Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pielgrzymka większa niż życie! |
"....Najmłodszy pielgrzym ma 5 lat – to Wiktora, mieszkanka Małkinii, która na Jasną Górę wędruje już 6 raz. – Po raz pierwszy brała udział w pielgrzymka, gdy była jeszcze pod sercem matki – informuje ks. Piotr Mazurek...." Wmawiają nam, że życie zaczyna się od "poczęcia". Owszem, jeżeli zygota noszona jest w drodze do Częstochowy. Wówczas, jak prymus, zaliczy dwa lata w jeden rok...., albo jak pracujący w warunkach szkodliwych, dwa lata do emerytury za jeden rok pracy /pielgrzymowania/. Nie sprowadzajcie do absurdu religii z powodu naiwności wierzeń. apostata ks. Tischner: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pielgrzymka większa niż życie! |
Takczysiak mierne masz poglady...
|
|
sn4p to sie nazywa racjonalizm. niech sie wypowiedza ci co byli na pielgrzymkach 15 lat temu a dzis maja okolo 30. zobaczycie jakie dziwne i grzeszne rzeczy sie na niej wyprawialy :D pozdrawiam
|
|
Życie nie zaczyna się od poczęcia? Rozwijający się w zawrotnym tempie zarodek i płód człowieka nie jest zarodkiem i płodem człowieka? Nie jest to racjonalizm, ani ateizm. Zwykły to i ordynarny antyteizm, jak wielu wcześniej u Paplika TakCzySiaka stwierdziło. Zuza "Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało" (E. Burke) Podstawą demokracji i społeczeństwa obywatelskiego jest prawda (własne)
|
|
Działy się te same dziwne i grzeszne rzeczy co w rządzie POlipów i LSD. I te same co w Solidarności kiedy po wojennym stanie dziwiłem się czemu papież ich tak chłodno traktował. Oglałeś obywatelu nocną zmianę? Widziałeś obywatelu zdjęcie z pielgrzymki Solidarności do Rzymu w 1981? Obok Wałęsy, papieża i reszty delegacji stał tam Celiniak, teraz LSD. CO on tam robił?? Na pielgrzymki też tacy szli. Ciekawe po co?
|
|
Takczysiak, czy jako... wyznawca innych religii, żyd, kobieta, ubogi... jesteś tak wielki by przyjąć przeprosiny Jana Pawła II, bo odnosi się wrażenie, że w swojej małości nie rozumiesz wielkości człowieka proszącego pokornie o wybaczenie. Zapewne ty nigdy nie będziesz prosił nikogo o wybaczenie, bo jesteś ponad każdym. Pokora to wielka zaleta człowieka WIELKIEGO. Racjonalista szamac- rozum mówi: - zniszczysz zarodek ludzki , nie będzie człowieka - zachowasz zarodek ludzki , będzie człowiek Doświadczenie mówi to samo: - zabijasz zarodek ludzki, nie rodzi sie człowiek - zachowujesz zarodek ludzki, rodzi się człowiek
|
|
Te pielgrzymki to to samo o czym mowil mi nie zyjacy juz znajomy hindus wypowiadajac sie o muzulmanach: gdyby tylko poswiecili ten czas marnowany na kilkukrotne modlitwy w ciagu dnia na jakis konkretny cel, razy miliony muzulmanow byly by to efekty blyskawicznej poprawy losow calych populacji. Ale nie, lepiej sie wciaz modlic o lepsze czasy albo jak w naszym przypadku marnowac czas na pielgrzymki. A we wlasnych miejscowosciach brud, wszechobecne smieci, dzieci bez opieki czy mozliwosci konstruktywnego spedzenia czasu- czy to w wakacje czy podczas reszty roku. I wszyscy udaja ze jest pieknie. Obluda wiekszosci spoleczenstwa.
|
|
Ludzie muszą w coś wierzyć w coś co daje im nadzieje, wiec chodzą na pielgrzymki i jest to osobista sprawa każdego z nich.
|
|
Wszyscy macie rację, tylko dlaczego na pielgrzymkę szpital oddelegował trzy pielęgniarki? Za to jakieś trzy inne osoby nie mogą wziąć urlopu w ten piękny letni czas, a koszty oddelegowania pokrywa pracodawca, czyli odbywa się to kosztem innych pracowników. Takich "forów" to chyba nie ma w tym kraju żadna instytucja, tylko Kuria Biskupia. I nie ma to nic wspólnego z wiarą. Jak mnie pamięć nie myli, to kiedyś pielegniarki chodziły na pielgrzymkę z własnej, nieprzymuszonej woli, poświęcajac, tak jak inni pielgrzymi, swój urlop. I z tym się zgodzić nie mogę!
|
|
Majkaskowron- pielgrzymi to obywatele, którzy posiadają ubezpieczenie zdrowotne a ponadto dokonują wpłatę na cele pielgrzymkowe m.in. ubezpieczenie na czas pielgrzymki, w związku z tym przysługuje im opieka medyczna. Poza tym nie po koleżeńsku jest decydować, jak koleżanki pielęgniarki mają spędzać swój urlop.
|
|
No właśnie, nie urlop tylko oddelegowanie- to dwa różne pojęcia. Jeśli jest tak jak mówisz, to dlaczego np. dyrekcja nie oddelegowuje pielęgniarek np. na wycieczki zagraniczne? Przecież uczestnicy wycieczek 1. dokonują wpłaty, m.in. ubezpieczenie na czas wycieczki, w związku z tym co według ciebie? należy się całodobowa opieka medyczna, czy nie?
|
|
Może dla tego ze na pielgrzymce sa one potrzebne tam idzie kilkaset osób narażonych na mnustwo urazów. To dziwne a może jakaś zawiść ze akorat w ciagu tych 2 tygodni pielgrzymki reszta pielegniarek chce iść na urlop, może zastanów sie nad tym.
|
|
To o czym pisze majkaskowron, to dowód na wysoki stopień klerykalizacji państwa. Kościół rozbudowuje system przymusu religijnego. Pielgrzymki organizowane są głównie w celu propagandy religijnej, manifestacji mającej wywołać przekonanie o świętości kościoła i słuszności wiary. To już było w okresie PRL-u, tak organizowano pochody 1 Majowe, czyny społeczne i wówczas również angażowano instytucje państwowe. To są totalitarne praktyki mające usankcjonować jedynie słuszną ideologię, dziś jest nią katolicyzm. Precz z przymusem religijnym. Precz z symbolami religijnymi w miejscach publicznych. Dajcie ludziom wolność wyboru. Krytyczni ludzie: nie bójcie się głośno wątpić, dziś nie wolno karać za zaprzeczanie istnieniu boga i za krytykę kleru. Śmiało mówcie o śmiesznośći takich wydarzeń jak "pielgrzymka większa niż życie". rudy błazen z druhem
|
|
paplik jak by ktoś nie chciał to by nie poszedł na pielgrzymkę tam nie ma żadnego przymusu, idą tylko ci co chcą, a wiec nie wiem o czym ty mówisz.
|
|
Mówię o tym, o czym majkaskowron. Odmowa pójścia na pielgrzymkę nie jest jeszcze karana więzieniem, jednak tzw. duszpasterze środowisk wywierają nieformalne naciski odgórne w celu wymuszania pielgrzymek "branżowych". Było mnóstwo informacji o takich, zmuszających działaniach pielgrzymkowych, które bardzo przypominały te z okresy PRL-u. Udział "oddelegowanych" pielęgniarek w ramach obowiązków służbowych to nic innego jak wykorzystywanie struktur państwa do organizacji imprez religijnych. Pielęgniarki mogą brać udział, ale jako wolontariuszki, w ramach urlopu. Gdybym zorganizował wycieczkę pieszą pod hasłem ateistycznym dyrektor szpitala nie wpuściłby mnie do gabinetu, nie mówiąc o oddelegowaniu opieki medycznej. Nie bądżcie naiwni w wierze. Nie bójcie się śmiać z groteskowych działań klerykalizacyjnych. Klerykalizacja grozi utratą wolności i nowym totalitaryzmem. apostata ks. Tischner: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"
|
|
Takczysiak swoimi pogladami wyrażasz nienawiść wobec dużej części naszego społeczeństwa polskiego (takie ono jest jakie jest). Dużo zatem w tobie tej nienawiści, a nienawiść jest cechą złego człowieka , niezaleznie jaki wyznaje światopoglad. Wykaż się czymś lepszym niż nienawiść, może wtedy zdołasz przekonać do tego co wypisujesz. Myślący człowiek jest wolny od nienawiści, ponieważ wie , że tylko miłością można świat naprawiać. Apropo - w Jarocinie też służby medyczne opiekowały się zgromadzonymi.
|
|
Jankes zaproponuj tym młodym ludziom, którzy całe godziny marnotrawią na siedzenie pod blokami i picie piwa , aby ten czas poświęcili na jakiś konkretny cel. Spodziewam się, że po takiej propozycji dostał byś ostre odezwy od zainteresowanych , spędzajacych w ten sposób swój prywatny czas. Wolność polega na tym, że mój czas wypełniam tak jak chcę i umiem. Miłego weekendu życzę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |