sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
"Podlascy trzecioligowcy...."

"Największe powody do radości ma ŁKS Łomża..."

Nie wiem jak Was, ale mnie drażnią tytuły w gazetach w których Łomża występuje w roli miasta podlaskiego. Gdyby było napisane: "Trzecioligowcy województwa podlaskiego..."; nie miałbym żadnej pretensji - prawdą jest bowiem, iż Łomża znajduje się na obszarze tegoż województwa, ale nie leży na Podlasiu.
Dla znacznej części ludzi mieszkających poza Łomżą i jej najbliższą okolicą (pewnie dla wiekszości zbliżającej się do 100%), takie przypisanie: Podlasie = woj. podlaskie; jest automatycznym uproszczeniem. Podejrzewam, że dla części Łomżan niewielką różnicą jest czy to Mazowsze, Podlasie, czy Kaszuby. Jednak świadomi miszkańcy naszego grodu i całej Ziemi Łomżyńskiej, powinni pamiętać i przypominać innym, że historycznie, kulturowo i mentalnie (? - może) jesteśmy Mazowszanami.

Osoby które mają wpływ na świadomość innych - dziennikarze, reporterzy, osoby publiczne - powinny przypominać o tym nie tylko nam, ale także swoim kolegom w Warszawie, Białymstoku, Olsztynie, by w ich artykułach i wypowiedziach nie pojawiały się zafałszowania!

I co napełniło mnie dumą - wypowiedź trenera OKS-u - drużyny która nie przegrała ostatnich 36-ciu spotkań:
"- Zespół z Łomży wygrał zasłużenie - mówił trener OKS-u Andrzej Biedrzycki. - Przez cały mecz mieliśmy tylko dwie okazje do zdobycia bramki. To za mało, by wygrać z takim przeciwnikiem, jak ŁKS."

---
PGG

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: "Podlascy trzecioligowcy...."

Ach... i jeszcze jedno:
moja wypowiedź dotyczyła artykułu http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35239,2305867.html.

Te trzy "podlaskie" trzecioligowe kluby to:
ŁKS Łomża - wg mnie mazowieckie miasto w woj. podlaskim,
Warmia Grajewo - już sama nazwa klubu sugeruje, że do podlasia im daleko,
Mlekowita Wysokie Mazowieckie - nazwa tego miasta sama mówi za siebie o jego pochodzeniu.

---
PGG

WYCHODZI NA TO ZE PODLASIE NIEMA ZADNEGO ZESPOLU W 3 LIDZE;)

TYLKO ŁKS.....MY Z MAZOWSZA FANI......

Wszystko przez tych p***** (przepraszam za wyrażenie) polityków,którym wszystko jedno było podczas ustalania podziału administracyjnego,kto gdzie będzie mieszkał,a kim nak naprawdę jest i się czuje.Dobrze,że chociaż nasz "mazowiecki" :) ŁKS dostarcza nam ostatnio regularnie powodów do zadowolenia.
Popieram i pozdrawiam.

Sz.Panie "TESTER" ,jeśli już pan tak wszystko szereguje etnograficznie,to Warmia a Grajewo ma się jak Kraków do Podhala czy Śląska.To tak jakby Wisła Kraków zwała się Podhale,lub Śląsk Kraków.W przypadku Grajewa i tutejszego klubu jest takie dość dziwne zestawienie,ale Warmia geograficznie czy etnograficznie to to nie jest żeby nie wiem co ! Łomżę natomiast można by już bardziej dopasować do Kurpii,niż Podlasia.
Podlasie to też Siedlce i wiele okolicznych miast które mają w nazwie podlaski,ale to woj. mazowieckie.Znowu na wschodzie mamy kawalącik Polesia,które się znalazło po stronie Białoruskiej.
Białystok to ziemia białostocka właściwie.itd.
Niestety historia nas skrzywdziła i nie kazdy regionalnie należy tam gdzie by chciał.A i podział woj.też jest tendencyjny.Po co pytam woj.opolskie,mazurskie z granica jak Prusy Wsch.(te niemieckie),świętokrzyskie,lubuskie.
Pozdrawiam

P.S.temat jest o wiele szerszy,więc pozwolilem sobie tylko go zaznaczyc .W każdym razie napewno byłoby dobrze byśmy się doczekali derbow Jagi z ŁKSem w lidze wyzszej jak III .I chyba to powinno rodzić zdrową rywalizację ?

Obywatel

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org