Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Msza św. za Ojczyznę i ks. Popiełuszko oraz program poświęcony Janowi Pawłowi II |
Serdecznie zapraszamy na uroczystość Mszy św. w intencji Ojczyzny i Ks. Jerzego Popiełuszko, w rocznicę śmierci sługi Bożego oraz wspomnienie wyboru kard. Karola Wojtyły na Papieża, która odbędzie się w dniu 19. października 2008 r. o godz. 16.00 w kościele parafialnym p.w. N.M.P. Częstochowskiej przy ul. Poznańskiej w Łomży. Mszy św. przewodniczy i homilię wygłosi ks. prałat Paweł Bejger. Program uroczystości: 15.50 – wprowadzenie pocztów sztandarowych; 15.55 – przywitanie pocztów sztandarowych i gości; 16.00 – Msza św. w intencji Ojczyzny i ks. Popiełuszko; 17.00 – program poetycko-muzyczny „Słowiański Papież” w 30 rocznicę pontyfikatu Jana Pawła II w wykonaniu Teatrzyku Żywego Słowa „Logos”.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Msza św. za Ojczyznę i ks. Popiełuszko oraz program poświęcony Janowi Pawłowi II |
reklama średniowiecznych tradycji ----------------------------------- ////////////////////////////////// -----------------------------------
|
|
Re: Msza św. za Ojczyznę i ks. Popiełuszko oraz program poświęcony Janowi Pawłowi II |
"Społeczeństwo, któremu trudno się wyzbyć wad narodowych, buduje kolejne kaplice". To stwierdzenie ks. Józefa Tischnera ma związek, wbrew pozorom, bliski z różnymi uroczystościami narodowo-katolickimi. Pompa, napuszenie, hurrapatriotyzm, sztandary, fanfary..., a gdzie tu miejsce dla Boga, gdzie miejsce dla Chrystusa, który upominał by modlić się w ciszy, spokoju, samotności, krótko: "Ale ty, gdy się modlisz, wejdź do komory swojej, a zamknąwszy drzwi za sobą, módl się do Ojca swego, który jest w ukryciu[...]. A modląc się nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swojej wielomówności będą wysłuchani. Nie bądźcie do nich podobni, gdyż wie Bóg, Ojciec wasz, czego potrzebujecie, przedtem zanim go poprosicie". nowanna
|
|
Nowanna - Tak to bywa kiedy szewc uczy księdza jak ma się modlić. A kto powiedział gdzie się was dwuch lub trzech zbierze w imię moję tam ja będę pośród was? O co prosić będziecie - spełnione będzie. Czytaj : zbierzcie się w imię moje - nie ma podanej maksymalnej liczby. Czy każdy taki pojedyńczy w komorze zamknięty osobnik może odprawić liturgię Mszy Św. ? Gzie tu prymat Św. Piotra , gdzie ustanowienie Eucharystii - wielki czwartek i ostatnia wieczerza? Itd. itd. Szerzysz tu gadkę świadków jechowych i masonerii, chociaż jak wiem i jedni i drudzy też mają swoje czasem bardzo liczne spotania.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |