoś zmiesza go z najtańszym groszkiem, poleje wodą i mówi że jest najlepszy bo jest z Juliusza. Najlepszy jednak sposób to; kupić kilka worków z nadrukiem; logo firmy firmy i specyfikacją tzn. granulat, kaloryczność, zawartość siarki i wilgotność. Taki woreczek wraz z fakturą zakupu to gwarancja wygranej sprawy !! Gwarantuję, że tylko uczciwi handlowcy opisują co jest w środku!!! A co powinno być?? granulat - 8-25, kaloryczność 26-27 tys. kJ/kd, wilgotność do 8% , popiół poniżej 6%. I to jest ekogroszek. http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=6 VOTUM DEO IGNOTO
|
|
cytat Nie wiem skąd u nas szaleństwo ekogroszku, chyba przez brak promocji inych rozwiązań. Podstawowe minusy to brud i popiół! Miałem i wywaliłem. Co to ma wspólnego z ekologią poza nazwą? NIC. Przerzuciłem sie na pelet. Jak ktoś nie wie, to granulat drzewny, CZYSTY! Zużycie podobne do ekogroszku, cena też, ale nie mam prawie popiołu, zapach drzewa i czysto!!! Reszta taka sama, czyli zasyp, podajniki, dostawy (do Wrocławia) (worki albo cysterny, co sie chce). Nie mam firmy od peletu, po prostu irytuje mnie ze NIKT nie wie co to jest i wszyscy biegają za ekogroszkiem! Dania i Skandynawia, gdzie normy ekolog są najwyższe, ma poteżną infrastrukturę pelletu. To samo Austria. Tam nie może być węgla! Czemu u nas tego nikt nie promuje??!. A mamy potężne lasy i przemysł meblowy i trociny! Dania nawet 5% tego nie ma. No i jest to naprawdę energia odnawialna a nie kopany surowiec! Gdyby nie wyjazd do Danii to bym nie wiedział że coś takiego jest. A tam też dowiedziałem się że mamy najlepszy pellet w Europie (Barlinka)!! - do którego porównuje się inne pellety. SZOK! Duńczycy uważają nasz pellet za wzorcowy a u nas nikt nie wie co to jest! Tylko ekogroszek!!!ABSURD ZADZIWIAJĄCE PAŃSTWO! cytat VOTUM DEO IGNOTO
|
|
A jaka jest cena paletu i czy można dostaać go gdzieś na rynku lokalnym, czy tylko wrocław.
|
|
Znajomy kupował pellets i z tego co wiem mają go w Instalbudzie na ul. Piłsudskiego, chyba 700zł/tona Idę tam gdzie idę, nie idę gdzie nie idę, idę tam gdzie lubię, nie idę gdzie nie lubię...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |