Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Rodzielenie na 2 PC |
Witam Planuje załozyć "Ist" i tu pojawia sie problem ponieważ mam 2 pecety u siebie w mieszkaniu, a chciałbym aby na obu internet działał i żeby działał on na obu niezależnie od siebie(np. jeden nie musiał być włączony aby internet działał na drugim) .... Tu własnie chciałbym prosić o wyjaśnienie i rade , czego mam użyć(czyt. kupić ) żeby wszystko działało poprawnie...Posiadam Switch'a LG LS3105PA (5-PORT 10/100Mbps) czy to załatwiło by sprawe ??? Jeżeli palnąłem głupote jest to spowodowane tym że jestem konkretnie zielony w tym temacie. Chociaż wszyscy mogą dostrzec zewnętrzne okoliczności, nikt oprócz mnie nie powinien rozumieć sposobu, w jaki zwyciężam. Dlatego po osiągnięciu zwycięstwa nie powtarzam tej samej taktyki, lecz w następnej walce odpowiadam na zaistniałe okoliczności.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Rozdzielenie na 2 PC |
To jest Ci potrzebne: Sprzedam za 50 zł router Edimax BR-6104 K.Prawie nowy,na gwarancji.Mi niepotrzebny.Kupiłem go w Xeromaxie. GG 9053281 br1
|
|
Re: Rodzielenie na 2 PC |
Nie znam zasady na jakich wymieniona przez Ciebie firma podłącza net do klienta końcowego ale jeżeli kończy się to zwykłą wtyczką sieciową ( taka jaka pasuje do switch-a ) to rozwiązaniem jest zakup routera z wejściem RJ45 z możliwością klonowania adresu MAC. Jest tego dużo na rynku np. Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54G ( odrazy z WiFi).
|
|
Kup od razu w IST, podłączą i skonfigurują całość.
|
|
OK prosiłbym bym jeszcze o dalsze odpowiedzi na pierwsze pytania zadane w poście ..ale równiez na następne które wyjaśniło by mi w prosty sposob różnicę międzi routerem a switchem Chociaż wszyscy mogą dostrzec zewnętrzne okoliczności, nikt oprócz mnie nie powinien rozumieć sposobu, w jaki zwyciężam. Dlatego po osiągnięciu zwycięstwa nie powtarzam tej samej taktyki, lecz w następnej walce odpowiadam na zaistniałe okoliczności.
|
|
Odpowiedzi ktore dostales sa prawidlowe, potrzebny Ci router DSL. Bedzie dobry zarowno ten Edimax (tez mam taki w tej chwili i jestem w IST), czy inne. Roznia sie opcjami i cena oczywiscie. A switch od routera rozni sie tym, ze ten pierwszy operuje na adresach MAC, a drugi na IP. W zwiazku z czym router moze kierowac ruch sieciowy i przydzielac adresy IP komputerom (czego potrzebujesz), a switch nie (mozesz nim laczyc komputery w sieci lokalnej). To tak w prosty sposob masz roznice.
|
|
ja w ist dziele se zwykłym switchem niby swicz niedzieli neta a tu prosze wszystko smiga heheh... a na opchniecie mam router linksysa dasz 60 zeta i zara z nim bede ;)
|
|
sprawa banalna aż infantylna switch z rozdziałem na 5 portów za 40-50 zł np w finie lub każdym innym sklepie i śmiga
|
|
kup sobie najtanszego AP ( Acess Pointa ) WiFi ze switchem za okolo 120 zł będziesz mial na dwa kompy i bezprzewodowo też jak będziesz miała laptopanp takiego : http://allegro.pl/item400773632_edimax_ew_7209apg_ap_54mbs_5xlan_wds_apc.html pierwszy lepszy
|
|
*X*X* Podaj kontakt bylbym zainteresowany kupnem.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |