Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dziwne zjawisko na naszej rzece narew |
Dziś w godzinach porannych między 2 a 3 nad ranem gdy jeszcze było ciemno siedzieliśmy z kumplami nad rzeką przy ognisku. Zaczeło się do okoła wszystko przykrywać mgłą ale to jest normalne bo rzeka tylko zadziwiło nas jedno byliśmy na dole dość wysokiej burty ale jeszcze w swoim życiu nie widzieliśmy tak wielkich ryb płynących w górę rzeki było ich bardzo dużo były podobne do wielkich sumów lecz to nie była ta ryba czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem ? Z tego co nawet widziałem to i 2 drapieżne ryby ganiające drobinicę uciekły przed tymi rybami z tego co widzieliśmy kilka sztuk niedaleko brzega miała ponad półtora metra jak na nasze oko więc to jak na naszą rzeke olbrzymia ryba Proszę o wypowiedzi jeżeli ktoś widział takie zjawiska ... Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dziwne zjawisko na naszej rzece narew |
a ile wypiliscie??
|
|
Chłopcze "znaczenie ognisko" nie znaczy alkochol naucz sie interpretować słowa nic nie piliśmy byliśmy z młodzieżą na biwaku więc jeżeli nic nie widziałeś nie udzielaj się w tym poście Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
Dobra informacja dla wędkarzy:D Będą czatować teraz na sumy:D Z opowiadań ojca kilkadziesiąt lat temu (chyba ze 30 lat) był zaje**** sum. Wędkarze nie mogli sobie z nim poradzić i prawdopodobnie ustrzelił go mysliwy. No to panowie połamania wędek życze:P
|
|
paliliście przy ognisku hehee Doszedłem do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji.
|
|
Chłopcze "znaczenie ognisko" nie znaczy alkohol naucz sie interpretować słowa nic nie piliśmy byliśmy z młodzieżą na biwaku więc jeżeli nic nie widziałeś nie udzielaj się w tym poście Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
Znam ten gatunek. Są to tzw. sumy procentowe. Występują często właśnie w takich miejscach. Są wrażliwe na alkohol - kiedy go wyczują gdzieś, pojawiają się nieopodal tego miejsca :D
|
|
widać nic się dzieci nie zmieniacie byście palili ziolo pili alkohol dorośniecie będziecie mieć dzieci to zobaczymy czy tak samo będziecie myśleć jeżeli tak to współczuje waszym dzieciom o ile będziecie je mieć wogle Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
Panowie moze nie wierzycie ale takie sumy naprawde pływają w Narwi. Nie raz słyszałem o takich okazach złapanych w naszej rzece. Chłopacy mieli szczęscie że udało im się zobaczyć takie sztuki.
|
|
Upiór we mgle :)
|
|
Mój okaz suma jaki w życiu złapalem miał 10 kg i ponad metr więc wiem że istnieje taka możliwość a dzieci widać nie znają się na życiu i myślą że bajki pisane są Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
""""Paweł Rewera z Sandomierza złowił w Wiśle suma giganta, ważącego ponad 47 kg i mierzącego ponad 2 metry długości. Ryby łowi od lat i nauczył się, że upolowanie suma wymaga wielu zabiegów i wielogodzinnych podchodów. Tymczasem w piątek wybrał się na relaksowe wędkowanie. Po którymś rzucie poczuł silne uderzenie, które omal nie wyrwało mu wędki z ręki. Kiedy po 40-minutowej walce wyciągnął rybę, okazało się, że to 2-metrowy sum."""" => http://www.biolog.pl/article3406.html
|
|
Pogłoski chodzą że do narwi przypływają sumopodobne ryby z dołu rzeki nazwy ich nie znam wygląd tułowia mają identyczny jak sum są grube i duże na lądzie przeżyją do 3 miesięcy bez wody wytwarzając wkoło siebie mnóstwo śluzu który im zastępuje wodę i zapobiega wyschnięciu może ktoś zna ten gatunek bo prawdopodobnie te ryby widzieliśmy one żyją w stadach koło 40 lub 50 sztuk na stado największy okaz tej ryby złowiono w 1990 roku miał ponad 3 metry i ważył 70 kg złowił go niejaki Adam Grondzki mial 42 lata i od 15 roku swojego życia zajmował się łowieniem tych okazów kiedyś było to opisane jeszcze w starej rybackiej gazecie jak się nie mylę "Wędrowne gatunki" taką nosił nazwę ten poradnik rybacki na temat tych że okazów... Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
a mozesz dokladniej okreslic miejsce gdzie te rybki widziles?? bo tez własnei o tym slyszaem ze ogromne sumy sa u nas w rzece... ...
|
|
Ja już też sie spotkałem z takim zjawiskiem, pierwszy raz dostrzegłem takiego potwora 3 lata temu na starorzeczu w Czarnocienie, po rozmowie z ludzmi którzy uczestniczą we wszelakich zawodach rybackich mówili mi że to rzadki gatunek ANAKONDY KANADYJSKIEJ, w rzekach żyje do 30 lat przy czym osiąga około 15 metrów długości przy wadze 600 kg
|
|
Buehehehehe tyle powiem :D Chlopaki bobra zobaczyli i sie jarają :) "I choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo sam jestem największym skur******* w tej dolinie..."
|
|
Gdyby było coś sumopodobneo to by chyba ktoś to wkońcu złowił... Stawiam na bobra. Każda ryba przed nim ucieka. Zapraszam do 7 Kier.
|
|
lomzanin...I like MTB jak nie wiesz co to żarty to hamuj się ze zwrotami do innych userów typu "dzieci" Odnośnie tych sumów to nie rozumiem po co wyławiać takie gatunki skoro są tak rzadko spotykane. Jeżeli faktycznie nie jest ich wiele a stanowią ładne widowisko to niech może sobie żyją?
|
|
Sumy w nari są olbrzymie ,trudno je złapać ,latwie o zmierzchu ,złapać takiego suma (okoła 1,5m 2m0 to dopiero lada wyczyn. Osmiele się nawet rzecz iż są to potwory sum 2m moze zrobić człowiekowi opgromną krzywde gdy np.cvzłowiek sie topi mówi wam to coś? ...... Chociażby ostatnie utonięcia Pomysłowo.
|
|
napisz gdzie to widziales? znam nieco rzeke,bo wedkuje od kilku lat i wiem gdzie sa mniej wiecej głębiny, a sumy takie miejsca lubia. Jak mozesz,to napisz. Dzieki.
|
|
"...na lądzie przeżyją do 3 miesięcy bez wody wytwarzając wkoło siebie mnóstwo śluzu który im zastępuje wodę i zapobiega wyschnięciu ..." i ty mowisz ze to inni opowiadaja bajki??????????? a czego przez 3 m-ce na ladzie moze wytwarzac ten sluz???????????????przetwarza promienie sloneczne>??????????????????? toz to kurna nobel tylko go zlap!!!!!!!!!!!!!!!!! ________________________________________ ... & vice versa!
|
|
Łaźcowate (Anabantidae) - rodzina słodkowodnych ryb okoniokształtnych zaliczana do błędnikowców. Ze względu na atrakcyjne ubarwienie i ciekawą biologię często hodowane w akwarystyce. Zasięg występowania Południowo-wschodnia i centralna Afryka oraz południowa Azja. Występują w wodach słodkich i - rzadziej - w słonawych. Charakterystyka Posiadają narząd błędnikowy zwany labiryntem umożliwiający im oddychanie powietrzem atmosferycznym. Najbardziej rozwinięty labirynt posiada łaziec indyjski (Anabas testudineus), u ryb z rodzaju Sandelia i Ctenopoma ma znacznie prostszą postać. Łaźcowate pływają w pobliżu lustra wody. Mogą przebywać w wodach ubogich w tlen. Potrafią przemieszczać się po wilgotnym lądzie. Niektóre gatunki budują gniazda i opiekują się potomstwem. Czy ktoś słyszał o tym, że kiedy węgorzom zagrodzono śluzą dostęp do rzeki, to masowo przemieszczały się po łące, omijając tamę? "Bo nie jest światło, by pod korcem stało." Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba. "Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan
|
|
biesiadowicze przy ognisku mieli szczęście, że to "coś" nie wyskoczyło na brzeg......
|
|
Ryby łaźcowate (Anabantidae) Występowanie: Wody słodkie Afryki i Azji, północna granica występowania niektórych gatunków sięga, aż do granicy gdzie zimą zamarza woda. Łaźcowate jednak generalnie są rybami ciepłolubnymi. Wielkość: Max. 60-70 cm, zwykle jednak kilka do kilkunastu cm. Cechy charakterystyczne: Ryby z tej rodziny mają specjalny narząd nad skrzelami zwany labiryntem, który umożliwia im oddychanie powietrzem atmosferycznym pobieranym znad wody, gdy nie ma w niej dosyć tlenu. U wielu gatunków płetwy brzuszne przekształciły się w długie pręciki, które ułatwiają orientację w mętnej wodzie. Zachowanie: Generalnie są to ryby spokojne, jednak większość robi się agresywna w okresie tarła. "Bo nie jest światło, by pod korcem stało." Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba. "Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan
|
|
Dla 'goostav': Interesującym przykładem są ryby z rodziny łaźcowatych, żyjących m.in. w wysychających okresowo zbiornikach Indii. Otóż, aby zapewnić złożonej ikrze dostateczną ilość tlenu ryby te budują specjalne gniazda z piany tworzonej z wydzieliny, w którą misternie wmontowują cząstki wody i banieczki powietrza. Wskutek tego, w okresie godów, gniazda te są tak lekkie, że masowo unoszą się na powierzchni zbiorników. To nie żadne bajki. "Bo nie jest światło, by pod korcem stało." Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba. "Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan
|
|
Maxxx napisał(a): "Występowanie: Wody słodkie Afryki i Azji" Ja wiedziałem, że my zacofani jesteśmy ale, że aż tak...
|
|
Bezkresne stepy Azji wkrótce pochłoną nas. "Bo nie jest światło, by pod korcem stało." Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba. "Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan
|
|
Powiedz dokladnie w którym msc co to metra to jutro w nocy pol Łomży na niego zapoluje, będziemy wiedzieć co to za zjawisko :D
|
|
lomzanin...I like MTB zmień dilera
|
|
po prostu typek był zmęczony i miał przewidzenia bo jak on mógł zobaczyc tą rybę w wodzie skoro było ciemno ja u murzyna w ... jeszcze o 2 -3 w nocy jest ciemno wiem bo cierpie na bezsennosc
|
|
CyberMass napisał(a): > po prostu typek był zmęczony i miał przewidzenia bo jak on mógł > zobaczyc tą rybę w wodzie skoro było ciemno ja u murzyna w ... > jeszcze o 2 -3 w nocy jest ciemno wiem bo cierpie na > bezsennosc to kup tabletki albo apap noc :) a czytać to chyba każdy umie "ognisko" miło mi :) było uświadomić ludzi pozdro Autor: Janek_Dzbanek (80.240.162.---) Data: 06-07-08 13:48 >lomzanin...I like MTB zmień dilera nie narkotyzuje się być może ty :) ? Co do niektórych zjawisk w głąb polski :) poczytajcie sobie w dawnych pismach wędkarskich sporo ich opisałem a jeżeli ktoś jest na tyle mądry że uważa że to co napisałem w tym poście to ściema jego wybór nie chcesz nie wierz "ale po co zbędne komentarze" ? Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
Autor: KopernikSięWściekł (---.elomza.pl) Data: 05-07-08 13:47 >Ja już też sie spotkałem z takim zjawiskiem, pierwszy raz dostrzegłem >takiego potwora 3 lata temu na starorzeczu w Czarnocienie, po rozmowie z >ludzmi którzy uczestniczą we wszelakich zawodach rybackich mówili mi że to >rzadki gatunek ANAKONDY KANADYJSKIEJ, w rzekach żyje do 30 lat przy czym >osiąga około 15 metrów długości przy wadze 600 kg Jeżdżę po świecie widziałem na bagniskach sporo za polską takie gatunki jednak są nie groźne w otoczeniu lądowym natomiast w polsce raczej nie występują natomiast można spotkać to na rozlewach amazonki zresztą są tam przepiękne rozkewiska . Pss powiem coś na temat kiedyśnych piranii które podobno pływały w naszej rzece narew fakt faktem były lecz były właśnie miłe piranie z amazonki jakiś "osobknik" po przytransportowaniu do polski tych że okazów wypuścił te rybki do naszej rzeki bo nie spodobał się prezent synkowi . Pozdro... Start nie znaczy nic... Na mecie doznajesz olśnienia FREESTYLE RIDERS (:Łomża moją weną:)
|
|
o tych piraniach czytałem gdzieś w wędkarskiej gazecie i nawet ktoś jedna sztukę złapał bo chyba był dwie True Faith
|
|
Bóbr europejski (Castor fiber) – Aktywny jest nocą i o zmierzchu. Trudno więc go w czasie dnia zauważyć. Bobry najlepiej podpatrywać wcześnie rano o świcie. Występuje głównie w lasach łęgowych nad strumieniami, rzekami, jeziorami. Podstawowe dane Długość ciała 70-100 cm Długość ogona 3-28 cm Masa ciała 15-30 kg Dojrzałość płciowa 2-3 lata Liczba młodych w miocie 2-4 Długość życia 10-15 lat, w niewoli 50 lat
|
|
sumy w narwi sa i to wielkie . wlasnie tylko tego gatunku wlasciciele naszych wod jeszcze nie wylapali sieciami lub prondem . Przykre ale prawdziwe
|
|
Dobrze,że zdążyłeś uciec-;))
|
|
ja widziałem coś takiego kilka lat temu
|
|
Sledzie szly na tarlo ;) A tak serio to szkoda, ze zdjecia nie zrobiliscie :) _____________________________________________________ ![]()
|
|
Tyle postow, a nikt sie nie zapytal jak wy je zobaczyliscie w taka ciemnice? :) .
|
|
Nawiń gdzie biesiadowaliście ..... piatek, sobota jestem w Łomży -- zapoluje maroo@muzosfera.pl
|
|
A zerknął ktoś na datę tych postów? :-)
|
|
he he no wlasnie :) a Pani ania 3555 odkopuje baaaaaaaaaaaardzo stare posty :) :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |