Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przepisy wielkanocne?!?!? |
Witam! Mam pytanie ma moze ktos sprawdzony przepis na mazurka, bo robilam ze dwa razy, ale mi nie wyszedl dobry:-( aaa i jeszcze jak ktos ma przepis na babke wielkanocna tylko taka mokra w srodku (zeby sucha nie byla). Ps. Jakie dania przygotowujecie na swieta? Jakie nabardziej lubicie? Goraco pozdrawiam w ten zimowo-wiosenny dzien :-) magia_2
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
Sałatka z kurczaka z selerem naciowym J Przepis seler naciowy, puszka ananasa. puszka kukurydzy, pierś z kurczaka 500g, ząbek czosnku, majonez, szczypta soli i pieprzu Selera i ananasa i podsmażoną/ ugotowaną pierś pokroić w kostke, dodać kukurydze i czosnek, wymieszać z majonezem i odrobiną soku z ananasów. Posolić i popieprzyć. Lub : seler naciowy-drobno pokrojony kukurydza ugotowana piers z kurczaka ananas cebulka majonez+jogurt naturalny pieprz,sol
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
Ja robię tradycyjne jajka faszerowane.Jajka gotuję na twardo oczywiście po uprzednim sparzeniu.Kroję wzdłuż bardzo ostrym nożem skorupki,trzeba uważać,żeby były w całości te połóweczki.Wydrążam.Pozostają połówki skorupek i masa jajeczna.Masę siekam tasakiem.Garść koperku,zielonej pietruszki i cienkiego szczypiorku /też posiekane/ dodaję do masy jajecznej,do tego trochę masła,trochę bułki tartej ,troszkę mleka i jajko surowe.Sól,pieprz do smaku i trzeba wyrobić na jednolitą masę.Wkładam masę do skorupek.Na płaski talerz nasypuję bułki tartej i każdą połóweczkę odgniatam w bułce.Przed podaniem ,należy na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ułożone masą do spodu. Często pozostaje jeszcze trochę farszu.Wtedy robię z tego takie okrągłe kotleciki,obtaczam w bułce,podsmażam na maśle i wykładam na liściach sałaty. Również bardzo smaczne.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
Skrzydełka kurze po diabelsku Składniki: - 10-12 skrzydełek z kurczaka - 3/4 szklanki keczupu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki miodu - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka sosu sojowego - 3 zmiażdżone ząbki czosnku Sposób przyrządzania: Dokładnie wymieszać składniki marynaty, skrzydełka włożyć do miski, polać marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu ułożyć kurczaka na blasze, grubo posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200'C. Upiec na rumiano. KFC Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka odcinamy końcówki i dobrze płuczemy 2 łyżki wegety 1/2 szklanki płatków kukurydzianych — pognieść drobno 1/2 szklanki mąki 1 szt białka z jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kminku mielony bazylia, tymianek rozmaryn, sól pieprz cayenne, pieprz zwykły 5 łyżek mleka olej do smażenia Przygotowane skrzydełka gotować 10 min. w wodzie z dodatkiem wegety i suszonej papryki. Skrzydełek nie można “przegotować” bo same jeszcze dojdą podczas smażenia. Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo gęstej śmietany. Użyć rozbitych białek (tylko białek bo całe jajka nie skleją tak dobrze panierki). Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto. Imbirowe skrzydełka Składniki: skrzydełka z kurczaka - 1 kg sos sojowy - 1/4 szklanki imbir - 2 łyżeczki cukier - 3 łyżki czosnek granulowany - 1 łyżeczka Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osączyć. Sos sojowy wymieszać z imbirem, czosnkiem i cukrem. Skrzydełka dokładnie wymieszać z sosem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skrzydełka osączyć z zalewy. Ułożyć na papierze. Piec 30-35 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Kurczak na butelce SKLADNIKI: Składniki na 4 porcje 1 średni kurczak, oliwa, przyprawy: pieprz,sól, moa być zioła prowansalskie lub własny pomysł kompozycji ziól, tylko żeby nie były zbyt ostre, papryka. ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. kurczaka dobrze umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, nasmarować dobrze olejem najlepszy olej kujawski. Odstawić na 30 min. Następnie natrzeV oprzygotowanymi ziołami pieprzem,papryką i solą, 2. przygotować butelkę litrową, wlać do niej wodę z połączoną oliwą oraz wsypać resztę ziól oilie zostały,jeżeli nie zostały wsypać vegetę.Następnie włożyc butelkę lub nałożyć kurczaka na butelkę i wstawic do piekarnika średnio nagrZanego. 3. Butelkę z kurczakiem najlepiej postawić w naczyniu żaroodpornym gdyż będzie ściekał do niego tłuszcz z pieczonego kurczaka. Co jakis czas skrapiać wodą najlepiej spryskiwaczem do kwiatków. 4. Zlewającym tłuszczem również podlewać uzywając do tego małej chochelki. Po upieczeniu kurczaka zdjąć z butelki a otrzymany sos można zrobić według własnego pomysłu. Smacznego Skrzydełka w miodzie Przygotowanie: tak Pieczenie: tak Smażenie: tak Duszenie: tak SKLADNIKI: Składniki na 6 porcji 12 skrzydełek z kurczaka miód ketchup sól pieprz papryka w proszku ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Skrzydełka umyć, opruszyć solą według własnego smaku, popieprzyć, opruszyć także papryką. Następnie rozgrzać olej albo oliwkę z oliwek na patelni. Połozyć równo skrzydła, niech się troszkę podrumienią i podsmażą. Następnie 3-4 duże łyżki miodu zmieszać z czterema łyżkami ketchupu. Trzeba wymieszać bardzo dokładnie aby nie zostały grudki ale żeby powstała jednolita masa. Następnie gotową masą należy polać skrzedełka i zostawić na gazie aby zrobiły się miękkie oarz zarumienione. Podać do tego pyszne ziemniaczki polane tym sosem. smacznego
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 6 jajek 1 cebula 25dkg pieczarek słoik 225 ml majonezu Hellmann's sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia (np.: Rama Culinesse) kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Jajka umyj, ugotuj, wystudź, obierz, ostrożnie przekrój na pół, wyjmij żółtka. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki, zdejmij z ognia, dodaj pokruszone żółtka, 1-2 łyżki majonezu Hellmann's, dopraw solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz łyżeczką w przekrojone połówki, lekko ugnieć. Ułóż na półmisku, na umytych i osączonych liściach sałaty, udekoruj majonezem Hellmann`s i drobno pokrojoną natką pietruszki. Inna wersja farszu: przekręć przez maszynkę 15dkg szynki, 10dkg innej dobrej wędliny, 3 rzodkiewki, kiszony ogórek, żółtka ugotowanych jajek. Dodaj 4 łyżki majonezu Hellmann's. Udekoruj drobno posiekanym porem i natką pietruszki.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
Pieczarkowe kotlety z sosem koperkowym Składniki kotletów: 50 dkg pieczarek, 1 duża cebula, 2 - 3 jaja, 1 szkl. płatków owsianych, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz. Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z jajkami, płatkami owsianymi i przyprawami. Wyrobić masę i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos koperkowy: półtorej łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki rosołu drobiowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, sól do smaku. Margarynę stopić, dokładnie wymieszać z mąką, pieprzem. Mieszając stopniowo wlewać rosół i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż sos stanie się gęsty i gładki. Sałatka kalafiorowa ½ kalafiora (ok. 50 dag) 10 dag szynki 1 zielony ogórek (ok. 20 dag) 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Kalafior opłukać, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę i zielony ogórek (w skórce) również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, majonez i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki wystarczą na 4-5 porcji. Sałatka z kurczaka 1 podwójny filet z kurczaka 1 woreczek ryżu 4 jajka 1-2 pory 2 jabłka 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone majonez sól pieprz Filet kurczaka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Białe części pora pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i osączyć na sitku. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki wystarczą na około 10 porcji. Makaron zapiekany 50 dag makaronu „wstążki” lub „nitki” 30 dag żółtego sera 2 jajka ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka w proszku bazylia Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbić, dodać do nich koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, połowę żółtego sera, to polać połową jajek rozmieszanych z koncentratem, na to wyłożyć resztę makronu, resztę żółtego sera i polać pozostałymi jajkami rozmieszanymi z koncentratem pomidorowym. Wierzch można posypać bazylią. Naczynie z makaronem włożyć do piekarnika. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-180 °C. Kotlet z piersi kurczaka 1 pierś (połowa "serduszka") 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 2 jajka 10 dag żółtego sera Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3). Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia, przy czym tutaj uwaga: jajka bez skorupek! :). Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju. Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików. Podawać z ziemniakami i dodatkami, np ogórki konserwowe, czerwona kapusta. Gulasz z kiełbasy i ziemniaków 1 kg ziemniaków 40 dag kiełbasy 4 średnie cebule 5 pomidorów lub 3 łyżki przecieru kostka rosołowa łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki cukier pieprz sól Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki goroącej wody i odrobinę cukru. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę. Dodać do cebuli i dusić jeszcze 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę ugotować osobno i dodać do cebuli. Wszystko razem wymieszać. Doprawić gulasz do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką. Podawać na gorąco. Przepis wystarczy na ok. 4 porcje. * schab Alicji schab bez kości (lub filet z indyka) kroimy w plastry i rozbijamy "na bibułkę" doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. smarujemy dokładnie majonezem i układamy w naczyniu żaroodpornym. przesmażamy pieczarki z cebulką układamy na mięsie. po 30 min zapiekania w piekarniku posypujemy całość startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 30 min. dekorujemy zieloną pietruszką, podajemy z ryżem i surówkami. Zapiekanka chłopska Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 2 pomidory 3 jaka 20 dkg cienkiej kiełbasy 1 cebula masło bułka tarta natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ugotowane ziemniaki, kiełbasę, pomidory pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Jajka posolić i popieprzyć, dokładnie rozmieszać. W formie rozłożyć wszystkie składniki zapiekanki, zalać jajkiem, posypać posiekaną zieleniną, zapiec w piekarniku SMACZNEGO
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przepisy wielkanocne?!?!? |
SAŁATKA Z TUNCZYKIEM A Składniki: Puszka tuńczyka, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, cebula, kilka ogórków kiszonych, sól, pieprz, majonez. Sposób przyrządzenia: Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Jajka, cebulę i ogórki pokroić w kostkę, dodać tuńczyka i kukurydzę, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. B Po puszce tuńczyka (w sosie własnym lub w oleju) oraz kukurydzy konserwowej, 4 jaja, 3 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Tuńczyka wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem, wymieszać z osączoną kukurydzą, jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę, drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. C 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 2 pory, 6 jajek na twardo, pół słoika majonezu, przyprawy. Sposób przyrządzenia: Sałatka jest warstwowa, w dużej misce układamy: - tuńczyka podłubanego widelcem (odcedzony lekko z sosu), - 2 łyżki majonezu, - drobno pokrojony w paseczki por, - majonez, - kukurydza, - majonez, - białko jajka posiekane drobno, - żółtko jajka starte na tarce (jaja mają utworzyć taką pierzynkę), lekko jajka posolić, nie należy dawać zbyt dużo majonezu, aby produkty w nim nie pływały. Najefektowniej sałatka wygląda w przezroczystej misce.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |