środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Powróćmy nad Narew ! cz. LXXVIII

We wrześniu 1949 r. Biuro Polityczne Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej podjęło uchwałę w sprawie kultury fizycznej. Sport w Polsce, podobnie jak w Związku Radzieckim, służyć miał upowszechnianiu wychowania ideowego, lansowanego przez partię i państwo. Podjęto akcję ujednolicenia systemu kultury fizycznej przez stworzenie organizacji mocno związanych z instytucjami państwowymi działającymi w tym zakresie. 21 V 1950 r. w oficjalnym protokole z walnego zebrania członków Towarzystwa zapisano, że bez głosowania, jednomyślnie przyjęto wniosek o połączeniu z Klubem Sportowym „Związkowiec”. Władze zabroniły używania nazwy Łomżyńskie Towarzystwo Wioślarskie. Nazwa ta kojarzyła się z okresem historii Polski, który urzędowo uważano za zły. Prezes klubu wioślarskiego, doktor Prusiński, wyjaśnił na zebraniu, że połączenie uczyniono celem „odmłodzenia i aktywnej sportowej pracy w Towarzystwie Wioślarskim”. „Związkowiec” istniał około roku.

Studia Łomżyńskie nr V cdn. .......................................................

Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Powróćmy nad Narew ! cz. LXXVIII

ehhh pojawiaja sie te odcinki tekstu porodzmy nad narew iii jakos nikt tego nie kometuje ii nie wiem po co to wogole jest i jaki ma ses moze ktos mi wyjasnic ? :D

=====================================================
Czy ty jesteś graczem czy też może nie,
Każdy z moich ludzi bardzo dobrze wie,
Że ja jestem szejkiem, w moim mieście,
Wznieście ręce w powietrze
===================================================

Jeżeli Cię to nie interesuje to nie właz tu i nie komentuj. Ja zawsze czytam z przyjemnością. Czy wszystko musi być komentowane?

....ja też czytuję z ciekawością co też tam się działo z tym towarzystwem wioślarskim...

---
PGG

ehhhh ja chcialem sie dowiedzicec o co w tym chodzi tylko dlatego ze nie wiem aaa oni odrazu jada na czlowieka myslem ze ma to jakis glebszy ses czy cos w tym stylu ja nie mowie ze to jest zle ale czy zaraz mosza leciec teksty niewchodz nie kometuj ja chcialem uslyszec tylko jakis jest cem tego i tyle :D

Celem zamieszczanych fragmentów jest zwrócenie uwagi na niewykorzystaną funkcję rekreacyjną rzeki płynącej prawie w centrum miasta poprzez ukazanie roli jaką spełniała gdy Łomża liczyła wielokrotnie mniej mieszkańców. Podaję również przykłady pozytywnego działania Łomżyńskiego Towarzystwa Wioślarskiego dla społeczności łomżyńskiej, informuję o jego roli w krzewieniu, podtrzymywaniu kultury i integracji narodowej na terenie ziem polskich pod zaborami, po odzyskaniu niepodległości w 1919 r. oraz po 1945 r. Mam nadzieję, że w ten sposób uda mi się zwrócić uwagę mieszkańców i włodarzy miejskich na tą część Łomży z korzyścią dla wszystkich mieszkańców i turystów.

czesław

Kropla drąży skałę. Tematy dotyczące przywrócenia miastu Narwi goszczą na Forum od samego początku. Pozytywne oddziaływanie internetowej dyskusji na bieg wielu łomżyńskich spraw też nie budzi już wątpliwości. Czasem treść postów wydaje się być bez związku z codziennościa, ale to tylko pozór. Ci co trzeba bardzo liczą się z tym, co tu ludzie piszę, nawet bez komentarzy. Kolego SzEjK, traktuj to jako formę lobbingu na rzecz wymienionego w tytule celu.
Pozdrawiam.

Dziekuje :D a co do tego ze dolina Nawri nie jest wykorzystana to sie z tym zgadzam ale cos mi sie o uszy obilo ze maja cos tam robic ale nie wiem czy to prawda :P

Pozdrawiam i przepraszam z klopot :D

Nie ma sprawy. Od tego jest forum

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org