poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Przepisy wielkanocne?!?!?

Witam!

Mam pytanie ma moze ktos sprawdzony przepis na mazurka, bo robilam ze dwa razy, ale mi nie wyszedl dobry:-( aaa i jeszcze jak ktos ma przepis na babke wielkanocna tylko taka mokra w srodku (zeby sucha nie byla).
Ps. Jakie dania przygotowujecie na swieta? Jakie nabardziej lubicie?

Goraco pozdrawiam w ten zimowo-wiosenny dzien :-)

magia_2

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

Sałatka z kurczaka z selerem naciowym J


Przepis
seler naciowy,
puszka ananasa.
puszka kukurydzy,
pierś z kurczaka 500g,
ząbek czosnku,
majonez,
szczypta soli i pieprzu
Selera i ananasa i podsmażoną/ ugotowaną pierś pokroić w kostke, dodać kukurydze i czosnek, wymieszać z majonezem i odrobiną soku z ananasów. Posolić i popieprzyć.

Lub

:
seler naciowy-drobno pokrojony
kukurydza
ugotowana piers z kurczaka
ananas
cebulka
majonez+jogurt naturalny
pieprz,sol

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

Ja robię tradycyjne jajka faszerowane.Jajka gotuję na twardo oczywiście po uprzednim sparzeniu.Kroję wzdłuż bardzo ostrym nożem skorupki,trzeba uważać,żeby były w całości te połóweczki.Wydrążam.Pozostają połówki skorupek i masa jajeczna.Masę siekam tasakiem.Garść koperku,zielonej pietruszki i cienkiego szczypiorku /też posiekane/ dodaję do masy jajecznej,do tego trochę masła,trochę bułki tartej ,troszkę mleka i jajko surowe.Sól,pieprz do smaku i trzeba wyrobić na jednolitą masę.Wkładam masę do skorupek.Na płaski talerz nasypuję bułki tartej i każdą połóweczkę odgniatam w bułce.Przed podaniem ,należy na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ułożone masą do spodu.

Często pozostaje jeszcze trochę farszu.Wtedy robię z tego takie okrągłe kotleciki,obtaczam w bułce,podsmażam na maśle i wykładam na liściach sałaty. Również bardzo smaczne.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

Skrzydełka kurze po diabelsku


Składniki:
- 10-12 skrzydełek z kurczaka
- 3/4 szklanki keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

Dokładnie wymieszać składniki marynaty, skrzydełka włożyć do miski, polać marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu ułożyć kurczaka na blasze, grubo posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200'C. Upiec na rumiano.

KFC

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka odcinamy końcówki i dobrze płuczemy
2 łyżki wegety
1/2 szklanki płatków kukurydzianych — pognieść drobno
1/2 szklanki mąki
1 szt białka z jajka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kminku mielony
bazylia, tymianek
rozmaryn, sól
pieprz cayenne, pieprz zwykły
5 łyżek mleka
olej do smażenia



Przygotowane skrzydełka gotować 10 min. w wodzie z dodatkiem wegety i suszonej papryki. Skrzydełek nie można “przegotować” bo same jeszcze dojdą podczas smażenia.
Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo gęstej śmietany.

Użyć rozbitych białek (tylko białek bo całe jajka nie skleją tak dobrze panierki).
Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto.


Imbirowe skrzydełka
Składniki:

skrzydełka z kurczaka - 1 kg
sos sojowy - 1/4 szklanki
imbir - 2 łyżeczki
cukier - 3 łyżki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka






Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osączyć. Sos sojowy wymieszać z imbirem, czosnkiem i cukrem. Skrzydełka dokładnie wymieszać z sosem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skrzydełka osączyć z zalewy. Ułożyć na papierze. Piec 30-35 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.


Kurczak na butelce

SKLADNIKI:
Składniki na 4 porcje
1 średni kurczak, oliwa, przyprawy: pieprz,sól, moa być zioła
prowansalskie lub własny pomysł kompozycji ziól, tylko żeby
nie były zbyt ostre, papryka.

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. kurczaka dobrze umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, nasmarować dobrze olejem najlepszy olej kujawski. Odstawić na 30 min. Następnie natrzeV oprzygotowanymi ziołami pieprzem,papryką i solą,
2. przygotować butelkę litrową, wlać do niej wodę z połączoną oliwą oraz wsypać resztę ziól oilie zostały,jeżeli nie zostały wsypać vegetę.Następnie włożyc butelkę lub nałożyć kurczaka na butelkę i wstawic do piekarnika średnio nagrZanego.
3. Butelkę z kurczakiem najlepiej postawić w naczyniu żaroodpornym gdyż będzie ściekał do niego tłuszcz z pieczonego kurczaka. Co jakis czas skrapiać wodą najlepiej spryskiwaczem do kwiatków.
4. Zlewającym tłuszczem również podlewać uzywając do tego małej chochelki. Po upieczeniu kurczaka zdjąć z butelki a otrzymany sos można zrobić według własnego pomysłu. Smacznego

Skrzydełka w miodzie

Przygotowanie: tak
Pieczenie: tak
Smażenie: tak
Duszenie: tak
SKLADNIKI:
Składniki na 6 porcji
12 skrzydełek z kurczaka
miód
ketchup
sól
pieprz
papryka w proszku
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Skrzydełka umyć, opruszyć solą według własnego smaku, popieprzyć, opruszyć także papryką. Następnie rozgrzać olej albo oliwkę z oliwek na patelni. Połozyć równo skrzydła, niech się troszkę podrumienią i podsmażą. Następnie 3-4 duże łyżki miodu zmieszać z czterema łyżkami ketchupu. Trzeba wymieszać bardzo dokładnie aby nie zostały grudki ale żeby powstała jednolita masa. Następnie gotową masą należy polać skrzedełka i zostawić na gazie aby zrobiły się miękkie oarz zarumienione. Podać do tego pyszne ziemniaczki polane tym sosem. smacznego

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
6 jajek
1 cebula
25dkg pieczarek
słoik 225 ml majonezu Hellmann's
sól, pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia (np.: Rama Culinesse)
kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:
Jajka umyj, ugotuj, wystudź, obierz, ostrożnie przekrój na pół, wyjmij żółtka. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki, zdejmij z ognia, dodaj pokruszone żółtka, 1-2 łyżki majonezu Hellmann's, dopraw solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz łyżeczką w przekrojone połówki, lekko ugnieć. Ułóż na półmisku, na umytych i osączonych liściach sałaty, udekoruj majonezem Hellmann`s i drobno pokrojoną natką pietruszki.

Inna wersja farszu: przekręć przez maszynkę 15dkg szynki, 10dkg innej dobrej wędliny, 3 rzodkiewki, kiszony ogórek, żółtka ugotowanych jajek. Dodaj 4 łyżki majonezu Hellmann's. Udekoruj drobno posiekanym porem i natką pietruszki.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

Pieczarkowe kotlety z sosem koperkowym

Składniki kotletów:
50 dkg pieczarek,
1 duża cebula,
2 - 3 jaja,
1 szkl. płatków owsianych,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z jajkami, płatkami owsianymi i przyprawami. Wyrobić masę i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.

Sos koperkowy:
półtorej łyżki margaryny,
2 łyżki mąki,
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1/2 szklanki rosołu drobiowego,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki drobno pokrojonego koperku,
sól do smaku.

Margarynę stopić, dokładnie wymieszać z mąką, pieprzem. Mieszając stopniowo wlewać rosół i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż sos stanie się gęsty i gładki.



Sałatka kalafiorowa

½ kalafiora (ok. 50 dag)
10 dag szynki
1 zielony ogórek (ok. 20 dag)
1 puszka kukurydzy
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Kalafior opłukać, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę i zielony ogórek (w skórce) również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, majonez i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki wystarczą na 4-5 porcji.



Sałatka z kurczaka
1 podwójny filet z kurczaka
1 woreczek ryżu
4 jajka
1-2 pory
2 jabłka
1 puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz
Filet kurczaka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Białe części pora pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i osączyć na sitku.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki wystarczą na około 10 porcji.



Makaron zapiekany
50 dag makaronu „wstążki” lub „nitki”
30 dag żółtego sera
2 jajka
ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
bazylia

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbić, dodać do nich koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, połowę żółtego sera, to polać połową jajek rozmieszanych z koncentratem, na to wyłożyć resztę makronu, resztę żółtego sera i polać pozostałymi jajkami rozmieszanymi z koncentratem pomidorowym. Wierzch można posypać bazylią.

Naczynie z makaronem włożyć do piekarnika. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-180 °C.







Kotlet z piersi kurczaka
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3). Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia, przy czym tutaj uwaga: jajka bez skorupek! :). Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.

Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.

Podawać z ziemniakami i dodatkami, np ogórki konserwowe, czerwona kapusta.

Gulasz z kiełbasy i ziemniaków

1 kg ziemniaków
40 dag kiełbasy
4 średnie cebule
5 pomidorów lub 3 łyżki przecieru
kostka rosołowa
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
cukier
pieprz
sól
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki goroącej wody i odrobinę cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.

Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę. Dodać do cebuli i dusić jeszcze 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę ugotować osobno i dodać do cebuli. Wszystko razem wymieszać.

Doprawić gulasz do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką.

Podawać na gorąco. Przepis wystarczy na ok. 4 porcje.

* schab Alicji

schab bez kości (lub filet z indyka) kroimy w plastry i rozbijamy "na bibułkę"
doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem.
smarujemy dokładnie majonezem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
przesmażamy pieczarki z cebulką układamy na mięsie.
po 30 min zapiekania w piekarniku posypujemy całość startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 30 min.
dekorujemy zieloną pietruszką, podajemy z ryżem i surówkami.


Zapiekanka chłopska

Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
2 pomidory
3 jaka
20 dkg cienkiej kiełbasy
1 cebula
masło
bułka tarta
natka pietruszki, szczypiorek
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ugotowane ziemniaki, kiełbasę, pomidory pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Jajka posolić i popieprzyć, dokładnie rozmieszać. W formie rozłożyć wszystkie składniki zapiekanki, zalać jajkiem, posypać posiekaną zieleniną, zapiec w piekarniku



SMACZNEGO

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Przepisy wielkanocne?!?!?

SAŁATKA Z TUNCZYKIEM
A
Składniki:
Puszka tuńczyka,
puszka kukurydzy,
2 jajka ugotowane na twardo,
cebula,
kilka ogórków kiszonych,
sól,
pieprz,
majonez.



Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Jajka, cebulę i ogórki pokroić w kostkę, dodać tuńczyka i kukurydzę, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
B

Po puszce tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju) oraz kukurydzy konserwowej,
4 jaja,
3 ogórki konserwowe,
ząbek czosnku,
majonez,
sól,
pieprz.



Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem, wymieszać z osączoną kukurydzą, jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę, drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.

C
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
w kawałkach,
1 puszka kukurydzy,
2 pory,
6 jajek na twardo,
pół słoika majonezu,
przyprawy.



Sposób przyrządzenia:
Sałatka jest warstwowa, w dużej misce układamy:
- tuńczyka podłubanego widelcem (odcedzony lekko z sosu),
- 2 łyżki majonezu,
- drobno pokrojony w paseczki por,
- majonez,
- kukurydza,
- majonez,
- białko jajka posiekane drobno,
- żółtko jajka starte na tarce (jaja mają utworzyć taką pierzynkę), lekko jajka posolić, nie należy dawać zbyt dużo majonezu, aby produkty w nim nie pływały.

Najefektowniej sałatka wygląda w przezroczystej misce.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org