sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Oszustwa na Allegro

Oszustwa na Allegro stają się coraz powszechniejsze. Coraz więcej ludzi poznaje luki w funkcjonowaniu tego serwisu aukcyjnego i wykorzystują te informacje do nieuczciwego, ale łatwego zdobycia pieniędzy. Schemat działania zazwyczaj jest zawsze taki sam. Na początku osoba planująca oszustwo zakładana allegro konto podając oczywiście fałszywe dane. Następnie zaczynają zbieranie pozytywnych komentarzy, które stanowią podstawowy sposób weryfikacji użytkowników. Zwykle sprzedawane i kupowane są jakieś drobiazgi, ogólnie dostępne w sieci programy komputerowe itd. Później w celu dodatkowego uwiarygodnienia zazwyczaj sprzedawanych jest kilka droższych przedmiotów. Gdy na koncie pojawi się już kilkadziesiąt pozytywnych opinii za przeprowadzone aukcje oszust przystępuje do właściwego działania. Na krótkich aukcjach wystawia po kilka, kilkanaście przedmiotów w systemie "Kup Teraz", co znaczy, że towar kupuje się bez licytacji a wszystkie osoby, które skorzystają z tej opcji stają się automatycznie nabywcami towaru, oczywiście do odpowiedniej ilości, jaka została wystawiona na sprzedaż a aukcji. W zależności od wartości przedmiotów wystawiane jest kilka bądź kilkanaście podobnych aukcji. Jedyną akceptowaną formą zapłaty w takim wypadku jest zazwyczaj wpłata na konto, czyli towar wysyłany zostaje dopiero wtedy, gdy sprzedający potwierdzi, że pieniądze znalazły się na jego rachunku bankowym. W czasie trwania aukcji kontakt ze sprzedającym jest zwykle znakomity, można z nim porozmawiać nawet przez telefon z tym, że jest to zawsze telefon komórkowy, gdy jednak aukcje się zakończą kontakt nagle się urywa. I w tym momencie zwykle orientujemy się, że zostaliśmy oszukani.
Dokładnie taki schemat działania zastosował użytkownik komputery00, który w połowie września br. Oszukał na ponad 60 tyś. złotych prawie 200 osób. Jak do tej pory nie udało się ustalić kto kryje się pod tym pseudonimem chociaż od jakiegoś czasu sprawą zajmuje się policja praktycznie w całym kraju. Zdenerwowani użytkownicy Allegro próbują sprawę wyjaśnić na specjalnie do tego celu stworzonym forum internetowym, na którym wymieniają się spostrzeżeniami i znalezionymi śladami w tej sprawie. Cały czas są to jednak działania znacznie ograniczone. Wynika to przede wszystkim z faktu, że niektóre informacje, które mogłyby wiele wnieść do sprawy są dostępne tylko i wyłącznie prokuraturze, która jak mi wiadomo na razie sprawą się nie zajmuje. Także wszystkie nasze starania w celu wyjaśnienia sprawy są bezowocne ze względu na brak uprawnień. Poszkodowani wciąż mają nadzieje, że uda się wyjaśnić całą sprawę, ale… Właśnie zawsze jest jakieś ale. Jak mamy doprowadzić do ujęcia przestępcy jeżeli wszyscy po kolei odwracają się do nas plecami. Nie mówię o zaangażowani u sprawę służb specjalnych ale przecież pomagać nam powinno chociaż Allegro, dzięki któremu zostaliśmy oszukani. Po dwóch tygodniach od momentu ujawnienia oszustwa okazało się, że serwis aukcyjny, jakim jest Allegro kompletnie nie interesuje się sprawą około 200 poszkodowanych klientów i nic nie robi aby jak najszybciej sprawę wyjaśnić. Kompletną bzdurą są zapewnienia pracowników serwisu o tym, że sprawa ta traktowana jest przez nich priorytetowo i że robią wszystko, aby ją wyjaśnić. Allegro postanowiło przeczekać burzę związaną z tą sprawą i za wszelką cenę uniknąć rozgłosu, ponieważ postawiło by to ich w złym świetle i co jest pewne wiązało by się ze stratą klientów, dochodów i spadkiem wartości firmy. W czasie przeglądania negatywnych komentarzy wystawionych użytkownikowi komputery00 natknąłem się na jeden wystawiony przez użytkownika, który w ciągu krótkiego czasu został oszukany na Allegro już po raz drugi. W sierpniu bieżącego roku na Allegro działał oszust "mnischi". Handlował grami komputerowymi oraz pamięcią Ram. Też oszukał sporo osób na poważną kwotę i w jego sprawie również Allegro nie kiwnęło palcem. Dlaczego? Zaraz wszystko wyjaśnię. Otóż każdy użytkownik, który został oszukany w czasie zawierania transakcji przez Allegro ma prawo do ubiegania się o odszkodowanie z ubezpieczenia, którym objęte są wszystkie aukcje. Tylko żeby to zrobić musi spełnić szereg warunków, które Allegro podaje w dziale bezpieczeństwo.
Oto one:
• Kupujący złożył zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa,
• jeśli w aukcji ustalono cenę minimalną, maksymalna oferta powinna przekroczyć tą cenę,
• w momencie zakończenia aukcji Sprzedający miał co najmniej 2 punkty systemu komentarzy,
• w momencie zakończenia aukcji Sprzedający jest zarejestrowany w Allegro od 60 dni i przynajmniej jeden z jego komentarzy pozytywnych został wystawiony co najmniej 30 dni przed zakończeniem aukcji,
• w momencie zakończenia aukcji Kupujący nie ma przewagi komentarzy negatywnych i/lub neutralnych nad pozytywnymi,
• Kupujący nie naruszał zasad serwisu i uregulował wszystkie należności wobec Allegro,
• aukcja była zgodna z Regulaminem Allegro, przedmiot nie był na liście towarów zakazanych,
• transakcja realizowana była na terenie Polski,
• płatność była dokonana przelewem bankowym, przekazem pocztowym, poprzez Płatności Allegro lub PayU. Transakcje z płatnością gotówką lub przesyłką za pobraniem pocztowym nie są objęte Ubezpieczeniem,
• towar został wysłany pocztą lub kurierem (transakcje realizowane poprzez kontakt osobisty nie są objęte Ubezpieczeniem),
• towar nie uległ zniszczeniu/nie został zgubiony podczas transportu z winy przewoźnika (poczty lub kuriera),
• transakcja nie została przeprowadzona w oparciu o usługę Escrow (w takiej sytuacji Ubezpieczenie nie jest potrzebne),
• Kupujący podał poprawne dane kontaktowe,
• Kupującemu co najwyżej raz przyznano środki z Ubezpieczenia,
• Cena końcowa wylicytowanego przedmiotu lub suma ofert w aukcji wieloprzedmiotowej to minimum 50 zł.

Jeżeli którykolwiek z powyższych warunków nie zostanie spełniony ofiara oszustwa traci prawo ubiegania się o odszkodowanie. W przypadku oszusta mnischi większość sprzedawanych przez niego przedmiotów miała cenę poniżej 50 złotych w związku z czym większość kupujących u „mnischi” nie miała prawa ubiegać się o pieniądze z ubezpieczenia. W przypadku komputery00 nie został spełniony warunek 60 dni. To znaczy data rejestracji tego oszusta przypadała na dzień 2004-08-20 i w chwili zawierania transakcji był użytkownikiem Allegro niecałe 30 dni co również zwalnia serwis z wypłaty odszkodowań. I to jest główny powód, dla którego Allegro olało te dwie niewygodne dla nich sprawy. Tak się złożyło, że w przypadku pierwszego oszustwa serwis stracił bardzo niewiele a za drugim razem nie stracił nic w sensie finansowym. Po co więc angażować się i nagłaśniać sprawę skoro nic się nie straciło. Lepiej przemilczeć wszystko i liczyć na to, że wszystko samo ucichnie. Do tego dochodzi jeszcze regulamin allegro który w punkcie 12 - ODPOWIEDZIALNOŚĆ ALLEGRO stwierdza że:
1. Allegro nie ponosi odpowiedzialności za zachowanie Sprzedających ani za oferowane przez nich na sprzedaż towary i usługi w ramach aukcji.
2. Allegro nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność towarów bądź usług sprzedawanych w ramach aukcji, prawdziwość i rzetelność ich opisu, zdolności Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalności Użytkowników składających oferty kupna. Allegro w miarę możliwości stara się weryfikować dane dotyczące towarów i podejmować niezbędne działania w celu wyeliminowania nielegalnych lub niezgodnych z regulaminem działań.
3. Allegro nie ma możliwości nadzoru nad sfinalizowaniem i poprawnością transakcji zawieranych w ramach aukcji.
4. Allegro, jego przedstawiciele oraz pracownicy nie ponoszą odpowiedzialności za jakąkolwiek transakcję zawartą za pomocą Allegro, wliczając w to m.in. wszelkie roszczenia związane z towarami i usługami sprzedawanymi w ramach aukcji, również te dotyczące niezgodności towarów z opisem oraz wysokości ofert cenowych.
Czyli praktycznie nie ponosi odpowiedzialności za nic. Nic na Allegro nie działa tak jak powinno. Kilkakrotnie okazywało się, że zarówno system weryfikacji użytkowników, jak sposób ich rejestracji w serwisie nie jest tak bezpieczny jak powinien być. Wydaje się, że jakakolwiek kontrola osób handlujących na Allegro kończy się na sprawdzeniu czy nie zalegają oni z płatnością prowizji za dokonane transakcje. Nikt nie sprawdza prawdziwości danych osobowych, numerów telefonów itd. W kwestii bezpieczeństwa nie robią nic poza dawaniem dobrych rad, z którymi zapoznać można się w dziale Pomoc. Dziwi mnie zatem to, że serwisem tym nie zajął się jeszcze ktoś z Ochrony praw konsumentów. Przecież z miejsca powinni dostać zakaz prowadzenia działalności chociażby ze względu na to, że maja gdzieś 200 poszkodowanych osób i kwotę około 60000 zł, na którą zostały one oszukani. Jak to się mówi z młodzieżowym żargonie olali nas kompletnie i tylko modlą się, aby sprawa nie ujrzała światła dziennego. Bo czym jest 200 osób przy 2 milionach użytkowników korzystających z Allegro codziennie.

Adres forum poszkodowanych: www.komputery00.tk
Adres strony z komentarzami kopmutery00: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2383058

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Oszustwa na Allegro

zamknac to wpiz.... i nie oszukiwac ludzi ja nie urzwam tego i nikt mnie jeszcze nie nabral :D ii wszytkim ordadzam takiej formy zakupu

Teraz po uszy w tym wszystkim tkwisz
Jak nie wiesz to lepiej śpisz
Zamknij mordę, albo w język się gryź
To potem milczenie okaże się złotem
Mój cały skład ma dwa ważne loga
Pierwsze szanuj przyjaciół, drugie deptaj wroga

A ja używam i też mnie nikt nie nabrał :)
Nie zamykać tego. Jedyne takie miejsce w sieci w RP.
Co do odpowiedzialności Allegro - oczywiście, mogliby odpowiadać za szkody wyrządzone przez nieuczciwych 'sprzedawców', ale kto wtedy zamieszczałby tam ogłoszenia? Za jaką cenę (wliczając koszty polisy)?
Pozdrawiam

ja tez kupuja ale nigdy nie place przelewem, tylko za pobraniem luhb osobiscie odbieram.

nazis

Z "handlowaniem" na Allegro zawsze będzie się wiązało pewne ryzyko,i trzeba mieć tego świadomość już "na dzień dobry".Mnie osobiście żadne oszustwo się nie przytrafiło,ale nie mogę być przecież pewien,że tak już pozostanie :) Aha,no i popieram 'adamusa' - nie zamykać tego :)

zamknąć to nie zamykać ale ja też myślałem że mnie nikt nie wysteruje a jednak kupiłem trochę rzeczy i za któryś razem hajs poszedł psu w dupe
pzdr

MoRdA Bo GuMa

Oszuści będą zawsze, ale bez przesady - trochę rozwagi i można ich umiknąć. Szajsu się czasem nie uniknie, ale żeby kupować towar od gościa co sprzedaje krótko, na raz ma dużo takich samych aukcji, w żadnej podanej lokalizacji, tylko komórka, brak możliwości wystawienia faktury - to trzeba być jeleniem...

Jestem zareiestrowany na "ALLEGRO" niewiem czy coś z tamtąd zamawiac co teraz słychać w telewizij babcia z w nuczkiem dobrze znali sie na "ALLEGRO: :p nie będe chyba nic kupywać na "ALLEGRO" !!!!!!!!!!
WOLE PRZEPŁACIC ALE MIEĆ DOBRE I MIEĆ TO A NIE ZE CEGLE MI PRZYŚLĄ ALBO KOTA W WORKU !!!!!!!!!!!!!!!!!

Allegro to drogi serwis proponuję http://www.wszystko.pl albo świstaka, bo z Allegro to ja nie chce mieć nic do czynienia, zalegałem im 7 zł za aukcje to zablokowali mi konto i przekazali bezpośrednio po 2-ch miesiącach sprawę do windykacji i zrobiło się 24 zł ale jak im wcześniej nadpłaciłem 50 zł i leżało u nich na koncie ponad cztery miesiące zanim wykorzystałem to tego nie pamiętali.

Nie powinieneś mieć chyba do nich pretensjii,bo nie tylko oni tak postępują.Tak wygląda dzisiaj wszelki biznes.Trzeba taki obrót sprawy na starcie wkalkulować i niekiedy zacisnąć z nerwów zęby.Założę się z resztą,że każdy z nas będąc prezesem,właścicielem czy zwierzchnikiem w innej postaci takiegoż przedsięwzięcia jak wspomniane Allegro,też nie czułby sentymentu do żadnego z zarejestrowanych użytkowników i dbał o bilans przychodów jak o sprawę priorytetową.Tak to już jest.

P.S.Tylko niech nikt sobie nie pomyśli czasem,że obstaje za ludzmi którzy tak postępują - wręcz przeciwnie.

masz problem z oszustami na allegro, poprostu nie kupuj!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org