poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nadchodzi ... atom!

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-rozwaza-budowe-dwoch-elektrowni-atomowych-1860552.html

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nadchodzi ... atom!

w końcu jakaś pozytywna inicjatywa rządu!tak poza tym takowa elektrownia powinna być zbudowana jakieś 30-40 lat temu i to nie jedna a co najmniej z 3-4 .

I dobrze, mam nadzieję, że z tego coś wyjdzie.

a ja wole elektrownie maciczne

jedyny prawdziwy jasio :}

w koncu i wziac sie powini za wydobycie wegla zwiazkowiec po podstawowce im to mowil i sie sprawdzilo a oni ekspertow sie sluchali buzek na wozek a kaczki upiec na swieto niepodleglosci w dowod dziekczynienie 2 bo sa miejsze od indyka

Na razie będzie dwie, trochę później kilkadziesiąt - jak we Francji. No nareszcie po jednym jądrze w każdej gminie.

A uran bedą wydłubywać pod Bielskiem Podlaskim:
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061011/REG01/61010029&SearchID=73335479523742

OOooooo jejku ja żem myślał że może chodzi o nasz klub Atom, a tu o elektrowni eeetamm zanim ją zbudują to wybiorą czarnego papieża i jak to ostatnio pierdzieliły starsze panie na przystanku będzie koniec świata bo to apoklipsa hahahah myślałem że skonam z nich heheh :P

biorąc pod uwage ostatnie trendy mogłoby to być szybciej niż się wydaje.

Jak wypowiada się jakiś profesorek w:
http://www.atvn.pl/archiwum/ram_new2.php?ID=2006-04-14/1
http://www.atvn.pl/archiwum/ram_new2.php?ID=2006-04-14/2

energia atomowa jest droższa od węglowej, a że tej drugiej mamy pod dostatkiem ponad 100lat, to atom jako główne źródło energii sensu nie ma.

Chyba, że zgodzimy się z Parlamentem Europejskim i podpiszemy kilka zobowiązań (emisja CO2), które zabronią nam spalać węgiel....

w artykułach piszą, że elektrownie na wschodzie, aby pomóc w rozwoju... Jak coś pasuje, to zawsze można ładne słówka dobrać, a prawda taka, że najkorzystniej budować elektrownie na północy, gdzie najdroższe koszty transportu węgla z południa.

Człowiek na tych filmikach tłumaczy też, że jednak zastosowanie dla atomu w Polsce istnieje - produkcja wodoru - ponoć podstawa do wyrobu nawozów, więc produktu popularnego w naszym regionie.

W artykule jest zdanie:
"Premier zwrócił uwagę, że bezpieczeństwo energetyczne gwarantuje budowa dopiero kilkudziesięciu elektrowni atomowych, jak to ma miejsce na przykład we Francji."
A IMO bezpieczeństwo energetyczne gwarantuje wyrwanie się spod wpływów owej Francji i UE, które zakazują używania naszego węgla.
Jak się ma do tego energetyka atomowa, gdzie ~90% zasobów Uranu mają 2 kraje - Australia i Rosja? Wzmianke o uranie na podlasiu przemilczę. Bo jakby co tam było, to by kopali.

Nie czytałem podanego linku, ale z tego co ja wiem, to chcą zrobić referendum he. Jakby ludność się znała na fizyce jądrowej... Jeśli już chcą zrobić referendum to niech dodadzą inne pytania np.: czy jesteś za zniesieniem konkordatu?

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

fajnie sie zapowiada

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org