Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zalew w Łomży |
Czy ktos widzial wielki zbiornik sciekow za kraska w Łomży??? Swietny widok... gdyby tam byla prawdziwa woda byloby cudownie... ======================= Lomza Cool
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zalew w Łomży |
Witam!!! Wiem co maasz na mysli, zapewne ten zbiornik na ul. Poligonowej?? Zgadzam sie ze cudownie by bylo zeby tam byl zalew, idealne miejsce... Tymczasem sa niestety scieki :( A pomyslec, ze tam jest tak fajnie (pomijajac zapachy ze sciekow)...Moim zadniem zalew w Łomży to bardzo dobry pomysł, tylko wątpie, zeby wypalił... Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
To teraz już wiem co tak śmierdzi w naszym mieście.
|
|
Dokładnie. To śmierdzi od tego i tylko od tego. Nwet ten zapach przy atomie to nie zapach z browaru tylko z tamtąd. No ale widok cudowny, jak tam zaszedlem z moją ukochaną to akurat słońce zachodziło, było cicho, żurawie pływały (!) i kaczki... normalnie istny raj. Myśleliśmy ze to czysta woda bo akurat w inną stronę wiał wiatr i nie śmierdziało. Wypatrzyliśmy nawet plażę... :P Podeszliśmy bliżej i ja myślałem że zwymiotują... No ale miejsce cudowne... niedlugo postaram sie zamieścić gdzieś w necie fotki z tego miejsca.. gdyby nie zapach i skład tej "wody" chodziłbym tam codziennie :P:P ======================= Lomza Cool
|
|
Hmm... Oj chyba Twoja ukochana wie cos na ten temat... :) Huehh !!! Ja tez bym tam chodzila codziennie, ale ten odór z tych scieków jest okropny, aczkolwiek dla tak ladniutkich widoczków warto tam sie wybrac (byle nie na długo)... :))) Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Virginia czy my się nie znamy przypadkiem?? :>>> ======================= Lomza Cool
|
|
Tomaszek: hmmm.... @->-- Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Obiecane fotki łomżyńskiego zalewu :) Co o nim myślicie? http://republika.pl/lomza/zalew/ ======================= Lomza Cool
|
|
Witam!! Tak... Te Foteczki robia wrazenie, "zalew" wyglada calkiem fajnie, szkoda tylko ze to nie jest prawdziwy zalew... :(( Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Czego szukacie , macie piękną rzekę. Zalew?-jakoś zle mi się to zawsze kojarzyło.
|
|
Autochton: rzeke to mamy, ale mi tam jakos nie specjalnei odpowiada kąpiel na plaży przy nowym moście... Ja tam bym była zdecydowanie za zalewem :)) Pozdrawiam!! Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Tak, zalew naprawdę by się przydał, chociaż nawet taki połączony z narwią gdzie można iść i iść od brzegu i się ni utopić :) Pozdrawiam zalewowiczów... ======================= Lomza Cool
|
|
Ja tez jestem za "zalewem", ale nie mam z kim...
|
|
dobrze by było, żeby zrobili takie jezioro sztuczne pomiędzy mostami w Łomży, to jest bardzo dobre miejsce na takie coś, przecież i tak na wiosne tam jest zalew. Łomża by była turystycznym miastem, wkońcu bliżej by było jechać warszawiakom do Łomży niż np do Pisza. Mogli by tam zrobić jakąś przystań jachtową, powiękrzyć plaże (dzisiaj na naszej plaży zagęszczenie ludzi było więkrze niż nad morzem), mogli by jeszcze skwer na ul Rybaki zrobić, tam jest super miejscówa na to. ---===eŁKaeSiacy'03===--- zmotywowani by walczyć...
|
|
GTK--> masz racje :) tez mysle ze przydalaby sie przysatan jachtowa w Łomży i wieksza plaza... @->-- Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Chciałem zauważyć że tak ogólnie to nawet są lub były plany zalewu w Łomży między mostami.Niektórzy radni nawet chcieli to przegłosować twierdząc że przy takim projekcie powstałoby przynajmniej 100 nowych miejsc pracy i łomża byłaby atrakcyjniejsza ale niestety nie wszyscy tak uważają.
|
|
przystań jachtowa? - i co te jachty miałyby tu robić? a jeśli chodzi o nowe miejsca pracy - to przy promenadzie nad narwią też ich trochę powstanie..... jak Wy sobie wyobrażacie zalew między mostami? nie robi się chyba tego przez wybieranie ziemi. Trzeba by spiętrzyć wodę. Różnica poziomów wody między jednym i drugim mostem to około 0,30 - 0,80 cm (tak mi się wydaje - a mozliwe że jest jeszcze mniej. Żeby nie dało sie przejść przez zalew suchą nogą (ew. chodzic po jego środku) należałoby spiętrzyć wodę do wysokości ok. 2,0m nad poziom gruntu przy moście przy plaży miejsckiej. Wysokość tamy przy moście stadionowym wyjdzie ok. 2,5-3m. Akurat to nie jest problemem. Ale podejrzewam, że: 1. Przynajmniej jeden most trzeba by gruntownie przebudować, bo projektowany był na inne średnioroczne stany wody 2. Spiętrzenie wody na taką wysokość spowodowałoby, że woda rozlałaby się wysoko po wiekszej części łomżyńskiego Parku Krajobrazowego Doliny Narwi. a) Najpiekniejsze, najbardziej widoczne meandry naszej rzeki zniknęłyby pod wodą. b) Zniknęłyby miejsca lęgowe wielu gatunków ptaków. Niektóre z nich przeniosły się do nas znad Biebrzy. Ptaki doceniły walory tego terenu, a my nie potrafimy. 3. Żagle na tym zalewie, byłyby lokalną jedynie atrakcją. Wszyscy jadący z dalszych miejsc w Polsce nie będą się zatrzymywali w Łomzy dla jakiegoś zalewiku, skoro 60 km dalej rozpoczynają się jeziora Mazurskie z siecią kanałów i setkami kilometrów szlaków żeglownych. Fajnie by było gdybym mógł po pracy zajść nad wodę, wynająć omegę i pohalsować na łomżyńskim zalewie. Ale budowa zalewu pod własną przyjemność z mottem: "Po nas choćby betonowa trawa"; to nie tędy droga. Nie potrzeba robic olbrzymiego zalewu, żeby mieć więcej miejsca do pływania. Nie ma sensu robić zalewu tylko dlatego, że komuś wydaje się, iż Ślązacy (Warszawiacy, Poznaniacy i inni) zatrzymają się tu w drodze na Mazury i miasto na tym zarobi. Trzeba szukać atrakcji unikalnych, a nie powielać schematy. --- PGG
|
|
Jest jeszcze opcja, że zalew mógł by powstać za starym mostem w strone grobli jednaczewskiej, jest to niewykorzystany teren, który byłby chyba bardzo dobrym miejscem na taką inwestycje: 1. nie przeszkadzał by ŁPKDN i ptakom które tam są 2. teren bagnisty, niezabudowany 3. fajne otoczenie: las jednaczewski, piątnica itd... ---===eŁKaeSiacy'03===--- zmotywowani by walczyć...
|
|
GTK..... wiesz że to by było jakies rozwiązanie! :) Tyle że spiętrzenie wody musiałoby byc gdzieś dużo niżej, bliżej Nowogrodu. Spiętrzona woda nie mogłaby podnieść się powyżej ujścia z oczyszczalni ścieków. Ciekawe jaka jest różnica poziomów wody między rzeką pod mostem od ulicy Zjazd, a rzeką w miejscu gdzie wpływa do Nowogrodu? Ma ktoś jakieś dobre mapki z poziomicami.? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
:)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |