czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
10 ml

Byłem dzisiaj oddać krew dla chorej dziewczynki i zachęcam Was do tego samego. Hania ma 2,5 roku, jest chora na ostrą białaczkę szpikową. Jej życie może uratować tylko przeszczep szpiku. Wystarczy oddać 10 ml krwi w celu zbadania w kierunku ewentualnego przeszczepu. Jakby okazało się, że nasz szpik jest taki sam jak Hani (chodziaż szansę są niestety jak trafienie w totolotka) można uratować jej życie. Jak dziewczynka nie znajdzie dawcy to niestety umrze... Krew do badania można oddać 8 sierpnia w karetce przy dawnym urzędzie wojewódzkim lub już od dzisiaj przez cały tydzień w Szpitalu w Punkcie Krwiodastwa. Bez żadnego uszczerbku na naszym zdrowiu można uratować jej życie!

Żeby poznać Hanię bliżej wejdź na: www.haniawesolowska.fotolog.pl

Poczytaj też o szpiku na : http://szpik.info/, oraz
http://www.poltransplant.org.pl/

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 10 ml

Witam!
Wiesz może czy trzeba być pełnoletnim aby wziąć udział w tej akcji?

Pozdrawiam

Witam!
Wiesz może czy trzeba być pełnoletnim aby wziąć udział w tej akcji?

Pozdrawiam

Tak. Wiek potencjalnych dawców to 18-50 lat

tak wiem o tej akcji ale czytalam że to ósmego sierpnia dopieru się rozpoczyna ale pójdę w piątek do szpitala i oddam tej krwi dla tej ślicznej dziewczynki bo mam taką cichą nadzieje że może ja jej pomogę a jak bym nie poszła to bym sobie tego nie darowała zachęcam wszystkich to nic nie kosztuje i nie boli to tylko pobranie krwi

Ja oddam

No i w tym wypadku i ja się przejde nic mi nie szkodzi wkońcu

no dobra, wszystko ładnie, pięknie a co się dzieje w przypadku gdy odkryją że nasze próbki się zgadzają? może mi ktoś wyjaśnić bo się nie oriętuje za bardzo

Nawet nie ma się co zastanawiać. To tylko 10 ml, a dla tej małej Kropeczki- jedyna i ostatnia szansa. A ewentuany przeszczep szpiku to nie jakaś wielka operacja. Nie stanowi dla dawcy żadnego zagrożenia, a jedyne skutki uboczne, to gorsze samopoczucie przez dwa czy trzy dni.
Szansa na znalezienie dawcy dla Hani jest niewielka, ale chorych takich jak Ona jest cała masa- może uda się przy tym pomóc jeszcze komuś...
Mam 3 letniego syna i wiem, że tak samo jak Hanię, mogło to spotkać Jego... Każdego z nas...
Oddam krew. Wy też to zróbcie.

Albert, dopiero kiedy okaże się, że nadajesz się na dawcę dla Hani, podejmujesz ostateczną decyzję, czy chcesz tym dawcą zostać. A o przeszczepie szpiku poczytaj sobie w internecie. To na prawdę nie jest nic strasznego.

Pamiętajmy, że dzięki nam ktoś nie umiera. Tu nawet lekarze nie są w stanie nic zrobić, jeśli dla chorego nie znajdzie się dawca zgodny. No i te statystyki polskie w liczbie dawców zarejestrowanych są tak niskie, że wstyd, że w Polsce jest tak mało potencjalnych dawców szpiku. Mała Haneczka nas potrzebuje i nie opuśćmy jej, gdy tak błaga o życie. Nie dajmy jej odejść.

Kochani!!!!!!!!!!
Znam historię małej Hani i proszę Was pomóżcie umierającemu dziecku i jakże bezsilnym rodzicom! To tak niewiele, wystarczy 10 ml krwi do zbadania zgodności szpiku. Hania ma bardzo żadki antygen szpiku, w bankach dawców w Polsce, w Europie oraz na całym świecie nie ma dawcy , rodzice i rodzina również zostali wykluczeni. Jesli nie znajdzie się dawca to dziecko skazane jest na ŚMIERĆ! Dawcą szpiku może być każdy z nas. To tylko jedna probówka krwi, która może być największym darem - DAREM ŻYCIA. Zachęcam wszystkich do pomocy.
Nie bądźcie obojętni bo nie wiemy kiedy każdy z nas będzie potrzebować pomocy!!!!!!

Albert o przeszczpie przeczytaj na:

http://szpik.info
http://www.poltransplant.org.pl

W skrócie wygląda to tak, że jesteś jeden dzień w szpitalu, pobierają ci szpik, który w ciągu 2 tygodni Ci się regeneruje, a w zamian ratujesz życie drugiemu człowiekowi!

Nie wiem skąd to się wzięło ale w Polsce panują jakieś dziwne mity na temat przeszczepu i podejrzewam, że właśnie dlatego w Polsce zarejestrowanych jako potencjalni dawcy szpiku jest ok. 31 tysięcy osób, a np. w Niemczech 2,5 miliona dawców...

Ja idę z kolegami z pracy jutro do Punktu Krwiodawstwa. I pamiętajmy tam trzeba podać, gdy oprócz tych 10 ml krwi na zbadanie zgodności będziemy chcieli oddać krew dal Hani musimy to w rejestracji zgłosić bo tam jest lista dla tej małej.

jeśli oddawałem krew kilka dni temu to czy mogę oddać jeszcze raz tylko te 10 ml lub jest może jakiś inny sposób np. iść do tego szpitala i poprosić o zbadanie swojej krewi? bo z tego co się orientuje to trzeba odczekać jakiś okres czasu żeby oddać ponownie krew.

Oczywiście możesz oddać te 10 ml krwi do zbadania szpiku.

Myślę, ze bez problemu. To tylko mała probówka. Nie zapomnij dodać, że to dla Hani a pielęgniarki już będą wiedziały o co chodzi

Czy poza czwartkiem (np. w piątek) można oddać krew na testy? Jeżeli tak to kiedy i gdzie?

Tak można, 8 sierpnia, piątek od 11 do 17 na Nowej 2, punkt szpitalny.

.......:::::JaKbY nIe ByŁo JeSt BaRdZo MiŁo::::::......

Krew do zbadania zgodności szpiku dla Hani można oddawać już od poniedziałku w punkcie krwiodawstwa w szpitalu. W piątek od 7.00 do 13.00 w punkcie krwiodawstwa w szpitalu , oraz w ambulansie, który bedzie stał na parkingu b.urzędu wojewódzkiego
(u. Nowa 2) od strony cmentarza.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org