środa, 04 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Włodki

Chciałbym wiedzić czy ktokolwiek wie coś o miejscowościach takich jak włodki i chludnie (tylko prosze o szczere odpowiedzi a nie kopiowanie encyklopedi)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Włodki

ja słyszałem, bywałem swojego czasu na Chludniach u rodziny

taka dziura zabita dechami.

Jak będziecie kiedyś we Włodkach,jadąc w kierunku Chludni,to zwróćcie uwagę na szyld nad miejscowym sklepem: "Sklep ogólno-pomysłowy". Nie wiem,może już to zmienili bo dawno mnie tam nie było,ale jeśli nie to wisi to tam już dobre 8-10 lat hehe.

Nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć... Łatwiej jest co nieco napisać o Chludniach. Wieś istniała już na początku XV w. Z Chludni wywodzą się Chludzińscy, którzy posługiwali się herbem Cholewa i właśnie ich przodkom Janusz Starszy, książę Mazowiecki nadał w1413 r. tamtejsze ziemie. Był to ogromny, bardzo rozległy majątek ziemski. Rodzina ta bardzo się rozrastała, z biegiem czasu migrowała z tego miejsca na cały kraj a zwłaszcza na terytorium dzisiejszej Białorusi, gdzie członkowie tej rodziny zajmowali poważne stanowiska: marszałkowie, rotmistrzowie, starości, regenci, był nawet szambelan króla Stanisława Augusta. Już w XX w. członkowie tamtej gałęzi rodu Chludzińskich weszli w związki małżeńskie z margrabianką włoską i księciem bardzo znaczącego rodu we Włoszech Liguorich. Potomkowie tych drugich żyją do dzisiaj w Polsce. Warto też wspomnieć o Celinie Chludzińskiej, która założyła Zgromadzenia Sióstr Zmartwychwstania Pańskiego, w tej chwili trwa jej proces beatyfikacyjny.
To tak w ogromnym skrócie o historii rodziny. Więcej m. in. w "Herbarzu" Bonieckiego i w książce Krystyny Uniechowskiej-Dembińskiej "Apokryf Wenecki", gdzie dość sporo miejsca jest poświęcone wschodniej gałęzi rodziny Chludzińskich.
Teraz wieś w której jest kilkadziesiąt domów podobnie jak Włodki, szkoła, niedaleko w bardzo malowniczym krajobrazie płynie Narew i co drugi mieszkaniec wsi ma na nazwisko... Chludziński.

ZEMNA PRACUJE MARIUSZ Z WLODEK

ELIOS GDZIE TY ZNAJDUJESZ TE INFO ?????A MOZE MOZESZ ZNALESC COS Z KAD POCHODZI NAZWISKO ?????

...BEDZIE LEPIEJ NA KONCU

Do DMZZONE
Źródła podałem wcześniej. O Liguorich i Celinie Chludzińskiej dowiesz się bez żadnego problemu w internecie. Najlepiej rodzina opisana jest w Herbarzu Adama Bonieckiego z początku XX w, najbardziej znany i wartościowy herbarz. W Łomży go raczej nie znajdziesz ale w Bibliotece Narodowej lub BUWie bez problemu. Kupisz go też na CD przez internet. Ogólnie dotarcie do genealogii rodziny jest dość łatwe.
Co do pochodzenia nazwiska to tylko tyle mogę napisać "Chludzińscy v. Chludzieńscy h. cholewa z tą odmianą, że miecz ostrzem do góry kładą. Chludnie, w ziemi łomżyńskiej,są ich gniazdem, które w pierwszej połowie XV w często Chludzinem nazywane były...", "Janusz starszy, książe Mazowiecki za wieś Dobrołękę nadał w 1413 r. Marcinowi, Mścisławowi, Mroczesławowi, Jakuszowi, Grzymisławowi, Piotrowi i Wojciechowi z Lasocic 50 łanów, zwanych Chludnie, nad Czatną pod Nowogrodem...".
źródło: "Herbarz", A. Boniecki
Tak więc nazwisko prawdopodobnie pochodzi od nazwy tej ziemi. Ale czemu tak była ona nazwana i co to znaczyło nie wiem.

noto was zaskocze swego czasu mieszkoałem w domu o którym mówi graboś teraz mieszka tam moja babcia. sklep jest moich rodziców. szyld wisi tam od 16 lat choić teraz jest o 10 metrów dalej na nowym budynku a jutro wkleje zdjęcie całego budynku wraz z szyldem. (a tak nawiasen mówiąc ten szyld robi wielką furore i sprawia troche problemów)

A ja też jestem Chludziński i jestem z tego dumny :DDDDD

a teraz troche danych na Chludniach jest:
13 Chludzińskich w tym dwóch Józefów, Kimierzów, Stanisławów
3 Popkowskich
2 Śmiarowskich
5 Włodkowskich
2 Wszeborowskich
2 Żmijewskich
a we włodkach:
3 Chludzińskich
3 Chrzanowskich (w tym ja)
2 Jackowskich
2 Popkowskich
2 Sutkowskich
6 Włodkowskich

(Ja uczyłem się na chludniach moja klasa liczyła 16 osób w tym jakieś 10 było bliższą lub dalszą rodziną)

A czy orientujecie się kogo przedstawia i z jakiego okresu pochodzi zniszczona figurka znajdująca się obok krzyża na skrzyżowaniu w Chludniach ?

znam jedną chludzinską - stara rura ale dobrze lache robila

co się martwisz co się smucisz ze wsi jesteś na wieś wrócisz

Z tym sklepem to było tak...( bo znam właścicela) Kiedy rejestrował działalność handlową to pomyłkowo wpisali mu do zezwolenia nie przemysłowy tylko pomysłowy z odkręceniem tego by było troszkę zachodu więc tak już zostało i jest do dzisiaj. (żeby było śmieszniej)

fanko bocianka kłamiesz

fanka bocianka napisał(a):

> Z tym sklepem to było tak...( bo znam właścicela) Kiedy
> rejestrował działalność handlową to pomyłkowo wpisali mu do
> zezwolenia nie przemysłowy tylko pomysłowy z odkręceniem tego
> by było troszkę zachodu więc tak już zostało i jest do dzisiaj.
> (żeby było śmieszniej)
>

wcale nie prawda fanko bocianka moji rodzice mają ten sklep tak naprawde miała to być spółdzielnia ale w tamtych czasach to się źle kojażyło (żadnej pomyłki nie było)

To spytaj jeszcze raz taty, opowiadał o tym będąc w hurtowni u państwa piotrowskich i to jeszcze kilka lat temu. Pewnie w tym czasie byłeś jeszcze malutki i biegałeś do tej szkoły o której wcześniej pisałeś.

A twoja ciocia uczy jeszcze w tej szkole? bo babcia swego czasu to prowadziła chyba bibliotekę na Włodkach, zgadza się? i dlaczego miałabym kłamać, pozatym ten twój wywód jest troszkę nielogiczny: miała być spółdzielnia i co, powstał sklep? wiesz na jakich zasadach funkcjonuje spółdzielnia? Cz ta spółdzielnia miała się nazywać spółdzielnia pomysłowa?

fanka bocianka a ty masz jakies związki z Włodkami/Chludniami?

problemy ze spółdzielnią to nie do mnie (pewnie dlatego ten sklep został pod nazwą pomysłowy bo ludzie duzo nad jego nazwą myśleli)

PS. skąd masz takie informacje o mojej rodzinie ??

Przecież pisałam że znam twojego tatę. I wiem też sporo o twojej rodzinie jak chcesz to możesz zapytać. Twoja babcia to o ile dobrze pamiętam nazywała się Skrodzka zgadza się? i widzisz jaki tan świat jest mały.

Ponaddto jako mieszkańców na liście powyżej zapomniałeś wspomnieć o swoich sąsiadach Kadłubowskich a także o Lipińskich,Karwowskich,Ptaszyńskich itd. Kiedyś bywałam w tych stronach i to dosyć często .

mówiłem tylko o tych któży się powtażają kilka razy

Witam ! I pozdrawiam wszystkich Chludzińskich. Jestem z Krakowa, ale moja rodzina właśnie pochodzi z Chludni. Mój dziadek Stefan Chludziński
często w Chludniach rodzinę naszą odwiedza, chociaż teraz mieszka w Toruniu gdzie się urodziłem. Ja w Chludniach byłem kilka razy ale jeszcze za chłopięcych lat, z rodzicami. Z rodzinką swoją wybieramy się do Chludni, ale teraz musimy poczekać aż nam najmłodsza córeczka podrośnie ( w końcu z Krakowa to jest drogi kawałek spory). Jeśli chodzi o "Apokryf Wenecki" to wpadł w moje ręce dzięki znajomym którzy genologią w ogóle się zajmują i pytali czy to nie przypadkiem, gdzieś tam, moja rodzina. Jak się potem okazało, głównie dzięki ich pomocy, wszyscy Chludzińscy, dalej czy bliżej z Chludni właśnie wyszli. Miło było się dowiedzieć, że się z tak znacznego rodu pochodzi. Tym bardziej, że tu w Krakówku to sprawy wciąż żywe i ważne. Chociaż często przybierają formy komiczne a czasem nawet żenujące. Jednak w większości przypadków to godna podziwu dbałość o rodzinne tradycje. Jeśli ktoś na tym forum z Chludzińskich to niech się odezwie. Pozdrawiam. Michał

to Twój tata miał na imię Zdzisiek ? Ale Oni chyba się wyprowadzili do Pasłęka? Pochodzili z Chludni czy z Waśków.?

Witam !

Tak mój tato ma na imię Zdzisław. Ale mieszka w Toruniu. A cała rodzina pochodzi z Chludni.

OK. zgadza się. powodzenia i na razie.

A tak a propos to z kim rozmawiam ? Chlu. ?

Nie , ale znam tam nawet dużo ludzi, zresztą też kiedyś w różnych powiązaniach i koligacjach moja aktualna radzina znalazła by przodków w tym rodzie, np: spytaj taty lub dziadka o Florentynę z Chludzińskich która wyszła za Jana Szaraszewskiego (znanego Rybaka) Długo mieszkali na Włodkach.Pozdrowienia.

Nie , ale znam tam nawet dużo ludzi, zresztą też kiedyś w różnych powiązaniach i koligacjach moja aktualna radzina znalazła by przodków w tym rodzie, np: spytaj taty lub dziadka o Florentynę z Chludzińskich która wyszła za Jana Szaraszewskiego (znanego Rybaka) Długo mieszkali na Włodkach.Pozdrowienia.

A to Twoi dziadkowie, rodzice ?

Jakaś siódma woda po kisielu, jak to powiadają.

Czy nie lepiej takie dialogi prowadzić na czacie (chociażby łomżyńskim).

Czy nie lepiej takie wpisy jak ten powyżej zostawiać dla siebie?

Witam
moja babcia pochodziła ze Sławca, natomiast prababcia Helena Góralczyk była z domu Chludzińska; mam jej piękną fotografię z 1914 roku.
Pozdrawiam wszystkich Chludzińskich, na pewno mamy wspólnych przodków.
Elżbieta

eko

ja znam Chludnie

...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...

Ja też mam rodzinę na (w) Chludniach

Gragon19 czy my się przypadkiem nie znamy..?Jak masz na imie? Paweł?

Dragon19 czy my się przypadkiem nie znamy..?Jak masz na imie? Paweł?

D*

...widzę, że niektórzy przestają być już anonimowi na tym forum...

Autor: chlu (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 16-01-07 01:10

Witam ! I pozdrawiam wszystkich Chludzińskich. Jestem z Krakowa, ale moja rodzina właśnie pochodzi z Chludni. Mój dziadek Stefan Chludziński
często w Chludniach rodzinę naszą odwiedza, chociaż teraz mieszka w Toruniu gdzie się urodziłem. Ja w Chludniach byłem kilka razy ale jeszcze za chłopięcych lat, z rodzicami. Z rodzinką swoją wybieramy się do Chludni, ale teraz musimy poczekać aż nam najmłodsza córeczka podrośnie ( w końcu z Krakowa to jest drogi kawałek spory). Jeśli chodzi o "Apokryf Wenecki" to wpadł w moje ręce dzięki znajomym którzy genologią w ogóle się zajmują i pytali czy to nie przypadkiem, gdzieś tam, moja rodzina. Jak się potem okazało, głównie dzięki ich pomocy, wszyscy Chludzińscy, dalej czy bliżej z Chludni właśnie wyszli. Miło było się dowiedzieć, że się z tak znacznego rodu pochodzi. Tym bardziej, że tu w Krakówku to sprawy wciąż żywe i ważne. Chociaż często przybierają formy komiczne a czasem nawet żenujące. Jednak w większości przypadków to godna podziwu dbałość o rodzinne tradycje. Jeśli ktoś na tym forum z Chludzińskich to niech się odezwie. Pozdrawiam. Michał

Witam! Odzywam sie bo jestem z Chludzińskich :) Malo tego, znam Twojego dziadka :) (On tez powinien mnie kojarzyć)
Od 6 lat mieszkam w Toruniu a Twoj dziadek przy okazji pobytu w Waśkach (nie Chludniach) odwiedza mojego dziadka Stanisława :)
Chyba ze w Toruniu mieszka dwoch Stefanow - wtedy cofam to co wyzej napisalam.
Pozdrawiam :)

Ja wiem...Chludnie i Włodki to zajebiste wioski.Jezdze tam bo mam tam rodzine i zajebistyych kumpli oraz przyjaciul....Ema

siema

hej wszystkim.pochodzę z marek/k warszawy za to moja mama wychowała się we włodkach . pamietam czasy dzieciństwa jak przyjeżdzałam do babci na wakacje...... fajnie było :-).

Mieszkam we wlodkach i sie ciesze;-)

jak twoja mama sie nazywa

A ja Bywam czesto w Kupninie :P

a co co ci biega po co ci ifo o tych miejscowościach?
Spoko tam jest rzeka i mam znajomych kilku pzd wszystkich Włodki i okoliceeee ;************

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org