poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Proboszcz Jankowski Łomża

Czy ktoś miał z nim takie przeboje jak ja? Chciałem brać ślub w innym kościele niż u niego ( bo nalezę do niego do parafii), to powiedział , że nie ma takiej możliwości tylko musimy brać u niego bo zgody na ślub w innym kościele nie da. ( nawet wizyta u biskupa nic nie dała), musieliśmy również zapłacić za kurs przedmałżeński który on organizuje , chociaż na kurs chodziliśmy w innym miejscu, a gdy spytaliśmy ile kosztuje ślub to powiedział ze co łaska ale nie mniej niż 1500 zł. (ślub i tak wzięliśmy w innym kościele bez niczyjej zgody za 500 zł). Nie pozwala pochować nikogo na innym cmentarzu jak tylko na swoim ( w innym przypadku nie pogrzebie zmarłego), ciało również nie może leżeć w innej kaplicy tylko u niego i jego firma pogrzebowa musi obsługiwać pogrzeb, a najlepsze jest to ze namawia żeby stypę robić w FADOMIE ( podobno ma udziały). I podobno nic nie mozna z nim zrobić bo kościół ma pobudowany na swojej ziemi i nikt nie może go wypiepszyć .

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Proboszcz Jankowski Łomża

mi jakoś nie przeszkadza. Słyszałem trochę objekcji na temat jego osoby, ale osobiście nie naraził się mi. Może po prostu jest przedsiębiorczy? :)

...

to prawda, mnie postawil w takiej samej sytuacji! ale dziwie sie ze tobie kazal brac slub w twojej parafii jak slub bierze sie w parafii zony zawsze :/

To zadna nowosc. Ja osobiscie u niego slubu nie bralam ale moja siostra 12 lat temu brala u niego slub. Wszystko bylo zalatwione i na slubie u niej mial grac zespol ten co gra na 9 rano, bo siostra i szwagier w nim spiewali kiedys. Ale Pan proboszcz w dniu ich slubu zadzwonil do nas do domu i powiedzial, ze jezeli nie zostanie zaplacone organiscie (ktory i tak nie gral) slubu nie bedzie!!

Miałem "przyjemność" pobierać tzw. lekcje religii u tegoż. Pamiętam jak rozważaliśmy problem: czy pocałunek z języczkiem to już grzech, czy jeszcze dozwolona gra miłosna przed ślubem?
Po jaką cholerę stresujecie się tymi, kościelnymi ślubami! Ślub w USC może być równie uroczysty i nie trzeba upokarzać się "naukami", z których śmieje się młodzież gimnazjalna. Toż to profanacja rozumu! Znam parę, która po cywilnym pięknie żyje, wychowując dziecko i pomimo zapowiedzi o ślubie kościelnym, wcale się im to tych egzorcyzmów nie pali.

Nie bądżcie naiwni w wierze.

rudy błazen z druhem

tylko co z dzieckiem? oni pomysleli chyba tylko o sobie, a chrzest, komunia swieta, bierzmowanie dziecka? i tak beda musieli isc i prosic! tak byc nie powinno! do tego nie mozna zmuszac!

Jak się okazuje to tylko w łomży są takie problemy , bo znam ludzi w warszawie którzy żyją bez ślubu kościelnego i dziecko ochrzcili bez żadnego problemu i z komunią też nie mieli problemu, kościól powinien z otwartymi rękoma przyjmować ludzi którzy chcą ochrzcić dziecko a nie kłaśc tylko kłody pod nogi i stwarzać problemy

poki co dziecko mozna samemu ochszcic i nie jest potszebna do tego rzadna kaplanska reka.

jedyny prawdziwy jasio :}

siemka, mam pewien pomysł,aby funkcja proboszcza była kadencją np. na 5lat przyznawaną przez biskupa,wtedy taki proboszcz by nie traktowal parafi jako swojego wlasnego folwarku,ksiądz Jankowski zakorzenil się tu na stałe i rzadna siła go nie jest w stanie ruszyć ,

TADZIKk

a w moim kosciele jest taki ksiadz od kilku ladnych lat ktory przygotowuje do bierzmowania ale nie wzystkich dopuszcza zalezy kto mu przypadnie do gustu a jak mlodziez nie zna odpowiedzi na pytanie to rodzic musi odpowiadac i jak on tez nie odpowie to dziecko nie pojdzie do bierzmowania tak jak moj maz wiec mamy tylko slub cywilny bo bez bierzmowania nikt nam nie chce go udzieli a moj maz powiedzial ze poraz kolejny nie bedzie uczestniczyl na tych wszystkich spotkaniach i zbieral podpisow a nie zdal bo ksiedzu sie nie spodobal i nie wazne ze umial i wszystko mial co trzeba i dlatego ze nie mamy slubu koscielnego nigdziej nie chca mi o chrzcic synka a juz ma 9 miesiecy bo u siebi w kosciele u tego samego ksiedza uslyszalam najpier slub po tem chrzes i bylo koniec tematu a proboszcz mojej parafi jak chodzil po koledzie jak jeszcze nie mialam meze zapytal sie czy pracuje a ja ze nie a on to na co czekasz do pracy bo slubu za darmo nikt ci nie da!!! i oni sie dziwia ze ludzie do kosciola przestaja chodzic a lbo ze mlodziezy wcale nie widac to niech tak nie robia i nie zniechecaja swoja postawa i to sa nasi ksieza

mloda22

Nie powiino się zmuszać! tak, nie powinno się zmuszać poprzez chrzest niemowlęcia, posyłania nieświadomych dzieci do 1 komunii itd. To jest indoktrynacja religijna, narzucanie wiary przez rodziców. Tak uformowany osobnik ma trudniejszy wybór w dorosłym życiu, bo musi przełamać wpojoną, od dzieciństwa, religię. Dlatego, w niektórych nowoczesnych religiach protestanckich, chrzest przyjmują dorośli. Moje dzieci nie chrzczone i niekomunijne, ale miały możliwość wyboru, nawet przed 18 rokiem życia, już w szkole średniej mogli sami decydowac o religii. Gdyby system wychowywania w Polsce był wolny od indoktrynacji religijnej, społeczeństwo byłoby o wiele bardziej nowoczesne i zlaicyzowane, bo świadomi ludzie jako dorośli, nie chcieliby, ani chrztu, ani nic co łączyć by ich miało z zakłamaną religią.
W wa-wie księża muszą stosować inną "taryfę" bo tam jest nowocześniejsze społeczeństwo, zlaicyzowane. Postępowanie księży na wzór ks. Jankowskiego spowodowałoby pustkę i tak słabo wypełnionych kościołów.

Nie bądżcie naiwni w wierze. Postęp cywilizacyjny to również odrzucanie "wiary ojców".

rudy błazen z druhem

Również miałam identyczną sytuację.Ślub brałamw innym Kościele.Wielkie problemy.

Paplaku ty załóż swoją religię zbuntowanych, jak widać nie będziesz sam, ale wiesz już dawno ktos cię w tym uprzedził tylko że Św. Michał się z nim rozprawił. Teraz on tobą zawładnął i jesteś narzędziem w jego ręku.

paplik dobrze pisze zreszta jak zawsze, po pierwsze sakramenty w kosciele powinny byc udzielane darmowo a nie co laska 1500 zlotych heeh poj.. ne czarnuchy do pieca z nimi

jacy wierni taka parafia ( bez urazy i bez złych skojarzeń) bo jeżeli wierni chętnie dają na tacę i dużo, to w parafii macie teraz na przykład dwa kościoły. Ta kaplica cmentarna, sorry, ale to jak drugi kościół. Przepych to też grzech.

Z tego co się orientuję księża ślubują ubóstwo i posłuszeństwo. Chciwość, pycha i próżność to wielkie grzechy, większe niż pocałunek z języczkiem.
Ale o tym chyba nasi niektórzy księża zapominają.

Ksiądz Jankowski stwarza problemy 2 lata temu musiałam wziąć zaświadczenie gdyż zostałam poproszona na świadka chrztu no i dostałam je...po opłacie 50 zł (nie miałam przy sobie aż tyle, bo nie sądziłam, że za papierek tyle trzeba zapłacić więc..proboszcz stwierdził, że teraz raptem nie ma czasu..nastepnego dnia juz był bardziej wyrozumiały kiedy zainkasował pieniądze..)

Powiem szczerze, że

jankoski chlopak z wioski !!!

no chyba z wioski ;]

...

Księże Obserwatorze:

Zakładanie religii, w sytuacji kiedy, "jedynie słuszna", katolicka ma monopol państwowy, z finansowaniem z budżetu włącznie, nie ma sensu.
Poważnie mówiąc, ten naiwny okres w życiu, kiedy byłem religijny mam na szczęście za sobą. Nie jestem, żaden "zbuntowany" tylko świadomy, żyjący zgodnie z własnym sumieniem i racjonalizmem, ateistą. Inni, np. wyrażający tu krytyczne uwagi wobec kleru, stoją okrakiem pomiędzy kościołem, do którego zostali "zapisani" od urodzenia bez udziału własnej woli, a racjonalnym postępowaniem wbrew absurdalnym zakazom i nakazom anachronicznej religii. Nie podjęli oni jeszcze decyzji o wystąpieniu z kościoła, bo są poddawani presji stereotypem, że "niereligijność" to coś złego. Gdyby w Polsce nie było indoktrynacji katolickiej od urodzenia, poprzez szkołę itd. wielu, z tych utyskujących na księdza, dawno dałoby sobie spokój z zakłamaniem i obłudą kleru.
Czego wszystkim serdecznie życzę.

rudy błazen z druhem

Nie tylko chodzi o pieniądze. Jankowski tereryzuje calą parafie. Młodzież do bierzmowania zgania jak stado baranów na środek przed ołtarz. Każe stać im jakby ławek nie było.. Dzieci mdleją,upadają, a księża sobie z tego nic nie robią. Stare dewotki siedzą w ławkach, śmierdzące, cuchnące więc nic dziwnego,że w takiej duchocie ktoś z tego powodu padnie. Dzieci komunijne też mają się za swoje. TO jest dziwne, ŻE NIKT NIE MOŻE NIC WSKURAĆ Z TYM JAKNOWSKIM. WSZYSCY GADAJĄ, A NIC NIE ROBIĄ.. JAK TAK DALEJ BĘDZIE TO JANKOWSKI ZE STARYMI DEWOTAMI SAM BĘDZIE SIĘ MODLIĆ. MŁODZIEŻ MU PIĘKNIE PODZIĘKUJE ZA TAKĄ WIARĘ I TAKI PRZYMUS.... Oprocz bierzmowania to jest jeszcze i szkola, ktora tez wymaga od tej młodzieży!!!!!

jA TAM OSOBIŚCIE NI MAM NIC DO KSIĘDZA JANKOWSKIEGO. jESTEM Z JEGO PARAFI
1) FAKT DZIECI DO KOMUNI I DO BIERZMOWANIA MUSZĄ STAĆ PRZED OŁTARZEM SAMA TO TESTOWAŁAM I WIEM ŻE TO JEST MĘCZĄCE ALE MOŻE TO JEST SPOSÓB DO DOTARCIA DO MŁODZIEŻY.
2) pROBOSZCZ MUSI JAKOŚ ZARABIAĆ NA KOŚCIÓŁ Z TĄD TE OPŁATY
3) sLUB FAKTYCZNIE POWINIEN BYĆ BRANY WQ PARAFI ŻONY
4) tO NIE JEST MIEJSCE NA TAKIE ROZMOWY!!
5) jA KSIĘDZA JANKOWIEGO LUBIĘ I NIE MAM NIC DO NIEGO

POOWINNIŚMY SIE CIESZYĆ Z TAKIEGO PROBOSZCZA JAKIEGO MAMY ZOBACZCIE ŻE ON SOBIE TYCH PIENIĘDZY NIE BIERZE NA CO MU ONE? iLE KOŚCIOŁÓW POBUDOWAŁ CMENTARZ NA TO TO WSZYSTKO IDZIE. kAŻDY CZŁOWIEK MA SWOJE ZAETY I WADY

mŁODA:
Ad.1. To jest sposób dotarcia do młodzieży? No, powiem że dość oryginalny, ale bardzo nieskuteczny. Sam przez to przechodzilem i w 75% przypadków takie stanie na srodku przez ponad godzine tylko dodatkowo zniechęca.
Ad. 2. Proboszcz musi zarabiać? To czemu nie musi płacić podatków jak każdy uczciwie pracujący człowiek? I dla jasności powinien wywiesić na widoku jakiś cennik usług, co by każdy widział za co i ile musi zapłacić, żeby owa usługa została wykonana...
Ad.3. zgoda
Ad. 4. A jakie jest dobre miejsce na takie rozmowy? W żadnym innym miejscu taka rozmowa nie zostałaby poruszona. Poza tym właśnie dlatego powstały fora internetowe, żeby ludzie mogli jawnie wygłosić swoją opinię
Ad.5. Ja ks. J. nie lubie. I mam np do niego to, że pod pretekstem budowy kaplicy cmentarnej, zbudował za datki "wiernych" de facto nowy kościół. Poza tym jest to człowiek w podeszłym wieku, który nie do końca ma kontakt z obecną rzeczywistością, jest zamknięty na wszelkiego rodzaju innowacje, nowe pomysły. Bo czym wytłumaczyć zachowanie jakie opisuje popo_12 lub przypadek kiedy nie chce ochrzcić dziecka, które urodziło się zanim jeszcze rodzice wzięli ślub? Pytam - czym te dziecko zawiniło? I takie tam inne...
Reasumując - facetom w spódnicach mówimy nie!

Muszę powiedzieć, że nie zgadzam się z mŁODĄ w kilku punktach.
Ad1
To, że młodzież stoi na środku kościoła nie jest w żadnym wypadku konstruktywne. Nie wiem czy zauważyłaś, ale przez większość mszy księża ganiają za bierzmowanymi i wyciągają ich z ławek itp. To tylko dekoncentruje innych. Poza tym nie wiem, czym się różni msza dla młodzieży od mszy dla dorosłych? Moim zdaniem na tej przeznaczonej dla osób młodych powinno się rozważać ich problemy, a nie czytać jakieś listy, które w zasadzie mało, kogo interesują.

Ad4
Tak się składa, że 4lomza jest miejscem gdzie różni ludzie wypowiadają się na naprawdę różne tematy. A określenie „takie tematy” jest tutaj totalnie nie potrzebne. Generalnie nie bardzo rozumiem, o co Ci w tym momencie chodziło.

Poza tym też nie mam nic do ks. Jankowskiego w sumie sporo zrobił. A do Ciebie Młoda mała prośba nie pisz caps lockiem i czasem zaglądaj do słownika
Pozdrawiam.

Młoda:
Twój krzyk dużymi literami budzi niepokój. Wiele młodych dziewuch żywi uczucie do b. niemłodych mężczyzn z jedynego tylko powodu: lubią ich kasę nieważne czy pochodzi z uczciwej pracy "oblubieńca" , czy też ze zdzierstwa ofiar "na Kościół" i za "Bóg zapłać". Twoje usprawiedliwienie dla "pazerności" może brać się z tego, że uczucie do księdza rozbudziło się w tobie być może po raz pierwszy, gdy byłaś uroczą członkinią szkolnej delegacji uczniów SP nr 5, składających kwiaty i prezenty w dniu imienin księdza J.

Dobre dni dla Polski zaczną się z chwilą nastania złych dla kleru i kościoła.

rudy błazen z druhem

paplik
ja nie należałam do tej młodzieży chętnej która z kwiatkami biegała. Duże litery to nie krzyk tylko lubię pisać caps lock
gronka
zgadzam się z tobą bo ja nie uważam że tak powinno się stać na środku w innych parafiach tego nie ma i wiem o co chodzi bo sama przez to przechodziłam
light
napisałam że proboszcz musi zarabiać na kościół a ty chyba to źle odebrałeś

a co dodatkowo opowiem to np. to że znam przypadek kiedy ksiądz Jankowski udzielił chrztu 4 letniemu dziecku a zarazem ślubu rodzicom. Więc jeśi o to chodzi to się negatywnie nie będę wypowiadać. Chociaż od wielu ludzi słyszałem różne opinie. Ale faktycznie chrzest powinien być nawet gdy rodzice nie mają ślubu bo dziecko nie jest niczemu winne. A skoro ksiądz Jankowski jest już tak długo tu proboszczem to niech będzie ile da rade. Ja go szanuje zrobił wiele dobrego. Ale poodkreślam każdy ma jakieś wady

Jankowski to z(...), anie ksiadz! Materialista piep...jak byl po koledzie u mojego narzeczonego i zapytal o wiek to powiedzial: "o to niedlugo bedziemy panu slub sprzedawac" SPRZEDAWAC, nie UDZIELAC!!!

Młoda : tak nie bierze dla sibie domek w Balikch trzeba zadbac..a w poznaniu Panie lekkich obyczji za darmo nic nie robia he

Igusia

Parafianie księdza Jankowskiego znają go i wiedzą, że jest to świetny proboszcz i wspaniały organizator.

Oczywiście nikogo nie oskarżam o kłamstwo (za wyjątkiem znanego na cały świat kłamcę, oszusta i szuję o pseudonimie pol1) a wszelkie informacje na temat księdza jankowskiego wynikają chyba z Waszej niewiedzy, albo z plotek.

Z księdzem Jankowskim spotykam się raz w roku podczas kolędy i widuję go w kościele.
Podczas kolędy pieniądze, które otrzymuje zawsze zapisuje do rejestru i przypomina ile ofiarowało się w roku poprzednim. Nigdy, ale to nigdy nie powiedział nam ile mamy dać!!! To my sami o tym decydujemy, a ksiądz Jankowski kilka razy nawet pytał się, czy nie za dużo dajemy (zwłaszcza wtedy, kiedy byłem bez pracy)
W naszej parafii brałem ślub (bo jak słusznie ktoś zauważył ślub bierze się w parafii żony, a nie męża!) tu także chrzciłem swoje dzieci i nigdy nie odczułem jakielkolwiek presji na "kasę" ze strony proboszcza.

Niedawno pochowałem bliską osobę z rodziny. Była z naszej parafii.
Msza była w kaplicy przy ul. Przykoszarowej, ksiądz, organista i kościelny od nas. Ciało pochowaliśmy na cmentarzu przy ul. Przykoszarowej i wiecie co?

Ksiądz proboszcz nie robił nam żadnych problemów. To była nasza decyzja. Więc nie piszcie głupot o tym, że proboszcz pozwala tylko na pochówek na swoim cmentarzu, bo w to nie uwierzę.

Ci z Was, którzy są na forum długo, wiedzą, że niektórzy fanatycy religijni zarzucali mi, że niszczę kościół (ten Toruński chyba), że piszę najgorsze rzeczy na temat Pana Rydzyka (którego uważam za złego człowieka), że próbuję kościół reformować etc, tec.

W przypadku księdza Jankowskiego muszę stanąć w jego obronie, bo uważam go za najlepszego proboszcza i wspaniałego gospodarza naszej parafii. Nie piszę tego by się komuś przypodobać, ale ktoś musi napisać prawdę, bo od tych plotek i pomówień robi mi się niedobrze...

Via Baltica najkrótszą trasą - to szansa na rozwój Łomży

młoda22 u Kapucynków ochrzczą Twoje dziecko bez problemów, wystarczy się do nich zgłosić

Trochę OT...
Zniechęciłem się całkowicie do kościoła (jako instytucji a nie wspólnoty) kiedy chciałem ochrzcić swojego syna w jednej z łomżynskich parafii (nie na Łomżycy) w sobotę. Rodzice chrześnie mieszkają w Warszawie, więc niedziela była nieco kłopotliwa dla nich. Ksiądz proboszcz powiedział, że w sobotę to dzieci samotnych matek są chrzczone... Dla mnie to prostactwo i jakaś głupota, bo skoro zadaniem księdza jest ewangelizacja to powinien się cieszyć że ma kolejnego wierzącego. Powiedziałem że będę dumny jak moje dziecko będzie ochrzczone razem z dzieckiem samotnej matki bo to jest dopiero świętość wychowywać dziecko samotnie. Trochę mu ten ryjek się zrobił mniej czerwony, ale mi niesmak pozostał.
Jak ktoś jest kolejarzem to stara się prowadzić pociągi jak najlepiej. Jak ktoś jest księdzem.... to niech sam sobie dopisze. Gęby pełne frazesów u miłosierdziu, o potrzebie bycia dobrym - a rezultat?
Oczywiście nie wkładam wszystkich do jednego worka ale sam to przeżyłem i jestem zdegustowany do dziś.

myśłem jak powstawał nasz internet na forum Łomża że to będzie forum edukacyjne pełne szacunki dla pracy i służby ludzi w naszym mieście a okazało się że jest forum siania nienawiści iwydumanych i fikcyjnych zdarzeń ks.prałat jest dobrym i głębokiej wiary Kapłanem jestem z parafii Św. Brunona imogę zaświadczyć że coś nie jest w porządku z naszą młodzieżą a Kościół i ks. Dziekana zostawcie w spokoju obyście potem gdy pozakładacie własne rodziny i waszym dziecim potrzebna była wiara do pradłowego ich rozwoju i żebyście nie walczyli z własnym sumienem "jaki byłem głupi pisałem na księdza nierozważne teksty ."

Jankowski to mafioso i kasiarz - tak jak 95% Czarnych Peleryn. Płacisz, albo masz naprawdę, to mało kto już z nim wytrzymuje. Nawet księża z tej parafii - nic dziwnego, bo mają rygor jak w żydowskim Getcie.

Z resztą.....
jak patrze na takich jak Jankowski to w cale nie dziwię się ludziom, którzy wątpią w kościół. Mają prawo, bo 95 % księżaków to cwani businessmani chowający się w sutannach. Gdzie prawdziwa wiara, ubóstwo, oddanie Bogu? Ano w DUPIE! Liczy się kasa, kasa i tylko kasa - ona jest Bogiem Kościoła XXI wieku.

Czołem jasiu_śmietana.

Można jeszcze więcej napsuć. Np.:

/Krakus/

Szanowny/a 2late2sql

1.Internet to nie powstał na 4lomza
2.Większość ludzi to po pierwsze nie młodzież a po drugie na pewno nie "wasza"
3.Zaświadczyć to można sobie przed Sądem biskupim
4.Pisać to każdy może - odpowiedzialnośc jest jego
5.Praca to praca, służba jest w policji, a z tego co pamiętam ksiądz miał być "pasterzem" a nie wilkiem

I nie jadę tu po ks. Jan.... tylko po prostu wyrażam swoją opinię

Mam nadzieję że to tylko żart, bo po takim tekście to mi się chce zwrócić obiad

Paplik smieszy mnie twoja postawa... Po prostu rozwalasz mnie kazdym swoim postem haha... Kogo ty chcesz umoralniac ? Dorosłych ludzi? KAzdy czlowiek ma prawo do wlasnego wyboru i to czy zaniesie dziecko do chrztu czy nie to tylko i wyłącznie jego sprawa... Twoj kazdy post jest tylko jednym wielkim oczernianiem Kosciola bez zadnych podstaw i argumentow. Inaczej powiem... Nie masz pojecia na temat wiary i Boga, oczerniasz Kosciol tylko na podstawie tego ze jakis ksiadz zrobil cos nie tak, a inny bierze kase... Czlowieku nie twoja w tym glowa! Masz jakies problemy emocjonalne ze musisz sie zwierzac ze swoim dennych wnioskow na forum? Żonie juz sie znudziło twoje pierdzenie i musisz sie wypłakiwac na forum? Piszac takie bezesenswone posty oczerniasz DOROSŁYCH ludzi, którzy są swiadomi tego co robią.

Snujesz jakies bajki na podstawie tego ze jakis ksaidz zrobil cos nie tak... Kazdy czlowiek jest tylko czlowiekiem!! I jescze raz radze ci zainteresowac sie Bogiem, a nie tym co pokazuja w telewizji, bo moim zdaniem trzeba miec inne podejscie do ksiezy a inne na temat wiary. Z jednym sie z toba zgodze, ze są ksieza z powolania, ale tez niestety sa ci, ktorzy niszcza dobre imie Kosciola.

Uwazam, ze w obecnych czsach mamy brzydko piszac nagonke na Kosciol, ale nie jeden krzyzys przetrwał wiec i ten zawpene tez przetrwa, bo 2008 lat trawania mowi samo za siebie.

A co do ksiedza Jankowskiego, tez slyszalem wiele na jego temat, ale mi nic nie zrobil i osobiscie nie miałem z nim do czynienia, wiec nie oceniam, bo pozniej powstaja niepotrzebne ploty i pomowienia.

Pozdrawiam i zycze milego wieczoru

Czołem gtw-tomek.

U nas w Krakowie też są takie teksty o księżach i Kościele. Takich niezadowolonych. Najlepiej, że by każdemu proboszcz dokładał do portfela.
Weź się zastanów, czy nie jesteś zniechecony do sejmu, wojska, banków i innych instytucji.
Ktoś mi powie jakie są w Łomży koszty odprawienia 1 Mszy (prąd, ogrzanie, organista, koscielny, ksiądz)

/Krakus/

Dla tego proboszcza to Bogem jest kasa i układy.

Jak mój dziadek zmarł i mama zabrała się za pogrzeb wzięła pierwszy lepszy dom pogrzebowy do pomocy. Kilka dni później poszła do Pana Jankowskiego, bo do jego parafi należał dziadek. Oczywiście zbulwersował się, że jakiś inny dom pogrzebowy zajął się wszystkimi sprawami. Dziadek zażyczył sobie, żeby go pochować na starym cmentarzu przy babci. Co na to Jankowski? Powiedział (to lekko powiedziane) że nie ma mowy bo on ma swój cmentarz i na żaden inny nie będzie jeździć. Moja mama załamana pyta o koszta a ten że trzeba wykupic mieksce, zrobić pomnik.... że to będzie kilka tysięcy zł.
Na szczęście moja mam jest inteligentna i postawiła sprawę jasno, że dziadka pochowa na starym cmentarzu. Jankowski na to, że jeśli chce to niech sobie go SAMA chowa bo on nie ma zamiaru.
Dopiero jak usłyszał, że TVN z chęcia by go pewnie odwiedził to w sekundę doszedł do wniosku, że z przyjemnością załatwi pogrzeb mojego dziadka.
To jest sk****syn jeden szkoda, że wtedy do telewizji nie zadzwoniliśmy bo takie dziadostwo to sie powinno tempić.
Szkoda, że wtedy nie byliśmy w stanie myśleć:(

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

Kiedy brałem zaświadczenie do chrztu pytam ile się należy."Co łaska".Dałem 20zł i po sprawie.Kiedy braliśmy ślub,dodam że w tamtym czasie to była parafia żony,a chcieliśmy wziąć ślub w mojej parafii.Poszliśmy po zaświadzczenie ,bo myśleliśmy,że tak trzeba.On nam na to, że ślub możemy brać tu lub tu znaczy parafia młodej lub młodego i on nic do tego nie ma .Wolna droga.Wzieliśmy w mojej,ale za zapowiedzi skasował 100zł.Obecnie należymy do jego parafii.Niedawno chrzciliśmy dziecko 50zł.Ogólne wrażenia po 5 latch pobytu w jego parafii,mając na uwadze to czego się nasłuchałem wokoło są mieszane.
Pozdrawiam

komosek ale trzeba miec pozwolenie ze swojej parafi a ja takiego nie otrzymam bo juz i tam probowalam

mloda22

paplik-czegoś ty się naćpał człowieku?chcesz odrzucać wiarę ojców?twoja sprawa-po się z tym obnosisz?w co wierzysz?-w forsę?a może w kokę albo inne świństwo!podobno w coś trzeba wierzyć.nawet dzikusy w "cośtam" wierzą.a swoją drogą-też jestem parafianinem ks.Jankowskiego i pięć lat temu chciałem wziąć ślub w innej parafii.nie było łatwo ale się udało.trzeba tylko wiedzieć,jakich użyć argumentów w dyskusji z ks.Jankowskim.On oczywiście miał swoje zdanie na ten temat,ale jak mówiłem-udało się i ślub wzięliśmy u Kapucynów za-faktycznie "co łaska".Ks.Jankowski nie potrafił dać mi zgody na piśmie na ślub w innej parafii.Chciał też ode mnie tzw.półślubek.

Wieśmin nie zgodzę się z Tobą, bo również jestem z tej parafii i róznież Jankowski chodzi u mnie po kolędzie! Co roku mu tylko chodzą oczy po domu i pozwala sobie na głupie komentarze, które z wiarą nie mają nic wspólnego! Owszem masz racje zapisuje datki z kolędy do rejestru i potrafi byc na tyle bezczelny, żeby zwórcić uwagę 'czy tegoroczna kwota nie jest pomyłką, gdyż rok temu ofiara wynosiła więcej a z tego co widzę powodzi się coraz lepiej' więc nie pieprz mi tu o jego dobrodziejstwie a tym bardziej nie zarzucaj kłamstwa osobom, które nie miały przyjemności spotkać się z Jego wielkodusznością

nie zaprzeczę jest dobrym proboszczem: wybudował kościół jeden, drugi, cmentarz itd ale bycie pasterzem nie jest jego powołaniem, a jego kazania wogóle do mnie nie trafiają-jesli masz inne zdanie-Twoje prawo, ale nie muszę mieć takiego jak Ty i to, że jest odmienne nie znaczy, że to oszczerstwo czy pomówienie

Łomżyniak...., jesteś jak typowy "aborygen" zaściankowo-katolickiego miasta. Spostrzegasz problemy wokół kościoła, wiary poprzez szkodliwe stereotypy katolickie: być niewierzącym to coś złego, a potępienia godny jest ten kto odważa się publicznie negować istnienie boga i kwestionować mit o świętości kościoła. Piszesz, że ja nie mam pojęcia na temat wiary i boga, a tymczasem to ty masz mikre pojęcie o własnej religii. Wiesz tylko tyle, ile za stosowne uznali przekazać ci księża. Powinieneś przede wszystkim wiedzieć, że wg twojej religii ksiądz to nie jest zwykły człowiek, bo przez niego ma działać Duch Św. i jest jedynym pośrednikiem pomiędzy parafianinem, a Bogiem. Im wyższy rangą w hierarchii jest ksiądz, tym bliżej dochodzi do zastępstwa Św. Piotra-pierwszego po Jezusie /dogmat o sukcesji apostolskiej/. Jak zatem pogodzić wiarę w działanie Ducha Św. przy sakramentach, kiedy ksiądz, biskup nieraz całymi latami uprawiają sodomiczny proceder /przykładów jest mnóstwo, mniejszego kalibru i bardzo drastycznych/? Czy dla Ducha Św. obojętne jest w jakim "cielsku" siedzi? dobrze mu jest u gwałciciela, pedofila, wykorzystującego kleryków homosia, wykorzystującego potrzeby religijne wiernych dla zwykłego zdzierstwa, bogacenia się....? Mit o świętości kościoła obalają też jego mroczne karty historii. W ciągu 2000 lat kościół uczestniczył w mordach, gwałtach, stał po stronie ciemiężców, zniewalających lud władców, przeciwstawiał się w przemianach obalających niesprawiedliwe systemy ustrojowe.... Drugim problemem bardzo uciążliwym dla ludzi jest anachroniczna struktura kościoła polegająca na hierarchicznym podporządkowaniu. Ksiądz, biskup jest dla wiernego wyrocznią, panem decydującym o jego zbawieniu, wydającym niezaskarżalne wyroki w imieniu Boga. Brak demokratycznych mechanizmów, które umożliwiałyby znaczący wpływ wiernych na sprawy kościoła powodują różne konflikty, powszechne narzekania, podobne do tych na tym forum.
Mówiąc o chrzczeniu niemowląt, miałem na myśli ugruntowany przez kościół model wychowywania dzieci w faktycznej indoktrynacji religijnej, bo dołożono do tego religię od "przedszkola do Opola". Oczywiście, że rodzice mają prawo do chrzczenia i posyłania na religię. Jednak rozbudowywany jest system przymusu religijnego i wielu z tych, którzy mają duże obiekcje nie chcą nie posyłać na religię ze względu na presję i poddają się dla świętego spokoju, z wygodnictwa. Każdy normalnie myślący przyzna, że dorosły wychowany w przymusie religijnym ma trudniejszy wybór /albo nie chce już wybierać/ od tego, który wychował się w neutralności. Znam wielu takich. Powszechna jest krytyka kleru, podobna do tej na forum. Podobnie było w PRL-u: ludzie powszechnie krytykowali, jednak chodzili na wybory, pochody 1 Majowe, wiece, czyny partyjne...., mało kto chciał robić sobie problemy i poddawali się presji totalitarnego państwa. Dziś różnica jest taka, że można publicznie krytykować, oferować inny pogląd, propagować inne wartości. Jednak siła katolickich stereotypów jest tak potężna, że takich jak ty frustratów, chcących pogrążyć, zamknąć mordy ateistom i "niedowiarkom", jest sporo.
Zabierzcie więc swojego boga razem z waszymi wielebnymi do waszych domów, kościołów.. zabierzcie z instytucji państwowych, szkół, urzędów.. Niech Polska będzie państwem neutralnym, wszystkich obywateli: wierzących i ateistów, praktykujących i niepraktykujących. Precz z Polską katolickiego przymusu, z religijnym monopolem finansowanym przez państwo, czyli przez nas wszystkich.

I tak wam dopomóż bóg.

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

Droga pilotko!
Kłamstwo i celowe spekulacje zarzucam takim szujom jak pol1, którzy pod płaszczykiem pseudo-katolicyzmu plują na kościół, szydzą i pomawiają księży i biskupów i przy tym otwarcie propagują judaizm, nawet witając innych forumowiczów hasłami szalom, czy jakoś tak...
... ale do rzeczy.
Masz rację, że każdy parafianin ma prawo do własnej oceny działalności parafii i oceny proboszcza, ale często ludzie z poza parafii mówią o sprawach o których wiedzą tylko ze słyszenia. Potem inni powtarzają to w zmienionej wersji, a każdy dodaje coś od siebie. Tak powstają plotki i historie wyssane z palca. Tak jak z prywatnym cmentarzem.
Dlaczego nikt z naszych sąsiadów i znajomych z parafii nie powie złego słowa o proboszczu, a najbardziej nieprawdopodobne głupoty o księdzu Jankowskim słyszymy od znajomych z południa, czy z Piątnicy?

We wszystkim potrzebny jest rozsądek. Tak samo jest z oceną naszego proboszcza. Nie twierdzę, że jest ideałem, bo takich ludzi nie ma. Jak każdy ma swoje plusy i minusy. Jest człowiekiem i popełnia błędy, ale parafią kieruje wspaniale, jest świetnym zarządcą, do tego ma fantastyczną pamięć do osób i nazwisk i nigdy nie żąda pieniędzy, a tylko prosi.

Nie każdy go lubi, ale to nie powód, by go szkalować.
Ja znam go z innej, tej lepszej strony i będę go bronił.

Via Baltica najkrótszą trasą - to szansa na rozwój Łomży

do Autor: Krakowianin (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 15-09-08 20:56

"Czołem gtw-tomek.

U nas w Krakowie też są takie teksty o księżach i Kościele. Takich niezadowolonych. Najlepiej, że by każdemu proboszcz dokładał do portfela.
Weź się zastanów, czy nie jesteś zniechecony do sejmu, wojska, banków i innych instytucji.
Ktoś mi powie jakie są w Łomży koszty odprawienia 1 Mszy (prąd, ogrzanie, organista, koscielny, ksiądz)

/Krakus/"

A co ma piernik do wiatraka? Że u Ciebie też są myślący ludzie? Nikt, z wyjątkiem rodziców mi nic za darmo nie dał. A czy ja coś pisałem o kosztach? NIE! Pisałem o głupocie która ogarnia Kościół Katolicki (jako instytucji). Tak, zniechęca mnie podejście sejmu itd. itp.
Tylko że to są politycy, którzy walczą o kasę. A kościół nie po to został stworzony. Wierzę w Boga, nie wstydzę się tego. Staram się zachowywać zgodnie z przykazaniami, może czasmi mi nie wychodzi, ale ponoć - człowiek grzesznym jest (można sprawdzić z czego to jest...).
Nie atakuję KK, piszę o tym co widzę i o tym, czego do końca nie rozumiem. A "koszty 1 Mszy" to dla mnie dziwne odkręcenie kota ogonem. Większość proboszczów nie płaci składek ZUS organistom i właśnie w związku z tym Oni muszą jakoś to sobie odbić (w sensie finanansowym).
Znam wielu księży, wiele lat byłem blisko związany z kościołem, również z parafią wspomnianego proboszcza.
I to były super lata i nie mam nic do Tegoż kapłana.
Ale na litość - proszę mnie nie zmuszać do bezgranicznej ufności do księży bo swój rozum mam.

PS Pozdrawiam x. Dariusza, dawnego wikariusza tejże parafi. To człowiek dzięki któremu wierzę w powołanie.

Ja tez u niego miałem problemy po ukonczeniu kursu.Na pytanie ile bedzie mnie kosztowal slub ,powiedzial ze dowiem sie po slubie.nastepnie po kilku wizytach odwolalem wsio i ks jankowski grozil mize da mi taka opinie ze zaden kosciul nie da mi slubu.ciezko przyznac ale doszlo do wiekszej sprzeczki.

BACA

Przychodzi Jankowski do exselecji Stefanka i mówi:
- Jedna moja parafianka chce ochrzcić swego kotka.

Na co biskup:
- To zabronione, niezgodne z doktryną Naszego Kościoła!!!

Na to proboszcz Jankowski:
- Parafianka dała mi już 10 tys zł i dołoży 30tys. zł oraz 2 ha ziemi na Starej Łomży po chrzcie.

Biskup spojrzał na ulubionego proboszcza i mówi:
- Będę chrzcił osobiście i natychmiast należy przygotować kotka do komunii świętej....

A ktora to parafia Jankowskiego?
Cy to ten nowy przybytek z widokiem na rozlewiska Narwi?

Jak umarł mój dziadek to tylko wypytywał o sprawy majątkowe czy dobrze jest podzielone bo on może pomuc w sądzie przy podziale i tak pomógł że babcia nie ma gdzie dożyć a rodzina przestała chodzić do kościoła tak ją skłócił.

Byłam parafianką ks. Jankowkiego przez ponad 10 lat. NIGDY nie zdarzyło się, by ksiądz zachował się niestosownie wobec mojej rodziny.

bylas zbyt krotko, i dawno temu.

ja ruwniez bylem od Brunona (Jankowskiego). i ja takrze wole sie nie wypowiadac co on wyprawia. a czystego somienia to on nie ma. Niby ksiondz, ale na niebo nie ma co liczyc

Jak dla mnie proboszcz Jankowski powinien być przez wszystkich szanowany. Ja go będę szanowała gdyż niczym mi nie zaszedł za Skurę a od urodzenia jestem jego Parafianko... nie rozumiem co niektórych ale ok

jestes jeszcze mloda i glopia

Mialam watpliwa przyjemnosc byc parafianka ks. Jankowskiego.
Kiedy corka osiagnela wiek komunijny, skora mi scierpla gdy stanelam przed ksiedzem w celu uzyskania zaswiadczenia na zgode przystapienia do sakramentu w innej parafii, ksiadz nie wyrazil zgody wyglaszajac przy tym dluga tyrade.
Jednak bez "niezbednych" kwitow corka przystapila w innej parafii...

megan a czemu chciałas w innej parafi?
jasiu śmietana nick nic nie znaczy a aż taka młoda nie jestem jak ci sie zdaje

ej ale kurcze. Należę do tej parafii i miałam tu bierzmowanie do ślubu mi się nie spieszy ;)

co do bierzmowania jest strasznie męczące, a ksiądz nie pozwala innej parafii. Z tym są problemy. Ale do swojej z innych chętnie przyjmuje ;)

na pasterce nawija co on zrobił, a czego nie w ubiegłym roku. Okej. niech sobie sumuje ale nie na pasterce! Ludzie słabną, duszno i zimno i nie wiadomo co robić BO Jankowski musi wspomnieć jakie opłaty ludzie dają na kolędę i w jakich sumach.

Pamiętajcie drodzy parafianie że z zamożnych rodzin powyżej 100 zł. na kościół i 100 zł. na księdza ;) to tak na przypomnienie bo słuchałam księdza i pamiętam ;)

A no i na tej pasterce powiedział: "Przekażcie...............................sobie......................................znak...................................................................................................................................pokoju."

(W tym czase każdy inny ksiądz powiedziałby to 50 razy ;))

PS. To w końcu ten pocałunek z języczkiem zabroniony, czy nie? ;> :D

taka jest tylko MOJA OPINIA... ;)

Ale Ty jestes tepy... Niby ciekawe slownictwo, ale nic wiecej... Nie chce mi sie z toba pisac bo szkoda czasu... Ja mam swoje dowody na temat wiary i nie spostrzeglem jeszcze w zyciu dowodow na to abym przestal wierzyc,a ty masz wielki problem ze nie wieryzsz,ale to twoja strata.... Zyj sobie w swoim smiesznym swiecie. Strzaleczka hahhaha

Autor: mŁODA (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
jasiu śmietana nick nic nie znaczy a aż taka młoda nie jestem jak ci sie zdaje

kolejne dziecko chce siem spierac o wiek... jeszcze 15 masz czy za kilka tygodni bendzie 16?

Zdewociały "Łomżyniak..." chce mi dokopać wyzwiskami z dwóch powodów: sam jest tępy nie potrafiąc podjąć merytorycznej dyskusji i nie znosi ludzi negujących boga i kościół. Prowadzę dyskusje światopoglądowe z katolikami, szczególnie młodzież słucha mnie z wypiekami na twarzy, dziwiąc się, że po lekcjach religii, kursach przedmałżeńskich itp.. nie wiedzą tak wiele istotnych spraw o kościele i o sobie jako parafianach. Oni nawet nie wiedzą /na pewno i ty, aborygenie, nie wiesz/ jaka jest oficjalna nazwa kościoła. Mało kto zachowuje się tak jak ty religijny oszołomie. Jesteś ofiarą indoktrynacji religijnej, bezwolnym naiwniakiem , na którym żerują księża. Oni tobie obiecują zapłatę po śmierci, czyli nigdy. Sami zaś mają nagrodę już dziś, żyjąc po królewsku kosztem takich naiwnych jak ty-biedaku.
Żal mi was...

Nie bądżcie naiwni wwierze.

rudy błazen z druhem

buahahahahahahahah bez komentarza... Oszczedz sobie tych swoich wywodow dla tej swojej mlodziezy z oddzialu...

ja wam powiem jedno nawet w piekle tego h... nie przyjmą bo będzie smołą chandlował a za to jakie problemy robi to bym go na ulicy zgnoił bo w kościele nie wypada szkoda gadac na jego temat lepiej piwo wypić a jak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

goguśś666

ja wam powiem jedno nawet w piekle tego h... nie przyjmą bo będzie smołą chandlował a za to jakie problemy robi to bym go na ulicy zgnoił bo w kościele nie wypada szkoda gadac na jego temat lepiej piwo wypić a jak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

goguśś666

Ludzie, czemu jesteście tak naiwni. Zacznijcie używać rozumu. Pokażcie mi parę, która bierze ślub w kościele a przed ślubem nie odbyła stosunku. Jest taka?
Nie ma.
To co, jak nie wezmę ślubu, to nie mogę?
Jeśli potrzeba mieć papierek do tego, wystarczy USC.
Ale bez tego papierka nie można żyć, prawda, nie można się kochać, mieć dzieci.
Jeśli wmawiają ci - tylko w Kościele - to wiadomo, że tylko dla kasy. Nic więcej.
Jeśli tzw. "pasterz" udziela ci ślubu, to jesteś tzw. "baran" a nie "owieczka".
Ja też byłem takim "baranem". Na szczęście, bo mogę powiedzieć - byłem- a nie - jestem. Oczy otworzyły mi się szerzej.
A jeśli sami chcecie coś więcej się dowiedzieć na ten temat, to proszę bardzo:
Im bardziej zastanawiasz się nad tym, co wiemy o naszym pochodzeniu, i tym co tu robimy, tym bardziej zaczynasz widzieć, że byliśmy okłamywani.
Byliśmy okłamywani przez każdą instytucję.
Co każe ci myśleć, że kościół jest jedyną nietkniętą instytucją?
Instytucje religijne tego świata są u podstaw tego oszustwa.
Instytucje religijne tego świata istnieją za sprawą tych samych ludzi, którzy dali ci twój rząd, chorą edukację, którzy stworzyli twoje międzynarodowe kartele bankowe.
Ponieważ nasi władcy mają gdzieś ciebie i twoją rodzinę. Dbają tylko o to, o co zawsze dbali czyli o kontrolowanie całego tego cholernego świata. Zostaliśmy odcięci od prawdy i duchowej obecności we wszechświecie, którą ludzie nazwali "Bogiem". Nie wiem, czym jest Bóg, ale wiem czym nie jest.
I dopóki nie jesteś przygotowany do spojrzenia na całą prawdę, dokądkolwiek i do kogokolwiek może ona prowadzić, jeśli chcesz szukać innej drogi, w pewnym momencie odkryjesz, że zadzierasz z boskim prawem.
Im więcej się dowiadujesz, tym bardziej rozumiesz, skąd biorą się pewne rzeczy i stają się one dla ciebie oczywiste.
Zaczynasz widzieć kłamstwa wszędzie. Musisz znać prawdę, szukać jej, a ona sprawi, że będziesz wolny.
Zacytowałem wstęp z filmu dokumentalnego jaki znajduje się tutaj:

http://video.google.com/videoplay?docid=-5870901554543719947

Jest to mocny film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane.
Dokument podzielony jest na 3 części:
I. Religijna - pokazuje astro-teologiczne podstawy chrześcijaństwa. Udowadnia, iż religia chrześcijańska jest jedynie splagiatowaną wersją wcześniejszych mitów, głównie egipskich i opiera się na astrologii.
II. 11 Września - dotyczy najsłynniejszej akcji terrorystycznej służb specjalnych USA, dokonanej na własnych obywatelach.
III. Banki i plan zniewolenia świata - czyli kto stoi za kontrolą światowej gospodarki i polityki. Komu zależy na wywoływaniu wojen i komu się to opłaca, oraz kto dąży do wykreowania Jednego Ogólnoświatowego Rządu, Globalnego imperium: niewolników rządzonych przez garstkę Panów i kontrolowanych totalnie, rodem z Orwellowskiego "Roku 1984"...
Autorzy filmu zachęcają do własnych dalszych studiów w temacie, oraz do sprawdzenia wszystkich przedstawionych w nim faktów,zamiast brania na wiarę tego co zostało w nim powiedziane.
Tu myślę że będzie pole do popisu dla zuzannyK i jej (jemu) podobnych.
A szczególnie jak się ustosunkuje do I części.
Zapewne powie, że to dzieło szatana.
Zacytowałem wstęp , ale proponuję obejrzeć w całości. Naprawdę wciąga.

Trzeba siać, siać siać, - jak powiada Dyrektor Rydzyk.

Przedewszystkim do PAPLIK i innych wiezacych w kosciol !!! Ja wieze bardzo mocno w Boga(kazdy ma swojego) stracilem wielu bliskich i wiara w Boga dala mi sile..... ale kosciol!!!!! Ale kosciol i jego czlonkowie!!!! Powiedz ktora mafia na swiecie liczy wiecej czlonkow, ludzie dobrowolnie daja pieniadze na prowadzenie dzialalnosci, jak mocno wierzysz w kosciol??? Przekonamy sie!!! Idz do JANKOWSKIEGO do zachrystji i popros o chleb ze smalcem!!! Jak sadzisz co uslyszysz??? ze na gielczynskiej mozesz zapisac sie na obiad??? Takze nie pieprzcie glupot o kosciele bo to jest zorganizowana organizacja ktora od wiekow nie placac podatkow zarabia i nigdy nieprzynosi strat!!! A wybor proboszczy toczy sie przy drogiej szkockiej i BLUE LABEL!!! Proponuje humanitarnie strzalem miedzy oczy prawie wszystkich w czarnych sutannach!!!

wierzę - bo wiara, a łomżyniak27 ma wieżę i po co tu się chwalić, niech ma.

ściemka wszystkim

poto zeby uswiadomic troszke ludzi na co ich rodzice, dziadkowie i oni sami wykladaja ciezko zarobione pieniazki! pozdro!

nieladnie tak na forum publicznym obrazac proboszcza.

Nie rozumiem was.Macie 20tys na wesele, a nie macie 1500 zapłacić dla księdza?? To tak jakby ktoś robił łazienkę i nie miał na spoinę.Co jest podczas ślubu najważniejsze??

A jeśli chodzi o księdza Jankowskiego to każdy się czepia ile on bierze.Może najpierw zobaczylibyście jaka w tym kościele jest organizacja, nawet organista wie co do niego należy.Ks. Jankowski wybudował takze 3 kościoły i cmentarz.Jakos nikt tego nie widzi??

WKS

Autor: jasiu_smietana (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 16-09-08 09:33

bylas zbyt krotko, i dawno temu.

ja ruwniez bylem od Brunona (Jankowskiego). i ja takrze wole sie nie wypowiadac co on wyprawia. a czystego somienia to on nie ma. Niby ksiondz, ale na niebo nie ma co

Jankoś to dobry przekręt. Jestem katolikiem praktykującym, ale ten gość to.... . Straszny materialista. Przyszedłem po zaświadczenie do ślubu, to zapytał, czy mamy pracę? Odpowiedzialiśmy, że nie. To zapytał, to z czego będziecie żyć? Po co wam się żenić? Wieć zgasiłem go pytaniem: czy ksiądz popiera współżycie przedmałżeńskie?. Pracę znalazłem 2 mce po ślubie.

VERGISS MICH

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org