Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Skrzywdzeni przez Księży |
Nie pierwszy już raz przyszło mi w życiu spotkać i pomagać osobie skrzywdzonej przez Księży. Naogół są to młode kobiety, niepełnoletnie dziewczyny, ale także chłopcy. To, co wiemy z mediów to tylko część prawdy. Autentyczna skala zjawiska przekraczać może nasze najśmielsze wyobrażenia. Czy to sprawa celibatu? - nie sądze - geneza zjawiska jest zdecydowanie głębsza. To jest odwrócenie ewangelicznego POMAGAM na KRZYWDZĘ. Nazwiska takich Księży należy udostępnić społeczeństwu?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Skrzywdzeni przez Księży |
Należy ich traktować tak jak przestępców - aresztować, pozwać do sądu, o udostępnianiu zadecyduje sąd.
|
|
nie musisz powiedzieć że są to sprawcy. możesz udostępnić część nazwiska, inicjały + kościół skąd jest, bądź napisać po prostu, że na takich, a takich księży skarżą się do mnie ludzie i będzie jasne.
|
|
Takie rzeczy to na policję, a nie na forum 4lomza. Czy to próba szantażu, czy rozpaczliwego zwrócenia na siebie uwagi?
|
|
A może jest to kolejne wcielenie paplika...
|
|
Niewykluczone.... :)
|
|
Ja, Paplik, nie mam z tym postem nic wspólnego. Jednak zgadzam się, że skala pedofilii i problemów na tle seksualnym dotyczących księży jest ogromna /wystarczy zapoznać się danymi z USA/. Ale też nie zgadzam się, że celibat nie ma na te dewiacje wpływu. Uważam, że ten nieludzki i anachroniczny dogmat jest sprawcą wielu nieszczęść i tragedii. Zreformować kościół! apostata ks. Tischner: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"
|
|
Trzeba dziadów trochę zreformować, bo sobie na zbyt wiele pozwalają
|
|
Trzeba znaleźć jakiś skuteczny sposób. Przeniesienie dewianta do inneij parafii to żadne wyjście. Zmienia się otoczenie - a taki księżulek bezkarnie robi swoje dalej. Chyba, żeby wogle nie chodzić do Kościoła
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |