Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
co potrzebuje w Sądzie Pracy |
nie mam umowy z zakładem "o" i chcę założyć sprawę
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: co potrzebuje w Sądzie Pracy |
Jesli nie masz jakiejkolwiek umowy z zakladem to potrzebni Ci sa swiadkowie, by udowodnic, ze pracowalas w danym zakladzie i za co bylas odpowiedzialna... Do tego przydaloby sie wykorzystac troche techniki czyli, dyktafon komorka z mozliwoscia nagrywania i filmowania... Przygotowany w glowie przemyslany plan dzialania... Dobrze byloby napisac czy sprawa dotyczy np. mobbingu, braku zawarcia jakiejkolwiek umowy, nie wyplacania pieniedzy czy tym podobne... Jesli bowiem bedziesz chciala udowodnic, ze pracowalas w danym zakladzie to jesli nie dostawalas "wyplaty do reki" mozesz poszperac w przelewach bankowych (oczywiscie swoich)... Bedziesz bowiem mialam potwierdzenie, ze dostawalas od danego zakladu pieniazki... Najmocniejsza Twoja "bronia" sa solidni swiadkowie, ktorych pracodawca nie bedzie w stanie zastraszyc, a jesli nawet bedzie probowal to oni tez beda mieli w kieszeniach komorki... magia_2
|
|
a jak mam tylko 1 sms-a od pracodawcy? że mam nie przychodzić do pracy i ciuchy robocze z ich logo firmy a zer o świadków bo każdy się boi o pracę mam jakieś szanse na wygraną? i oczywiście pieniądze (zaskórniaki) te co mi rzucił na odczepnego za miesiąc pracy było tego 400 zł nie podpisywałem odbioru
|
|
To moze napisz co to byla za praca i jak ten łaskawca sie nazywa.
|
|
3maj wiec tego smsa i strzez go jak oka w glowie... Do tego adwokatowi (jesli bedziesz mial) przyda sie potwierdzenie do kogo jest przypisany dany nr telefonu... Sprobuj skserowac liste pracownikow z m-cy w ktorych pracowales dla niego... Zrob to tak by nie widzial Twojej obecnosci w swoim zakladzie... Najlepiej dogadaj sie z osoba u ktorej lista lezy... Pokseruj tez liste z ktorej wynika wysokosc Twojego zarobku... Musza jednak to byc listy z pieczatka firmy i podpisem...Sad bowiem musi miec podstawe do tego by uznac taki dowod za wiarygodny...bowiem pracodawca moze podwazyc te listy mowiac, ze brak jest pieczatek... Pamietaj tez, ze sa osoby, ktore "pomoga" pracodawcy ewentualnie spreparowac "nowa" stara liste pracownikow... Sposob "wyplacenia" ostatniej "wyplaty" moze rowniez pomoc Ci w tej sprawie... Musisz jednak powiedziec dokladnie w czym dokladnie lezy problem...? Czy w tym, ze nie dostales tyle na ile sie umowiliscie czy cos innego...? Ps. na forum poki nie zalozysz sprawy i nie bedzie ona zakonczona najlepiej nie mow kim jest dany pracodawca, ani czym sie zajmuje i nic na temat firmy...gdyz on moze czytac tez 4lomza, a wtedy moje rady pojda na marne... DxxxD Mam nadzieje,ze nie masz mi za zle tego, ze podpowiadam by prusak11 nie ujawnial niczego co konkretnie dotyczy danej sprawy... magia_2
|
|
nie mam nic za złe chodzi o to że pracowałem tam przez miesiąc i nie dostałem umowy na ten czas, byłem w ZUS-ie i niema nic opłaconego na moje nazwisko co do wypłaty to nic nie podpisywałem a wyniosła ona 400 zł jest jakaś szansa na otrzymanie bilingu rozmów przychodzących? tel jest wzięty w sieci X w mixie na karte za 1 zł
|
|
powiedz co to za firma... ostrzeż innych ;)
|
|
Jesli chodzi o billingi rozmow to oczywiscie jesli jestes oficjalnie zwiazany z dana siecia X (tzn. masz podpisana umowe z nimi, a napewno masz skoro tel jest w mixie) to masz prawo zazadac wykazu rozmow lub polaczen, ktore przychodzily na Twoj nr tel... Tylko pamietaj nie daj sie "zbyc" osobom pracujacym w danej sieci... Jesli bedzie potrzeba to polacz sie z centrala danej sieci... Pracodawca ma obowiazek zgloszenia pracownika w ciagu 7miu dni... Maksymalnie w takim samym czasie tj. do 7dni ma obowiazek zawarcia z pracownikiem umowy... Rozumiem, ze "rozchodzi Ci sie" o to, ze czas przez, ktory pracowales nie bedzie wliczal sie do lat pracy lub o to, ze wogle nie zostala z Toba podpisana zadna umowa (zlecenie, o dzielo, na czas probny, na czas okreslony, itd...) np. ...? Moge sie tez jedynie domyslac, ze "wyplata" jaka otrzymales od pracodawcy jest ta, ktora byla "ustalona" wczesniej przez obie strony? magia_2
|
|
Zanim wniesiesz sprawe dobrze byloby skontaktowac sie z Panstwowa Inspekcja Pracy. Nie chodzi o oddzial w Lomzy lecz np. w Bialymstoku... W pismie takim mozesz opisac sytuacje, ktorej doswiadczyles w zwiazku z praca u danego pracodawcy oraz poprosic o nadzor i przeprowadzenie w danej firmie niezapowiedzianej kontroli... Oczywiscie najlepiej byloby zawiesc takie pismo osobiscie majac ze soba 3y kopie wniosku i zadac potwierdzenia (data, pieczatka i podpis wystarcza) zlozenia pisma... Proponuje wejsc na te stronke: www.pip.gov.pl Sprawa podobna do Twojej i srodki jakie powinienes podjac sa ogolnie opisane na ponizszej stronie http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/07061005.htm Warto udac sie tez do Sadu i poprosic o mozliwosc rozmowy na dany temat z kompetentna osoba... Pamietaj, ze kroki, ktore podejmiesz beda mialy skutki w przyszlosci...Przede wszystkim chodzi o skutki prawne jakie nastapia... magia_2
|
|
Jeszcze jedna wazna sprawa, z ktora warto w Twojej sytuacji sie zapoznac tj. Dzia Dwunasty Kodeksu Pracy, do ktorego ponizej podaje stronke http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000012.pdf Ok... Narazie mysle, ze powinienes zapoznac sie z tym i obmyslic sposoby dzialania i kolejnosc krokow, ktore podejmiesz... Kolejnosc krokow bowiem jest niezmiernie wazna... Musza one tez byc solidnie przemyslana przez Ciebie. magia_2
|
|
To są namiary na radcę prawnego jest genialny i nie drogi prowadził znajomemu tego typu sprawę Rubik Witold 691027164 kancelaria 0862165362
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |