poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Co sadzicie o sprawie szkoly Drzewnej?

jutro nastepna sesja w zwiazku z tzw wywaleniu uczniow szkoly Drzewnej do innej...Gdzie najlepiej przeniesc szkole?moze w zamian oddania budynku szkola powinna dostac nowy?moze uczniowie szkoly powinni zostac tam gdzie do tej pory przebywaja?
wypowiadajcie sie

alice

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Co sadzicie o sprawie szkoly Drzewnej?

zaraz wywaleniu.... wszystko okaze sie po jutrzejszej sesji.... chociaz wszystko i tak juz jest przesadzone.. co mieli/maja zrobic to i tak zrobia/ zrobili

cóż...
"takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie..." :(
nie będę powielał negatywnej oceny "człowieka z Jedwabnego" destruktora od lat niszczącego oświatę i wychowanie w Łomży.. w sprawie pewnie kiedyś roztrzygnie CBA czy inna Pitera, ale niestety będzie już za późno... 90 lat łomżyńskiej tradycji legło w gruzach... jest za późno od momentu, gdy Rada Miasta Łomży przyklasnęła oddanie budynku za judaszowe 30ha przypartym do muru, obiecującym złote góry prezydentom.. :(
szkoda, że radni łomżyńscy jawią się jako towarzystwo wzajemnej adoracji, znający się od lat, klepiący się po ramionach, niezdolni do konkretnych decyzji... zostali "zrobieni w bambuko" w sprawie drzewnej i uznali, że to jednak "deszcz pada", że prezydent jeden z drugim nie napluli im w twarz z szyderczym uśmiechem...
.. no, ale skoro układy towarzyskie przenosi się na grunt polityczno-samorządowy, to nie należy się dziwić... żarty, odzywki w czasie trwania sesji świadczą o tym dobitnie... wstyd dawno zakopali, więc jest im z tym dobrze...
myślę, że miesiące, a w zasadzie lata prób likwidacji tej szkoły przyniosą jutro zwycięstwo niezłomnemu choinskiemu, większość ma już dość tego tematu i zrobi wiele, aby go w końcu zamknąć :(

sczerze ???
jestem za przeniesieniem, w tej szkole panuje totalny brak profesjonalizmu, a poziom nauczania schodzi poniżej dna.

-----------------------------------
//////////////////////////////////
-----------------------------------

Moim zdaniem połączenie wydaje się jak najbardziej zasadne.
Liczba uczniów w Szkole Drzewnej z roku na rok systematycznie spada. W tym roku w klasach pierwszych naukę rozpoczęło chyba tylko 66 uczniów. W porównaniu do 2005 roku liczba uczniów w całej szkole spadła o ponad sto osób. Budynek przy Al. Legionów jest w bardzo złym stanie, jak najszybciej należy rozpocząć jego remont. Przy tym budynku nie ma możliwości wybudowania sali gimnastycznej, czy choćby boiska. Budynek PG3 posiada salę gimnastyczną, jest też budowane boisko wielofunkcyjne. Funkcjonują w nim około 25 sal lekcyjnych, więc nie będzie trzeba uczyć się na dwie zmiany, gdyż obie szkoły razem zajmą chyba 20 klas. Fakt, budynek PG3 również wymaga nakładów remontowych, lecz jest w o wiele lepszym stanie technicznym niż budynek Drzewnej. Ponadto taniej dla samorządu będzie wyremontować jeden budynek, który jest w miarę dobrym stanie, niż budynek zabytkowy w bardzo złym stanie, nie mówiąc już o remoncie obu tych budynków. No i po połączeniu obiekt po Drzewnej również będzie remontowany, tyle że z pieniędzy Ministerstwa. Ponadto idzie niż demograficzny i niebawem może się okazać, że bez połączenia oba budynki będą świeciły pustkami, co dla ZSD może oznaczać za parę lat wygaszenie z powodu braku uczniów, a dla Gimnazjum zwalnianie nauczycieli. Co zaś się tyczy tradycji, to nie wiem czemu nowo powstały Zespół Szkół Drzewnych i Gimnazjalnych nie może być kontynuatorem historii „Drzewnej”. Przecież w dwudziestoleciu międzywojennym szkoła ta nosiła nazwę Państwowa Szkoła Miernicza i mieściła się nie w obecnym budynku, tylko przy ul. Polowej. W późniejszych latach szkoła ta nosiła również nazwę m.in. Technikum Przemysłowo-Pedagogiczne. Pod obecną nazwą funkcjonuje dopiero od 1990 roku.
Połączenie obu szkół wydaje się konieczne i nie ma co płakać, tylko trzeba wziąć się w garść i zacząć odbudowywać dawną świetność ZSD już pod nowym adresem, niecałe pół kilometra od obecnej siedziby.

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

To oburzające!!!! Jak mozna tak mówć o szkole, której się nie zna?!Poziom co raz nizszy? A kto jest winien temu, że dzisiejsza młodziez zadaje nagminnie pytanie: "Po co się uczyć? Ja i tak jestem już ustawiony bo starzy mają firme i kasę, a ja ją po nich przejmę. Teraz rzadzi pieniadz. Takie czasy."Dostrzegam wsrod modziezy spadek motywacji do nauki i brak autorytetow. Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży przez rodzinny dom chowanie... niestety...

jest mi to obojetne nie ucze sie tam
ale mam znajomych i mowią ze dobrze sie dzieje ze zamykaja ją bo i tak sie robi co chce

Co to znaczy, ze robi sie tam, co sie chce? To szarganie dobrego imienia tej szkoły! To lekarstwem na obecny stan rzeczy ma byc zespół z gimnazjum. Przecież to poroniony pomysł!!! Pokazcie mi taki zespół z połączenia szkół- średniej i gimnazjum? A moze jak ktoś juz wczesniej pisał zróbmy zespół szkół róznych i dołóżmy jeszcze podstawówkę! A co tam sobie żałować, dodajmy jeszcze i przedszkole o profilu drzewnym! Paranoja. To bedzie niewypał pod względem wychowawczym- panowie po 19 lat i dzieweczki po 14. Czy ktos o tym pomyślał? Tak, zróbmy zespół ... lepiej teraz niech straca prace Ci z ZSD , bo inaczej to, jak pisze pan i władca, prace straca nauczyciele z PG3. A czyz nie mozna po prostu przeniesc ZSD do innego samodzielnego budynku? Panie i władco, czy tak nalezy rozumieć twoje słowa, ze rozwiazanie ZSD ma byc ratunkiem dla nauczycieli z PG3 ,by nie stracili pracy?

Krzyk wokół tej szkoły niewarty sporu.
Szkółka, gdzie jak gminna wieść niesie, swoistą tradycją stało się zjawisko pisania matury w kiblach przez kumpli z normalnych szkół łomżyńskich w ramach samopomocy dla kolegów z drzewnej chyba nie jest warta tego szumu.
Ale pewno jak koledzy pomagali w takiej sytuacji, to pewnie i dzisiaj wykażą się solidarnością pomogą i w zagrożeniu przeniesieniem, tam gdzie jej miejsce - tj w pobliże warsztatów. Wszak jest to szkoła, która powinna dawać umiejętności praktyczne. Logika nakazywałaby, aby technik drzewiarz kształcony był w tartaku. Z tego też powodu propozycje wyprowadzki na teren tartaku są racjonalne i jak najbardziej logiczne.

(........)

To ciekawe ... matura pisana w kiblach? Masz ciekawe doświadczenia gościu! Co za brednie... Zapytaj tych co sie tam ucza, to ci powiedzą, czy w ogóle mogli wyjsc na siusianie podczas matur! Oj widzę, ze wielu ma teraz pole do popisu i "wiesza psy" na ZSD. Poniżyć innych, aby siebie wywyższyć to piętno naszych czasów...

" Żal, żal za dziewczyna, za zielona Ukrainą..."

he, he, może to choinskiego przypadek z tą maturą... absolwent w końcu, no a może i nie :)
a co do naboru, chyba logiczną rzeczą jest jego stan przy takiej medialnej nagonce na likwidację... w końcu i kłamstwo powtórzone ze 100 razy może zostać przez większość uznane za prawdę.. :(

per.son, chcesz, żeby pokazać Ci połączenie gimnazjum i liceum? Proszę bardzo. 1LO+PG6. wszyscy żyją w zgodzie, problemów brak...

hahahahhahaha co do zachowania uczniow ZSD to mozemy porozmawiac szczegolnie z uczniami WETY... ktora tak wielce jest uzdolniona... a na glupiej pielgrzymce <raczej w trkcje podrozy na nia> walnela ********* popisowe...... Gratulujeeee..... my przynajmniej umiemy sie zachowac...
a jezeli wam ttak bardzo zalezy zeby wczynano bojki w PG3 starszych z mlodszymi to prosze bardzo.... bo nie wieze ze tak sie nie skonczy... bo kazdy zna dzisiejsza mlodziez... a co to wczesniejszych wypowiedzi o 14sto letnich dziewczynach i i 19 letnich chlopakach zgadzam sie ciekawie bedzie wygladalo...

Tak... ale tam nie ma trójkąta bermudzkiego! No i zeby była zgoda to dwie strony musza chcieć...Nic na siłe ... Z tego połączenia "dobrego małzeństwa "nie będzie!

"Dajcie mi władzę ,a ja was usadzę."

no pewnie ze trzeba zgody z dwuch stron ale takowej nie bedzie... sama wiem ze jak jakis gowniarz sie czepnie to nie bedzie nikt ze mlodszy ze on z gimnazjum.... a tam tez takie sie ucza
... niestety taka kolej rzeczy ;/

Kurde ludzie,jak tak czytam niektórych wypowiedzi to mnie krew zalewa,po jakiego h... gadać jak się nie ma pojęcia.Ala niepotrzebnie założyłaś ten temat :D,teraz będą pierdzielić smuty.

Tak jak ktoś już to napisał, połączenie gimnazjum ze szkołą ponadgimnazjalną świetnie sprawdziło się na Bernatowicza w Zespole Szkół Ogólnokształcących. Per.sor pisząc o 19-letnich młodzięcach i 14-letnich dziewczynkach chyba uważa, że uczniowie Drzewnej to potencjalni zboczeńcy, gwałciciele i pedofile – nieładnie per.sor!!! Jeżeli nie połączy się obu szkół to pracę również będą tracić nauczyciele Drzewnej, bo nie będą mieli kogo uczyć. Kilka lat temu połączono „trójkę” z „czwórką” i jakoś nikt pracy wtedy nie stracił. Podobnie ma być teraz. Co do poziomu nauczania w Drzewnej, to nie wiem jak jest obecnie, ale parę lat temu, jak przenoszono V LO do „Mechaniaka”, to się podobno zrobił wielki płacz i lament, bo w ZSD oceny 3 i 4 można było mieć bez niczego, a w ZSM na tróję trzeba już było się napracować.
Z resztą, nie ma co polemizować za pomocą tego forum. Jutro radni podejmą decyzję w tej sprawie i wierzę, że będzie to decyzja dobra dla całej łomżyńskiej oświaty.

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

radni podejmą... raczej klepną co im ten pan z wąsem z Jedwabnego pod nos podsunie... :(

sądzę, że gdyby nie nagonka na drzewną, to szkoła dałaby sobie radę, jak każda szkoła zawodowa,gdyby jeszcze dostawała jakieś dotacje na funkcjonowanie (na sesji marcowej RM okazało się, że były lata, gdzie kasy było zero, no, ale skoro przydziela to prezydent, nie powinno w zasadzie dziwić...), za kilka lat będzie głośny kwik za brakiem fachowców, ale co to choinskiego obchodzi.. po nim choćby potop.. :(

Pedofile?! Zboczeńcy?! To nie pod tym kątem było... Prosze mi nie wkładac w usta tego typu sformułowań! To oszczerstwo! Jak to głodnemu chleb na myśli... Szkoda słów!
Jak to nikt nie stracił pracy po połączeniu trójki i czwórki? Takie brednie to tylko ciemnym wciskać,może ktos uwierzy? Panie i władco a co nie mogłeś skończyć Drzewnej i przeniosłeś się do Mechaniaka? Za wysoki poziom w ZSD? Skąd takie info i znajomość tematu?. Decyzja dobra, ale dla kogo? Tych co mają w tym interes?

Pedofile?! Zboczeńcy?! To nie pod tym kątem było... Prosze mi nie wkładac w usta tego typu sformułowań! To oszczerstwo! Jak to głodnemu chleb na myśli... Szkoda słów!
Jak to nikt nie stracił pracy po połączeniu trójki i czwórki? Takie brednie to tylko ciemnym wciskać,może ktos uwierzy? Panie i władco a co nie mogłeś skończyć Drzewnej i przeniosłeś się do Mechaniaka? Za wysoki poziom w ZSD? Skąd takie info i znajomość tematu?. Decyzja dobra, ale dla kogo? Tych co mają w tym interes?

Z całym szacunkiem dla uczniów i Drzewnej i Mechaniaka, ale sposób wypowiadania się Pana i Władcy sugeruje, że jest on "troszkę" lepiej wykształcony...

Ooo...Widzę, ze mamy kółko wzajemnej adoracji...

No właśnie mieczyk,z tymi dotacjami dla drzewnej przyznam ci rację,akurat wiem coś na ten temat.Co za sprawiedliwość jeżeli inne szkoły dostawały i dostają nadal a dla drzewnej poskąpiło się tej pomocy finansowej.potem to gadki że szkoła wymaga remontu,sypie się,ruina,choć nawet wcale tak nie jest,przynajmniej ja nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu spowodowanego złym stanem budynku,nikomu żadna cegła na głowę nie spadła.W sumie wszystko jasne,bo jeżeli z biegiem lat zostały by przeprowadzane remonty budynku finansowane przez miasto stan na dzień dzisiejszy był by znacznie lepszy,a wtedy pretekst co do stanu budynku który wymaga niezwłocznego generalnego remontu którego może zapewnić jedynie OKE był by nie na miejscu.

w sumie to argument z OKE jakoś przycichł ostatnio...
sprawa drzewnej prawdopodobnie okaże się "kręceniem lodów" jakiejś grupki kolesiów... i to jest bardzo smutne, jak to historyczne miasto, w którym za sprawą jezuitów szkolnictwo odgrywało niegdyś wiodącą rolę, jest pogrążane przez cynicznych, połączonych wpływami ludzi :(

czytam powyższe posty i na temat niektórych, nawet nie warto ścierać liter z mojej klawiatury. Jestem absolwentem tej szkoły, ukończyłem PST, na ten czas był to jeden z najwyższych, jak nie najwyższy poziom nauczania w Łomży. Był. Potem to już zaczęły się rozgrywki miejscowych "notabli", a to co dokazują obecne "władze" miasta to, no cóż, śmiać się nie mogę nad cudzym nieszczęściem. "Jak Bóg chce kogoś ukarać, to odbierze mu rozum". Panie Choiński, roz... dol tę szkołe, tak samo jak miasto i własny dom. Wtedy staniesz w pełnym majestacie i powiesz - "O tom ja", a po mnie i potop. Jak długo prezie będą wchodziły w d.... dla pana Jacka W. ps. trzy lata do odsiadki. Przecież tu o to chodzi no nie? Reszta to ideologia i sranie w banie.

ściemka wszystkim

Propozycja dla Drzewnej? Przeciez Pan Prezydent miał wybudować nowy Kampus przy Sikorskiego? Taka też była uchwała Rady Miasta, no nie? Ale zrobiono wszystko aby zmniejszyć nabor a teraz mowi się, ze nie ma dla kogo budować? Pozamykaja szkoły, porozwiazuja, potworzą zespoły, stworzą "molochy" a potem bedzie płacz, bo beda problemy wychowawcze... Co za polityka... Szkoda gadać...

jak potrzebował działek przyrzekał kampus na PrzySikorskiego...

Najgorsza szkoła średnia w Łomży. COś faktycznie trzeba z tym zrobić.

może wypadałoby wspomóc, a nie tylko kłody pod nogi...

A co z Wety jesteś? Idż sie utop pogorzelcu jeden...

mam pytanie to beda sie uczyc w tym budynku do konca wrzesnia?????czy przeniosa ich od stycznia????bo wczesniej czytalam ze od wrzesnia beda sie uczuc razem z pg3

tzn ze sie robi co chce
chodzi wagaruje iteed w normalnych szkołach wychowawca sie tym zajmuje

To smutne że można tak jednym cięciem przekreślić 90- letnią tradycję szkoły... "Bo to juz jest koniec...?" To nie do wiary...Kondolencje dla wszystkich miłosników i przyjaciół tej szkoły.... Niech żłują Ci , którym nie było dane poznać klimatu tej szkoły _ takiej atmosfery i komfortu to ze świeca szukać! "Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy..." I wielkiego Likwidatora i tych którzy przyczynili się do rozwiazania tej szkoły wcześniej czy póżniej dosiegnie sprawiedliwość...Bo takie są prawa natury.

" Chwila, która trwa może być najlepsza z Twoich chwil..."

zamiast do konca wrzesnia mialo byc do konca roku szkolnego pozostano w tym samym budynku?

" ....w normalnych szkołach wychowawca sie tym zajmuje..." szczegolnie w wecie gdzie nauczyciel dostaje w mazak za odezwanie sie nieeeE? najlepiej oczerniac innych jak sie nie spojrzy na siebie....

to nie Rada Miasta, to Rada Prezydenta :(( żeby nie był chociaż takim miernotą...
kręcą lody, kręcą... się dokręcą :)

jutro radiowa jedynka uderza na Perspektywę, ciekawe gdzie tamtejszy prezes umknie? :)) może w końcu ktoś z zewnątrz zainteresuje się działeczkami w Łomży :)

"mieczyk",użyłeś określenia "człowiek z Jedwabnego".Proszę nie obrażać tego miasteczka.P viceprezydent pochodzi z wioski odległej o około 10 km.Chyba ta wioska nazywa się Zonklewo.

przepraszam, jeśli uraziłem Jedwabne, nie było zamiarem moim obrażenie tegoż miasteczka, raczej podkreślenie wątłych związków likwidatora z miastem Łomża
dzięki za informację ponit, Zonklewo, tam też muszą się za niego chyba wstydzić... :(

"
szczegolnie w wecie gdzie nauczyciel dostaje w mazak za odezwanie sie nieeeE?
"

ta pobita to podobno kobieta była...
wydaje się to być efektem zamiatania pod dywan przez lata wyskoków w tej szkole, naciągania wyników matur ustnych, robienia dobrej miny... zresztą pan naczelnik oświaty z UM powinien najlepiej o tym wiedzieć... w końcu wywodzi się ze środowiska tej szkoły... więc sytuacja zapewne jest opanowana :)

opanowana, nie opanowana... w każdym razie teraz można dać w mazak ludziom z UM, i też nikt się nie dowie :P

łomżyńskim zdrajcom należy się... mazak :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org