poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Straż miejska + fotoradar + zabawa w chowanego

Dzisiaj około godz 9 jechałem z kumplem ul. Poznańsko od strony Wojska Polskiego, jechałem za L-ką czyli około 50 km/h w miejscu gdze było ograniczenie do 40, w ostatniej chwili (z odległosci 5 metrów) zobaczyłem strażaka miejskiego schowanego za słupem z fotoradarem (śmieszny widok hehe). Sam bym nie zobaczył kolega mi powiedział. Zastanawiam sie czy mi przyjdzie mandat? Co o tym sądzicie? Straż miejska i policja nie powinna sie chować z fotoradarem, mam racje? Powinienem przyjąc mandat jezeli przyjdzie? Czy nie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Straż miejska + fotoradar + zabawa w chowanego

fotoradar zazwyczaj lapie od 60 he

taaa nie boj sie napewno nic nie przyjdzie

sam sie nadziałem w Małym Płocku na radar staraży gminnej rozmawiałem z gościem co go wystawiał i ustawiony był na 71 km/h przy ograniczeniu do 50 wiec chyba możesz być spokojny

Do tego przeklamanie licznika. Praktycznie kazdy zawyza wartosci.

mi sie wydaje ze mozasz powoli odkładać pieniądze na mandat. Za takie przekroczenie predkosci to nie wiem czy prawka nie zabierają. Najlepiej odrazu posmaruj zapobiegawczo gdzie trzeba bo pozniej mozesz żałować...

skoro stali na ograniczeniu do 40 km/h to zapewne ustawili na fotoradarze prędkość powyżej której miał reagować ale na pewno byś zauważył błysk gdyby fotoradar zrobił Ci zdjęcie

Obawiam się,ze możesz dostać mandat. Mojego chłopaka złapali tak kiedyś na Spokojnej. Jechaliśmy całkiem wolno. Radar zauważyliśmy w ostatniej chwili bo był schowany za słupem(identyczna sytuacja jak u Ciebie). Mój chłopak wkurzył sie strasznie zawrócił samochód i porobił zdjęcia tego radaru, a raczej słupa, zza którego nie było go praktycznie widać. Jak przyszedł mandat poszedł wykłócać się do Straży Miejskiej, ale został tylko bardzo niemiło potraktowany. No i 100 zł oczywiście stracił. Wiadomo, że powinno jeździć się przepisowo, ale o kilka kilometrów niż ograniczenie prędkości każdemu zdarza sie pojechać. Strażnikom także Cóż, takie czasy...

Błysku nie załważyłem, kumpel też. Na szczęscie.hehe. Z tego co widziałem to nikt tam nie jechał przepisowych 40km/h tylko troche szybciej.
Dzięki za poprawienie chumoru bo myslałem ze mandat dostane. Z tego co piszecie i chyba napewno nie będzie mandaciku.

Nie zawsze jest błysk, czasem nie biały tylko czerwony (krótki)

Nic nie przyjdzie jeśli jechałeś te 50 faktycznie, radary są ustawione zawsze wyżej, do tego jest fakt, że prędkościemierze przekłamuję +/- 15% co policja i straż też musi brać pod uwagę także głowa do poduchy i śpij spokojnie

Najlepiej zgłoś sie tam do nich do kanciapy i sie przyznaj:)

też jechałam i widziałam ten fotoradar - i co bardzo dobrze go ustawił. Radary nie sa na pokaz tylko do eliminowania z ruchu głupich palantów co te predkości przekraczają. Jak chcesz go sobie poogladac to do muzem.

Nie bardzo rozumiem komu tu w tym kraju w głowach się porabało? Jakim prawem policjant lub strażnik ma się kajac przed przed idiotami co jeżdzą ze sztywną noga na gazie i go jaśnie pieprzonego uprzedzać gdzie stoi fotoradar bo weżmie się jeszcze taki zdenerwuje ,że aż zawróci i zrobi zdjęcie.

