wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ameryka - spełniony sen Stalina

Bogactwo świata stanowi ilość żyjących na nim oryginalnych jednostek. Dzięki jednostkom tym i ich dziełom świat jest właśnie światem, a nie pustynią.
Ludzie Ci na pozór są dziwni. Żyją w swoim świecie, wśród swoich myśli. Piszą inaczej, mówią inaczej, widzą inaczej... Po prostu myślą inaczej... Myśl ich jest formułą czarodziejską, która panuje nad światem. Nawet wichry i fale są im posłuszne, bo gdy mówią o swoich pasjach, nie czuje się chłodu, zimna czy deszczu...
Opisują to, malują, fotografują... Spod ich palców, z ich myśli rodzą się rzeczy które, chcemy czy nie chcemy nas zmieniają... Dużo ich jest w Polsce, a szczególnie dużo w Łomży... Ludzi dobrych, którzy pomogą Ci bezinteresownie.
Szanujcie tych co tworzą... Tworzą portale internetowe, wasze łomżyńskie radio nadzieja, gazetę itp... Szanujcie tych co nadają koloryt temu forum.

Jeśli chcecie zobaczyć ludzi zrównanych do jednego poziomu zobaczcie starą chicagowską Polonię. Stado bezrozumnych cwaniaków, którzy żyją z oszukiwania nielegalnych emigrantów. Patriotów którzy ze słowem ojczyzna na ustach wystawiają Polsce jak najgorsze świadectwo, redaktorów miesięcznika patriotycznego, którzy ucałuja za dolara kazda dupę, i w imię polskości okradają z trudem zapracowanych dolarów biednych imigrantów. Fryzyjerów Irków, którzy uważają się za wielkich kreatorów mody, dziennikarzy radiowych którzy myślą że są gwiazdami, twórców polskiego programu telewizyjnego przy którym dawny pseudo polski kanał telewizyjny Polonia 1 to cud dziennikarstwa telewizyjnego.
Każdy myślący Polak odcina się od Polonii najszybciej jak tylko może.
I ma rację...
Bo Polonia nie cierpi inności... Wszystko ma być byle jakie, równe i zbliżone do zera...
Nie uwierzycie mi, ale... Ameryka to mit... Mit który tworzą Ci którzy wracaja. Bo przecież nie powiedzą prawdy.
DaSto@hi.pl

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ameryka - spełniony sen Stalina

Nie byłem tam, ale od dawna to podejrzewałem... Znam zresztą nasza "polonię' w Europie zachodniej i nieraz najadłem sie za nich wstydu. Co do mitu USA - to też masz pewnie rację , ale nasi zagorzali usa-meni i tak Ci nie uwierzą... Pozdrawiam i czekam na następne relacje.

Zbych

jeżeli będzies w Łomży zapraszam na rozzwmę przy piwie , obiadzie kolacji co ci pasuje . Jak będe w USA tez zaopraszam na to samo

nazis

DaSto...masz racje...co do Lomzy i lomzyniakow(nian) oraz co do "polaczkow" tu, w USA...jak widze,chicagowska polonia niczym nie rozni sie od nowojorskiej...dodam tylko,ze ceny za rent mieszkan(a najczesciej pokoi bez okien..)sa na Greenpoint niemalze porownywalne z manhattanem.Parafrazujac...polacy polakom zgotowali ten los.Smutne i przerazajace.Nawet tv z Greenpoint jest ponizej oczekiwan i krytyki.Pozdrawiam lomzyniakow! buuuzi.

Lee

Świetny post, i szczera prawda.

Podejzewałem to jak obejżałem "Szcześliwego Nowego Yorku"

DaSto, lubie czytac Twoje wypowiedzi, wrazenia, iczym blog na naszym forum. Przypomina mi sie jak kumpel opowiadal ze czym predzej tym lepiej odciac sie od "polaczkow cwaniaczkow", zazdrosc w oczach, sprzedadza Cie za centa, a niby rodacy. Sam nie bylem, ale ie wiem czy chcialbym pojechac, chociaz jeszce jakis czas temu to byl moj cel. Teraz jak dolar kosztuje 3,48pln, to napewno za chlebem tam nie ma co jechac. Czekam na inne opisy, wrazeni i 3maj sie tam w tej Ameryce. Pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org