poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zakup Mieszkania

Czy to prawda ze osoba ktore zakupiła mieszkanie, dom moze dostac wezwanie do Urzedu Skarbowego by wytłumaczyc sie skad wzieła pieniadze na zakup tego mieszkania, domu ? I ze pieniazki te musza byc udokumentowane ?

Inna sprawa, ksiazeczka mieszkaniowa. Wiele osob ma taka ksiazeczke ale pewnie niewiele osob wie ze gdy ktos kupuja np. mieszkanie uzywane to aby dostac pieniazki z tej ze ksiazeczki musi przyjsc do banku z aktem notarialnym !! Czyli juz po zakupie !! Czyli w praktyce nie moze wykorzystac tych pieniazkow na zakup mieszkania :). Jesli ktos ma powiedzmy 10tys zł na ksiazeczce to moze da rade ale co z osobami ktore maja np. 100 tys zł na ksiazeczce ? Ktos kupował mieszkanie i miał ksiazeczke mieszkaniowa ? Jak to u niego wygladało ?

<-_->

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zakup Mieszkania

Ja miałam książeczkę mieszkaniową w PKO BP. Pieniążki dostałam bez kupna mieszkania. Książeczka właściwie niedawno była zakładana bo chyba z 5 lat temu. Nie wiem dokładnie jak było z procentem ale książeczka zlikwidowana i pieniądze w kieszeni.

Acha, a co do pierwszej sprawy to myślę, że mogą skontrolować. Mnie co prawda to ominęło a kupowałam 2 mieszkania, działkę a teraz buduję dom. Z tymże w przypadku pierwszego z mieszkań US ma wszelkie dokumenty dotyczące kredytu (odliczam odsetki ). Nie było to finansowane za gotówkę więc chyba nie ma problemu. Jednak US kontrolował moją firmę i przy okazji śmiechem żartem pytałam o takową kontrolę i powiedziano mi tylko, że tym akurat zajmuje się inna osoba. Więc wynika z tego, że raczej mogą to sprawdzać.

Gabi25 zlikwidowac Ksiazeczke Mieszkaniowa mozesz w kazdej chwili ale nie dostaniesz premii gwarancyjnej (jesli nie kupujesz domu, mieszkania).

<-_->

Ale do wyplacenia premii gwarancyjnej wystarczy chyba umowa przedwstepna. Nie pamietam juz dokladnie, ale kupujac mieszkanie uzywane dostalem premie gwarancyjna.

Co do kontroli to oczywiscie moga skontrolowac, jesli kupujesz za gotowke. Przy kredytach raczej nie, bo i po co.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org