Nasza

i jeszcze jedno ważne info: żadne urządzenie pomiarowe nie może zostać zainstalowane do pomiaru w odległości mniejszej niż 1,5 m. od konstrukcji metalowych. Każdy słup czy to energetyczne, czy to oświetleniowy taki metal posiada. Nie wspominam już o metalowych płotach, parkanach, ogrodzeniach i innych. Reasumując: żadnych fotografii wykonanych w takich warunkach - broń Boże nie przyjmować. Ważne: takie tj. niewłaściwe ustawienie fotoradaru należy sfotografować, i najlepiej użyć punktu odniesienia do zbadania odległości - żeby żaden pajacyk nie miał wątpliwości co do tego ile to 1,5 m.

ha ha no normalnie sie poszcze jak czytam takie pseudointelektulanie technicznie wywody talk2me. No a reszta to jeszcze naprawdę kupi . Ha ha ha.

Nasza

puść na luz napewno nie dostaniesz mandatu

to jest smieszne, takie chowanie sie w trawie! w anglii nawet na ulicy sa naznaczone pasy poprzeczne dokad siega radar.

Wyjątkowo zgadzam się z Naszą w sprawie talk2me i w sprawie fotoradarów. Najlepiej gdyby talk2me poszedł do biura straży miejskiej i tam dowiedział się, gdzie nie mozna ustawiać fotoradaru, albo poczytał Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 stycznia 2004 r. w sprawie wymagań, którym powinny podlegać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym Dz.U. 2004 nr 15 poz. 129. Miałby informację ze źródła, a nie z plotek.

Jeśli chodzi o inne wypowiedzi na tym forum, to w odpowiedzi przytoczę kilka fachowych informacji:

"W Polsce najczęściej spotykamy fotoradary przenośne, ustawiane na poboczu przez policję, która przyczajona w pobliżu pilnuje, aby nikt nie ukradł kosztownego (wartego około 80 tysięcy złotych) urządzenia. Popularne są również urządzenia, montowane na stałe w określonych miejscach drogi. Fotoradary stałe są instalowane w specjalnych pojemnikach ochronnych, przypominających budki dla ptaków. Koszt pojemnika ochronnego jest jednak dużo niższy, niż koszt samego fotoradaru. Dlatego bardzo często na kilka pojemników przydzielany jest jeden fotoradar, który jest systematycznie przenoszony miedzy poszczególnymi pojemnikami. W efekcie większość pojemników jest pustych. Fotoradary rejestrują fakt przekroczenie prędkości, robiąc zdjęcia pojazdu. Zazwyczaj zdjęcia są robione z przodu. W przypadku samochodów rejestrowana jest wtedy nie tylko rejestracja pojazdu, lecz również twarz kierowcy."

Na Al. legionów fotoradar robił także zdjęcia z tyłu o czym przekonało się kilku moich kolegów, ale w takim przypadku naliczany jest tylko mandat karny (bez punktów) ponieważ nie można ustalić kto kierował samochodem.
Tu macie info z poradnika motoryzacyjnego o mandacie z fotoradaru:
http://www.auto-swiat.pl/poradnik_aktualnosci_artykuly/Fotoradar_przenosny,Artykul-16253/
http://www.money.pl/forum/temat,44,719419,719419,40,0,fotoradar.html

Zgodnie z prawem fotoradary stacjonarne musza być oznaczone, ale przenośne nie.
Znak „teren zabudowany” nakłada na kierowcę obowiązek jazdy z prędkością nie przekraczającą 50 km/h. Fotoradar ustawiany jest wtedy na 71 km/h. Ustawodawca określił, że Łomża to teren zabudowany i to obowiązuje. Jeśli jako kierowca jadę szybciej, to muszę ponieść konsekwencje tego.

Na Poznańskiej i Wojska Polskiego ograniczenie jest do 40 km, więc fotoradar ustawiony jest na 61 km.

a oto jakie mandaty grożą za przekroczenie prędkości:

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h - 50 zł
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h - od 50 do 100 zł
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21-30 km/h - od 100 do 200 zł
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h - od 200 do 300 zł
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 41 - 50 km/h - od 300 do 400 zł
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 51 km/h i więcej - 400 do 500 zł

a ile punktów dostaniemy za przekroczenie prędkości?

od 6 do 10 km/h = 1
od 11 do 20 km/h = 2
od 21 do 30 km/h = 4
od 31 do 40 km/h = 6
od 41 do 50 km/h = 8
powyżej 50 km/h = 10

Tak więc noga zgazu i wszystkim będzie lepiej i bezpieczniej. Pamiętajmy o tym.

Via Baltica najkrótszą trasą - to szansa na rozwój Łomży

Jeszcze jedna informacja w sprawie radarów.
Coraz częściej widzę policjantów na Poznańskiej z tzw. suszarkami, którzy namierzają piratów jadących powyżej 80 km/h
Już niedługo do rąk policjantów z drogówki trafią nowoczesne laserowe radary. Dzięki nim funkcjonariusze będą w stanie namierzyć piratów drogowych nawet w najtrudniejszych warunkach atmosferycznych. Radaru można używać także we mgle i przez szybę.
Nowe radary działają w oparciu o laser, a nie fale radiowe, jak tradycyjne urządzenia, potocznie nazywane suszarkami. To oznacza, że wszystkie do tej pory stosowane antyradary stają się bezużyteczne.

To świetna wiadomość dla porządnych kierowców, może będzie bezpieczniej.

hahaha slupy? elektryczne cos tam... sie usmialem...jak w to wierzysz... to zawies sobie plyte cd na lusterku i folie do pieczenia w kolpaki napchaj:) to odstrasza fotoradary:D

trudno, zeby mieli na srodku drogi stac...

anglia to nie polska...jedz tam i tam plac mandaty

pozdro...

ahaaa... i pamietajcie...wysokosc mandatow sie zwiekszy:D

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

"Autor: Nasza (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 19-05-08 22:10

też jechałam i widziałam ten fotoradar - i co bardzo dobrze go ustawił. Radary nie sa na pokaz tylko do eliminowania z ruchu głupich palantów co te predkości przekraczają. Jak chcesz go sobie poogladac to do muzem.

Nie bardzo rozumiem komu tu w tym kraju w głowach się porabało? Jakim prawem policjant lub strażnik ma się kajac przed przed idiotami co jeżdzą ze sztywną noga na gazie i go jaśnie pieprzonego uprzedzać gdzie stoi fotoradar bo weżmie się jeszcze taki zdenerwuje ,że aż zawróci i zrobi zdjęcie.

Nasza
"

Hahaha, kolejny cud Tuska! Nasza napisala cos w czym sie z nia w 100% zgadzam :D

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

ta dyskusja to PARANOJA!!!!!!!!!! zamienmy samochody na konie zimnokrwiste -----------no i w " dostojenstwie" dojedziemy albo dojdziemy , jak kto woli :))))))))))))

bagrmosen

a nie lepiej ryksze:)?

No gdzie, jak nie w kraju komunistow -PRLakow, istnieja niepisane zasady, ze prawo jest dla picu, po to tylko by organizować spoleczne zawody w lamaniu go ? Gdzie indziej Policja/straz miejska/inne sluzby porzadkowe wg. spolecznego przekonania jest od wszystkiego tylko nie od pilnowania porzadku ? Boze Z JAKIMI DEBILAMI JA W KRAJU ZYJE?

"Gdzie indziej Policja/straz miejska/inne sluzby porzadkowe wg. spolecznego przekonania jest od wszystkiego tylko nie od pilnowania porzadku ? "

Jakbyś nie zauważył główne zarzuty w tym wątku dotyczą straży miejskiej.
Jakoś nie przypominam sobie, aby przy jej tworzeniu ktoś wspominał, że jej zadaniem będzie obsługa fotoradaru - miała odciążyć policję w drobnych sprawach. A co robi w Łomży? Rozstawia jeden fotoradar, którego pilnują trzy osoby, albo wozi się melexem po starym rynku.

jakie zarzuty? o czym ty piszesz? zle, ze radar stoi za slupem? jezdzisz szybciej to plac...zabulisz 2-3 razy i przejdzie ci jezdzenie szybciej niz powinienes...

dziwne, gdzie wg ciebie sa te trzy osoby? ja zawsze widze jedna...czasami dwie, ale tam tez jest policjant...bo bywa tak, ze stoja dwa radary

aha...i jak juz bedziecie sie pytac skad wiem, ze to policja... to wytlumacze w prosty sposob.... : sa dwa fotoradary...wiec jeden musi byc strazy miejskiej, a drugi nie jest wyczarowany...tylko musi byc policji

A ja uważam, że tacy piraci drogowi jak Ty powinni być na stałe pozbawiani prawa jazdy :P 100zł kary za przekroczenie prędkości? Ja dostałem 250zł za przekroczenie pasów dla pieszych (szedłem pieszo :P) na czerwonym (nie w Łomży). To jak to jest z tym taryfikatorem?

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

"Jakbyś nie zauważył główne zarzuty w tym wątku dotyczą straży miejskiej.
Jakoś nie przypominam sobie, aby przy jej tworzeniu ktoś wspominał, że jej zadaniem będzie obsługa fotoradaru - miała odciążyć policję w drobnych sprawach. A co robi w Łomży? Rozstawia jeden fotoradar, którego pilnują trzy osoby, albo wozi się melexem po starym rynku."

I dobrze, mniej dupkow bedzie bezkarnie lamac przepisy. A ty kim jestes ze chcesz im dyktowac rozkazy dzienne ? NIE TWOJA BROCHA. Takie maja zadania i je realizuja. Ja sie bardzo ciesze ze chociaz troche pomoga w zwalczaniu debili za kółkiem.

Szkoda tylko ze mandaty takie niskie.

Loosac, nie denerwuj się :) Chyba nigdy nie siedziałeś za kierownicą, bo 50 to nie jest prędkość, a co mowa 40... Stalowa Łapo, skoro jechałeś za L-ką, to ona musiała jechać z tą samą prędkością, lub większą, a skoro instruktor pozwolił na taką jazdę, to znaczy, że była zgodna z przepisami ruchu drogowego ;P On chyba lepiej wie ;P

--

wieśmin: Na Al. legionów fotoradar robił także zdjęcia z tyłu o czym przekonało się kilku moich kolegów, ale w takim przypadku naliczany jest tylko mandat karny (bez punktów) ponieważ nie można ustalić kto kierował samochodem.

Pierwsze słyszę! To właściciel ma obowiązek wskazać kto jechał jego samochodem w danym czasie, nawet gdy nie widać twarzy:). Na pewno dostali punkty, może policjant nie powiedział?:) Czasami zdjęcia z fotoradarów sa tak zrobione, że tam gdzie jest twarz jest ciemna plama i co wtedy?:) Nie nałożą na ciebie punktów tylko mandat?:) Mój znajomy dostał i punkty i mandat.

Markac, ograniczenia w terenie zabudowanym sa sprawa oczywista. Nie interesuje mnie czyjas przyjemnosc z katowania pedalu gazu. Wazniejsze jest bezpieczenstwo pieszych.

Malo wypadko gdzie debil z niestosowna predkoscia zabil pieszych ? Zeby taki idiota zabil tylko siebie to bym na to lache kladl.

A ty jeszcze usprawiedliwiasz ludzi ktorzy stwarzaja zagrozenie dla innych. Jak chcesz jechac wiecej niz 50 to jedz poza teren zabudowany lub na tor wyscigowy.

Aha, umyslne sprowadzanie zdarzenia zagrazajacego zyciu lub zdrowiu wielu osob kwalifikuje sie w polskim prawie pod uzycie broni.

-cytat z prawa uzycia broni.

Loosac, co innego strefa zamieszkania, co innego strefa zabudowania :) Na nie jednej strefie zabudowanej można jechać dużo szybciej niż te 50km/h bez ryzyka, że kogoś potrącisz, bo po prostu nie ma możliwości, żeby ktoś wbiegł na drogę, a jak już wbiegnie i to nie na pasach, to chyba nie wina kierowcy. Co innego na przejściach bez sygnalizacji świetlnej, tam już trzeba uważać.

--

popieram. to, że komuś się śpieszy nie usprawiedliwia ryzykowania czyjegoś życia.

http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html
http://moto.money.pl/ceny-paliw/

Rambo, spieszy? Po prostu wolniej sie nie da jechać. Nie zapominajmy, ze samochód to nie rower. To kierowca płaci podatek drogowy, a nie pieszy i to ulica jest dla samochodów, nie odwrotnie. Nikt dla pieszych nie ustanawia minimalnych prędkości... Na każdym przejściu powinna być sygnalizacja świetlna i tyle, a że nie ma, to łatwiej i taniej postawić znak (30) i liczyć na to, że kierowca będzie uważał na możliwość przebiegnięcia pieszego przez jezdnię.

--

Ok, Markacu. Pogadamy jak cie ktos potraci wypadajac z zakretu na chodnik.

Ok loosacu, ale na zakręcie po którym zaraz są pasy, przy kącie 45 stopni, nie da się rozwinąć 50km/h, więc nie mówmy o takich przypadkach, bo są nierealne.

--

Ups, nie doczytałem dokładnie. Pozdrawiam luuusa(eer)cu ;D

--

" A ty kim jestes ze chcesz im dyktowac rozkazy dzienne ? NIE TWOJA BROCHA. Takie maja zadania i je realizuja. Ja sie bardzo ciesze ze chociaz troche pomoga w zwalczaniu debili za kółkiem."

A ty rozumiem jesteś jednym ze strażników? Widać sporo czasu masz po pracy. Ci strażnicy są utrzymywani z MOICH podatków, więć to moja jak to łądnie określiłeś BROCHA co robią.

"Malo wypadko gdzie debil z niestosowna predkoscia zabil pieszych ? Zeby taki idiota zabil tylko siebie to bym na to lache kladl."

Przedstaw mi statystyki o ile SPADŁĄ liczba wypadków z udziałem pieszych odkąd wprowadzono ograniczenia do 40km/h na ulicy Wojska Polskiego i Poznańskiej. I ile z tych wypadków było z winy kierowców.

"Ok, Markacu. Pogadamy jak cie ktos potraci wypadajac z zakretu na chodnik."

Proponuę 10km/h. Po co się ograniczyć? Zatrudni się jeszcze kilku strażników, bo jak ostatnio donosiłą 4lomza chętnych do tej ciężkiej, stresującej pracy nie brakuje.

Do : Brzeczyszczykiewicz

Takie jest prawo w Polsce.

Zgodnie z art.1 KW (kodeks wykroczeń) ponosimy osobistą odpowiedzialnośc za wykroczenie (samochód zarejestrowany jest na konkretną osobę, lub osoby) a w sytuacji zdjęcia z fotoradaru właściciel ma OBOWIĄZEK!!! wskazac kierującego. Jeśli nie pamięta kto jechał jego pojazdem zostanie ukarany za wykroczenie (mandat), natomiast w związku z niewskazaniem sprawcy nie otrzyma pkt. (dotyczy zdjęć z tyłu pojazdu)

Jęsli jest to zdjęcie z przodu pojazdu, to w razie odmowy podania kierującego sprawa trafia do Sądu Grodzkiego, a tam drukowane jest zdjęcie wysokiej rozdzielczości z zarejestrowanej wcześniej płyty i kicha. Jeśli właściciel wtedy jechał (jest na zdjęciu) zapłaci wyższy mandat i dostanie pkt karne zgodne z tym co napisałem wyżej.

Tłumaczenie na policji, że się nie zna osoby jadącej w czasie wykroczenia, dla funkcjonariuszy nie ma znaczenia. Takie jest prawo. Koniec i kropka.

Choć czasem, wyjątkowo, policja, czy straż miejska może komuś pójść na rękę i robi wtedy tak:
- miał być mandat 100 i 4 pkt karne
- będzie mandat 200 i bez pkt karnych.

Obie strony są wtedy zadowolone, a sprawa nie musi trafiać do sądu.

POZDR.

JEBAC POLICJE I ORGANY SCIGANIA !!!!

Autor: wieśmin (---.techtel.pl)
Data: 20-05-08 23:20

Do : Brzeczyszczykiewicz

Jeśli nie pamięta kto jechał jego pojazdem zostanie ukarany za wykroczenie (mandat), natomiast w związku z niewskazaniem sprawcy nie otrzyma pkt. (dotyczy zdjęć z tyłu pojazdu)

Nadal myślę, że chyba coś pokręciłeś. Bo tak to każdy by chciał dostawać mandaty bez punktów;) A wykroczenie takie jak przekroczenie prędkości jest przecież punktowane. WIęc jak mogą ukarać za wykroczenie nie dając punktów. Jeśli dają mandat to znaczy że gość się przyznaje nie? Poświadcza to poza tym podpisem na mandacie prawda? Nie można raczej ukarać kogoś mandatem kto nie dopuścił się wykroczenia, a jak nie pamięta kto jechał to pewnie niepowie że to on:)
Może to nie chodzi o fotoradar? A może mówisz o tym, że gdy nie wskażesz osoby która kierowała to sprawa trafi do Sądu i to Sąd ukarze bez punktów:) Zresztą trzebaby sięgnąć opinii znawców:)

"Autor: FIN (---.chello.pl)
Data: 21-05-08 00:02

JEBAC POLICJE I ORGANY SCIGANIA !!!!
"

No tak, kolejny z kompleksami. No ale takie mamy czasy -wlasnie patologii spolecznych. Napisalem o tym w innym poscie. Miedzy innymi -przez takich ludzi mamy zle w Polsce.

Ja odpowiem FINowi: Jebac przestepcow i innych tego typu skurwieli.

a teraz :
Autor: nemo (---.acn.waw.pl)
Data: 20-05-08 19:20

A ty rozumiem jesteś jednym ze strażników? Widać sporo czasu masz po pracy. Ci strażnicy są utrzymywani z MOICH podatków, więć to moja jak to łądnie określiłeś BROCHA co robią.

Nie bardzo twoja: twoja tylko w sposob taki iz idziesz do urny i wrzucasz swoj glos. Chyba masz problemy z percepcja rzeczywistosci w jakiej zyjesz. Idz do siedziby ABW i kaz wszystkim stac na bacznosc. Ciekawe czy cie posluchaja -w koncu placisz podatki i powinni cie sluchac. :)))

"Przedstaw mi statystyki o ile SPADŁĄ liczba wypadków z udziałem pieszych odkąd wprowadzono ograniczenia do 40km/h na ulicy Wojska Polskiego i Poznańskiej. I ile z tych wypadków było z winy kierowców."

Spadla :)

"Proponuę 10km/h. Po co się ograniczyć? Zatrudni się jeszcze kilku strażników, bo jak ostatnio donosiłą 4lomza chętnych do tej ciężkiej, stresującej pracy nie brakuje."

:D Ty jestes kompletnie niepowaznym czlowiekiem. Jedz na Sahare -tam sie bedziesz rozpedzac ile chcesz.

Mar (Maj) -kac, nie wiem co ty za nafte pilesz, ze ciagle masz kaca z imprezy Marcowej :P (w odpowiedzi na loosera).

Wolniej sie DA jechac. I wiesz dlaczego prawo powinno byc bardziej restrykcyjne? Bo wlasnie za duzo jest nieodpowiedzialnych idiotow na drogach. Kary powinny sie zwiekszyc przynajmniej 5cio krotnie. Albo stac cie na wysokie mandaty albo na rozsadek

Swoja droga, mam w d... ze komus sie chce przycisnac do dechy. Bardziej mnie obchodzi los niewinnych ludzi -pieszych. Waga waszego "widzi mi sie" i waszych upodoban jest g... warta w porownaniu z wartoscia ludzkiego zycia. Wiekszosci idiotow drogowych -niestety sie upiecze. Na szczescie co ktorys trafia w koncu w objecia trumienki - z powodu TYLKO I WYLACZNIE WLASNEJ GLUPOTY I BRAKU WYOBRAZNI. Czysta, sprawiedliwa selekcja naturalna. Gorzej jak idiota -smiec spoleczny -zabierze ze soba niewinnych ludzi. Dlatego debili trzeba za wczasu ukrocic.

fin czasami cie popieram...ale teraz wykazujesz sie brakiem rozumu! :)

jak to bez punktow? chyba na kogos jest samochod zarejestrowany? pierwsze to idzie na wlasciciela... a jak sie nie przyznaje...to musi kierowce wskazac

"A ty rozumiem jesteś jednym ze strażników? Widać sporo czasu masz po pracy. Ci strażnicy są utrzymywani z MOICH podatków, więć to moja jak to łądnie określiłeś BROCHA co robią. "

nie plac :) i skad podejrzenia, ze on jest w strazy miejskiej?

"Spadła"

A według mnie liczba wypadków wzrosła. Dlatego uważam, że należy wprowadzić nakaz jazdy z prędkością 70km/h.
Poproszę KONKRETNE DANE na temat spadku wypadków z udziałem pieszych po wprowadzeniu ograniczenia do 40km/h na ulicy Wojska Polskiego i Poznańskiej żebym mógł się przekonać, że się myle.

A do tego czasu to skończ wypisywać swoje pseudo - filozoficzne wywody bo nic do tematu nie wnoszą.

"Nie bardzo twoja: twoja tylko w sposob taki iz idziesz do urny i wrzucasz swoj glos. "

Niestety może następne pokolenie dopiero nie będzię przesiąknięte tak prlem. Do tego czasu w Polsce będzie wszystko cudze, to oni decydują, a ja nic nie mogę.

Nemo, jestes definicja patologii: Prawo jest po to zeby je lamac -gratuluje postawy zyciowej :)

W twojej dziwnej logice wytlumacze ci, zebys moze przestal z siebie idiote robic:
Podczas kolizji pieszego z samochodem:
- przy 40 km/h pieszy ma 80% szans na przezycie
- przy 50 km/h na przezycie ma 50% szans
- przy 60 juz tylko 15%

I teraz powiedz mi czlowieczku dziwny: co mnie obchodzi wasza ciezka noga?

Wazniejsze dla mnie jest zycie potraconego przez was potencjalnie czlowieka. Skoro nadal dla was liczy sie bardziej dociskanie gazu, to nalezy do was strzelac, bo stanowicie zagrozenie dla niewinnych ludzi.

Na calym swiecie sa ograniczenia predkosci i na calym swiecie sciga sie debili drogowych.

malutkie sprostowanie:
przy 50 km/h szanse na przezycie pieszego wynasza tylko 40% a nie 50.

wypadki wzrastaja...bo samochodow jest wiecej...

"W twojej dziwnej logice wytlumacze ci, zebys moze przestal z siebie idiote robic:
Podczas kolizji pieszego z samochodem:
- przy 40 km/h pieszy ma 80% szans na przezycie
- przy 50 km/h na przezycie ma 50% szans
- przy 60 juz tylko 15%"

Jakbyś miał kłopoty ze zrozumieniem to napisze to jeszcze raz. POPROSZĘ O KONKRETNE DANE O ILE ZMNIEJSZYŁA SIĘ LICZBA WYPADKÓW W ŁOMŻY NA ULICY WOJSKA POLSKIEGO I POZNAŃSKIEJ PO WPROWADZENIU TAM OGRANICZENIA DO 40KM/H. Dotarło? Więc przestań robić z siebie idiotę i napisz. Czekam z niecierpliwością.

Oczywiście liczba wypadków z udziałem pieszych, bo to o nich jest cały czas mowa.

Zaczales od wzrostu -najpierw ty wykaz dane :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org