Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zdradliwa rzeka Narew |
dnia 25 lipca tragiczna smierc poniosła kolejna osoba w rzece Narew chciałbym przestrzec wszystkich co do kąpania sie w niej bo w tym roku od samych wakacji sswój żywot skonczyło w niej kilka osób ! Tak wiec ludzie uwazajcie na tą ZDRADLIWĄ rzeke ! i nie wymadrzajcie sie tutaj ze jak sie nie umie pływac ze jak sie ktos napije itd ! Nie słyszalem zeby z tych ofiar któras byla pijana lub nie umiała pływac ! radze zachowac naprawde wielka ostrożnosc i jezeli juz sie kompac to tylko na kompielisku miejskim... ! Łomża leży na Mazowszu !
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zdradliwa rzeka Narew |
tu masz racje w 100% ja od paru lat obserwuje narew i jeszcze takiego tragicznego roku nie widziałem co jakiś którki okres ktoś ginie hmmm czasem mi się wydaje że nie są to naturalne utopienia no ale nic nikomu albo czemuś tam nie można udowodnić bo nie ma się dowodów ale uważajcie ludzie na tą rzekę wydaje się mała ale jest groźna!!!! Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
Po pierwsze..... bardzo rzadko się zdarza, że topi się osoba, która nie umie pływać. To proste, osoba, która nie umie pływać boi się wchodzić do rzeki. A jak już wejdzie to bardzo ostrożnie sprawdza grunt i wchodzi conajwyżej po pas. Topią się najczęściej osoby, które myślą, że umieją pływać(na pływalni może i tak...) i spotykają się na rzece z nieznanym zjawiskiem z którym "wczoraj" w tym miejscu nie mieli doczynienia... wpadają w panikę, lub poprostu brakuje im umiejętności, żeby np: wydostać się z wiru wodnego. Narew to bardzo niebezpieczna rzeka - to już wiadomo od wielu lat, a wielu ludzi za bardzo ufa swoim umiejętnościom.
|
|
Generalnie topią się ludzie po alkoholu i niech nikt mi nie wpiera , że jest inaczej , bo sam widziałem 1 taki przypadek.
|
|
dwóćh nastolatków niedalekoNiwkowa tez było po alkoholu, popieram tezę OT
|
|
Mój rodzinny dom stoi prawie nad Narwią, wychowałem się nad rzeką. Mimo to musze powiedzieć, że nie znam tak naprawdę Narwi, gdyż ona ciągle się zmienia. To prawda, że jest niebezpieczna, co roku ma inne dno, które kształtuje się prawie cały czas. Do tego dochodzą zaskakujące czasami głębie i miejscami bardzo silny nurt. Tym samym ryzyko ponosi każdy, kto wchodzi do rzeki, chociaż oczywiście ludzie po alkoholu zdecydowanie większe. Moja rada jest prosta: mamy strzeżone kąpielisko w Łomży, korzystajmy z niego.
|
|
Przyłączam się do poprzedników. Pływać tylko w okolicach plaży !
|
|
Teraz i na plaży zaczyna się robić niebezpiecznie. Jedna sprawa to wiry po za żółtąboją można je czasem spotkać no ale oczywiście przyjdzie chłopaczke z panienką to musi ise popisac ze przepłynie rzeke a tam juz wiry sa bardzo niebezpieczne i grunt zdradliwy. Po 2 nie ufałbym za bardzo ratownikom jakoś nie moge kiedy widze ratownika 160 cm i 50 KG wagi pytam sie jak on wyciagnie jakiegos kolosa ponad 100 i 2 metry nie da rady ktoś mi powie ze szkolenia mial a ja powiem **** nie szkolenia. Sam miałem przypadek gdy topiło sie 5letnie dziecko było z babcią babcia bala sie tak daleko wejsc wiec zaczela wolac oddalonego o jakies 30 m ratownika a ten lezal i opalal sie z ratowniczka kiedy ja juz to dziecko wyciagnalem na brzeg to Pan ratownik do piero zaczal biec do wody. Bez komentarza. Wiem że każdy chce zaznać słoneczka ale najlepeij jest pływac na basenie. Ewentualnie w wyznaczonym przez boje polu ale tez jak wspomnialem trzeba uwazac. "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
To Ci powiem, że akurat waga i wzros nie ma w rzece znaczenia. Przynajmniej tak mi się wydaje. W wodzie wszystko jest lekkie. Ale nie wiem jak to się ma w praktyce...
|
|
Wesoly_Romek: po pierwsze.... to ma znaczenie.... i to ogromne! Samemu pływać można się zmęczyć.... a teraz jaka jest różnica jak holujesz 10 letnie dziecko.... od 2 metrowego dorosłego człowieka ???? Po za tym dużo większy opór FIZYCZNY stawia dorosła, silna osoba od dziecka. Jak nie masz wprawy(a często nawet jak masz) to może Cię tonące dziecko przytopić/utopić, a dorosła, silna osoba może to zrobić jeszcze łatwiej.
|
|
Wesoly_Romek tu się z Tobą nie zgodzę. Człowiek który, się topi to nie jest nieruchoma kłoda. Jest zazwyczaj w wielkim szoku i panice, działając bardzo często irracjonalnie. Kiedyś mój kolega wyciągał chłopaka mniej więcej swojego wzrostu i w podobnym wieku. Gdyby nie fakt że skoczyłem z jeszcze jednym kolegą by Mu pomóc, to jestem pewien że utopili by się obaj. Gość był w takiej panice że co chwila właził nam na karki skutecznie przytapiając i w dodatku nie pomogło kilka szybkich prostych. Swoja drogą (może nie słusznie) ale odnoszę wrażenie że na plaży ratownicy bardziej się lansują, niż zapewniają profesjonalną opiekę. Dlatego idąc na plaże z dzieckiem wolę sam na Nie uważać, niż pozostawiać Je jedynie pod opieką 17-letnich ratowników.
|
|
Prawo Darwina. ściemka wszystkim
|
|
o dokladnie a jakie Ci ratownicy maja przeszkolenie ? Bo z tego co sie orientuje moze kazdy isc na ratownika WOPR stopnia młodszego ? Moze jest ktos na forum z tych panów w pomaranczu moze zabieze głos ? Łomża leży na Mazowszu !
|
|
Ja bardzo chętnie zabiorę głos bo od p i e r d o l e n i a niektórych forumowiczów sie nie dobrze robi. Na ratownika stopnia młodszego nie może iść każdy- tak samo jak nie każdy może zdawać na prawo jazdy. Jest selekcja i sprawdzian umiejętności. Do GrubyŁKS: A jakie parametry powinien mieć ratownik abyś czuł sie bezpiecznie ? 90-60-90? Młodsi ratownicy na plaży są od porządku, czystości i pilnowania kąpieliska. Uważasz że do topiącego 2 metrowego chłopa- na ratunek popłynie młody, zdobywający doświadczenie młodszy ratownik?
|
|
KUR.WA a co beda wolac wielkiego ktory moze wali sobie konia a czlowiek sie bedzie topil. Jezu zeby isc na ratownika wystarczy karta pływacka. Mówisz szkolenie to ja żebym mógł wyśmiałbym Ci sie prosto w twarz akurat wiem jak takie szkolenie wygląda i nie wiem czy to szkoleniem nazwać można. A jak stoi cipka 16 lat w czarnych okularkach z samoopalaczem i lansuje się żeby koleżaneczki sie podniecaly to coś nie wierze że nawet mnie by wyciągnął. Ratownik powienien być dosyć wysoki i umięśniony jeśli chodzi o budowe i napewno większość sie ze mna zgodzi. "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
GrubyLKS w d**** byles i g***** wiesz :) bylbys cwaniak gdybys troche sie zainteresowal i dowiedzial, ze taki ratownik ktory ma 160cm i 50kg to jest to mlodszy ratownik, a on wg przepisow nie moze podjac samodzielnej akcji ratowniczej, te moze podjac dopiero ratownik WOPR, a jego szkolenie nie konczy sie jedynie na posiadaniu karty plywackiej :) nie prawda ze ratownik powinien miec 190cm i 90kg wagi, bo pomyslnosc akcji ratowniczej zalezy od techniki wiedzy i umiejetnosci a nie od ilosci miesni jakie ktos sobie wycwiczy na silowni, takie miesnie daja sile statyczna, ktos wielki i rozwalony zazwyczaj ma problem z przeplynieciem 50m w odpowiednim czasie bo posiada sily dynamicznej, wiec nie wiem czy chcialbys zeby ktos wogole do ciebie nie doplynal i nie chrzan ze ratownik powinien wielki i umiesniony :) jesli zaczniesz sie topic na kapielisku, daje ci 100% gwarancji ze skoczy po Ciebie ktos kto nie ma 16-stu tylko conajmniej 18 lat i jest wykwalifikowany :) nastepnym razem radze ci troche sie dowiedziec a nie rzucac ku**** na prawo i lewo bo jak juz mowilem nie masz o tym chlopczyku zielonego pojecia;) A jesli uwazasz ze kazdy moze byc ratownikiem, to przyjdz jutro o 10 na kapielisko, dam ci do przeplyniecia tyle co tym mlodszym i dam sobie reke uciac, ze nie zrobisz nawet polowy tego co te twoje "ci***" robia codziennie :) HokusPokus prosil o glos od "tych panow" - prosze bardzo :) ! co?
|
|
"*nie posiadajacy sily dynamicznej..." zgubilem slowko sorry ;) ! co?
|
|
Obawiam się że w twojej wypowiedzi zostało użytych za dużo mądrych słów, których gruby nie zrozumiał :D i teraz nie wie co napisać... no ale cóż muszą być i tacy...
|
|
a właśnie HokusPokus kto sie utopił 25 lipca? bo jakoś chyba ta informacja dotarła tylko do ciebie... po h u j baranie piszesz takie głupoty... jak nie wiesz o co chodzi.
|
|
ja nie wiem o co chodzi ? Po Co mi tutaj wyskakujesz z baranami ? a jesli to był mój znajomy ! To Ci powiem krótko Morda Cwoku i nie waz sie ***** powiedziec słowa ! Łomża leży na Mazowszu !
|
|
a to ciekawe :] i co, jestes pewien ze sie utopil?:] ! co?
|
|
pewnie sie po cichu utopił... i nikt o tym nie słyszał...ahahahah HokusPokus skończ z fantazją... :D
|
|
czy mam Ci personalia tej osoby napisac ? Ogarnij sie koleszko i skoncz tam komentowac jak nie wiesz wkurwiasz mnie totalnie...stało sie cos ruszyło to bardzo wiele osob a Ty masz czelnosc w swoich postach sie smiac w głos ! J*b Sie ! Łomża leży na Mazowszu !
|
|
Jeżeli umie się dobrze pływać , rzeka nie jest zdradliwa. Od iluś tam lat pływamy do "Żydowskiej plaży" lub Piątnickiego Mostu i nie ma problemu. Przykre , że teraz młodzież nie garnie się do pływania.
|
|
Autor: Yanek (---.elomza.pl) Data: 26-07-08 23:46 Obawiam się że w twojej wypowiedzi zostało użytych za dużo mądrych słów, których gruby nie zrozumiał :D i teraz nie wie co napisać... no ale cóż muszą być i tacy... Tak tak jesteś bardzo mądry, inteligentny ok spoko. Tylko wkurwia mnie to ze nie znasz mnie a oceniasz przyzwyczaiłem sie że tutaj na tym forum z jednego tematu powstaje 10 i każdy się zaczyna kłócić itd a ja na to nie mam ochoty i czasu tak jak ty żęby przesiedziec tak piekne dni na pisaniu głupot. Skoro mnie nie znasz i mówisz że jestem głupi to ja moge powiedzieć że jesteś dziwką i stoisz na wylocie na Ostrołęke no cóż muszą być i tacy... "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
Do Yanek: A i jeszcze jedno. Może to będzie zbyt szczere. Za te śmiechy najchętniej przypierdol*ł bym Ci w ryj. Nie życze Ci ani Twojej rodzinie takiej tragedii. Więc opanuj sie troche. "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
dziękuję za ciepłe słowa waszej krytyki :D macie jeszcze ochote sobie pobluzgać? prosze bardzo...
|
|
Autor: GrubyŁKS (---.elomza.pl) Data: 27-07-08 15:42 "Tylko wkurwia mnie to ze nie znasz mnie a oceniasz przyzwyczaiłem sie że tutaj na tym forum z jednego tematu powstaje 10 i każdy się zaczyna kłócić itd a ja na to nie mam ochoty i czasu tak jak ty żęby przesiedziec tak piekne dni na pisaniu głupot. Skoro mnie nie znasz i mówisz że jestem głupi to..." " KUR.WA a co beda wolac wielkiego ktory moze wali sobie konia a czlowiek sie bedzie topil... A jak stoi cipka 16 lat...." wkurza cie ze ktos cie ocenia a popatrz co ty napisales pare postow wyzej, dzieciaku :) ty oceniles kogos kogo widziales z daleka tylko ;) i tak dla sprostowania, nikt sie tej nocy w narwii nie utopil, ale co plotka to plotka :] a Yanek sie smieje z ciebie, bo ty sie udzielasz bardzo emocjonalnie w tematach o ktorych nie masz najmniejszego pojecia, uslyszales piate przez dziesiate i wymysliles tragedie. Jak juz mowilem: najpierw pomysl i sprawdz, potem napisz, bo wszystko co tu mowisz jest tak smieszne, ze i ja sie z ciebie posmieje :) ! co?
|
|
a zamiast sie nudzic w wakacje na forum to idz powyzywaj kogos z bialegostoku tylko dlatego, ze kibicuje jagiellonii, w koncu jego wina ze sie tam urodzil, tak jak i twoja ze ty w lomzy, bo w koncu LKS to cale twoje zycie :) 2(3)-ligowe zycie, pozazdroscic ;) ! co?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |