Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Najciekawsze miejsce w Łomży |
Witajcie. Otóż nie znam jeszcze dobrze tego miasta, dlatego proszę, napiszcie poniżej, jakie w naszym mieście, według was - internautów, są najciekawsze i godne odwiedzenia miejsca.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Najciekawsze miejsce w Łomży |
nie ma takich miejsc w łomży.no chyba że .................
|
|
No bez przesady...są ciekawe miejsca! ale wydaję mi się że chyba najlepiej odkrywać je samemu. Łomża nie jest duża i piesze wędrówki po niej na pewno nie będą wyczerpujące. :)
|
|
W Łomzy najciekawszymi miejscami są kościoły, a włąsciwie te miejsca, z których widać kościoły. Udalo mi się znal;eźć takie, z którego widać 3. Czekam na lepsze najciekawsze miejsce w Łomży.
|
|
Na ulicach ''szosa do mezenina'' i łąkowa sa godne odwiedzenia obiekty turystyczno-rozrywkowe ;) LORD ON
|
|
Jest troche "starych" historycznych miejsc...w których się przebywalo i niejedno się tam działo :))) . To zależy od tego co ciebie interesuje...
|
|
Chlopie wez idz do jakiegos baru sie upij i wogole zapomniej przez kilka godzin ze tu mieszkasz bo tu niema nic ciekawego i nigdy niebylo.no chyba ze czolg w nowogrodzie Hoł, Hoł ,Hoł
|
|
najciekawsze miejsce w Łomży to stadion ŁKS, szczegódlnie w sobotnie popołudnie gdy gra na nim mecze ligowe nasz ŁKS! nie wierzycie??? przyjdźcie 27 marca o 15.00!!! www.lkslomza.kom.pl TYLKO ŁKS!
|
|
Ciekawe miejsca to: 1. dziwne; 2. ładne; 3. brzydkie; 4. w których są ciekawi ludzie. Chyba jest ich kilka ?
|
|
Moje ulubione: - najbliższe okolice Narwi od schodków (Krzywe Koło) do Siemienia... włączam tu w najbliższe otoczenie Górę Królowej Bony i 1000letnie Wzgórze Świętego Wawrzyńca - Koteria - kościółek przy placu Jana Pawła II, klasztor ojców Kapucynów, Katedra - Las Giełczyński (czerwony bór), Jednaczewski to tak na poczatek _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
nie są to zawsze moje ulubione ale poniekąd ciekawe miejsca: 1. Statoil i okolice (ciekawe towarzystwo się tam zbiera); 2. oczywiście cała dolina Narwi widziana od strony skarpy; 3. pewna niepozorna ławeczka łagodnie dryfująca wśród bloków na ktorej latem lubię siadać, jesć lody Bambino i wpominać inne lata, inne lody Bambino i że tak samo topniały ale kapały na słońcu nie jedną lecz dwoma strużkami - ileś lat temu 4. znak drogowy: "ustąp pierwszeństwa przejazdu" na końcu ulicy Kazańskiej (kończy się w szczerym polu - pierwszeństwa trzeba tam ustępować jedynie szybko przebiegającym zającom). 5. "czerwony plac" (daniej: stary rynek) - zawsze można liczyć na obecność wielu ludzi o ciekawej przeszłości i jeszcze ciekawszej teraźniejszości - pan Prezyden i reszta urzędu miasta też gdzieś tam się objawia miastu... 6. odległość od krzaków i ugorów (centrum - wspomniany plac czerwony - koniec miasta - Narew) do centum miasta jest mniejsza niż 500m (które miasto tej wielkości ma tak, że jego centrum leży na obrzeżu ?) 7. HISTORIA !!!! Niestety okrutna - zabytki paszły w p.... - ale historia pozostaje w pamięci ludzi (nie wszystkich jak zauważam). 8. Wspomniani wyżej ludzie - obecnie żyjący (niekoniecznie w Ratuszu) i żyjący/ocierający się o to miasto/ziemię dawniej (wiele sław - nie wszyscy mają oczyście obowiązek fatygować swe umysły zbędnym zamiętywaniem nazwisk). 8. można dalej... Odwrócę tezę: Co dla Warszawiaka jest ciekawego w Warszawie ??? Ośmielę się ryzykować stwwierdzenie, że to samo co dla nas: mix bardzo osobistych/subiektywnych wrażeń, rzeczy/miejsc do których się przyzwyczaili (niekoniecznie polubili - PKiN) zmieszanych z wiedzą na tamaty lokalne...
|
|
eh kurde wrócił bym chętnie te czasy młodości i beztroskie życie w łomży - ludzie nie wyjeżdzajcie z tamtąd !!! ja sam chętnie bym tam wrócił LORD ON
|
|
Może inaczej: gdyby do Was ktoś z daleka przyjechał i chciałby się sfotografować w najbardziej charakterystycznym miejscu dla Łomży- to gdzie byście go zaprowadzili?.... Byłby problem, czy nie? Zbych
|
|
np. Stary Rynek - ujęcie na arkady spod Hali Targowej, ponad kamieniczkami widać szczyty Katedry.... całkiem przyjemne zdjątko by było.... albo na Bonie.... ujęcie na dolinę Narwi w kierunku Piątnicy, powinna się zmieścić wieża ciśnień a jak ktoś lubi kombinowaną architekturę to na Starym Rynku może się ustawić pod ratuszami.... w słoneczny dzień będą całkiem ładne zdjęcia! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Gdy jest już ciemno , jadąc od strony Piątnicy na nowy most , widać pięknie oświetloną Łomżę i drugą równie jasną w lustrze wody wylewów Narwi . Wszystko to na tle ciemnej nocy. Zaznaczam , że na wodzie nie może być kry. Polecam! ____________ autochton ____________
|
|
Polecam też stary cmentaż żydowski na skarpie Narwi [ul. Górna czy Wąska] nie pamiętam , bo znam dojazd na pamięć.pamięć. ___________ autochton ___________
|
|
Klub ATOM :P
|
|
Moje ciekawe miejsca: 1. Forty w Piątnicy - ładne widoki, trochę emocji. 2. Fort na Łomżycy - spokojne miejsce, mało kto zna. 3. Grobla do Jednaczewa - teraz nie jest juz tak ładnie jak w bagiennych czasach, ale warto się przespacerować.
|
|
gdzie jest fort na Łomżycy ?
|
|
Szczególnie te których dawno nie widziałem. Trudno zdecydować które najciekawsze. Jest ich wiele. Najlepiej co jakiś czas cieszyć się nimi zmieniając je podczas spacerów. Np. dolina Narwi z widokami w różnych kierunkach zależnie od miejsca pobytu, góra Bony, las Jednaczewski i łąki, widoczki z fortów piątnickich i wiele innych. Szanujmy i chrońmy te miejsca są wartością i daju możliwości odpoczynku, której mogą nam pozazdrościć mieszkańcy innych miast. czesław
|
|
Ja mieszkam na Łomzycy wiele lat, znam niejeden zakątek ale nigdy nie widziałem tu żadnego fortu?? Można prosić o lokalizację tego miejsca??
|
|
taki fajny fort z klocków lego
|
|
Do 20 z górki - nie przejmuj się chłopie - najtrudniejsze jest pierwsze 60 lat. Do pozostałych: okolice Łomży są wyjątkowo bogate w zabytki fortyfikacji militarnej, Mamy tu umocnienia rosyjskie, polskie, niemieckie ale mało kto wie że i... sowieckie - po 1939r armia sowietow wybudowała pas bunkrów na ówczesnej granicy z Niemcami... Możne je oglądać w okolicach Miastkowa - jeden widać z drogi "na Ostrołękę", inny jest obok miejskiego wysypiska śmieci... jest ich więcej. O forcie na Łomżycy nic nie słyszałem...
|
|
1) Były dworzec PKP a w zasadzie placyk z byłą fontanna jest latem ok. 2) Podoba mi sie również stary cmentarz , szczególnie część zabytkowa. 3) Niezłe jest są miejsca po jednostce w Czerwonym Borze.
|
|
Łomża ma dużo ciekawych rzeczy ale najciekawsze i najbardziej odwiedzane do sa ogrodki ;). LoRd.^oo7*
|
|
chyba dzialkowe dla emerytow :) Hoł, Hoł ,Hoł
|
|
Szukacie fortu na Łomży, podaję lokalizację: Jadąc na Ostrołękę należy skręcić w pierwszą polną drogę w lewo za skrętem do MPEC-u, a dalej jechać prosto ok. 200 metrów. Śpierzcie spię jeżeli chcecie coś jeszcze zobaczyć, bo z dnia na dzień jest tam coraz mniej do oglądania, a to za sprawą złodzieji którzy kradną co się da.
|
|
najciekawiej jest u mojego chlopaka w pokoju Malwina
|
|
A jeszcze ciekawiej może być pod jego kołdrą!
|
|
Łomża w porównaniu do większych miast, co do zabytków, trzeba przyznać wypada kiepsko. Mi się najbardziej podobają forty - ładnie, zielono, poleżeć sobie można na słoneczku i jeszcze same forty - kawał historii. A jak kiedyś w ramach wymiany przyjechali Litwini, to się nadziwić nie mogli, że co chwila kościół :-)
|
|
Dla mnie jednak niepowtarzalnym byl ten pierwszy widok Lomzy ze wzgorza na polnoc od Piatnicy, ktory ujrzalem wracajac do tego miasta od stron Kolna po 26-ciu latach rozlaki. Ten widok zawsze zostanie w mojej pamieci ... Wychu
|
|
Bunkrów i umoćniń w okolicach Łomży jest b. dużo, znalazłem ponad 200 bunkrów w promieniu 30-40 kilometrów od miasta. Zainteresowanych zapraszam: rfx@gazeta.pl
|
|
Najciekawiej jest na Boisku do koszykówki na oś.Konstytucji. Grisza
|
|
vonReuffen przeglądałeś tą stronkę? - polecam http://www.schrony.website.pl/anar.htm Pozdrawiam Tiger
|
|
Siema. Nie wiem jak wy ale ja lubię przebywać w śmietniku, przynajmiej jest co jeść. I takie najciekawsze miejsce to śmietnik na kazańskiej.
|
|
Hmmm... Dość ciekawym - może nie ciekawym, ale z pewnością intrygującym i pobudzającym fantazję :) - miejscem w Łomży jest balkon kamienicy położonej na ulicy Dwornej i sąsiadującej z katedrą. Jest to balkon, na który trzeba wchodzić przez okno, ponieważ nie ma tam żadnych drzwi... Jestem ciekaw, kto wpadł na taki pomysł i czym się kierował. A najśmieszniejsze jest to, że przechodziłem tamtędy niezliczone ilości razy, a zauważyłem to dopiero dzisiaj dzięki mojemu znajomemu, który raczył mi fakt istnienia tego balkonu uświadomić ;]
|
|
Tiger, dzięki, trochę pomagałem przy tej stronce. Zreszta przygotowuje własną, tylko mnie umiejętności ograniczają. A tu: www.ostpreussen.prv.pl jest troche o niemieckich bunkrach w Zbójnej, Turosli i Jeżach. vR
|
|
tak !!! ale forty w piatnicy sa w lobuzerski sposob rozsprzedawane ,niszczone i to za pozwoleniem KONSERWATORA ZABYTKOW! przy wydajnym wspoludziale "wlodarza" Gminy!!!!!!!!!!! bagrmosen
|
|
A ja polecam wybrac sie do Narwianskiego Parku Narodowego, nie jest tak daleko, a zobaczyc naprawde warto, bo malo kto wie ze nasza Narew szczegolnie w granicach tegoz parku plynie w systemie anastomozujacym czym moga sie pochwalic tylko 3 rzeki na swiecie!!! gorraco polecam wypad na kajaki!
|
|
ja bym tam polecała stadninę koni albo park Jakuba Wagi. W tym parku szczególnie jak jest zielono jest fajny klimat i miło się poszwędać. Jak sie nudzisz mozesz isc na wolontariat do schroniska... miło jest też posiedzieć na murku pod I LO na bernatowicza i sobie porozmyślać. Ewentualnie możesz jeszcze iść na muszlę z czymś do jedzenia i przycupnąć sobie na trawce. Czasem fajnie jest też przejsć się na osiedle domków jednorodzinnych przeważnie jest tam bardzo cicho od czasu do czasu mija się tylko kogoś na cienkich uliczkach
|
|
|
teraz na topie jest Lidl (od jutra Kaufland) wystarczy tylko zerknąć. W ich kierunku przybywa mnóstwo zwiedzających :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |