czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Auto Gaz w Łomży - dobry !!! ???

Auto Gaz na stacjach w Łomży jest dobrej jakości ale jak sprawa sie ma z ilością wlewanego gazu do naszych zbiorników ???? Czy faktycznie otrzymujemy tyle gazu za ile zapłaciliśmy (pokazały liczydła na dystrybutorach) ?????

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Auto Gaz w Łomży - dobry !!! ???

Ludzie syf leja zamiast gazu!!! Na wzgs samochod zaczal mi palic 18litrow gazu na 100 a zwykle 13 pali! Za zaciszem w piątnicy po wyjeciu filtrow bylem w szoku ze taki syf moze w gazie plynac!!!!!!! I gdzie te kontrole byly??? Jedynie na bp i orlenie w piatnicy moze byc gazik!!! Reszta bleeeeeeeee!!!!!!!!!!

ja tankuję na PKS lub ORLEN i jest ok.pozdrawiam

stary32

na wzgs-sie wchodzi wiecej gazu niz pojemnosc butli he nigdy tam nie tankowalem i zapewne nie bede. jedyne gdzie tankuje to pryma i bp i żadnych problemow.

Ja mam zbiornik 35 l, na bp ostatnio weszło 36,8l, a zbiornik nie był jeszcze pusty. Czy gaz się rozprężą, czy jakieś inne zachodzą akcje nie mam pojęcia, ale jest to jakkolwiek dziwne.
Aczkolwiek nie narzekam na jakość gazu.

Ja od ponad 2 lat tankuje tylko i wyłącznie na BP. Zawsze wchodzi tyle ile powinno a i z jakościa nie mam problemów. Raz zatankowałem na Orlenie bo na BP akurat gazu nie było, a potrzebowałem go bo jechałem w trasę i....samochód tak jakby mniej mocy miał....oraz raz zatankowałem na PRYMIE, miałem okropne problemy z jazdą na tym gazie...a jak już go wyjeździłem to niestety butla poszła to czyszczenia....taki syf tam leją.

Na BP jest ok.

Stefan01 to ile wchodzi to zabiornika zalezy nie tylko od jego pojemności i aktualnej kondycji zaworu z plywakiem, ale takze od temperatury. Jesli chesz uzyskac wiecej gazu za te sama cene to zasada jest taka: gdy jest lato (szczegolnie w upaly) tankuj na stacjach gazowych ze zbiornikami podziemnymi (nie nagrzewaja sie tak od slonca jak zbiorniki naziemne), natomiast zima (szczegolnie w czasie mrozow) tankuj tam gdzie maja zbiorniki naziemne. Polecam BP i Małą Stację LPG za Zaciszem w Piątnicy.

Jeżeli tuż po zatankowaniu i przełączeniu samochodu z benzyny na LPG auto traci wigor, a silnik dostaje czkawki i gaśnie, to w większości wypadków winne są złe proporcje propanu i butanu w mieszance. Proporcje są tak zmieniane, by koszt uzyskania mieszanki był jak najmniejszy (butan jest tańszy od propanu). Zdarza się, że mieszanka zawiera zaledwie 20 procent propanu, co najmniej o połowę za mało.

Skład procentowy propanu i butanu w gazie na stacjach LPG jest różny i tak naprawdę kierowcy nie wiedzą, co tankują. A proporcje mieszanki bezpośrednio wpływają na zużycie autogazu. Zimą stosunek mieszanki propanu do butanu powinien wynosić 60:40, latem odwrotnie. Stosowanie niemal czystego propanu powoduje zwiększone zużycie LPG, a zawyżona domieszka tańszego butanu może sprawiać kłopoty w niskich temperaturach.

Morał z tej bajki taki, że nie ma co tankować 10 groszy tańszego gazu, który proste i logiczne, że jest słabszej jakości. Poza tym każdy chce zarobić (mam na myśli stacje benzynowe).

KTO KOMBINUJE TEN ŻYJE!! :)

dobrze napisane !!!

nigdy nie zrozumiem ludzi którzy leją do baków syf tylko dlatego że jest o 10-20 gr. tańszy od dobrego gazu ile mają oszczędności na całej butli 6zł??

Właśnie nie! To jest złudne oszczędzanie. Przejedziesz mniej kilometrów to raz, a dwa po jakimś tam przebiegu zapchasz filtry co z tym idzie, zepsujesz parownik i suma sumarum zaoszczędziłeś tylko w chwili tankowania, a w rzeczywistości jesteś stratny.

To bardzo interesujące co napisałeś. Nie mogę tylko zrozumieć tego "Polecam BP i Małą Stację LPG za Zaciszem w Piątnicy". Przecież w Piątnicy za zaciszem mają najtańszy gaz w Łomży, a na pewno tańszy niż na BP. Wiec to co napisałeś o oszczędzaniu jest nie na miejscu skoro w swoim tekście polecasz te stacje. Tak na marginesie to za Zaciszem tankowałem i tankowali tez moi znajomi. Co do czystości gazu i wyskalowaniu liczników to szkoda gadać. Polecam BP

DxxxD najtańszy gaz w Łomży czy tam w okolicach napewno nie jest za Zaciszem.. chociazby byla baza WZGS-ow.. a odnosnie Twojego tankowania to powątpiewam w to co piszesz.. Mieliscie zapchane filtry i czepiacie sie stacji w Piatnicy.. naprawde dobra stacja.. może gaz nie jest taki sam jak na BP ale też dobry..

pozdro..

Wroobel filtry były czyszczone w przeciwieństwie do tych w dystrybutorach, żeby tylko filtr sie zapchał to bym nie narzekał. Pozapychały nam sie listwy wtryskowe w 3 samochodach w każdym listwa innej firmy. Wszyscy tankowalismy na stacji która tak usilnie polecasz. Listwy zapchały sie czyms podobnym do oleju taka maź.

a moze prosciej bedzie sprzedac "kuchenke" i kupic samochod? ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org